Bästa Hundkojan 2024 – Stort Test av Hundkojor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundkoja VOFF - Bäst i test

Ont om tid? VOFF®s hundkoja är testvinnaren 2024!

En svensktillverkad och svenskanpassad hundkoja med stilren design, bra isolering och bekväm hemleverans.

Varje hund som tillbringar mycket tid utomhus behöver en hundkoja.

Hundkojor erbjuder skydd från dåligt väder och ogästvänliga temperaturer, och de ger din hund en plats där hunden kan känna sig säker.

Men inte alla hundkojor är lika effektiva. Vissa hjälper till att hålla din hund bekväm och mysig, medan andra gör lite för att hjälpa hunden (och ändå lyckas kosta dig en hel del pengar).

Vi försöker hjälpa dig att välja en bra hundkoja för din hund och förklara några av de viktigaste sakerna att tänka på när du gör ditt val.

Vi ger dig till och med några tips för att anpassa din hundkoja så att den ger bästa möjliga boende!

Men låt oss först prata om anledningarna till att hundkojor är så viktiga och fördelarna med dem.

Fördelarna med att använda en hundkoja

Hundkojor erbjuder flera fördelar för din hund. Några av de viktigaste inkluderar:

 • Förse din hund med en skuggig plats att umgås på under sommaren.
 • Hjälper din hund att komma undan starka vindar.
 • Skydda din hund mot regn, snö, hagel och snö.
 • Hjälper din hund att hålla sig varmare på vintern.
 • Låter din hund vila lugnare och ge en känsla av säkerhet.

Vilda hundar använder olika typer av hålor, krypin och vegetation för att skydda dem från väder och vind, men din hund kommer inte att kunna göra en så mysig reträtt i din trädgård.

Se alltid till att din hund har en bra hundkoja om du förväntar dig att hunden ska umgås i trädgården under långa perioder. Vill du läsa mer om bra trädgårdsprodukter och allt om trädgården så rekommenderar vi Trädgårdsskolan.se.

Hundkoja-överväganden: Saker att tänka på

Hundkojor skiljer sig åt på ett antal sätt, så du vill se till att du väljer ett som har de funktioner och egenskaper som passar bäst för dig och din hund.

Några av de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer en hundkoja är:

Storlek: Hur stor ska en hundkoja vara?

Det första du bör tänka på när du försöker välja en hundkoja för din hund är storleken. Detta hjälper dig omedelbart att begränsa antalet kojor du måste välja mellan, eftersom många kommer att vara för stora eller för små för din hund.

Minimalt vill du ha en hundkoja som är tillräckligt stort för att din hund ska kunna ligga bekvämt, stå upp och vända helt. Det betyder att din hunds hus bör vara ungefär lika stor som hundens låda.

För att bestämma rätt storlek, mät din hunds näsa till svansen och längden från golvet till huvudet när hunden sitter. Lägg till några centimeter till varje mätning och du har bestämt minsta acceptabla storlek.

Om du har en självsäker hund som inte kämpar med rädsla eller ångest kan du förmodligen ge hunden ett boende som är så rymligt som du vill. Men nervösa hundar kommer att känna sig säkrare i ett relativt litet hus, eftersom det kommer att ge en håla-liknande känsla.

Observera också att stora hundkojor tenderar att bli svalare på sommaren, men de kommer också att vara lite svalare på vintern.

Stil

Hundkojor finns i flera olika stilar, och du måste bestämma vilken som passar din hund bäst.

 • Traditionella hundkojor (som den typ som Snoopy använder) är populära för sin estetik och hållbarhet, och de tenderar att hjälpa hundar att hålla sig svala under sommaren.
 • Igloo eller kojor i kupolstil innehåller kortare profiler och är i allmänhet bättre för att hålla din hund varm på vintern, och de har ofta innovativa ventilationsöppningar som hjälper till att främja flödet av frisk luft genom huset. Kojor i kupolstil kommer också att förbli mer stabila vid kraftiga vindar.
 • Hundskyddskojor är bäst för heta temperaturer när skuggan är viktigare än skyddet. Dessa strukturer i lusthusstil består vanligtvis av inhägnade inneslutningar som har en kanvasskiva, så att din hund kan koppla av i skuggan medan den fortfarande njuter av vinden. Dessa är ett bra alternativ för ägare som bor i varma och torra klimat.

Material på hundkojan

Traditionellt var hundkojor gjorda av trä och toppade med bältros, men moderna hundägare kan köpa hundkojor av plast istället om de verkar vara det bättre alternativet.

Varje material erbjuder olika fördelar och nackdelar, men de främsta skillnaderna är:

 • Träkojor kommer att vara tyngre än plastkojor av samma storlek.
 • Välförseglade träkojor håller länge, men plastkojor ruttnar inte i århundraden.
 • Du kan måla hundkojor gjorda i trä, men det är inte lätt att måla plast.

Alla material är acceptabla; försök bara välja det bästa för dig och din hund. Är du mycket på utflykter och vandrar med hunden så kanske du bara behöver en hundsovsäck i exempelvis polyester och fleece för att få hunden att hålla värmen.

Estetik

Din hund bryr sig inte om hur sin nya koja ser ut – hunden bryr sig bara om att det håller den torr och bekväm. Men du föredrar förmodligen att få en hundkoja som tilltalar din estetiska smak. För den delen kan dina grannar eller du själv bry dig om hur din hundkoja också ser ut!

Det finns inga rätta eller felaktiga svar här – du vet vad du gillar, så leta efter en koja som talar till din smak.

Var bara säker på att du inte offrar funktion för form. Det är mycket viktigare att välja en koja som fungerar bra för din hund än att välja ett som du tycker ser bra ut.

Glöm inte att överväga ditt klimat

Det är mycket viktigt att du tar hänsyn till de typiska temperatur- och nederbördsmönstren i ditt område när du väljer en hundkoja.

Detta är det enda sättet att se till att din hunds nya bostad kommer att hålla hunden bekväm och det kommer också att påverka hur länge din hunds koja håller.

Du måste till exempel prioritera saker som isolering och storlek om du bor i ett mycket kallt område. Omvänt bör ägare som bor i varma klimat prioritera saker som takhöjd och ventilation.

Om du bor i en torr region kan du förmodligen komma undan med en koja av oavslutat trä. Men de som bor i mycket regniga områden kommer sannolikt att vilja välja hundkojor tillverkade av plast.

De sex bästa hundkojorna 2024 för olika situationer

Vi pratar om sex av de bästa hundkojorna som finns tillgängliga nedan. Var och en är idealisk för olika omständigheter, så se till att välja den som passar bäst för din hund, plats och klimat.

1. Hundkoja VOFF® – Bäst i Test 2024!

Hundkoja VOFF

Detta är en premiumhundkoja som märkligt nog är billig jämfört med många andra hundkojor. Letar du efter en hundkoja med väldigt mycket kvalitet per krona är detta den bästa hundkojan på marknaden 2024. Hundkojan från VOFF är anpassad till det skandinaviska klimatet. Den är byggd i kraftigt material som skyddar hunden från väder och vind. Den passar utmärkt året om och ger hunden en väldigt trivsam miljö samtidigt som den isolerar mot både kyla och värme.

Virket är tryckimpregnerat vilket gör att hundkojan står emot fukt och röta bra. Det spelar alltså inte någon roll om du bor i ett fuktigt och regnigt klimat, hundkojan klarar sig mycket bra ändå. Tryckimpregnerat virke gör också att du kan placera hundkojan direkt på gräsmattan, även om livstiden förlängs genom att ställa den på stenplattor eller grus.

Kojan är, likt VOFFs övriga produkter, handtillverkad i Sverige och håller en utmärkt kvalitet. Många andra hundkojor är ofta importerade till Sverige och det märker man oftast förr eller senare i kvaliteten. VOFFs har lyckats otroligt bra med denna hundkoja och vi fullkomligt älskar den. För den som vill måla om hundkojan så kan ytterpanelen målas om vilket gör att du kan bli unik med en valfri färg. Tittar man invändigt så är kojan klädd i board och väggar samt golv är isolerade med frigolit. Detta ger en grymt isolerad hundkoja med värme samtidigt som taket består av underhållsfri tjärpapp. 

Överlag så har hundkojan har ett mycket bra pris sett till kvalitet att den är handtillverkad här i Sverige är ett riktigt pluspoäng enligt oss. Du får ett fint men också billigt hantverk som är närproducerat av svensk skog och som dessutom håller hunden väl isolerad även under vintern.


2. Trixie Natura Lodge

Hundkoja med altan Trixie

Trixie är, som många säkert vet, en känd tillverkare av högkvalitativa hundtillbehör och hundprodukter. Deras hundkoja är avviker inte från detta. Deras hundkoja Natura Lodge är en fin och bekväm koja som har en liten altan där hunden kan ligga och spana ut över trädgården. Denna lantliga hundkoja är relativt vintersäker och väderbeständigt men saknar dessväre bra isolering för vintern och virket är inte heller impregnerat. Taket är dock belagt med sandad takpapp vilket ger väldigt bra kvalitet. Det är också öppningsbart och kojan är isolerad och tål väder och vind bra. Hundkojan är tillverkad i laserad furu vilket är ett stilrent och modernt material som vanligtvis används för premiumhundkojor.

Granskar man själva basen av hundkojan så ser man att fötterna är utrustade med extra långa ben och också anpassningsbara i höjd. Detta gör att kojan kan stå i princip varsomhelst utan att utsättas för fukt, men också minimerar golvkylan underifrån. För att förstärka denna skyddande effekt mot inträngande fukt så är fötterna impregnerade och klädda i plast. Altanen är en väldigt härlig och ganska unik detalj som många hundar, och inte minst vår hund, uppskattar. Det ger hunden en skuggig och regnskyddad plats att vara på utan att behöva gömma sig inne i kojan, och är dessutom en plats att socialisera sig på om du till exempel ska mata hunden. Även om det är dåligt väder så kan hunden ligga på altanen, då den har ett effektivt överhäng som skydd mot regn.

Överlag är denna hundkoja från Trixie en otroligt fin hundkoja som passar perfekt i trädgården. Det vi dock kunnat önska var bättre isolering för vintern och impregnerat virke, annars är vi supernöjda med Trixie Natura Lodge!


3. Trixie Natura Classic

Trixie Natura Classic Hundkoja

Detta är en hundkoja som är väldigt lik Natura Lodge som nämndes ovan. Det är nämligen samma tillverkare (Trixie) men en mer klassisk version av hundkoja. Natura Classic är en billig och enkel koja som passar dig som äger en hund som inte vill vistas på heltid i kojan, utan endast vill vara där ute lite då och då. Detta beror på att den är relativt liten i storlek men den fungerar mycket bra för de grundläggande kraven såsom skydd för regn, skugga, hagel och kyla. Precis som Trixies andra modell är denna hundkoja byggd i laserad furu och har extra höga ben som är klädda i plast för att minimera fuktskador och påverka golvtemperaturen med kall mark nedanifrån. Taket går att öppna bakåt och kan även fixeras, ungefär som en skattkista, för att enkelt kunna städa ur kojan eller överraska hunden. Som Trixies andra hundkojor så är taket klätt i takpapp. Golvet är däremot inte isolerat så du kommer troligtvis behöva en hundsäng eller isolerande filt att lägga i kojan så att hunden klarar av kylan om det till exempel är vinter.

Sammanfattningsvis skulle vi säga att denna hundkoja gör sig utmärkt som tillfälligt skydd för din hund, med betoning på ordet tillfälligt. Om du till exempel har en innehund som ute under långa perioder och älskar att leka i trädgården även på egen hand, men som inte bor permanent i kojan, så är denna hundkoja perfekt för dig. Det finns olika storlekar på kojan men generellt så är hundkojan är inte särskilt stor så var säker på att hunden får plats i hundkojan innan du beställer den. Har du en större hund finns det många andra hundkojor i vårt bäst i test som passar bättre. Det är däremot en av de billigaste hundkojorna du kan hitta, så du får väldigt mycket hundkoja för pengarna. Absolut en av de bästa hundkojorna på marknaden [month] 2024.


4. Spike Special

Spike Special hundkoja

Denna hundkoja från Spike är en mycket bra hundkoja och är en av de bäst säljande hundkojorna i Sverige idag. Hundkojan har en liten terrass där hunden kan vistas när den vill ut i friska luften men samtidigt vara skyddad av det överhängande stilrena taket. Den har ett sadeltak som är gjort av gran och är riktigt bra för både säsongsanvändning och året-runt-användning. Hundkojan har vridbara träfötter som gör att kojans markfrihet kan justeras upp till hela 8,56 cm. Detta är en funktion som motverkar att fukt och kyla skall påverka hundkojan underifrån, men ger också en väldigt god luftcirkulation som tillfredsställer hunden. Dessutom är fötterna försedda med gummihattar, vilket gör att om det skulle regna så står benen inte i vatten och tar skada eller förflyttas mot din och hundens vilja.

Granskar man kvaliteten så är Spike Special tillverkad av oljad gran vilket ett väldigt bra material för denna typ av ändamål. Det ger en väldigt väderbeständig och vinterfast koja som gör din hund trygg och säker även under kraftigare oväder. Taket är konstruerat med takpapp och det täcker både kojan och terrassen där hunden kan ligga ute och spana ut över trädgården utan att oroa sig. Många hundar använder också taket som är liggplats vilket därmed verkar vara en bekväm yta för dem att slappna av på. Monteringen är extremt enkel och den går otroligt fort att bygga ihop. Vi behövde endast en skruvmejsel för hela monteringen, så verkligen inga konstigheter här!

Överlag är denna hundkoja en mycket bra hundkoja som finns i tre olika storlekar. Till det billiga priset får man en fin och praktisk koja som går snabbt att sätta ihop.


5. Hundkoja VOFF® Dubbel

VOFF Hundkoja Dubbel

Letar du efter Rolls Royce bland hundkojor? Då är denna hundkoja från VOFF något för dig. VOFF är, som tidigare nämnts, kända för sina välrustade hundkojor och denna premiummodell är absolut inget undantag. Detta kan vara en av de bästa hundkojorna vi någonsin har sett, men också den som har högst prislapp bland våra hundkojor i bäst i test.

Denna stora hundkoja ”Dubbel” från VOFF passar hunden, eller varför inte hundarna, som som man vill skämma bort lite extra. Det är inte bara dess storlek som utmärker sig, utan man har också använt påkostat unikt material och genomtänkt isolering för att kunna tillverka en hundkoja med största möjliga bekvämlighet och kvalitet. Några av dessa bekvämliga funktioner är att taket är öppningsbart för att lättare kunna städa ur, så att du slipper hålla på med städredskap genom fönster eller hundens ingång. Taket kan också fungera som en viloplats eller spaningsplats då den är tillräckligt platt för att en hund bekvämt ska kunna sitta eller ligga där uppe och kika ut filosofera över livets företeelser.

Överlag är vi supernöjda med hundkojan VOFF Dubbel, men priset är därefter. Vore det inte för den höga prislappen så är detta helt klart vinnaren i vårt test. Många har däremot inte hur mycket pengar som helst att lägga på en hundkoja och är därmed ute efter en billig hundkoja. Denna hundkoja är dock väldigt isolerad, varm och minst sagt stor, vilket gör att det kan bli en bra investering för dig och din hunds liv. Här snackar vi Rolls Royce bland hundkojor!


Vill du ha fler funktioner till hundkojan? Bygg ur ritning själv!

Oroa dig inte om du inte hittar en hundkoja som uppfyller alla dina behov – det finns många sätt att anpassa eller uppgradera de flesta hundkojor.

Några av de saker du kanske vill överväga att lägga till eller ändra är:

Luftkonditionering

Hundkojor ger verkligen din hund skugga, men det är av begränsat värde för dem som bor i väldigt varma delar av världen, där skuggtemperaturer ofta överstiger 90 grader. Detta kanske inte är så vanligt i Sverige, men några av er kanske har hus utomlands och vi vill självklart även hjälpa er.

Så du kanske vill överväga att lägga till en luftkonditioneringsenhet till din hundkoja.

Dessa typer av luftkonditioneringsapparater är inte billiga, och de kommer sannolikt att kosta en del att använda, men det kan vara det enda sättet att se till att din långhåriga hund förblir sval på sommaren.

Det är förmodligen en bra idé att installera en plastlucka tillsammans med luftkonditioneringen för att hålla den svala luften inne i kojan.

Fläktar

Om du inte har råd att klä din hunds koja med luftkonditionering kan du överväga att installera en fläkt istället.

En fläkt ökar luftflödet i din hunds koja och hjälper till att bära kroppsvärmen utanför. Till skillnad från luftkonditioneringsapparater avsedda för hundkojor använder de flesta högkvalitativa fläktar solpaneler, så de ökar inte din elräkning.

Vissa fläktar är speciellt utformade för att passa specifika hundkojor, men du kan förmodligen installera dessa fläktar i nästan vilken hundkoja som helst om du använder lite uppfinningsrikedom.

Du kan också köpa en bärbar fläkt som helt enkelt kan placeras i eller framför din hundkoja.

Värme

Det finns en mängd olika sätt att värma upp en hundkoja, vilket kan vara nödvändigt för ägare som bor på norra platser såsom i många delar av Sverige, särskilt under vinterhalvåret.

Det enklaste sättet att ge lite mer värme till din hundkoja är att använda en uppvärmd golvmatta, burmadrass eller en uppvärmd säng.

Var noga med att välja en som är klassad för utomhusbruk och kommer med en tuggbeständig sladd (om det är aktuellt).

Om du hellre vill värma din hunds koja med elektricitet kan en värmematta vara ett utmärkt alternativ.

Kameror

Tack vare tekniska framsteg är säkerhetskameror billigare än någonsin. Så varför inte överväga att placera en hundkamera i din hundkoja?

Detta kommer inte bara att göra det enkelt att se till att din hund är säker och sund medan det snurrar i sin koja, men det kan också ge dig möjlighet att njuta av din hunds upptåg när den tror att ingen tittar på.

Faktum är att många kameror är överkomliga nog att du kan köpa två. Lägg in en i hundens hus och montera den andra på framsidan så att du kan övervaka den när hunden hänger i solskenet. PetCubes Bites 2 är ett utmärkt alternativ och fungerar till och med på natten. Den har också en mikrofon och högtalare så att du kan prata med din hund medan han är i sitt hus, på distans!

Väderdörrar

Även om du bor i en region som är välsignad med ett relativt milt klimat, är det en bra idé att montera en vinylväderklaff på din hunds hus.

Detta kommer inte bara att hjälpa din hund att få lite mer värme under natten, men det kommer också att hålla vatten ur huset. Väderdörrar ser till att din hund – och den inre delen av hundkojan – förblir torr när det regnar eller snöar.

De flesta tillverkare av hundkojor marknadsför väderklaffar som är utformade för att passa de hundkojor de tillverkar, men du kan troligtvis hitta en väderklaff som fungerar för nästan alla hus.

Du kan till och med göra ditt eget genom att helt enkelt köpa lite klart vinylmaterial och fästa det över dörren (tips: ett ”prov” på vinyl kostar bara cirka 20-40 kr och kommer sannolikt att vara tillräckligt stort för att täcka de flesta dörrar för hundkojor).

Isolering

Det finns ett antal sätt att isolera en hundkoja för att hålla din hund bekväm i kallt väder. Du kan:

 • Fylla väggarna med skum
 • klara mattan till interiören
 • Fäst mylarfilm på insidan av väggarna för att återspegla din hunds kroppsvärme mot den

Vi diskuterar ett antal metoder för att isolera hundkojor i andra artiklar, så var noga med att kolla in de tips och tricks som finns för att räkna ut det bästa sättet att hålla din hund varm!


Historiskt sett hade hundägare bara några olika alternativ på hundkojor tillgängliga. Många fick till och med bygga sina egna hundhus från grunden. Men moderna ägare har dussintals olika alternativ att välja mellan!

Var noga med att överväga din hunds specifika behov och ditt lokala klimat när du gör ditt val och börja med att undersöka de sex punkter som diskuterats ovan.

Har du snubblat över en särskilt fantastiskt hundkoja? Berätta allt om det! Se till att förklara vad du tycker om det och dela eventuella brister som du har märkt. Vi kan till och med inkludera din favorithundkoja i en framtida artikeluppdatering!


Hur vi testade oss fram till bästa hundkojan

När vi utförde bäst i test av hundkojor så rådfrågade vi först diverse hundägare genom att bland annat undersöka Facebookgrupper och besöka hundaffärer och fråga vilka kojor som är populära och vad man bör tänka på. Vi fick då ta del av deras tips och toppval bland hundkojor på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de i olika miljöer (trädgårdar, skogsområden, ängar, asfalt, grus och så vidare) och kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade våra kommentarer samt bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa hundkojorna på marknaden idag.

Kommentarer är stängda.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga