Bästa Klicker för Hund 2024: Träna hunden med positiv förstärkning

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hur fungerar klickerträning?

Klickträning är en positiv förstärkningsteknik där du använder en klicker för att markera din hunds goda beteenden.

Värdet med att använda en klicker är att du kan vara väldigt noggrann med vilka bra beteenden du markerar och belönar, klicka i exakt det ögonblick som din hund – till exempel – låter kopplet gå slappt under en promenad, eller tittar upp på dig när du ber om hans uppmärksamhet.

Bild Klicker  
backpac PetSafe Clik-R
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris >
backpac The Company of Animals Multi-Klicker
(BÄSTA JUSTERBARA TONKLICKER)
Se billigaste pris >
cordlessblower Trixie Klicker
(BÄSTA BOXKLICKER)
Se billigaste pris >
cordlessblower Diyife Hundklickare
(BÄST FÖR HELA FAMILJEN)
Se billigaste pris >
cordlessblower Trixie Dog Activity Target Stick Klicker
(BÄSTA TARGETSTICK-KLICKER)
Se billigaste pris >

Typer av klickers

Klickers är små mekaniska prylar som avger ett hörbart klick när de trycks ned. Även om de alla i allmänhet fungerar på samma sätt, finns det vissa skillnader mellan klickers som kan göra en mer önskvärd för en viss ägare än en annan.

 • Boxklicker. Skrymmande, rektangulära metallklickare som är högre än standardklickare, vilket gör dem idealiska för utomhus- och träning på långt avstånd.
 • Standardklicker. En klassisk klicker utan krusiduller med ett mellanhögt klickljud. Detta är den vanligaste typen av klicker du kommer att se online och i butiker.
 • Justerbar tonklicker. Ett fåtal klickers erbjuder möjligheten att justera volymen på klickern beroende på miljön eller din hunds känslighet.
 • Mjuk klicker. Vissa klickers är designade för att ha ett mjukare klickljud, vilket är idealiskt för nervösa eller lättskrämda hundar.
 • Ringklicker. Klickers som kan rullas runt ett finger, vilket gör dem lätta att manövrera när dina händer är fulla.

Bästa klickers för hundträning 2024

1. PetSafe Clik-R – Bäst i Test 2024!

PetSafe Clik-R - Bäst i Test 2024

Vad vi gillar

 • Mjukt plastklick-ljud istället för metall-ljud
 • Bekväm och användbar fingerrem

Vad vi inte gillar

 • Inte optimal inomhus eller för träning på långt avstånd på grund av ljudet som är på den tystare sidan

PetSafe Clik-R är en ringliknande klicker som kan dras runt fingret, vilket gör den perfekt för multi-tasking. Eftersom den lätt kan fästas på fingrarna utan att vara i vägen, är den bra att ha på sig när du är inomhus eftersom du då kan belöna bra beteenden när du ser dem.

Just den här klickern är min favoritklicker att använda på promenader eftersom jag lätt kan hålla både kopplet och denna klicker i samma hand. Att ha den här klickern ögla runt mitt finger betyder att det inte finns något sätt att tappa den, så oavsett om jag plockar upp bajs eller pillar med min godispåse så finns min klicker alltid nära.

Funktioner:

 • Diskret klick. Detta klick är tydligt och hörbart, men tystare än vissa andra klickers. 
 • Elastiskt fingerband. Det elastiska fingerbandet är mycket bekvämt och gör det enkelt att hålla denna klicker på dig utan att du behöver hålla i den hela tiden.
 • Tilläggsögla för rem. Inkluderar en bottenögla för att fästa på en rem eller armband.

2. The Company of Animals Multi-Klicker – Bästa justerbara tonklicker

The Company of Animals Multi-Klicker - Bästa justerbara tonklicker

Vad vi gillar

 • Praktisk och smart volymkontroll
 • Skön att hålla i

Vad vi inte gillar

 • Den högsta ljudnivån upplevs vara något svår att trycka på
 • Känns billig

För den som vill ha stor flexibilitet att ändra ljudnivån på klicket så är den här klickern ett ultimat val. The Company of Animals Multi-Klicker är en klicker med patenterad volymkontroll som gör att du kan välja vilken volym du ska klicka med vid varje givet tillfälle.

Detta gör att du också kan öka volymen när din hund har vant sig vid klickern och inte är lika rädd av den.

Klickern har en har ett upphöjd tumstycke för enkel användning och en elastisk handledsrem för att säkerställa att den alltid är till hands. Något vi hade velat var bättre var mindre friktion för att använda den högre ljudnivån, då knappen i nuläget känns något trög. Överlag tycker vi dock att volymkontrollsfunktionen är väldigt smart och bekväm att använda.

Det finns en viss variation mellan klicken, men inte en ton. Jag håller med vissa andra användare – klickerns plast känns billig, och enheten är ganska skrymmande jämfört med andra klicker. Den elastiska remmen är också ganska billig och inte lika bekväm som remmen som medföljer andra clickers.

Funktioner:

 • Patenterad volymkontroll. Genom att klicka åt olika håll så får du möjlighet att klicka med två olika volymer.
 • Lätt att hålla. Det upphöjda munstycket, den lätta vikten och den elastiska handledsremmen gör den bekväm och praktisk att hålla i.
 • Mångsidig användning. Lämpar sig bra för träning av även ljudkänsliga hundar samt valpar tack vare tonkontrollen.

3. Trixie Klicker – Bästa boxklicker

Trixie Klicker - Bästa boxklicker

Vad vi gillar

 • Högt och tydligt klick

Vad vi inte gillar

 • Inte idealisk för rörelsehindrade på grund av storleken samt att man måste trycka ned metallen
 • Går ej att välja färg själv

Trixie Klicker är en metallisk boxklicker som avger ett högt, genomträngande klick som kan höras även på långt avstånd. Ägare som tycker att de flesta klickare är för tysta är stora fans av denna boxklicker.

Funktioner:

 • Högt klick. Denna boxklicker har ett högt metalliskt klick designat för att användas även på avstånd utomhus.
 • Skrymmande storlek. Dessa klickrar är på den större och skrymmande sidan, vilket kan göra dem lite mer jobbiga att hålla i, men som ett resultat är de är svårare att tappa bort och mer kraftfulla.
 • Hållbar. Många tycker att boxklickare i metall är mer pålitliga och hållbara än plastvarianter.
 • Olika färger. Finns i många olika färger vilket gör det till en rolig liten överraskning vilken färg som just du får.

4. Diyife Hundklickare – Bäst för hela familjen

Diyife Hundklickare - Bäst för hela familjen

Vad vi gillar

 • Prisvärd
 • Enkel
 • Praktiska armband som ingår

Vad vi inte gillar

 • Några anser att klicket här för högt för deras smak

OYEFLY Hundklicker är en uppsättning enkla och minimalistiska klickers. Med ett prisvärt 4-pack är det ett av de billigaste alternativen för att få hela familjen att testa klickerträning!

Funktioner:

 • Tydligt, högt klick. Avger ett fast, ganska högt klick som lätt hörs, även utomhus.
 • Inkluderar elastisk handledsomslutning. Levereras med ett elastiskt omslag som kan bäras som ett armband för enkel hantering.
 • Rundad design. Den släta, rundade designen gör att denna klicker sitter bekvämt i din handflata.

5. Trixie Dog Activity Target Stick Klicker – Bästa targetstick-klicker

Trixie Dog Activity Target Stick Klicker - Bästa targetstick-klicker

Vad vi gillar

 • Jättebra för den som håller på med agilityträning
 • Allt-i-ett-verktyg

Vad vi inte gillar

 • Inte så praktisk för daglig användning eller promenader på grund av storleken

Trixie Dog Activity är en infällbar targetstick med en inbyggd klicker på handtaget!

Targetsticks används för att lära din hund att rikta in sig på (att din hund rör näsan mot bollen), vilket kan byggas på för agilityträning och liknande. Den inbyggda klickern betyder att du bara behöver en enhet, istället för att jonglera med en targetstick och en klicker samtidigt.

Medan Trixie Dog Activity Target Stick förmodligen är bäst för medelnivå och erfarna tränare, är det definitivt ett bra verktyg för att lära mer komplexa beteenden och trick.

Jag hade kul med den här klickern, men i slutändan är det den jag använder minst eftersom vi inte håller på så mycket med agilityträning just nu.

Funktioner:

 • 2-i-1 träning. Detta verktyg har en targetstick och klicker i en enhet.
 • Perfekt för avancerad träning. Trixie Dog Activity Target Stick är idealisk för agilityträning såväl som för att bygga mer avancerade trick och beteenden.

Hur man börjar med klickerträning

När du börjar klickerträning blir ditt första steg helt enkelt att bygga din hunds association mellan klickern och godsakerna, det vill säga skapa en positiv förstärkning med hjälp av klicket.

När han hör ett klick får han en godbit! För att komma igång klickar du helt enkelt och behandlar sedan din hund 10-20 gånger för att bygga upp kontakten.

Efter det finns det inga gränser!

Så här ser byggnaden för klickerassocieringen ut i verkliga livet i en video från försäkringsbolaget Moderna Försäkringar (som bland annat har hundförsäkringar):

Hur man använder en klicker för att träna in tricks

Det finns ett antal sätt du kan använda en klicker när du tränar din hund. Dessa inkluderar:

 • Shaping. Shaping är praxis att lära din hund hur man slutför mer komplicerade uppsättningar av beteenden genom att belöna varje mindre steg individuellt.
 • Fånga. Att fånga är den mer passiva metoden att belöna bra beteenden när du ser dem. Om din hund ligger tyst på sin säng istället för att tigga vid dina fötter medan du äter, klicka och belöna!
 • Locka. Lockning är när du använder en godbit för att fysiskt flytta din hund till önskad position (till exempel flytta en godbit framför din hunds nos till marken för att få en liggande rörelse). När din hund har lockats till rätt position kan du klicka och behandla!

Klickträning är också ett kraftfullt verktyg för motkonditionering. Det är därför som klickers ofta används för att träna koppelreaktiva hundar. Du kan använda en klicker för att klicka och belöna en hund för att den helt enkelt visar ett lugnt beteende i närheten av en annan hund.

Du behöver inte bara använda godsaker

Även om godis fungerar bäst för de flesta hundar, om din hund älskar att leka, kan en snabb dragkamp eller en kast med tennisbollen också ge en stor belöning! Vad din hund än älskar kan du använda som belöning.

Vilken är din favorittyp av klicker att använda med din hund? Hur använder du klicker i din träning? Låt oss veta i kommentarerna!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga