Bästa Hundlucka 2024 – Stort Test av Hundluckor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundägande kan vara ganska mycket arbete – många människor skulle säga att det bara är ett steg eller två under mänskligt föräldraskap!

För hundägare är det alltid trevligt att hitta hjälpsamma hacks som gör det lättare att ta hand om din hund. Ett bra sätt att uppnå detta är genom att installera en hundlucka.

Hundluckor lindrar behovet av att du ska sluta med det du gör för att släppa ut din hund när den vill ut i naturen. Du kan vila bekvämt och veta att hunden kan komma tillbaka inomhus utan hjälp, när den är redo.

Dessutom ger detta din hund chansen att sträcka ut benen eller hålla koll på den lokala djurpopulationen när den vill.

     
backpac SureFlap Hundlucka med chip
(Bäst för mindre hundar)
Se billigaste pris >
backpac Petsafe® Extreme Weather
(Bäst för isolering och väderskydd)
Se billigaste pris >
cordlessblower PetSafe med Glidande glasdörr
(Bäst för skjutdörrar)
Se billigaste pris >
cordlessblower PetSafe Staywell 640
(Bäst för väggen)
Se billigaste pris >

>> Klicka här för att se fler hundluckor <<

Stilar på hundluckor

Hundluckor finns i några olika stilar, som var och en är bäst lämpad för olika situationer, ägare och hundar. De vanligaste stilarna inkluderar:

Dörrmonterad hundlucka

De vanligaste hundluckorna är utformade för att monteras i den nedre delen av en standarddörr. Det här är vad de flesta tänker sig när de hör frasen ”lucka”. Olika modeller fungerar bäst med olika typer av dörrar, så var noga med att granska tillverkarens rekommendationer innan du gör ditt val.

Väggmonterad hundlucka

Väggmonterade hundluckor är utformade för att installeras i ett hål som skärs in i en vägg, snarare än en dörr. Dessa är vanligtvis tjockare/djupare än dörrmonterade modeller, snarare än en relativt tunn dörr. Ändå är de svåra att installera, och du behöver de nödvändiga färdigheterna och verktygen för uppgiften innan du väljer den här hundluckan.

Elektronisk hundlucka

Elektroniska hundluckor varierar mycket. Vissa öppnas och stängs automatiskt, medan andra är passiva enheter, utformade för att begränsa åtkomst genom programmeringsalternativ, eller när de utlöses av ett litet RFID -chip fäst på din hunds halsband. Elektroniska dörrar är vanligtvis utformade för att installeras i vanliga hemdörrar, snarare än väggar eller glasdörrar.

Hundlucka med skjutdörr

Vissa hundluckor är utformade för att passa in i springan som skapas av en delvis öppnad skjutdörr i glas. Dessa konstruktioner är ofta enkla att installera, men eftersom de innehåller en hel längd av glasdörren är de också något dyrare än många dörrmonterade enheter. De kommer också att göra din befintliga skjutdörr oanvändbar för människor.

Ditt hems planlösning och familjens livsstil är de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer den stil som fungerar bäst för dig. De flesta av de tillgängliga stilarna fungerar för de flesta hundar, förutsatt att de finns i rätt storlekar.

Saker att tänka på vid köp av en hundlucka

Efter att ha bestämt vilken stil på hundlucka som fungerar bäst för ditt hem kan du gå vidare till ytterligare överväganden, vilket kommer att leda dig till ditt ultimata val. Dessa inkluderar saker som material som används i konstruktionen och den lätthet med vilken de kan installeras.

Material

Hundluckor är gjorda av olika material, även om de flesta är gjorda av aluminium eller någon typ av plast.

Aluminiumprodukter är i allmänhet mer benägna att hålla längre, även om premiumplast ofta är tillräckligt starkt – särskilt när det används vid tillverkning av små hundluckor.

Hur enkel den är att installera

Vissa hundluckor är lättare att installera än andra. Vissa kan installeras på några minuter utan verktyg eller färdigheter att tala om, medan andra kräver stora mängder av båda.

När det gäller dörr- eller väggmonterade hundluckor måste du göra ett hål genom dörren eller väggen och sedan montera dörren och fästa den på lämpligt sätt.

För många ägare måste en professionell anställas för installationen (om det här är första gången du skär ett hål i ditt hus, skulle vi inte rekommendera att göra det ensam)!

Å andra sidan är skjutdörrsmonterade hundluckor relativt snabba och enkla att installera, och få verktyg (om några) behövs för processen.

Isolering

Det är viktigt att komma ihåg att din hundlucka kommer att fungera som ett sätt för luften i ditt hem att blanda sig med den yttre miljön.

Även när dörren är stängd kommer en tunn bit aluminium eller plast inte att isolera ditt hem såväl som en dörr eller vägg. Detta är särskilt viktigt för ägare som lever i extremt varma eller kalla klimat.

Vissa hundluckor försöker kompensera för detta faktum genom att inkludera två eller tre dörrar eller klaffar, snarare än en enda. Detta hjälper till att fånga luft inuti dörrhålan, vilket isolerar luckan.

Men om energieffektivitet är viktigt för dig är det värt att överväga hur en hundlucka kommer att påverka uppvärmningen eller kylningen av ditt hem.

Säkerhet

Hundluckor ger en extra ingång till ditt hem, så du vill också överväga säkerhetsimplikationerna när du väljer en design.

De flesta enheter av hög kvalitet har någon typ av låsmekanism, som förhindrar att kriminella eller obehöriga djur kommer in i huset. Du kan dock bara slå på låset när din hund är säkert inne, vilket minskar luckans värde i första hand, eftersom den främsta fördelen är konsekvent in- och utåtkomst för din hund.

Ett sätt som tillverkare har försökt lösa detta problem är genom användning av smarta dörrar, som läser ett mikrochip på din hunds halsband. Sådana dörrar tillåter bara ditt husdjur att komma in, samtidigt som du håller utanför kvarteret.

Dessutom är vissa sådana enheter programmerbara, så att du kan neka din hund in och ut vid vissa tillfällen, samtidigt som de kan röra sig fritt vid andra.

Topp 4 bästa hundluckorna 2024

Följande luckor är några av de bästa alternativen för hundägare:

1. SureFlap Hundlucka med chip – Bäst för små hundar

Bästa Hundlucka 2024 - Stort Test av Hundluckor

Hundluckan från SureFlap är en hundlucka med microchip som bara tillåter auktoriserade hundar att öppna eller stänga ditt hem. Denna lucka har en inbyggd sensor som läser ditt husdjurs mikrochipnummer. Det betyder att när numret väl är registrerat i läsaren kan inga oinbjudna djur ta sig in i ditt hem utan din kontroll. Som alternativ till mikrochip så kan luckan även öppnas med ett RFID-hänge, vilket fästes i hundens halsband. Detta hänge ingår i leveransen.

Dessutom kan du programmera enheten för att fungera i olika lägen (att bara släppa ut hunden, att bara släppa in hunden eller att lås dörren) vid olika tidpunkter på dygnet, så att du kan anpassa funktionen efter dina husdjur och din livsstil. Som extra skydd för inkräktare har luckan också ett yttre, dubbelt låssystem som aktiveras automatiskt när ett främmande djur närmar sig. Detta gör denna hundlucka till ett väldigt säkert val om du är rädd att andra djur skulle kunna komma in i ditt hem.

Hundluckan har en garanti på 3 år och detta säkerställer således den höga kvaliteten på hundluckan. Användarna har visat sig vara mycket nöjda med hundluckan och vi tycker att det är den bästa hundluckan med chip på marknaden idag.

Installationssvårighet: Mellan

Funktioner:

 • Varje dörr kan programmeras för att känna igen så många som 32 olika husdjur
 • Kompatibel med vägginstallation med SureFlap Tunnel Extenders (ingår ej)
 • Blinkande lampor varnar dig när C-batterierna (ingår ej) behöver bytas ut
 • Kompatibel med alla större mikrochipformat

Fördelar:

Eftersom hundluckan kan känna igen RFID-chipet i det medföljande hänget du placerar på ditt husdjurs halsband, är SureFlap Hundlucka ett utmärkt val för ägare som vill att deras hund ska kunna komma in och ut ur hemmet utan att tillåta vilse från hela grannskapet. Faktum är att enheten till och med har testats av djurparker för att säkerställa att den är säker för detta ändamål.

Nackdelar:

Tyvärr tillåter SureFlaps hundlucka inte dig att kontrollera vilka hundar som lämnar hemmet – alla dina hundar kan öppna dörren från insidan. Följaktligen kan ägare som söker den största nivån av kontroll och flexibilitet kanske få ut mer av andra alternativ. En annan nackdel är att SureFlap bara finns i en, ganska liten storlek.


2. Petsafe® Extreme Weather Hundlucka – Bäst för isolering och väderskydd

Bästa Hundlucka 2024 - Stort Test av Hundluckor

Hundluckan PetSafe Extreme Weather konstruerades för att vara en av de bäst isolerade hundluckorna på marknaden, med hjälp av ett 3-klaffsystem och påstås ge cirka 3,5 gånger mer isolering än en enklaffdesign ger. När luckan är stängd har den en särskilt låg värmeöverföringskoefficient (U-värde 0,21) vilket leder till det väldigt låga värmeförlustvärdet.

Denna enhet erbjuder en manuell snap-on stängningspanel för att hålla hundar utanför. Det är inte riktigt lika snyggt som de programmerbara systemen andra enheter erbjuder, men det får jobbet gjort.

Installationssvårighet: Mellan

Funktioner:

 • Design med tre plattor, inklusive en isolerad lucka i mitten som hjälper till att hålla ditt hems temperatur från att fluktuera
 • Plastramen går att måla, så att du kan matcha dess färg med ditt hem
 • Magnetisk spärr hindrar klaffen från att svänga fritt, samtidigt som den är tillräckligt lätt för små husdjur
 • Finns i två storlekar (Small och Large) för att passa de flesta husdjur

Fördelar:

Hundluckan PetSafe Extreme Weather är en högkvalitativ hundlucka som är ett utmärkt val för hundägare som lever i extremt varma eller kalla klimat. Eftersom denna enhet är en av få produkter i kategorin vars färg kan anpassas, är den idealisk för dem som lägger stor vikt vid sin heminredning.

Nackdelar:

Vissa användare rapporterar att denna lucka från PetSafe inte är så lätt att installera, även om andra användare har tyckt att installationen är enkel och okomplicerad. Vissa användare uttryckte också oro för att medan den snap-on stängande panelen hindrar din hund från att lämna hemmet, är den inte tillräckligt stark för att hålla människor eller djur utanför.


3. PetSafe Hundlucka med Glidande glasdörr – Bäst för skjutdörrar

Bästa Hundlucka 2024 - Stort Test av Hundluckor

Denna hundlucka gör det möjligt för ägare att ge sin hund en chans att komma in och ut ur huset bekvämt, och den är lättare att installera än traditionella hundluckor.

Placera helt enkelt panelen i spåret på din skjutdörr med den medföljande hårdvaran för att fästa dörren på plats. Ingen skärning eller borrning krävs!

Designen med en enda flik och aluminiumpanel bör ge tillräckligt med energieffektivitet för vissa hem, men kanske inte packa tillräckligt med väderbeständig stans för kalla klimat.

Installationssvårighet: Mellan

Funktioner

 • Inkluderar magnetflik med spärrkit för att hålla klaffen stängd vid behov
 • Ramen innehåller isolering för att hålla ditt hem i behaglig temperatur
 • Dörrpanel finns i två justerbara storlekar
 • Flera storlekar tillgängliga baserat på ditt husdjurs storlek

Fördelar:

De flesta ägare är nöjda med PetSafes hundlucka, som är enkel att installera och uppskattar säkerhetslåset som medföljer enheten. Detta är också en av de få hundluckor i panel-stil som finns i flera olika storlekar.

Nackdelar:

Vissa hundägare rapporterade att rutan i konstruktionen av skjutdörren var problematisk i mycket svala klimat och släppte in kall luft. Detta bör dock inte vara ett problem för de flesta ägare som bor i områden med måttliga temperaturer.


4. PetSafe Staywell 640 hundlucka – Bäst för väggen

Bästa Hundlucka 2024 - Stort Test av Hundluckor

Om du är ute efter en helt vanlig hundlucka, med inga speciella finesser såsom chip eller speciell isolering, så är detta ett väldigt bra val. Denna hundlucka kan dock installeras in i väggen, vilket skiljer sig mot ovanstående hundluckor som främst är anpassade för dörrar. PetSafe Staywell 640 är därför ett bra alternativ för hem där installation av en hundlucka i dörren inte är ett alternativ.

Även om installationen kan vara lite mer skrämmande, ger PetSafe steg-för-steg-instruktioner samt utskurna mallar för att underlätta i processen.

Den här dörrens dubbla klaffdesign ger gott om väderbeständighet och hjälper till att bibehålla energieffektiviteten. Aluminiumramen ser dessutom elegant ut och är mycket stabil.

Den innehåller också en inskjutbar stängningspanel som erbjuder ytterligare isolering och kan låsas när din hund inte kommer att använda dörren (till exempel när ni ska iväg tillsammans på en resa eller på kvällarna när det är dags för sängen). Du kan också låsa dörren så att du själv kan välja när du vill att din hund ska kunna gå in och ut genom en 2-vägs låsfunktion.

Installationssvårighet: Avancerad

Funktioner

 • Det finns också förlängningssatser som kan köpas för tjockare väggar.
 • Dubbel klaff ger väderbeständighet.
 • Inskjutbar panel kan användas för att stänga dörren helt och ge ytterligare isolering på natten.

Fördelar:

Ägare uppskattar möjligheten att installera den här luckan i en vägg, snarare än en vanlig dörr, och anmärker att väderbeständigheten liknar andra högkvalitativa PetSafe-produkter.

Nackdelar:

Många noterar att installationsprocessen inte är idealisk för nybörjare och kräver viss kunskap och/eller ett engagemang för projektet.


Alternativ till hundluckor

Om du funderar på att installera en hundlucka är det troligtvis för att du vill ge din hund fri tillgång till trädgården. Vi tror att denna inställning ger en glad hund.

Men om du börjar känna att installationen av en hundlucka är ett för stort jobb, överväg också dessa idéer:

Hunddörrklockor

Hunddörrklockor är strängar av klockor som sitter fast vid ditt dörrhandtag, så att din hund kan ringa på klockan för att låta dig veta att han vill gå ut.

Medan du måste träna din hund att använda klockorna (och framåt bestämmer vissa hundar att klockorna fungerar bra som ett omedelbart uppmärksamhetsväckande verktyg), men de kan vara bra för att se till att din hund släpps ut när han behöver göra sina behov. Naturligtvis måste någon fortfarande vara hemma för att släppa ut honom!

Elektroniskt stängsel

Elektroniskt stängsel för hund är en annan lösning för att låta din hund ha fri tillgång till trädgården. De finns i olika utföranden (som underjordisk eller radio) och sträcker sig från prisvärd till exklusivare varianter. Och vi lovar – de gör verkligen inte ont!

Relaterat inlägg: Hundgrind

Vanliga frågor om hundluckor

Använder inbrottstjuvar hunddörrar?

Medan vissa ägare kan vara oroliga för tanken på en opportunistisk tjuv som smyger genom hundluckan, är det inte så vanligt.

För det första tenderar de flesta inbrottstjuvar att undvika alla hem med hundar – det är bara inte värt den extra risken och besväret för dem. När allt kommer omkring tenderar hundar att fungera som furiga säkerhetssystem.

För det andra är till och med hundluckor avsedda för större hundar inte direkt lätta för en människa att passera igenom.

Slutligen, om du är orolig för inbrottstjuvar som bryter igenom hundluckan, finns det en hundlucka som beskrivs i den här artikeln som kräver att din hunds halsband med ett mikrochip är nära dörren för att glida upp. Dessa mer teknikfokuserade hundluckor kan lugna dina bekymmer!

Vilken är den säkraste hundluckan?

Även om begreppet vad en ”säker” hundlucka är kan ge utrymme för debatt, skulle vi betrakta SureFlap Microchip (beskrivs i denna artikel) som den säkraste när det gäller inkräktare, på grund av dess avancerade låsning och sensoriska funktioner .

När det gäller att säkra mot vädret känner vi att PetSafe Extreme Weather-luckan är bäst på grund av dess tre lager med plattor för att hålla kalla vindar ute och värme inuti.

Ska jag ha min hundlucka professionellt installerad?

Det beror på hur säker du är på din förmåga! Alla hundluckor har installationsanvisningar och de flesta har videor. YouTube är också en oändlig källa till användbara videor.

Några av hundluckorna är mer arbetsintensiva än andra, särskilt om du väljer att installera dörren genom en vägg istället för en dörr.

I slutändan beror det på hur mycket pengar du vill spendera eller tid du vill spara till att betala någon för att installera dem jämfört med att göra det själv. 

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga