Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 (Bäst i test)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Husdjurtrappor och ramper är precis den rätta saken när din hund har svårt att ta sig runt.

Medan hundtrappor ofta är till stor hjälp för äldre hundar, är de också ett smart alternativ för att säkerställa att även unga hundar åldras graciöst, eftersom hundtrappor hjälper till att undvika onödig belastning på lederna, vilket kan göra att de försämras och senare leder till artrit.

Även din valp kan dra nytta av hundtrappor eller en ramp eftersom hans kropp som fortfarande utvecklas är särskilt känslig för skador.

Idag beskriver vi de bästa hundtrapporna och ramperna för hundar, vilket hjälper din hundvän att komma runt lättare och bibehålla friska leder. Men först ska vi titta på vilka faktorer du kanske vill överväga när du köper en hundramp eller trappa, och vilka som är bättre än andra för just din situation.

Har du bråttom? Ta en snabbtitt på några av årets vinnare 2024!

Fortsätt läsa för mer djupgående recensioner.

Dibea hundtrappa

Dibea hundtrappa – Bästa hundtrappan i budgetklassen

Budgetvänlig hundtrappa i stabil konstruktion med plyschöverdrag som sitter fast i hörnen för att förhindra halka.

Trixie hopfällbar hundtrappa

Trixie ihopfällbar hundtrappa – Bästa hundtrappan i premiumklassen

En justerbar och stilren trappa som ser bra ut i en mängd hemdekorer. Enkel att vika ihop och ställa undan när den inte längre används.

Dibea hundramp

Dibea hundramp – Bästa långa hundrampen

Extra lång ramp som har en längd på hela 156 cm, vilket gör den idealisk för branta lutningar och för din hund i höga SUV:ar eller familjebilar.

Hundramp Backstage

Hundramp Backstage – Bästa hundrampen inomhus

Elegant och slitstark hundramp av trä med säkert grepp. Ser bra ut i hemmet. Kan hantera hundar upp till 50 kg.

Hundramp vs. hundtrappa: Vilket är bäst?

Oavsett om du väljer att välja en hundramp eller hundtrappa beror till stor del på dig och din hunds behov.

Många ägare föredrar trappor för hundar eftersom de tar mindre plats. det betyder att de kan passa även i små utrymmen och inte blir besvärliga om de lämnas ute i ditt sovrum eller vardagsrum. Trappor är dessutom vanligtvis lättare att flytta runt.

Å andra sidan är ramper ofta starkare än trappor. De är också lättare för lederna hos artritiska hundar och är det bästa alternativet för små raser som kan kämpa även med små steg.

Tänk också på vad din valp kan anpassa sig till. Hundar som bara någonsin har bott i ett hem med en våning får inte gå lätt uppför trappan. Att komma upp och ner från en trappa är inte så intuitivt som det kan tyckas och gör många hundar nervösa. Det kan således vara en träning i tålamod att använda en ramp.

Topp 4 bästa hundtrapporna 2024

Låt oss hoppa in i de bästa hundramperna och trapporna på marknaden. Se också till att fortsätta läsa efter produktrekommendationerna för att lära dig mer om hur du väljer en rätt hundtrappa eller hundramp och hur du mäter för den perfekta lutningen som gör att din hund når den önskade höjden – vare sig det är en soffa eller en lastbilsäng!

1. Dibea Hundtrappa

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Om du är ute efter en hundtrappa att ha inomhus, förslagsvis för att underlätta transporten upp och ned för möbler med hunden, så är detta ett riktigt bra val av hundtrappa. Detta är en tygklädd trappa som är det perfekta hjälpmedlet i vardagen för valpar, kattungar och äldre husdjur med led- och ryggproblem.

Trappan är smidig att ta sig upp och ned på och är samtidigt mjuk och skonsam för hunden. Den är klädd med ett mjukt tyg för tassarna och är enkel att flytta på så du kan placera den vid soffan eller sängen beroende på vad hunden ska göra. Den är i färgen grå och passar därför i varje hem utan att sticka ut. Trappan har en låg steghöjd på 10 cm och är således lämpad för både små- och medelstora hundar.

Med det sagt är detta en riktigt bra hundtrappa inomhus om du har små- eller medelstora hundar som behöver hjälp att ta sig upp för diverse objekt.


2. Trixie Hundtrappa hopfällbar

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Om du är ute efter en hundtrappa inomhus som du bara behöver ta fram ibland, och något som alltså inte behöver passa perfekt in i inredningen, så tycker vi att denna hundtrappa är ett utmärkt val. Detta är en simpel hundtrappa från Trixie som är ihopfällbar och således lätt att förvara när den inte används.

Detta är en justerbar hundtrappa som gör att du kan justera så att hunden kan ta sig upp för just din önskvärda höjd. Den rekommenderas för äldre hundar eller djur med ledproblem men den kan även användas i förebyggande syfte mot ledproblem, vilket vi skriver mer om i denna artikel nedan. Den kan användas för hundar som är upp till 40 kg och passar därför de allra flesta hundarna.

Med det sagt är detta en väldigt bra och smidig hundtrappa att ha i hemmet när hunden behöver hjälp att ta sig upp på en högre höjd såsom soffa eller säng. Den är portabel och kan lätt flyttas, men den är också väldigt enkel och smidig att förvara. Därför är detta en av våra bästa val av hundtrappor på marknaden idag.


3. Trixie Ihopvikbar Hundtrappa Premium

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Om du vill ha en populär och stilren hundtrappa i hemmet så är detta ytterligare ett bra val från det kända märket Trixie. Detta är ytterligare en ihopvikbar trappa som enkelt kan förvaras när den inte används. Designen på denna hundtrappa är modern och stilren, så du behöver inte skämmas när du visar denna för dina andra hundkompisar!

Hundtrappan kan justeras i flera olika höjder för att anpassas till olika miljöer och situationer. Det är alltså enkelt att justera höjden efter individuella anpassningar i hemmet. Den kan användas med hundar på upp till 75 kg och klarar alltså av flera hundar samtidigt.

Tack vare den stilrena designen, anpassningsmöjligheterna samt den höga kvaliteten är detta en av våra favorithundtrappor på marknaden idag. Du får en riktigt fräsch hundtrappa i premiumprisklassen som kommer hålla i många år framöver.


4. Karlie Easy Steg

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

En modell som passar perfekt till de som vill ha en väldigt prisvärd men också väldigt skonsam hundtrappa är denna från Karlie. Trappan består av ett fåtal delar som är tillverkade av stabil spånplatta. Det är enkelt att montera och installera dem; du trycker ihop delarna vilket görs enklast med en liten hammare.

Denna hundtrappa har ett överdrag av plysch som är av hög kvalitet. Detta tyg kan stängas med en dragkedja för att förhindra eventuella skador. Det kan också tvättas i tvättmaskin om det skulle bli smutsigt. Överdraget sitter också fast på ett stabilt sätt för att förhindra att det glider av trappan. Trappan har en stabil konstruktion och kan belasta hundar som även väger lite mer. Därför passar denna hundtrappa även lite större och tyngre hundar.

Denna hundtrappa kan användas till det mesta i hemmet och många hundägare rapporterar att de är väldigt nöjda med produkten. Trappan är också enkel att transportera eftersom den inte väger så mycket (3,5 kg) och har en praktiskt storlek.

Med det sagt är detta en ruskigt prisvärd och bra hundtrappa för i princip alla hem. Den är enkel att montera, har bra säkerhetsåtgärder och är dessutom väldigt snygg och mysig. Priset är dessutom relativt lågt om man jämför med andra hundtrappor och detta är därför en av våra favoriter på marknaden idag.


Topp 4 bästa hundramperna 2024

Hittills har vi pratat om hundtrappor, men hur är det med ramper? Vissa hundar föredrar att klättra uppför en ramp istället för trappor. Vi beskriver några av de bästa hundramperna nedan.

1. Trixie hundramp

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

En mycket populär och i vårt tycke prisvärd hundramp är denna från Trixie. Detta är en hundramp som lämpar sig mycket bra för den som vill hjälpa hunden att ta sig ut ur bilen eller båten på egen hand.

En av de saker vi tycker om med denna ramp är att den har har en TPR-behandlad yta. Detta gör den halkfri vilket är otroligt viktigt för att hunden inte ska skada sig under utflykterna. Den har också gummifötter som gör att rampen inte flyttar på sig när hunden kliver på den eller när det blåser till lite.

Rampen kan vikas ihop 3 gånger vilket gör att den tar minimal plats i bilen. Det är därför en väldigt bra ramp som du kan ha med dig på roadtrips eller liknande utan att kompromissa med bagageutrymmet.

Detta är en riktigt bra och prisvärd hundramp som hjälper hunden att minska skaderiskerna. Den låter också hunden bli mer självständig då den på ett snabbt och smidigt sätt kan ta sig upp och ned från exempelvis bilen helt själv.


2. Dibea hundramp

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Om du har en större bil såsom en SUV eller stationsvagn, då är detta ett utmärkt val av hundramp för dig. Hundrampen har en längd på hela 156 cm, vilket gör att du kan få en låg vinkel mellan bilen och marken. Denna hundramp har dessutom en halkfri beläggning vilket gör rampen säker att gå på, vilket gör upplevelsen ännu tryggare.

Rampen kan enkelt fällas ihop på mitten och således transporteras på ett enkelt sätt. Den har dessutom väldigt bra dimensioner och hänger perfekt på bilens bagageutrymme på bilarna vi testat med. Dess viktkapacitet är 90 kg, vilket gör att man i princip kan använda denna ramp till två eller fler hundar samtidigt (om de inte är så stora).

Nackdelen med denna hundramp är att man måste vara beredd på att den kan vara ganska tung och otymplig att hantera. Den har en vikt på 3 kg och en längd på ca 78 cm i vikt tillstånd, så det är inte direkt någon liten pryl. Men tack vare att den är gjord i plast så känns den ändå ganska lätt att bära i våra armar.

Överlag är det dock helt klart en av de bästa hundramparna på marknaden, särskilt om du vill ha en större variant som inte kostar skjortan.


3. Hundramp Backstage

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Denna ramp är otroligt prisvärd och är en global bästsäljare vilket inte direkt förvånar oss. Den har många fina egenskaper som gör den till ett utmärkt val för dagligt bruk, men den är tyvärr också ofta slut hos leverantören.

Denna hundramp klarar av hundar som väger upp till 50 kg. Den är enkel att bära och flytta då den har en vikt på endast 5,8 kg. Den har också två bekväma grepp på sidorna i form av flätade handtag som gör den lätt att förflytta. Rampen är lätt att vika ihop, vilket sker med ett metallgångjärn.

Hundrampen är ett bra val både som inomhusramp och utomhusramp tack vare dess flexibilitet och robusta konstruktion. Den har små steg vilket förhindrar att din hund halkar och ger ett fast grepp. Materialet är dock i trä så det kan vara något mer riskabelt att använda denna sortens ramp om den skulle bli blöt av exempelvis regn.

Denna hundramp är dock en bästsäljare och används flitigt runt om i hela världen. Kunderna har visat sig vara mycket nöjda och vi håller med om att detta är otroligt mycket hundramp för pengarna.


4. Trixie Teleskopisk Ramp för hund

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

En annan hundramp vi tycker är mycket bra är denna hundramp från kvalitetsmärket Trixie. Detta är en hundramp som passar särskilt bra för tyngre hundar då den klarar belastning på hela 120 kg.

Hundrampen är tillverkad i aluminium och är perfekt för att förhindra uppkomsten skador alternativt lindra atros och artrit. Rampen har en greppvänlig beläggning som gör den halkfri vilket ger dig ett tryggt val. Den är också hopfällbar vilket sker på ett teleskopiskt sätt. Vi tycker också att designen på denna hundramp är mycket attraktiv och den är både modern och funktionell.


Ett alternativ: Bygga egen hundramp!

Om inget av dessa alternativ passar dina behov (och du är lite behändig), kan du överväga att skapa din egen ramp. På det sättet kommer du att kunna göra något som (bokstavligen) passar din exakta situation. Följ länken ovan för att hitta vår artikel om hur man gör en egen hundramp.

Hundramp 1: Söt och enkel

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Denna hemmagjorda hundramp från Instructables är så enkel och lätt som den blir (och billig också)! Denna ramp kräver inte sågning, borrning eller någon träbutiksfärdighet alls. Det handlar bara om att köpa några billiga trådhyllor, en utomhusmatta och lite magi.

Färdighetsnivå: Lätt

Material: Trådhyllor (+ Gummiändar) / dragkedjor / utomhusmatta

Nödvändiga verktyg: Hålgörare

Hundramp 2: Fox & Brie

Bästa Hundtrappa & Hundramp 2024 - Stort Test av Trappor & Ramper

Här är en annan ganska enkel egengjord ramp från Fox & Brie. Detta skapades för mindre än 400 kr, och det ser fantastiskt ut! Detta är ett bra projekt för någon som har några elverktyg som ligger kvar men inte är ett proffs.

Färdighetsnivå: Medium

Material: Trä / utomhusmatta / vattentät färg

Nödvändiga verktyg: Utomhusmattelim / skruvmejsel / elsåg / måttband / pensel

Hundramp 3: Hundramp för inomhusmöbler

400

Detta hundramp-projekt kommer från Irresistible Pets. Denna design är speciellt avsedd för inomhusbruk och är avsedd att hjälpa en hund att komma upp på en högre yta som en säng eller soffa.

Färdighetsnivå: Medium / Advanced

Material: Trä / plywood / matta

Nödvändiga verktyg: Cirkelsåg / kraftborr / sandpapper / måttband / matta tejp

Hundramp 4: My Repurposed Life

Vi har en annan fantastisk uppsättning hundrampinstruktioner från My Repurposed Life! Det här är ett annat fantastiskt projekt för folk som är halvt praktiska men inte elverktygsproffs.

Färdighetsnivå: Medium

Material: Gammal skåpdörr / plywood / metall gångjärn / skrotmatta

Nödvändiga verktyg: Lådskärare / sax / borr / skruvmejsel / häftpistol

Här är en liten video av den när den är i bruk med Gails hund Louie!

Faktorer att tänka på när du köper en hundramp eller hundtrappa

Oavsett om du köper en hundramp eller hundtrappa, så ska du vara uppmärksam på följande:

  • Material. Trappor är gjorda av många olika material, från något robust, som trä eller metall, till skum. Skumtrappor kan vara bekvämare för artritiska hundar, men se till att de kan klara av hundens vikt. Ramper är också gjorda av en mängd olika material; om den är gjord av något halt som metall, se till att den är belagd i något som förhindrar att din hund faller.
  • Grepp. Trappor eller ramper som glider runt på golvet är en säkerhetsrisk för din hund. Speciellt om du använder produkten på ett snyggt golv, se till att du köper något som har halkfria fötter eller halkfritt material i botten.
  • Lagring. Var behöver du använda din ramp eller trappa? Kan du enkelt flytta det ur vägen? Du vill inte köpa något klumpigt som du känner för att kasta ut genom fönstret efter en vecka.
  • Bredd. Som en allmän tumregel behöver lekfyllda valpar cirka 30 cm breda, medan stora hundar behöver cirka 60 cm. Med detta sagt, om din valp är nervös för höjder, kanske du vill köpa en ramp eller trappa som är ännu bredare. Detta får honom att känna sig tryggare när han tar sig upp till soffan, sängen eller bilen.

För trappor vill du också ägna särskild uppmärksamhet åt trapparnas höjd och djup. De flesta hundtrapporna har en höjd mellan 6,5 och 7,5 centimeter.

Om din hunds ben är långa kommer han lättare att kunna hantera de högre stegen. Stegen är vanligtvis mellan 10 och 12 centimeter höga. Kom ihåg att en nervös valp föredrar steg med större djup.

För en ramp måste du bestämma hur lång en ramp du behöver. Tänk på att du vill ha en mild lutning. En 18-graders lutning anses vara lätt, medan en 25-graders lutning redan är lite svår.

För att beräkna rampens längd måste du först mäta hur högt objektet du ska använda rampen med. Sedan…

  • Multiplicera med 3,2 om du vill ha en lätt 18 graders lutning.
  • Multiplicera med 2,9 för en bekväm 20 graders lutning.
  • Multiplicera med 2,7 för en 22 graders lutning, lämplig för medelstora eller stora hundar.
  • Multiplicera med 2,3 för att bestämma kortast möjliga ramp (med 25 graders lutning).

Detta resulterande nummer är längden på rampen som du behöver. (För de matematiskt nyfikna har vi just multiplicerat vinkelns cosinusvärde med triangelns höjd för att hitta hypotenusen. Vem visste att geometri skulle komma till nytta?)

Du kommer också att vilja dubbelkontrollera att du har tillräckligt med golvyta för din ramp. Eftersom vi arbetar med små vinklar (mellan 18 och 25 grader) och låga höjder (förmodligen mindre än 60 cm), så kommer golvutrymmet som rampen upp att vara något mindre än, men ungefär samma, som själva rampens längd .

Till exempel är min soffa 45 cm från marken. Om jag vill ge en hund en trevlig, mild lutning på 18 grader är det här mina beräkningar:

45 x 3,2 = 144

Jag behöver en ramp som är minst 144 cm lång. Jag vill också se till att jag har cirka 144 cm ledigt utrymme framför min soffa för att placera rampen.

Tips om hur du hjälper hunden att anpassa sig till en hundtrappa eller hundramp

Vissa hundar kan vara nervösa för att använda hundramper, och det är viktigt att låta dem långsamt anpassa sig till den nya rampen eller trappan. Så här kan du hjälpa din hund att anpassa sig till det nya hjälpmedlet:

1. Börja med den nedfällda rampen (om tillämpligt). Låt din hund gå fram och tillbaka över den nedfällda rampen på golvet och uppmuntra dem med godis.

2. Använd hundens trappsteg eller ramp med ett föremål i liten höjd, som en låg stol. Använd godis för att locka hunden att gå upp och ner för trappan.

3. Förläng hundens trappsteg eller rampen till full längd och använd den längd du önskar. Förhoppningsvis är din hund nu van vid trapporna eller rampen tillräckligt för att inte vara rädd. Glöm inte att fortsätta använda godis ett tag och erbjuda mycket beröm och uppmuntran!

Varför en hundtrappa eller hundramp är ett smart val

Många ägare inser inte att uppmuntrande hundar som hoppar upp och går på bakbenen kan ha negativa artriteffekter när hundar åldras.

Det är viktigt att alltid uppmuntra till sund gemensam aktivitet, oavsett din hunds ålder. Det är därför hundtrappor är en bra idé, även om din hund för närvarande kan komma runt utan dem. Förebyggande åtgärder lönar sig!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga