Bästa Hundselen 2024 – Stort Test av Hundselar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Ruffwear Front Range - Bäst överlag

Ont om tid? Ruffwear Front Range Hundsele är testvinnaren 2024!

Lättviktig och andningsbar hundsele med fyra justeringspunkter som är väl anpassad för både träning och vardag.

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

En hundsele kan förbättra kontrollen om din hund, skydda din hund på ett säkert sätt och möjliggöra bättre kontroll i en mängd olika situationer. Här är årets bästa hundsele.

Att gå på promenader tillsammans kan ligga till grund för ett glädjefullt förhållande mellan dig och din håriga vän. Tid tillbringad utanför huset och att tillsammans utforska världen med din hund är en av de största gåvorna som hundägare.

När du är ute på promenader förstärks inte bara det emotionella bandet mellan dig och din hund, utan kopplets förenar er också som en enhet. För både dig och din hund kan användningen av en hundsele vara en hjälpsam och bekväm produkt som verkligen gör skillnad.

Hundhalsband kan orsaka obehagligt tryck på din hunds ryggrad och luftstrupe. Och de kan vara särskilt skadliga för hundar med en tendens att dra i kopplet. Jämfört med ett traditionellt halsband ger en välutrustad sele förbättrad komfort och säkerhet för din hund, men också mycket bättre kontroll för dig.

En säkrare och bekvämare lösning för din hund

Hundselar finns i ett brett utbud av storlekar och stilar. De begränsar drag genom att sprida kraften över hela den främre halvan av en hunds kropp. Eftersom kopplet fästs vid en sele med fasta fästpunkter istället för runt halsen, upplever din hund ett mindre potentiellt skadligt koppeltryck.

När du väljer den bästa selen för din hund, finns det många faktorer att tänka på. Alternativen inom hundselemarknaden varierar beroende på justerbarhet, kopplingsfäste, synlighet, storlek, stil, material och hållbarhet.

Av alla tillgängliga alternativ valde vi noggrant våra val för den bästa hundselen i flera olika kategorier. Med en ny högkvalitativ sele som du och din älskade hund kan njuta av blir dina promenader tillsammans roligare och säkrare än någonsin tidigare.

Bläddra igenom för att se alla våra rekommenderade köp, eller spana in våra favoriter i tabellen nedan:

Kategori Bild Pris
BÄST ÖVERLAG
Ruffwear Front Range
Se pris
BÄST FÖR TUNN PÄLS
Ruffwear Overcoat Fuse
Se pris
BÄST FÖR RÄDDNINGSHUNDAR
Ruffwear Web Master
Se pris
BÄST FÖR DEN AKTIVA HUNDÄGAREN
Non-Stop Dogwear Freemotion 5.0
Se pris
BÄSTA MILJÖVAL
Hurtta Weekend Warrior
Se pris
BÄSTA BUDGET
Hurtta Casual
Se pris
BÄST TILL BILEN
MIMAllsafe Hundsele
Se pris

Bästa hundselarna 2024

1. Ruffwear Front Range Hundsele – Bäst överlag

Ruffwear Front Range

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

Denna sele gjordes om våren 2020 och är ett utmärkt val för den utomhusälskande hunden och ägaren. Ruffwear Front Range har en vadderad bröstplatta för bekväm vardaglig användning. Selen har också två separata fästpunkter: en aluminium-V-ring centrerad på hundens rygg för vardagliga promenader och en förstärkt främre klämma gjord av band som fungerar för att omdirigera hundar som drar starkt i kopplet.

För promenader på natten eller i svagt ljus hjälper de reflekterande remsorna och en inbyggd ljusslinga får dig att hålla ett öga på din hund när sikten är begränsad. Andra Ruffwear-produkter fungerar sömlöst med Front Range Harness, som The Beacon – ett litet och ljust säkerhetsljus – och Front Range hundkoppel. För den långsiktiga hållbarheten använder den uppdaterade 2020-versionen av selen polyestermaterial som håller för regelbunden användning och bibehåller sin färg.

Front Range finns i fem storlekar från XXS till L / XL. För att bestämma den bästa storleken för din hund, mät omkretsen på den bredaste delen av hundens bröstkorg. Ruffwear rekommenderar att hundar i mellanstorlekar ska välja en storlek upp. Tillgängliga spännen längs selens bälte möjliggör enkel justering av selen, även när den bärs.

Fördelar:

 • Fyra justeringspunkter för enkel montering
 • Fullt vadderad för maximal komfort
 • Lätt och andningsbart mesh förhindrar överhettning
 • Dubbla fästpunkter erbjuder bra alternativ för träning och vardaglig användning
 • Kraftig och lätt att tvätta

Nackdelar:

 • Måste sättas över hundens huvud
 • Hals- och bröstband kan sitta löst på hundar med små halsar

2. Ruffwear Overcoat Fuse – Bäst för tunn päls

Ruffwear Overcoat Fuse

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

Efter år av arbete för att räkna ut det bästa sättet att skapa en päls-och-sele-hybrid, har Ruffwear introducerat Overcoat Fuse. För hundar som vanligtvis måste lägga sina varma lager ovanpå eller under en fullstark sele, har nu det ultimata allt-i-ett-redskapet anlänt.

I kallt eller vått väder är många hundar bekvämare att bära ett isolerande lager som också håller regnet borta från pälsen. Overcoat Fuse har ett 300-denier polyesterskal med en vattenavvisande yta. Dessutom ger ett mjukt fleecefoder extra värme för att hålla rysten borta.

Med integrerad bälte i full styrka och två fästpunkter för koppel, fungerar denna kappa som en mångsidig sele. Två fickor med dragkedja med låg profil gör att din valp kan bära extra godis, hundväskor eller andra små redskap. Sidospännena som är reglerbara är snabba och enkla att använda, vilket gör det enkelt för din valp att passa in i selen.

Med sex tillgängliga storlekar, mät din hund och hänvisa till storleksdiagrammet från Ruffwear innan du köper hundselen.

Fördelar:

 • Yttertyget är tåligt och motståndskraftigt mot nötning och väder
 • Reflekterande söm hjälper dig att se din hund i dåligt ljus
 • Vattenavvisande yta håller fukten ute
 • Sidospännen är lätta att lossa för att snabbt ta på och av

Nackdelar:

 • Hundar med längre överkropp kanske inte är helt täckta beroende på storlek
 • Selen kan ibland vända upp i vinden

3. Ruffwear Web Master Pro Hundsele – Bäst för räddningshundar

Ruffwear Web Master Hundsele

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

Ruffwear Web Master Hundsele är en stödjande, multi sele byggd för manövrering och för att hjälpa hundar upp och över hinder samt utse arbetande hundar. Tunt, slitstarkt skum ger stöd utan att hindra rörelseomfång och en plattform för att fästa lappar och skyltar för arbetshundar. Fem justeringspunkter skapar en säker passform, medan vadderade bröst- och magremmar gör Web Master bekvämt för hela dagen.

Hundsele för räddningshundar

Web Master är den föredragna selen för många lavinräddningshundar, servicehundhanterare och amputerade hundar. Den är också perfekt för hundar som är benägna att ta sig ur hundselar. Vi har funnit att detta är den säkraste hundselen på marknaden.


4. Non-Stop Dogwear Freemotion 5.0 – Bäst för den aktiva hundägaren

Non-Stop Dogwear Freemotion 5.0 - Bäst för den aktiva hundägaren

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

Freemotion-selen från Non-Stop Dogwear erbjuder ett roligt och säkert sätt för ett hund- och människopar att arbeta tillsammans som ett team. Medan hunden leder vägen och drar, hänger människan bakom på skidor eller rullar på en cykel med ett cykelfäste eller en skateboard.

Denna sele behöver kompletteras med ett och draglina för att kunna fungera på bästa sätt. Dessa komponenter arbetar tillsammans för att skapa ett bekvämt och spännande sätt att komma ut och arbeta tillsammans med din hund. Kolla in videon som testar detta system med en hund i videon nedan.

Som huvudkomponent i Freemotion-systemet är selen byggd med flera olika justeringspunkter för en anpassad passform, som är särskilt utformad för hundar som drar aktivt. Skjut selen över hundens huvud och använd justeringspunkterna för att dra åt tills det är bekvämt.

Eftersom den här selen har utformats med stor tanke på aktiv användning i åtanke begränsar den inte rörligheten eller andningsbesväret. Med denna hundsele kommer du och din hund att vara redo att vara ett par ihop i ett oändligt antal timmar, där ni kommer ha det roligt utomhus under varje säsong oavsett årstid.

Fördelar:

 • Lätt vikt och andningsbar men ändå slitstarkt material
 • Dragspecifik design hindrar inte hundens rörelse
 • 3M™ reflexer håller din hund synlig under mörka eller mulna dagar
 • Lätt att anpassa passform
 • Varje söm har sin släta sida mot din hunds kropp för att förhindra skav och det finns inga hårda kanter

Nackdelar:

 • Bälte och draglina måste köpas till separat

5. Hurtta Weekend Warrior – Bästa miljöval

Hurtta Weekend Warrior

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

Hurtta är ett av de mer kända varumärkena inom hundtillbehör. Med ett gott rykte, tack vare sina högkvalitativa produkter, borde det inte komma som en överraskning att märket har mer än en topprankad hundsele på den här listan.

Hurtta Weekend Warrior på hund

Vår första utmanare är Hurtta Weekend Warrior Hundsele. Trots sitt namn är den här selen utmärkt för vardagsbruk. Det är också det perfekta valet för vandring och löpning eftersom den inte begränsar din hunds rörelse.

3M-reflexerna garanterar synlighet i mörkret, så du behöver aldrig oroa dig för att någon inte märker din fyrbenta följeslagare.

Denna sele är mycket andningsbar och ser till att din hund inte överhettas under sin lektid.

Vi har dock märkt att den sitter lite högt på vissa hundars halsar, men de anpassningsbara remmarna kan enkelt lösa problemet. Weekend Warrior är en av de mest bekväma hundselarna på marknaden idag. 

Selen innehåller inga farliga kemikalier och är miljövänlig eftersom dess material är 100% återvunnet. Om du vill stödja en god sak eller är rädd för eventuella allergiska reaktioner kan det inte bli fel med den här selen.

Fördelar:

 • Testat på över 200 hundar
 • Inget skav eller överhettning 
 • Miljövänlig
 • Detaljerade mätinstruktioner
 • Bra pris-värde-förhållande

Nackdelar:

 • För högt på nacken för vissa hundar

6. Hurtta Casual Y-Sele – Bästa Budget

Hurtta Casual Hundsele

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

Hurtta Casual Hundsele är en annan Hurtta-sele på vår bäst-i-test-lista, och alla som är bekanta med märket förstår varför.

Denna topprankade hundsele är perfekt för alla som leder en aktiv livsstil med sin hund. Med sin breda vaddering och ergonomiska design är den tillräckligt bekväm för att din hund ska kunna bära den under en längre tid.

Även om du gillar timmar av utomhusaktiviteter, så ska veta att det inte kommer att skada din hunds päls eller hud när du bär den här selen.

Många kunder rapporterade att de älskade den här selen eftersom den inte orsakar skav, vilket kan vara en betydande smärtpunkt för många hundar.

Den är inte bara väldigt bekväm, Hurtta Casual är också mycket slitstark. Med sitt utmärkta pris-värde-förhållande ger selen dig en långvarig produkt till ett rimligt pris. Detta gör det till en av de bästa hundselarna som finns på marknaden för tillfället.

Se alltid till att du mäter din hund innan du beställer selen. Tyvärr är storleksguiden inte helt korrekt och selen är lite mindre än vad som anges. Att välja en storlek större bör därför kompensera för skillnaden.

Fördelar:

 • Bra för hundar med nackproblem
 • Kommer inte att skada hunden om den drar
 • Inget skav
 • Synlig på natten
 • Bra pris-värde-förhållande

Nackdelar:

 • Ej justerbar runt halsen
 • Mindre än väntat

7. MIMAllsafe Hundsele – Bäst till bilen

Ruffwear Load Up Hundsele - Bästa hundselen till bilen

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Var det något som inte stämde? Rapportera fel.

MIMAllsafe Hundsele är vårt val för den bästa övergripande hundselen för bilen. Denna sele är TÜV godkänd och är krocktestad vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Den är också en av få hundselar som är krocktestad och godkänd enligt ISO 27955:2010.

Den finns i flera storlekar och gör att din hund kan sitta, stå och lägga sig på ett bekvämt sätt. Du kan enkelt fästa i din hund och göra nödvändiga justeringar. Viktigt är dock att bältesremmen bara är så lång så att din hund kan sitt och ligga bekvämt. Den har dock ett universellt säkerhetsbälte vilket innebär att du kan säkra din hund i vilken bil som helst (du sätter fast den i bilens säkerhetsbälte). Selen har en löstagbar rem som du sätter fast i säkerhetsbältet med en speciell ögla som skruvas ihop, vilket ger maximal säkerhet för både hunden och övriga medpassagerare.

Hundsele i bilen

Hundselen är tillverkad av stark nylon och mjuk stoppning. Detta gör att du får en mycket bra passform och risken för att hunden skulle få skavsår eller dylik är minimal. Den här selen fungerade bra för alla våra hundar som vi testade på, och det enda problemet var att vissa hundar ibland skulle trassla i den om vi inte spände dem i mitten av baksätet.

Fördelar:

 • Krocktestad och godkänd internationellt
 • Kvalitetsmaterial
 • Finns i olika storlekar
 • Starka och hållbara material
 • Bekväm att använda

Nackdelar:

 • Endast en färg är tillgänglig

Köphandbok: Hur man väljer rätt hundsele

Den perfekta selen för en hund kanske inte är rätt val för en annan. När du letar efter en hundsele för din hund finns det många olika saker att tänka på.

Mät för rätt passform

För det första, oavsett vilken stil eller funktion du söker i en sele, ska rätt passform vara din första sak att tänka på. Innan du beställer någon sele rekommenderar vi att du noggrant mäter din hund för att säkerställa en bra passform.

Omkrets och rygglängd

Många selar är dimensionerade efter omkrets, som mäts vid en hunds bredaste område, strax bakom frambenen. Använd ett måttband för att helt linda runt din hunds bröstkorg och skriv ned omkretsen i centimeter.

Vissa selar är också dimensionerade efter längden på en hunds rygg. Rygglängden bör mätas vid början av en hunds hals och slutar vid svansens ände. Rygglängden är ett särskilt viktigt att tänka på för selar som dubbelt som isolerar eller är som hundjackor, som till exempel Ruffwear Overcoat Fuse.

Tänk på halsen & pälsen

Ett annat mått du vill ha till hands är omkretsen på halsen. Halsens omkrets varierar mycket hos hundar, så om din hund har en särskilt tjock hals som vissa pitbulls, eller en tunn hals som många Dobermans och pudlar, leta efter en sele som är utformad för att fungera för deras kroppstyp.

En tjock päls kan öka omkretsen runt halsen väldigt mycket. Om din hund har mycket hår kan det vara klokt att beställa en storlek uppåt för att få bästa passform. Detsamma gäller överviktiga och hundar som har särskilt stora överkroppar.

När en sele monteras bekvämt och ordentligt kommer det att finnas ett hälsosamt litet vickrum mellan selen och din hunds hud. En bra passform tillåter vanligtvis ägaren att få plats med två av sina fingrar under selen. Om en sele är alltför tät kan utslag och heta fläckar orsaka obehag för din hund.

Med detta övervägande i åtanke rekommenderar vi att du beställer en storlek större om din hund råkar vara mellan två storlekar enligt storlekstabellen från seletillverkaren.

Definiera syftet

När du väl har bestämt din hunds mått är det dags att bestämma vad du och din hund vill ha och behöver i en sele. Olika selar är utformade med olika applikationer i åtanke. Till exempel kommer en träningssele att tillhandahålla vissa funktioner som gör den till ett användbart verktyg för att förbättra din hunds beteende.

Träning

För att träna på att dra mindre medan de är i koppel så bör ägarna köpa en sele med en kopplingspunkt på frontlinjen. En sele på framsidan kommer att vända en hunds kropp åt sidan om de drar för hårt, vilket hjälper dem att etablera nya beteenden. En bra sele utan drag kommer att fördela dragkraften och hålla din hunds hals och nacke säker för att eliminera munkavle och obehag.

Säkerhet i bil

Om du letar efter en sele som kan fungera som bilbälte för din hund under långa bilturer, leta efter ett alternativ som enkelt kan fästas i bilens bilbältesystem. MIMAllsafe Hundsele är krocktestad i Sverige för hundar och godkänd enligt internationella standarder. Den erbjuder ett enkelt sätt att fästa din hund i säkerhetsbältet.

För den aktiva hunden

För den aktiva och friluftiga hunden bör en bekväm sele göras av material som är avsedda att motstå förhållandena som kan vara på utomhusäventyr.

Den Ruffwear Front Range Hundsele är härdig och andas samtidigt erbjuda extra praktiska funktioner som en plats för att montera en ledstjärna ljus och dubbla fästpunkter. Sele som Hurtta Weekend Warrior prioriterar hållbarhet i sin design och ger bra långsiktiga alternativ för vardagligt bruk.

Vissa selar är lättare att ta på än andra. Samma sak är det för hundar. Vissa hundar inte har något emot att ha en sele över huvudet, medan för andra hundar kan denna process vara en strid. När du sätter på en hundsele, överväga din hunds personlighet och preferenser. Vissa selar kan läggas platt på marken så att din hund enkelt kan gå in utan mycket krångel.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa selen för en hund som drar?

Att hunden drar i sitt koppel kan vara svårt för en ägare att hantera, och det kan också vara osäkert för hunden. Stark dragning i ett koppel som är fäst vid en halsband runt halsen kan potentiellt skada hundens nacke, ryggrad och luftstrupe. Rätt sele kan erbjuda hundsäkerhet och effektiv träning utan drag.

För det första är det viktigt att hitta en sele som har ett kopplingsband på framsidan , till exempel Ruffwear Front Range. Genom att sätta fast ett koppel i en fästpunkt nära en hunds bröst, kommer hunden att svänga från sida till sida när dragkraften omdirigeras i sidled. Kombinerat med andra träningsmetoder kan en kopplingspunkt på framsidan av hundselen hjälpa en hund att skapa nya beteenden och börja sluta dra i koppel.

Träning med hundsele

En robust sele kommer inte att sätta osäker press på hundens nacke och ryggrad, inte ens när man drar i ett koppel. Istället kommer dragkraften att fördelas säkert över hundens framsida.

Vissa hundselar, som till exempel Hurtta Weekend Warrior, har ytterligare träningsfokuserade funktioner, som ett stort, starkt grepphandtag längs hundens rygg för snabb kontroll.

Drar en hund mer med en sele eller ett halsband?

Medan en hund kan dra i koppel med antingen en sele eller ett halsband, är en välpassande sele ett mycket säkrare alternativ. En sele med koppelband i fronten kan vara effektiv för att träna din hund att sluta dra.

Kan en hundsele tvättas?

Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner för hur man tvättar en hundsele. Medan vissa är gjorda för att tvättas i maskin, bör andra tvättas försiktigt för hand.

Hur ska en hundsele sitta?

Olika hundselar är gjorda för att passa olika beroende på deras stil och applikation. Mät runt det bredaste området i din hunds midsektion för att bestämma deras omkrets. Mät också rygglängden från nackebotten till svansbotten samt nackeomkretsen. Om din hund har mycket tjock päls eller är överviktig, ta hänsyn till detta medan du mäter.

Promenad med hundsele

När du har fått din hunds mått, leta efter en sele i en storlek som passar nära dimensionerna på din hund. När du faktiskt monterar en sele, följ de angivna anvisningarna noga och var noga med att inte klämma i hundens hud eller päls medan du sätter fast selen på plats. Om din hund råkar vara mellan två sele storlekar rekommenderar vi att du väljer den större storleken.

Selar ska i allmänhet passa tätt men inte vara så täta att de orsakar obehag eller friktion mot hundens päls. Ägare ska kunna montera två fingrar under selen. Om detta inte är möjligt rekommenderar vi att du lossar selen något.

Hur tar jag på en hundsele?

Olika stilar av hundselar fungerar på olika sätt. Några av de vanligaste stilarna inkluderar över-huvudet och kliva-in-i-sele.

För en kliva-in-i-sele, börja med att lossa selen och lägga den platt på marken. Låt din hund stå över selen. Placera hundens tassar i motsvarande öglor. Om selen indikerar vilken tass som ska gå i varje slinga, se till att följa dessa anvisningar. Slutligen kläm ihop alla spännen och använd eventuella remmar för att anpassa passformen till din hund.

För en över-huvudet-sele, börja med att skjuta din hunds huvud genom nackslingan. Den övre remmen kommer att sitta på ryggen och de nedre remmarna kommer att gå över magen. Om din sele är föransluten på ena sidan, låt din hund gå in i öglan och spänn fast remmarna på andra sidan av selen. Om inte, se till att säkra alla spännen och remmarna på alla sidor.

Kontrollera slutligen att selen passar bra och att inga av remmarna sitter på hundens hals. Om allt ser bra ut, låt promenaden börja!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga