Bästa Hundschampot 2024 – Stort Test av Hundschampo

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Animigo hundschampo - Bäst i test!

Ont om tid? Animigos hundschampo är testvinnaren 2024!

Ett schampo med ljuvlig doft av lavendel med en perfekt pH-balanserad för känslig hud och nöjdhetsgaranti.

Det bästa hundschampot får din hund att se fluffig och fräsch ut efter varje bad. Dessutom kommer det att hålla pälsen mjuk, ren men också lukta väldigt gott. Men det finns faktiskt många olika produkter att välja på, så för att spara dig från en lång process av letande har vi begränsat dina val till sex av de bästa hundschamporna på marknaden.

Det är viktigt att välja rätt produkt, inte bara för att din hund ska se bra ut och lukta gott, utan också för att gynna deras hälsa. Alla produkter i vårt bäst-i-test är gjorda av helt naturliga ingredienser och är fria från hårda kemikalier. Var dock noga med att kontrollera ingredienserna på flaskan före användning.

Du kanske vill ha ett hundschampo helt enkelt för att hålla din hund ren efter långa leriga promenader, eller så kan du välja ett speciellt hundschampo för att hålla din hund fri från loppor, kvalster eller fästingar. Oavsett vad du gör kommer hundar med långt hår att behöva något som hjälper till att få smutsen att lossna, så du kanske bör välja ett schampo och balsam för att hålla pälsen snygg och blank. 

Så kolla in vår lista över de bästa hundschamporna på marknaden idag för att hitta vilken som passar dig nedan!

Bästa Hundschamporna 2024

Bild Produkt Detaljer Pris
backpac Animigo Schampo för Hund
(BÄST I TEST)
– Med Lavendelolja, Aloe Vera & Kokosolja

– Fräsch doft av lavendel

– Passar alla typer av päls & hud

– Balanserat pH-värde speciellt för husdjur
Se pris
backpac Allergenius Dog Specialschampo
(BÄST MOT ALLERGI)
Speciellt utvecklat för allergi

– Motverkar utsöndring av hundens allergen genom djuprengöring

– Reducerar mjäll och stärker päls och hud
Se pris
cordlessblower Karlie Perfect Care Tjärschampo
(BÄSTA BUDGETALTERNATIV)
– Passar alla sorters hundar

– Bra mot klåda

– Billig

– Enkel att använda
Se pris

1. Animigo Schampo för Hund och Katt

Animigo hundschampo - Bäst i test!

På första plats i vårt test över de bästa hundschamporna idag hittar vi Animigos schampo för hund och katt. Det som utmärker detta schampo är att den är speciellt framställt för husdjur med allergier och innehåller lugnande ämnen som Lavendelolja, Aloe Vera & Kokosolja som hjälper mot rodnad och irritationer. Dessa nyckelingredienser indikerar verkligen vilken kvalitet man får i detta schampo. De olika ingredienserna har många fördelar för en mjuk och len päls – men även lavendeldoft som hunden men även du blir lugn av. Kokosoljan hjälper till exempel mot rodnad och irritationer, samtidigt som det effektivt rengör hundar och katter av alla raser.

Schampot är väldigt lätt att skölja ur för att göra badstunderna snabba och enkla, vilket säkert både du och din hund uppskattar. Dessutom passar det för alla hundraser, vilket är ett extra plus då den inte har några särskilda krav. Det vi reagerade på med detta hundschampo var att prislappen var väldigt låg jämfört med andra märken. Du får hela 500 ml schampo för drygt 200 kr, vilket kan jämföras med andra hundschampon där man får betala mer till lägre volym. Med det sagt får du extremt mycket för pengarna med detta hundschampo.

Sammanfattningsvis så är Animigo Hundschampo ett riktigt bra schampo för din hund. Det innehåller kvalitetsingredienser för mjuk och len päls och passar alla hundar, men den passar även riktigt bra för de flesta plånböcker.


2. Allergenius Dog Specialschampo 250 ml

Allergenius Dog Specialschampo - Bäst mot Allergi!

Det schampot som tar andraplatsen i vår bäst i test är ytterligare ett kvalitetsschampo – men till en liten högre prislapp. Det som utmärker detta hundschampo är att du som är allergiker kan använda dig av för att kunna umgås kring och med hundar. Man skulle alltså kunna kalla det fär ett ”mirakelschampo” för hunden som har mjäll eller för dig som har många allergiker i familjen. Schampot innehåller aktiva ingredienser som lugnar hundens hud och minskar utsöndringen av allergen som påverkar vår allergi. Allergen finns i mjället och schampot verkar alltså lugnande och vårdande på huden för att reducera mjället. Om du lider av pälsdjursallergi är detta alltså ett hundschampo som är perfekt att använda på hunden.

Krama hunden

Det är dock värt att tillägga att schampon ej skall användas som behandling för din allergi, utan snarare för att mildra den. Om du som hundägare till exempel har allergiska vänner är detta ett riktigt bra alternativ. Det är trots allt väldigt roligt att spendera tid med hundar. Faktum är att tillverkaren, tillsammans med forskare och experter inom pälsdjursallergi, har sett till att ta fram ett schampo som verkligen fungerar.

Allergenius Special Shampoo Hund fungerar också som vårdande och återfuktande mot hundens päls. Med det här schampot får din hund därför en mycket fin glans i pälsen, samtidigt som risken för allergier minskar. Här har man använt sig av ingredienser som också är mycket vårdande och som stärker hudbarriären, för att på så sätt minimera risken för hudproblem. Några vanliga hudproblem hos hundar kan vara fjäll, allergen och mjäll, något som produkten således tar bort. Dessutom är den oparfymerad och återfuktande, vilket är väldigt bra för hundens hud och päls.

Sammanfattningsvis är detta helt klart en av de bästa hundschamporna på marknaden idag, speciellt om du eller någon annan i din närhet är allergisk mot päls. Däremot är prislappen något högre än vår testvinnare – men det kan vara motiverat om du vill lindra allergin!


3. Karlie Perfect Care Tjärschampo

Karlie Perfect Care Tjärschampo - Bästa Budgetalternativ!

Det tredje bästa hundschampot i vårt test är ett schampo från Karlie. Vi skulle påstå att detta hundschampo från Karlie är ett budgetalternativ till de ovan. Om du helt enkelt inte vill spendera så mycket pengar men ändå vill schamponera din hund på ett bra sätt så är detta ett sunt val. Det är med andra ord ett mycket prisvärt schampo för hundar oavsett färg på pälsen.

En stor fördel med Karlie tjärschampo är att det är ett perfekt alternativ till vanligt schampo om er hund har klåda, eksem eller annan irritation i huden. Tjäran har en lugnande verkan på irriterad hud vilket ger bättre och snabbare läkning. Dessutom är den också väldigt bra lämpad för hårt smutsad päls.

Efter användning blir pälsen glansigt fin och får ett mycket hälsosamt skimmer. Schampot i sig är också lätt att använda, har bra konsistens och känns skönt på pälsen. En stor fördel är prislappen som är väldigt billig sett till vad man får. Du får hela en liter hundschampo för drygt 100 kr – och billigare än så blir det knappast.

Sammanfattningsvis är Karlie Tjärschampo ett väldigt bra schampo för dig som vill minimera kostnaden för hundens bad, men det lämpar sig också som ett bra hundschampo mot klåda och svamp. Oavsett vad du behöver så är det ingen jätteinvestering att prova detta hundschampo, och du och din hund kommer med största sannolikhet att bli nöjda – för det blev vi.


4. Espree Hundschampo

Espree Hundschampo

På fjärdeplats hittar vi Espree Hundschampo – ett väldigt populärt hundschampo på marknaden idag. Det är ett väldigt bra och milt alternativ för den känsliga hunden med vårdande och lugnande ingredienser som Aloe Vera, jojobaolja, och kokosnöt. Dessutom verkar det skonsamt på huden och får pälsen att bli skinande ren och fin. Den innehåller även havreprotein vilket gör underverk på hudens elasticitet och pälsens kvalitet. Det är ett riktigt kvalitetstecken och något som sällan finns i andra hundschampon.

Espree hundschampo kan användas på valpar som är äldre än 6 veckor. Enligt andra kunder och tester så verkar det som att den inte svider i ögonen på hundarna heller – och det instämmer vi med. På många billigare hundschampon så finns detta problem och det är därför obekvämt för både hunden och hundägaren att schamponera sig. Dessutom har Espree har många olika schampon och dofter att välja mellan – det är bara att välja och vraka!

Sammanfattningsvis är Espree hundschampo ett kvalitetschampo för hunden som innehåller bra och fina ingredienser. Det är skonsamt för huden och pälsen blir ren och skinande. Till en relativt låg prislapp får du detta och mycket mer, och vi anser därför att det är en av de bästa hundschamporna på marknaden idag.


5. K9 Hundschampo (Aloe Vera)

K9 Hundschampo

Sist men inte minst så har vi ett hundschampo från K9 med Aloe Vera. Det är ett milt rengörande hundschampo som har bra effekter för både hud och päls. Det beror på dess naturliga utformning som tar hjälp av växten Aloe Vera, vilket innebär att det både är skonsamt för hud och hår. Dessutom gör det att den är bra för miljön och trygg att använda. Samtidigt är formulan väldigt dryg och den kan spädas vid behov enda upp till 1:20. Med det sagt så räcker en flaska väldigt länge!

Det vi tyckte bäst om med detta hundschampo var att det hade en lugnande effekt på både hud och päls. Det betyder att även om din hund är känslig kommer detta inte att skapa irritation eller liknande, utan snarare tvärtom så motverkar schampot sådana symptom. 

Vid användning tillför schampot både näring, balanserar fuktbalansen och ser till att pälsen håller sig frisk och stark. Hud och päls hålls återfuktade och mjuka trots rengöring. Som pricken över i:et är schampot snabbtorkande och lämnar pälsen utan tovor. Riktigt bra för alla hundar och pälstyper, oavsett vardag eller tävling!

Sammanfattningsvis är K9 Hundschampo ett bra hundschampo för dig som inte är ute efter något speciellt schampo – utan bara nöjer dig med att hunden får ett bra schampo för sin päls och hud. Med det sagt är detta inte sämre än något av de ovan – men räknar man sett till schampo per krona så är testvinnaren Animigo ett bättre val. Det finns dock många fördelar med detta schampo såsom Aloe Veran, pälsoptimering och lugnande effekt. Därför är det också en av de bästa hundschamporna på marknaden idag.


Köpguide för bästa hundschampot

Att ge din hund ett välbehövlig bad kan göra mycket mer än att bara behålla sin hygien och hälsa. Det kan också vara ett bra sätt att hantera och kontrollera vanliga ohyraproblem som loppor och fästingar samtidigt som det stärker bandet mellan dig och din hund. Det är därför viktigt att veta vilket schampo du ska använda på din hund, eftersom vissa av dessa kan innehålla ingredienser som kan skada våra älskade hundar.

Vi förstår att ämnet kan vara ganska skrämmande och förvirrande, särskilt för nya hundägare. Även om det finns massor av online-resurser som beskriver hela processen för att välja rätt produkt för din hund samt ger svar på några av de mer gnagande frågor som hundägare faktiskt kan ha, har vi beslutat att slå samman dessa resurser och utvärdera dem för deras inneboende värde, relevans och giltighet. Förhoppningsvis kommer du mot slutet av detta avsnitt att bli mer upplyst om hur du kan säkerställa bättre vård för din hund genom att kunna välja det bästa hundschampot för deras behov.

Varför använda hundschampo och inte mänskligt schampo?

Här är saken med djurvårdsprodukter – det finns alldeles för många av dem vilket gör att du helt enkelt inte vet vilka som verkligen är viktiga och vilka du kan vara utan. Tyvärr tycker många husdjursägare inte att ett dedikerat hundschampo är nödvändigt och att deras mänskliga schampon redan borde räcka. Detta är en mycket vanlig förekomst särskilt bland individer som helt enkelt inte inser de viktiga skillnaderna mellan människors och hundens hud eftersom det är här som frågan om det är säkert att använd vanligt humant schampo på hundar eller inte.

Syramanteln

Betrakta syramanteln som en naturlig barriär mellan den yttre miljön och hudens olika strukturer. Det yttersta hudskiktet är faktiskt en samling epitelceller i olika stadier av korning eller härdning. De innersta skikten är fräschare och mjukare medan skiktet som vi ser på vår hud faktiskt är gjord av kornad vävnad. Det är därför detta kallas stratum corneum.

Med tanke på att stratum corneum består av härdade hudceller, skulle det vara säkert att anta att detta räcker för att ge oss eller våra hundar det skydd vi behöver mot yttre hot. Tyvärr är detta långt ifrån sanningen. Dessa härdade hudceller kan fortfarande attackeras av bakterier och virus som kan tränga in genom resten av hudlagren om det finns ett snitt eller öppning i huden.

Som sådan, som en stödmekanism för denna primära försvarsbarriär, producerar kroppen också ett mycket tunt lager som experter kallar syramanteln. Syramanteln hindrar mikrobiella föroreningar från att tränga in i huden genom att tillhandahålla en sur miljö som hjälper till att neutralisera dessa mikroorganismer. Dessutom hjälper syramanteln till att minska avdunstningshastigheten och underlättar en mer effektiv absorption av vatten för att hålla huden väl hydratiserad.

När vi badar tvättas detta tunna skyddande lager av misstag. Det är därför många av badtvålarna och schampon som vi använder innehåller ingredienser som hjälper till att täcka huden medan den håller på att förnya sin syramantel. Dessa produkter hjälper också till att återfukta huden.

Så syramanteln är ett mycket viktigt skyddande lager av huden. Dess effektivitet beror på rätt balans mellan syror och baser på huden. Du vet detta som pH-balans.

Här ligger huvudskillnaden och en av de grundläggande orsakerna till att du inte kan använda humant schampo på ditt husdjur.

Det normala pH-värdet för mänsklig hud är något surare och varierar vanligtvis mellan 5,2 och 6,2. Du bör veta att det normala pH-värdet för det mänskliga blodet är mellan 7,35 och 7,45, vilket är något alkaliskt om vi anser att den konventionella pH-standardiseringen på 7,0 är neutral. Din hund, å andra sidan, har vanligtvis ett normalt hud pH på 6,2 till 7,4 vilket är mer på den alkaliska sidan.

Användning av vanliga mänskliga schampon på hundar kan väsentligt störa deras syramantel. Detta gör att din hund är särskilt utsatt för mikrobiell invasion som bakterier, virus och till och med parasiter. Inte bara det, eftersom fukten från huden i huvudsak har avlägsnats, de utvecklar torr och flagnande hud. Detta kan vara särskilt kliande, vilket leder till oavbrutna repor och eventuellt skär upp huden. Som vi redan har sagt kommer varje förlust av hudens integritet att resultera i inträde av patogena mikroorganismer.

Som sagt, du bör aldrig använda ditt eget schampo på din hund oavsett hur ”milda” dessa produkter uppger sig att vara.

Hudkänslighet

Vi nämnde att vårt yttre lager av vår hud faktiskt består av flera underlag; 5 för att vara exakt. När du tittar tillsammans så ser du på 10 till 15 rader av hudceller. Å andra sidan har våra hundvänner bara 3 till 5 rader hudceller.

Eftersom deras hud i huvudsak är ”tunnare” än vår, kan hårsköljprodukter som innehåller hårda kemikalier eller ingredienser lätt erodera dessa lager. Återigen leder detta till hudutslag, torkning, flingning och till och med intensiv klåda, vilket du redan vet vad som händer härnäst.

Nu kanske du tror att det här är strunt eftersom hundar lätt kan gå varsomhelst utan att skada eller skada deras hud. Det är här deras päls kommer in. Till skillnad från hårsäckarna hos människor som växer som enskilda hår växer hårsäckarna i hundar vanligtvis i kluster, vilket ger gott skydd för huden under den. Tyvärr, om badar, så kan fukt lätt komma under dessa hårklumpar och på något sätt fånga dem i processen. Detta är också en av anledningarna till att det är mycket svårare att torka håret efter att de blivit våta.

Att ge badet med ditt hundschampo kan leda till allvarligare hudirritation främst för att de har mer känslig hud.

Ska du använda ditt eget schampo på din hund? Det enkla svaret är ”NEJ”. Om du inte är övertygad, försök att bada din hund med din egen hårtvättprodukt så ser du att lukten inte alls är så behaglig. Många husdjursägare tenderar att upprepa tvätten och tro att det kommer att hjälpa till att ta bort den otäcka lukten. Tyvärr blir det bara värre eftersom syramanteln redan har störts allvarligt och bakterier förstör redan ditt husdjurs hud. Om du inte har något emot lukten kommer din hund förr eller senare att klia oavbrutet och du undrar om den har loppor eller fästingar. Tyvärr kommer de flesta hundägare aldrig att tro att det är deras hunds användning av mänskligt schampo som orsakar klåda.

Hur man väljer det bästa hundschampot

Baserat på vad vi redan har diskuterat är det viktigt att aldrig använda humant schampo på ditt husdjur, oavsett hur ”milda” dessa produkter marknadsför sig att vara. Det viktigaste att göra härnäst är att förstå hur man väljer rätt hundschampo för din hund. Här är hur.

Bestäm hundens hudtyp

Ett av de bästa sätten att hjälpa dig att välja rätt produkt för din hund är att titta närmare på huden. Om du inte känner till processen för att identifiera vilken hudtyp ditt husdjur har, kan din veterinär hjälpa dig.

Om din hund har torr, kliande och flagnande hud, tillsammans med en ganska tråkig päls, kan du välja en produkt som har en mildare formulering. Det bör inte vara hårt för att förhindra att hudirritationen försämras. På samma sätt kan en mild hårprodukt hjälpa till att återställa fukt i ditt husdjurs päls och hud, vilket leder till mindre torr och mindre kliande hud.

Om huvudproblemet är känslig hud, så är hundschampon som är försiktigt formulerade och innehåller naturliga ämnen som havregryn, vitamin E. och honung bra för att lindra den intensiva klåda som orsakas av överkänslig hud. Skonsamma schampon har också en lugnande effekt på din hunds hud och päls.

Kontrollera om hunden har ohyra, fästingar eller loppor

Hundar som har problem med loppor eller fästingar kan dra nytta av en produkt som har vissa ingredienser avsedda för att döda denna ohyra. Dessa skadedjur är kända för att ge en mängd olika hälsoproblem för hundar som feber, dermatit från skadedjur, anemi och många fler. Om din hund råkar ha något av dessa problem är det ofta klokt att välja det bästa loppschampot för hundar. Det är dock viktigt att notera att detta inte borde vara den enda metoden för att utrota dessa skadedjur. Miljökontroll och administrering av andra loppmediciner och även halsband bör också övervägas.

Välj åldersmässiga hundschampon

Precis som människor måste du välja hundschampo som passar din hunds ålder. Om du till exempel har en valp, se till att du bara får ett särskilt formulerat schampo för valpar. Dessa har olika formuleringar i förhållande till deras vuxna versioner för att tillgodose de ännu mer känslig hud av valpar. Dessa leder till en minskning av risken för hudirritationer såväl som ögonirritationer.

Relaterade inlägg: Människoår till hundår

Kontrollera om du behöver vattenfritt hundschampo

Du kanske inte behöver det nu, men förr eller senare kommer du att behöva det. Det finns produkter som är speciellt designade för on-the-go och omedelbar rengöring av din älskade håriga vän utan att behöva badkar och duschslang. Dessa vattenfria schampon kan användas för daglig rengöring, särskilt i vissa delar av din håriga vän. Till exempel används dessa ofta vid rengöring av ögon, öron, tänder, tassar och till och med benen. Dessa ger utmärkta och praktiska alternativ om du reser eller när du bara behöver ge din håriga vän en bra rengöring.

Utvärdera om din hund har hudproblem

Om det finns hudproblem på din hund som rodnad, fläckar, flingning eller till och med överdriven torrhet, kanske du vill köpa ett medicinskt schampo för hundar. Liksom produkter som är särskilt formulerade för att bekämpa loppor och fästingar, kan läkemedelsprodukter innehålla ämnen som är speciellt anpassade för att hantera de olika tecknen på hudproblemet. Dessa kan till exempel ha antimikrobiella egenskaper, såsom vad ett antifungalt hundschampo ger. Det finns också produkter som innehåller antiinflammatoriska ämnen för att minska hudinflammation och rodnad. Det finns också schampon som kommer med antibakteriella ingredienser för att bli av med dessa patogena organismer och för att minska irritation och klåda i huden.

Tänk på hundschampon som hjälper dig att kontrollera fällning

Fällning är ett naturfenomen som upplevs av alla levande organismer med hår. Människohåret genomgår till exempel en cykel av tillväxt och utsläpp. Medan de flesta hårstrån växer, vilar andra eller tappar. Detsamma gäller för våra hundvänner. De fäller.

Tyvärr, vad de flesta hundälskare oroar sig för är faran som följer med fällningen eftersom dessa små partiklar lätt kan bli luftburna. Om du inte har någon överkänslighet i luftvägarna eller allergier mot dander, är det inte ett stort problem. Men om du har en familjemedlem som råkar vara överkänslig för sådana partiklar, kan en kraftigt fällande hund vara dåliga nyheter.

Att få ett hundschampo som innehåller antioxidanter, aminosyror och friska oljor kan hjälpa till att minska mängden fällning från din hund. Dessa djurvårdsmaterial kan också hjälpa till att förbättra din hunds päls genom att göra den friskare och blankare.

Bestäm om din hunds päls behöver bli lösare

Om du har en hund som är mer benägen att trassla i pälsen, kan du använda en kombination av det bästa hundbalsamet och schampot för att återställa fukten i både din hunds hår och hud. Detta gör det också lättare att kamma och borsta din kappa. Om din hund råkar ha krusiga lås eller riktigt envisa trasslar kan du välja en separat balsam som ska appliceras efter schamponering. Detta kommer att hjälpa till att fylla på de naturliga oljorna i din hunds päls samtidigt som det hjälper till i avvecklingsprocessen.

Överväg att köpa balsam

Du kanske tror att endast människor behöver balsam. Tvärtom förtjänar våra hundar också ett speciellt formulerat hundschampo och balsam för att hjälpa till att återställa fukten i sina pälsar samt fylla på de naturliga oljor som ofta tas bort eller tvättas bort under schamponering. De aktiva ingredienserna i dessa hårvårdsmaterial täcker och tätar håraxeln. Detta kan hjälpa till att minska förekomsten av trassligt hår, vilket gör det mycket lättare att borsta eller kamma.

Hund som schamponeras

Ingredienser att undvika i hundschampon

Vi har redan sagt att en av nyckelfaktorerna som du måste tänka på när du väljer rätt husdjurschampo är dess säkerhetsprofil. Tyvärr kommer vissa märken formulerade med mycket hårda ingredienser som kan orsaka olika hälsoproblem. För att du ska kunna undvika dessa produkter är det viktigt att veta vilka ingredienser för hundschampo som du ska undvika. Här kommer vi att dela med oss av 4 grupper av ingredienser som du behöver se upp för när du väljer det bästa hundschampot för din hund.

Konserveringsmedel

En majoritet av oss anser konserveringsmedel som mycket viktiga ingredienser för att förlänga hållbarheten för många av de saker vi använder och konsumerar i livet. Dessa ämnen är i sig användbara för att förhindra för tidig förstörelse av många saker inklusive mat. Tyvärr har forskning visat att dessa ämnen kan leda till olika hälsoproblem på lång sikt.

Ett av de vanligaste konserveringsmedlen som används i många applikationer idag är formaldehyd. Detta ämne har visat sig skapa problem i hjärnan och ryggmärgen. Dessutom är det ett känt cancerframkallande ämne. Det kan också ge hudutslag.

Tyvärr kommer du inte att se ’formaldehyd’ skriven i etiketterna på många artiklar. Istället kommer du att se olika kemikalier som är kända för att frigöra eller bilda formaldehyd. Du kan behöva se upp för följande ämnen:

 • Diazolidinyl urea
 • Imidazolidinyl urea
 • 2-brom-2-nitropropan-1,3-diol eller bromopol
 • Natriumhydroximetylglycinat
 • DMDM hydantoin
 • Kvaternium-7, -15, -31, -61

Ett annat konserveringsmedel som du kanske vill vara särskilt försiktig med är parabener som metylparaben, propylparaben och butylparaben. Det största problemet i parabener är att de är mycket potenta östrogenstörande ämnen som kan påverka reproduktionsfunktionen hos drabbade hundar negativt. Dessa ingredienser är också kända för att producera vissa typer av cancer.

Natriumbensoat är också ett populärt konserveringsmedel som är relativt säkert när det ges av sig själv. Om detta ämne blandas med C-vitamin eller askorbinsyra eller till och med citronsyra leder den resulterande kemiska reaktionen till bildning av bensen. Det är här problemet ligger eftersom bensen är känd som en viktig riskfaktor i utvecklingen av leukemi liksom andra störningar i blodet.

Sulfater

Det här är ingredienserna som gör schampon och andra personliga och husdjursvårdsprodukter skummiga. Det finns denna uppfattning att ju mer bubblor en vara producerar desto bättre är det när det gäller rengöring och tvättning av smuts, ohyra och andra partiklar. Det här är ingredienser som är användbara för att göra ditt husdjurs hår blankare eftersom de är effektiva för att omsluta olja och fett för att lättare kunna tas bort från håret.

Medan du enkelt kan identifiera dessa ingredienser genom att titta efter ordet ”sulfat” som natriumlauretsulfat, ammoniumlauretsulfat och natriumlaurylsulfat, finns det några produkter som inte uttryckligen märker deras formuleringar med sulfater. Istället kan du läsa ”kokosbaserade rengöringsmedel”, ”kokosbaserade ytaktiva ämnen”, ”naturligt extraherade från kokosnötter” eller till och med ”vegetabiliska rengöringsmedel”. Så var uppmärksam på dessa ”ingredienser” oavsett hur ”naturliga” deras tillverkare hävdar att varan är.

Alla versioner av sulfaterna kan orsaka torr hud, svår klåda och rodnad. Dessa tre ämnen är också mycket reaktiva mot både dioaxan och etylenoxid som är kända cancerframkallande ämnen. Etylen är också giftigt för normal växt och utveckling av vävnader såväl som för immunsystemet. Det är också ett välkänt allergen.

Etanolaminer

Om du ser kombinationer med tre bokstäver som slutar på ’-etanolamin’, håll dig borta från dessa eftersom dessa lätt kan brytas ner i kväveföreningar som kallas nitrosaminer. Dessa är ämnen som är cancerframkallande och har uppvisat betydande utvecklingstoxicitet, reproduktionstoxicitet och till och med organtoxicitet.

Du måste se upp för de tre mycket vanliga etanolaminerna: mono-, di- och trietanolaminerna, mer populärt kända för sina trebokstavs-akronymer MEA, DEA respektive TEA.

Konstgjorda färgämnen och dofter

Bara för att du köpte det bästa luktande hundschampot betyder det inte att det redan är säkert för din hund. Det finns många produkter på marknaden som är fyllda med konstgjorda dofter samt konstgjorda färgämnen.

En mycket vanlig ingrediens som du sannolikt inte kommer att se i produktetiketter är ftalater. Detta är ämnen som används för att binda samman de olika doftmolekylerna. Utan ftalater finns det inget sätt att ditt schampo kommer att förbli lika doftande som den första dagen du öppnade det. Tyvärr är ftalater kända hormonstörande ämnen.

Konstgjorda färgämnen syntetiseras däremot mest från petroleumprodukter. Dessa antas vara faktorer i utvecklingen av allergisk reaktion, fosterskador, organskador och till och med cancer.

Hur ofta ska jag bada min hund?

En fråga som alltid dyker upp i diskussioner om hundvård är frekvensen av bad för hundarna. Det är en fråga som kan ha en mängd olika svar. Fråga någon veterinär så berättar han eller hon att allt beror på den mest övertygande orsaken till aktiviteten.

Att bada för ofta kan irritera hudens hud. Det kan också skada din hunds hårsäckar. Och om värre blir värst kan risken för bakterie- och svampinfektioner också ökas. Att bada sällan kan å andra sidan också leda till utveckling av hälsoproblem.

Så hur ofta ska du bada din mutt?

Det allmänna samförståndet är att bada varje vecka är fördelaktigt eftersom processen kan hjälpa till att öka hundarnas naturliga pälshygien. Om ditt husdjur råkar ge sig ut i ett område som blir mycket smutsigt kan du enkelt rengöra de smutsiga delarna med ett vattenfritt schampo eller våtservetter. Om din hundvän råkar ha kort hår och är relativt ren, bör det räcka att bada det en gång i månaden.

Hur du tvättar din hund ordentligt

Erkänn. Att bada din hund är en mycket tidskrävande process, för att inte tala om en kamp, ​​speciellt om din håriga vän råkar avskyr tanken på att du badar den. Hundar är inte rädda för vatten. Tyvärr kan deras tidigare erfarenheter spela en viktig roll i bildandet av ett motbjudande eller undvikande beteende. Här är några tips om hur du tvättar din hund ordentligt och gör upplevelsen mindre hotfull och roligare.

 • Engagera din håriga vän i aktiv lek. Ta med den på en löptur. Spela fånga eller hämta. Poängen är att du tröttar ut den och dränerar den för överflödig energi så att det blir mycket lättare att ta med den till badkaret.
 • Ge din håriga vän en bra borstning av dess päls. Om du kan ta bort trassel, gör det redan innan du placerar hunden i vattnet. Ta bort så mycket tovor som möjligt eftersom de kan fånga vatten vilket kan irritera din hunds hud.
 • Skydda öronen från eventuellt inträde av vatten. Sätt in en bomullstuss inuti öronkanalerna för att hålla vattnet ute samtidigt som du förhindrar öronirritation och infektion.
 • Kontrollera vattentemperaturen. Det ska vara ljummet, varken kallt eller varmt. Om det är för varmt riskerar du att bränna din hunds hud. Om det är för kallt kan hunden börja skaka. Men om din hund råkar vara en stor ras kan du använda något kallare vatten.
 • Lugna ned ditt husdjur. Använd en lugnande röst när du uppmuntrar den att bada. De flesta hundar kommer så småningom att lära sig att hela badprocessen inte är ett sätt att tortera dem.
 • Använd alltid den bästa tvålen för hundar. Använd aldrig ett mänskligt schampo även om det är för spädbarn.
 • Glöm inte att skölja väl. Eventuella rester kan irritera huden. En bra tumregel är att skölja ditt husdjurs hår minst tre gånger.
 • Lufttorka ditt husdjur efter badet eller så kan du använda en specialdesignad hårtork för hundar. Motstå frestelsen att använda din egen hårtork, eftersom det kan vara extremt varmt för ditt husdjur, även om du ska sätta det i lägsta hastighets- och temperaturinställning.
 • Belöna alltid din hund direkt efter badet. Beröm den, klappa den eller till och med lek med den så att din hund lär sig att badning är en mycket trevlig upplevelse som ger många positiva saker.

Dessa bitar av information, tillsammans med vår lista över de 5 bästa hundschamporna, bör hjälpa dig att få en bättre förståelse för betydelsen av att bada och pälsvård hos hundar.


Hur vi testade oss till bästa hundschampot

När vi utförde detta bäst i test av schampo för din hund så rådfrågade vi först diverse hundägare och veterinärer och fick ta del av deras tips och toppval bland hundschampon som idag finns tillgängliga på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de på olika hundar med olika pälsar, för att få en så nyanserad bild av de som möjligt. Vi kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade våra kommentarer samt bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa hundschampona på marknaden idag.


Källor

 1. Bathing Your Dog – Washington State University
 2. How to bathe your dog correctly – Michigan State University

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga