Bästa Hundförsäkringen 2024 (Uppdaterad lista)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Okej, så hunden hoppade efter en frisbee och nu haltar han. Vad är fel med honom? Behöver jag ta honom till veterinären? Hur mycket kostar det? Det är därför en hundförsäkring är så viktig. I en tid av panik bör du verkligen tänka på din hunds hälsa, och inte siffrorna på ditt bankkonto.

Våra experter (inklusive en licensierad professionell) granskar hundförsäkringarnas största namn, gör omfattande forskning och analyserar massor av kundfeedback. Våra hundförsäkringsgranskningar uppdateras under hela året då leverantörer genomgår förändringar av sina försäkringar, premier, skadegränser, ersättningar, kundserviceupplevelse och mer. Det är därför du kan lita på oss för den mest uppdaterade och korrekta informationen.

Bästa Hundförsäkringarna 2024

Bästa Hundförsäkringen 2024 - Stort Test av Hundförsäkringar
Lassie hundförsäkring

Maxersättning: 160 000 kr
Självrisk rörlig: 15 – 25%
Självrisk fast: 0 – 3500 kr
Kan tecknas: Ingen övre gräns

Bästa Hundförsäkringen 2024 - Stort Test av Hundförsäkringar
Hedvig hundförsäkring

Maxersättning: 160 000 kr
Självrisk rörlig: 15 – 25%
Självrisk fast: 0 – 2500 kr
Kan tecknas: Ingen övre gräns

Bästa Hundförsäkringen 2024 - Stort Test av Hundförsäkringar
ICA hundförsäkring

Maxersättning: 150 000 kr
Självrisk rörlig: 15 – 25%
Självrisk fast: 1500 – 3000 kr
Kan tecknas: Upp till 7 år


1. Lassie Hundförsäkring – Bäst i Test!

Lassie hundförsäkring
5/5 stjärnor!
En hundförsäkring som passar alla hundraser och hundägare, till ett bra pris

Lassies hundförsäkring är en modern och omfattande försäkring som passar alla hundraser. Försäkringen finns i tre olika nivåer: Stor, Mellan och Mini. Stor är den mest omfattande nivån och har ett ersättningsbelopp på 160 000 kronor per år. Mellan är den mest populära nivån och har ett ersättningsbelopp på 60 000 kronor per år. Mini är den enklaste nivån och har ett ersättningsbelopp på 30 000 kronor per år.

I paketen ”Mellan” och ”Stor” täcks kostnader för veterinärvård, rehabilitering, medicin, kejsarsnitt och MR & CT röntgen. Försäkringen har också ett tillägg för livförsäkring som ger ersättning om hunden avlider, försvinner eller blir stulen. Något vi uppskattar är att de inte har några rasspecifika begränsningar, och samma villkor ges för hundar och katter.

Försäkringen har en karenstid på 14 dagar och en självriskperiod på 365 dagar, vilket är mer än dubbelt så lång självriskperiod som många andra hundförsäkringar. Självrisken kan väljas mellan 0 kr, 1 500 kr eller 3 500 kronor i fast del tillsammans med 15% eller 25% i rörlig del.

Försäkringen har ett unikt lojalitetsprogram som gör att man kan samla poäng genom att göra olika aktiviteter med sin hund. Poängen kan sedan användas för att sänka premien med upp till 500 kronor per år.

Försäkringen har en innovativ plattform och app där man kan se alla sina försäkringsuppgifter, boka tid hos veterinären, skicka in kvitton och få ersättning snabbt och enkelt. Försäkringen ger också tillgång till FirstVet som är en digital veterinär som man kan kontakta dygnet runt via appen.

Försäkringen har fått utmärkta omdömen från kunder och har utsetts till den bästa hundförsäkringen 2024 av Konsumenternas.se som jämför samtliga hundförsäkringar helt oberoende. De har även 4,4 stjärnor på Trustpilot vilket är bland de högsta i branschen. Försäkringen är prisvärd och ger ett tryggt och enkelt skydd för hundar.

Fördelar

 • Självriskperiod på hela 365 dagar
 • Låg självrisk
 • Generös livförsäkring
 • ”Allt i ett” med Mellan/Stor-paketet
 • Förstaplats på Konsumenternas poänglista

Nackdelar

 • Paketet ”Mini” saknar vissa fördelar

2. Hedvig Hundförsäkring

Hedvig Hundförsäkring
4.5/5 stjärnor!
En innovativ hundförsäkring med ersättning bland de högsta i branschen

Hedvigs hundförsäkring är den näst bästa hundförsäkringen i vårt test. Många förknippar försäkringar med svenska aktörer såsom ICA, Moderna, Svea, Folksam och så vidare, men Hedvig grundades 2017 och lanserade sin första försäkring så sent som år 2018. De är relativt nya inom segmentet djurförsäkringar, men de har tidigare blivit kända för sina populära hemförsäkringar och bilförsäkringar. 

Bolaget har snabbt blivit populärt tack vare bra priser och ett unikt utbud av försäkringsskydd. Deras hundförsäkring finns i tre nivåer: Basic, Standard och Premium. Den högsta nivån, Premium, erbjuder det högsta försäkringsbeloppet på den svenska marknaden tillsammans med Lassie, motsvarande 160 000 kr. Digitala veterinärbesök och en årlig hälsokontroll ingår dessutom i samtliga nivåer, och försäkringarna har ingen bindningstid.

Precis som hos Lassie har Hedvigs hundförsäkring en självriskperiod på 365 dagar. Det är ett riktigt konkurrenskraftigt erbjudande som gör skapar mycket trygghet i vardagen. Det vi också gillar är att det inte finns några tillägg hos Hedvigs hundförsäkring, utan allt ingår i respektive paket. På så sätt kan man slippa behöva konfigurera det bästa paketet för en själv, och lita på att experterna på Hedvig redan har gjort jobbet. Dessutom kan man sänka premien genom Hedvig Forever, ett lojalitetsprogram som ger rabatt för varje vän man bjuder in till Hedvig.

Försäkringen har dock också några nackdelar, såsom att Hedvig är ett relativt nytt försäkringsbolag, som inte har så mycket erfarenhet av djurförsäkringar som andra bolag. De har också vissa rasspecifika begränsningar, som kan påverka ersättningsbeloppet eller tillgängligheten till försäkringen för vissa hundraser. Dessutom erbjuder de inga tillägg, vilket innebär att man inte kan anpassa försäkringen efter sina egna behov eller önskemål.

Höjdpunkterna inkluderar:

 • 160 000 kr i försäkringsbelopp (maxersättning)
 • Inga tillägg
 • Ingen karenstid (försäkringen börjar gälla fullt ut redan från din första teckningsdag)
 • Inga undantag gällande raser
 • Obegränsade kostnadsfria veterinärsamtal i mobilen
 • Ett års försäkring utomlands
 • Flexibel självrisk

Fördelar:

 • Har marknadens högsta ersättningsbelopp tillsammans med Lassie
 • Endast tre paket att välja mellan – spar tid och kraft
 • 365 dagars självriskperiod
 • Du får 10 kr i rabatt per månad för varje värvad vän
 • Höga betyg på Trustpilot

Nackdelar:

 • Hundförsäkringen har begränsningar för vissa raser
 • Relativt ny hundförsäkring

3. ICA Hundförsäkring

ICA Hundförsäkring
4/5 stjärnor!
En hundförsäkring som är relativt heltäckande men tyvärr har vissa begränsningar

ICA är ett företag som de flesta svenskar känner till, men vad som kanske inte är lika känt är att de tillhandahåller hundförsäkringar. I början av 2017 började ICA erbjuda både katt- och hundförsäkring. Detta i ett samarbete med Svedea. “Med vår hundförsäkring får du en försäkring som är enkel att förstå och bäst av allt är att den är mycket prisvärd för de vanligaste hundarna.” Så beskriver ICA sin hundförsäkring och med ett så välkänt varumärke så har de alla förutsättningar att lyckas. Vi har granskat ICA hundförsäkring för att ta reda på hur den står sig på marknaden.

Glad hund i famnen

De tydligaste fördelarna med hundförsäkring från ICA är att den inte har karenstid, att det inte finns åldersgräns gällande när veterinärvårdsförsäkring kan tecknas samt att ersättningsbeloppet aldrig sänks. Maxersättningen kan man välja själv när hundförsäkringen tecknas, och då kan man välja mellan 30 000 kr, 60 000 kr, 90 000 kr eller 150 000 kr. Det är något lägre än Hedvig och Lassie, men helt klart bättre än många andra på marknaden.

Försäkringen täcker de flesta kostnader som kan uppstå om din hund blir sjuk eller skadar sig, såsom veterinärbesök, receptbelagd medicin, kastration, rehabilitering och MR/CT-undersökningar. Du får även tillgång till obegränsade digitala veterinärbesök med FirstVet, vilket kan vara praktiskt om du har frågor eller funderingar om din hunds hälsa. Dessutom får du ICA-bonus på din försäkringspremie, vilket är ett trevligt extraerbjudande.

ICA hundförsäkring har dock några nackdelar som du bör vara medveten om. För det första gäller försäkringen endast för hundar som är friska och återställda vid tecknandet. Om din hund har några tidigare sjukdomar eller skador kan du inte byta till ICA hundförsäkring. För det andra har försäkringen vissa begränsningar och undantag för vissa åkommor och behandlingar, såsom bettkorrigering, diskbråck och plastikoperationer. Dessa täcks endast om din hund har varit försäkrad hos ICA sedan 4 månaders ålder och uppfyller vissa villkor. För det tredje är livförsäkringen ett tillval som kostar extra och har ett lägre ersättningsbelopp för hundar som inte är registrerade i SKK.

Vi anser att ICA är en av de bättre hundförsäkringarna på marknaden. Med ICA hundförsäkring kan du själv styra din månadspremie genom att justera självrisken. Det ingår dessutom obegränsade digitala veterinärbesök med FirstVet. Utöver detta får du även ICA-bonus om du tecknar försäkring hos dem. En schysst försäkring till ett bra pris helt enkelt.

Fördelar:

 • ICA-bonus på premien
 • Ingen sänkning av ersättningsnivån
 • Ingen begränsning på ersättning för medicin
 • Gratis veterinärkontakt via FirstVet
 • Ingen karenstid

Nackdelar:

 • Lägre maxersättning än Hedvig och Lassie
 • Tillåter endast friska hundar vid tecknandet av försäkringen

Vanliga frågor kring hundförsäkring

Hur mycket kostar en hundförsäkring?

Priset på en hundförsäkring beror på många olika faktorer. Det handlar dels om vem du är, dels vilken typ av hund du har. Men det handlar också om vilka delar i hundförsäkringen som du vill ska ingå. En billig hundförsäkring kan kosta runt 160 kr i månaden medan en lite dyrare kostar cirka 400 kr i månaden. Priset varierar, och olika hundar är olika skadebenägna, och det tar många försäkringsbolag hänsyn till när priset på din hundförsäkring sätts. Ofta har man den principen att var och en betalar för den risk man utgör.

I samtliga fall kan du spara mycket pengar om din hund skulle behöva uppsöka veterinären för en skada eller sjukdom. En stor del av alla hundägare använder sin försäkring någon gång under hundens livstid, och det är inte ovanligt att man gör stora ekonomiska besparingar genom att delvis bli betald av försäkringsbolaget. Dessutom är hunden en familjemedlem och de bör vara lika självklart att den är försäkrad som resten av familjen. Faktum är att drygt 90% av alla svenska hundar är försäkrade, så det är verkligen något som alla hundägare borde ha.

Hur tecknar jag en hundförsäkring?

Du kan teckna en hundförsäkring genom att få en anpassad offert online från den leverantör du väljer och genom att fylla i online-anmälan på försäkringsgivarens webbplats eller så kan du köpa en försäkring via telefon. I de flesta fall kan du först fylla i dina uppgifter för hundförsäkringen och sedan prata med en anställd som kan svara på alla dina frågor och slutföra anmälningsprocessen. 

Du kan se ditt pris och söka hos någon av våra favoriter med följande länkar:

 1. Lassie
 2. Hedvig
 3. ICA

Vad ingår i en hundförsäkring?

Hundförsäkringar brukar vara uppdelade i de två delarna livförsäkring och veterinärvårdsförsäkring. Vanligtvis räcker det som hundägare att täcka veterinärvårdsförsäkringen, men livsförsäkringen kan vara bra för vissa. Livförsäkring är mestadels aktuell för de personer som har sin hund som en del av sin inkomst. Det kan handla om avel, tävling och så vidare. Vad som ingår i en hundförsäkring brukar variera mellan de olika försäkringsbolagen.

Livsförsäkring

Denna försäkring täcker kostnader som tillkommer om er hund skulle avlida. Om hunden avlider så betalar ert försäkringsbolag ut en summa pengar till er. Denna livförsäkring kan vara bra att ha då ett kärt husdjur kan lämna ett ganska stort tomrum efter sig, som ni kanske gärna skulle vilja fylla med ett nytt husdjur. I detta fall kan pengarna från livförsäkringen användas för att skaffa en ny hund eller för att ordna med sådant som dyker upp i samband med att hunden avlider.

Veterinärförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen betalar ut pengar ifall er hund råkar ut för en olycka eller blir sjuk och behöver behandlas av en veterinär. Har ni otur kan kostnaderna för besöket till veterinären bli högt, då är det skönt att ha en hundförsäkring som täcker de största kostnaderna.

Var uppmärksam på att även om er försäkring täcker upp en stor mycket av kostnaderna kan det fortfarande bli en del att betala, beroende på vad er hund råkat ut för. Försäkringarna täcker i huvudsak själva veterinärbesöket. I samtliga fall brukar man dock spara pengar genom att ha en försäkring – så ni behöver inte räkna så mycket på alternativkostnaden av att inte ha en forsäkring.

Värt att nämna är att maxbeloppet för veterinärvårdsförsäkringen sänks när hunden blir 7 eller 8 år, den upphör dock aldrig helt.

Slutsats

Utan försäkring så blir det snabbt dyrt hos veterinären, även mindre ingrepp och operationer kan kosta en hel del. En operation kan bli nödvändig till följd av en olycka eller medfödd sjukdom och kan utan problem kosta 10 000-tals kronor. Rutinbesök så som tandvård kan landa på alltifrån 3 000 kronor till uppemot 10 000 kronor. Det här gör att det snabbt lönar sig att ha en försäkring.

Även om din hund inte är i en riskgrupp för särskilda sjukdomar eller om olyckan håller sig på avstånd så är veterinärbesök vanliga och du kommer förr eller senare att behöva nyttja din försäkring. Det är i alla fall vår erfarenhet och vi har alltid haft våra hundar försäkrade. 9 av 10 hundar är försäkrade i Sverige och för oss är det en självklarhet att alla familjemedlemmar ska vara försäkrade! På Konsumentguiden.se kan du även hitta ytterligare information om vad du bör tänka på när du väljer hundförsäkring. För dig som vill läsa mer om hundförsäkringar, rekommenderar vi även försäkrat.se.

Tryck här för att komma till vinnarna och beräkna ditt pris:

 1. Lassie
 2. Hedvig
 3. ICA

Hur vi testade oss fram till bästa hundförsäkringen

När vi utförde bäst i test av hundförsäkringar så har vi först analyserat marknaden och vad de olika hundförsäkringarna erbjuder. När vi hittat de som erbjuder mest värde för pengarna så har vi rådfrågat hundägare i bland annat Facebookgrupper och på forum för att hitta de som är mest omtyckta i hundkretsarna. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de själva genom att, under en kortare period, sätta vår hund i vardera av dessa hundförsäkringar och analysera hur kundservicen var samt vad för tjänster som ingick i hundförsäkringen. Vi kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade också våra kommentarer samt bedömde de efter funktion, pris och kvalitet på det som ingick. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa hundförsäkringarna på marknaden idag.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga