Bästa jakthundarna: 9 bästa hundraserna att jaga med

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundar har förmodligen jagat tillsammans med människor sedan de med rätta borde ha kallats hundar. De lånar oss sin skarpa näsa, otroliga uthållighet och mod, och i gengäld delar vi jaktbytet med dem.

Medan många raser och kombinationer därav kan prestera beundransvärt i jaktsammanhang, är det ett fåtal raser som verkligen är perfekta. Idag diskuterar vi vad som gör en bra jakthund och lyfter fram några av de bästa raserna att fungera som jaktkamrater!

De nio bästa jakthundraserna

Uppenbarligen är den här listan subjektiv (var noga med att berätta för mig vad jag har fel i kommentarerna – bra argument kommer säkert att komma). Men dessa 9 raser representerar ett bra tvärsnitt av de som är i utbredd användning bland moderna jägare.

1. Plott

Plott
Källa: VetStreet

Storlek: 18-27 kg

Primär användning: Söka björn, grisar och annat storvilt

Ursprung: North Carolina, USA

Plott är relativt stora jakthundar, vars storlek hjälpte till att ge dem förmågan att jaga formidabla byten. Men moderna jägare använder dem för en mängd olika vilt, inklusive allt från tvättbjörnar till vildsvin. Plott (eller plotthundar, som de ibland kallas) är relativt sällsynta; de erkändes inte ens av American Kennel Club (AKC) förrän 2006.

2. Tysk korthårig pointer

Tysk korthårig pointer

Storlek: 25–32 kg

Primär användning: Varierande, men ofta för märkning och hämtning av vilt

Ursprung: Tyskland

Tyska korthåriga pointers var ursprungligen tänkt som all-around jakthundar, som kunde göra allt. Följaktligen används de för allt från att hitta och ta tag i fåglar i höglandet till att spåra björnar till att hämta sjöfåglar. En intelligent, energisk ras, tyska korthåriga pointers är bra husdjur, men de måste stimuleras och tränas tillräckligt för att förbli lyckliga.

3. Labrador retriever

Labrador retriever

Storlek: 25-36 kg

Primär användning: Att hämta sjöfåglar

Ursprung: Newfoundland, Kanada

En av de mest populära husdjursraserna i Sverige, labrador retriever utvecklades ursprungligen som brukshundar, som skulle hjälpa fiskare att arbeta med sina nät och fånga flyktfiskar i det isiga vattnet i Nordatlanten. Med tiden blev de populära bland jägare som riktade in sig på ankor och andra sjöfåglar, och de används fortfarande på detta sätt idag.

Labradorer är fantastiska fågeljaktshundar såväl som fyrbenta familjer, men se till att gå till olika uppfödare beroende på dina behov. Dispositionen och energibehoven hos en labrador som fötts upp för jakt är mycket annorlunda än hos en labrador som är uppfödd för att hänga med barnen.

4. Bluetick coonhound

Bluetick coonhound

Storlek: 25-36 kg

Primär användning: Spåra och fånga tvättbjörnar och andra djur

Ursprung: Louisiana, USA

Bluetick coonhounds är utmärkta spårhundar, vars pålitlighet i fält och vänliga uppträdande gör dem till favoriter bland många jägare. Den kanske mest uppskattade egenskapen hos rasen är deras otroliga näsa, som kan spåra äldre spår mer effektivt än många andra raser.

5. Beagle

Beagle

Storlek: 10-15 kg

Primär användning: Spåra och hämta kaniner

Ursprung: Oklart; förmodligen England

Även om de är små och bedårande, är beaglar kapabla jägare. De är några av de bästa kaninjaktshundraserna som någonsin har utvecklats, även om de ibland används för att spåra större vilt också. Beaglens röstvanor är en modern påminnelse om deras historiska syfte (de flesta jakthundar ropar ofta för att hjälpa till att utföra sin uppgift och hålla ihop flocken).

6. Pointer

Pointer

Storlek: 20-34 kg

Primär användning: Pekande och hämtande av vilt

Ursprung: England

Trots sitt namn (dessa hundar kallas även engelsk pointer) är pointers anpassningsbara hundar, som kan utföra en rad olika jaktuppgifter. Du kanske ser ett paket pekpinnar användas på en fågeljakt, innan du ser ett annat paket som används för att hämta kaniner och annat småvilt.

Även om de också är bra husdjur, har pointer en oöverträffad bytesdrift och kräver gott om utrymme att springa.

7. Dogo argentino

Dogo Argentino

Storlek: 40-45 kg

Primär användning: Spåra och betvinga storvilt, som vildsvin

Ursprung: Argentina

Även om de ursprungligen utformades för att jaga storvilt och fortfarande används på det sättet i sitt hemland, hålls Dogo argentinos främst som sällskapshund men också utställningshund i Sverige. De är dock väl lämpade för jakt på vilda grisar och används ofta som ”fånghundar”, som har till uppgift att ta tag i grisen och hålla i honom tills jägarna kommer ikapp.

8. Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound
Källa: VetStreet

Storlek: 20-29 kg

Primär användning: Spåra och markera tvättbjörnar och pungråttor

Ursprung: Kentucky, USA

En annan mångsidig jakthund, treeing walker coonhound är en av de mest populära jakthundraserna med moderna idrottare och idrottskvinnor. De har en ”varmare” nos än bluetick Coonhound och några andra bra spårningsraser, vilket betyder att de är mest intresserade av att spåra färska, snarare än gamla spår. Förutom att spåra tvättbjörnar och pungråttor används de också i jakten på vildsvin, björnar och pumor.

9. Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Storlek: 24-32 kg; dock är hundar som avlats för att jaga i allmänhet mindre

Primär användning: Peka, resa viltet och hämta fåglar

Ursprung: Oklart, men troligen Irland eller andra delar av Europa (rasen har en lång historia)

Irländsk röd setter är en stilig ras som älskar att arbeta på fälten tillsammans med sin ägare. Vissa irländsk röda setters är dock så exalterade att springa, hoppa och leka att de lätt kan bli distraherade när de söker efter fåglar. Det är ganska stor skillnad mellan de som är uppfödda för utställning eller familjer och jakt, och många av dem från jaktfamiljer avviker från rasstandarden.

Egenskaper som är gemensamma för de flesta jakthundraser

Även om det alltid finns undantag, uppvisar de flesta jakthundraser följande egenskaper:

Intelligens

Medan vallhundar, såsom border collie, belgisk malinois och shetland sheepdog, såväl som arbetsraser som schäfer, doberman och rottweiler, vanligtvis får alla utmärkelser för att de är smarta, är många jakthundar ganska vassa kritor själva.

Pudlar, till exempel, är galna smarta retrievers, och labradorer och golden retrievers anses också vara några av de smartaste raserna som finns.

Bytesdrift

Medan nästan vilken hund som helst kan uppvisa en stark bytesdrift, är det något speciellt med hur en labrador låser in sig på en anka (eller tennisboll, allt efter omständigheterna – det är samma instinkt på jobbet i båda fallen).

Förbannelser och hundar kanske inte vill jaga en dum boll åt dig, men de kommer att spåra en doft med samma beslutsamhet och fokus som en labrador eller golden retriever tittar på en boll i din hand. Men alla dessa beteenden och tendenser är bara manifestationer av hundens bytesdrift.

Uthållighet

Jakt är hårt arbete. Hundar som är väl lämpade för uppgiften kan klocka in, arbeta hårt och vila senare – och göra det med en positiv attityd och en viftande svans. Olika typer av jakthundar kräver olika nivåer av uthållighet, men de flesta har uthållighet jämförbar med arbetsraser.

Det finns till exempel vissa hundraser som ofta används för att jaga bergslejon, vilket kräver att hundarna korsar avsevärda avstånd i obeveklig jakt på ett snabbt, listigt och kryptiskt mål.

Däremot kommer en labrador med även den mest framgångsrika förfadern att tillbringa större delen av sin dag sittande bredvid dig. Visst, hon kommer att hoppa i vattnet och simma 100 meter 20 eller så gånger under dagen, men hon kommer att kunna vila mycket, vilket kräver en annan typ av uthållighet än andra hundar.

För den som ska vara ute och jaga intensivt kan det vara väl värt att köpa en vätskeersättning för hunden, för att fylla på med energi under varven.

Självsäkert uppförande

Oavsett vilken typ av byte de förväntas jaga, kräver alla jakthundar gott om självförtroende.

Det gäller självklart de hundar som har till uppgift att fånga och betvinga stora byten, men det gäller även polishundar, som måste kunna ta det explosiva ljudet från ett hagelgevär med ro, samtidigt som de behåller fokus och beslutsamhet.

Även de hundar som har till uppgift att förfölja inget större än ekorrar eller tvättbjörnar kräver självförtroende, eftersom blyga hundar säkert kommer att rygga tillbaka som svar på aggressiva gester från även dessa varelser.

Sällskaplig natur

Relativt få jakthundar arbetar med endast sin ägare. De flesta arbetar tillsammans med en flock, och även de som arbetar utan hjälp av andra hundar möter ofta andra människor under en jakt.

Bra jakthundar kommer att reagera på alla andra jägare – vare sig de är tvåfotade eller fyra – med professionalism och artighet. Hundar som är misstänksamma mot andra hundar, eller som inte leker bra med andra, är sällan bra jakthundar.

Bästa jakthundsraser

Uppgifter som hundar ombeds utföra under jakt

Människor har använt hundar för att hjälpa sina jaktsysselsättningar på en mängd olika sätt, som alla kräver olika färdigheter.

Även om det finns en betydande korsning mellan kategorierna och många raser utmärker sig på mer än ett jobb, inkluderar de grundläggande uppgifterna som hundar ombeds utföra:

  • Lokalisera bytesdjur och sedan uppmärksamma jägaren på dess närvaro. Hundar som gör detta bra är bra för att jaga småvilt, som fåglar, ekorrar och kaniner. För att du lättare ska kunna ha håll på var hunden befinner sig kan det vara smart att investera i en GPS-tracker för hunden, vilket ger dig komplett observation över hundens rörelser.
  • Att se jägaren hitta och döda bytet, men sedan hämta det. Detta är i första hand en uppgift som hänvisats till labradorer, golden retrievers, newfoundlandshundar, samt pudlar och portugisiska vattenhundar, som är fantastiska på att sitta vid din sida, titta på en fallande fågel och sedan hämta den på kommando – oavsett om det är på torr mark eller på isigt vatten.
  • Lokalisera och sedan döda bytet; hämtar nämnda byte om den känner för det. Det här är den typen av uppgift som terrier och taxar utmärker sig i. Följ någon typ av bete ner i en fälla, eller fånga den innan den kommer dit, och slå den sedan tills den slutar röra sig. Vifta på svansen och upprepa!
  •  Väntar på att människan (eller andra hundar) ska hitta bytet och sedan fånga och underkuva det.

***

Att sammanställa en lista över ”bästa raser” kommer säkerligen att framkalla omedelbar oenighet bland läsarna, men detta kommer sannolikt att vara särskilt sant när du diskuterar de bästa jakthundraserna. De flesta moderna jägare har en favoritras, och de kommer att motstå alla argument om motsatsen.

Med det i åtanke vill vi gärna höra dina tankar om frågan.

Vilka raser missade jag att nämna? Vilken ska jag ha lämnat från listan? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Bloggtoppen logga