Bästa Hundfön 2024 – Stort Test av Hundfönar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Ont om tid?

Vinnaren år 2024 är Gravitis hundfön!

Motivering: En kraftfull och tyst hundfön med lång slang

Fantastisk hundfön till ett billigt pris. 2,5 meters slang, 4 avtagbara munstycken samt två olika färger (blå och rosa) gör att denna hundfön passar i alla hundsällskap.

Till billigaste butik
Kavatis hundfön

Fortsätt läsa för mer djupgående recensioner

Åh nej – en våt hund är på fri fot!

Om du är trött på att din blöta hund lämnar ett vattenspår i hela huset efter badet (eller om din hund har så mycket päls att den aldrig verkar torka av sig själv), är en hundfön eller blaster (som det också ibland kallas), ett bra verktyg att överväga!

Vi förklarar fördelarna med hundfönar, hur du använder en pälstorkare på din hund och granskar olika modeller av hundfönar tillsammans med några rekommenderade toppval.

Snabb överblick över bästa hundfönarna 2024

Bild Produkt  
backpac Gravitis Hundfön
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac Shernbao Typhoon Hundfön
(BÄST FÖR STORA HUNDAR)
Se billigaste pris
cordlessblower vidaXL Hundfön
(BÄST FÖR MINDRE HUNDAR)
Se billigaste pris
cordlessblower Trixie hundfön
(BÄSTA HUNDFÖN MED BORSTE)
Se billigaste pris
cordlessblower Moser Protect Hundfön
(BÄSTA HÅRFÖN)
Se billigaste pris

Varför behöver jag en hundfön?

Hundfönar är inte nödvändigt – du kan låta hunden lufttorka, men med all päls tar lufttorkning en evighet!

Dessutom kommer din hund att frysa på vintern medan pälsen torkar (om du har långt hår och någonsin har gått ut ur huset med vått hår på vintern vet du hur det känns)!

Mänskliga hårfönar tar för lång tid 

Vissa ägare väljer att använda hårfön på sina hundar, vilket är ett bra alternativ för vissa, men inte idealiskt för de flesta. Kom ihåg att hundar har mycket mer päls/hår än vad vi har. Det kan ta så mycket som 3 gånger längre tid (15 min vs 45 min) att torka din hund med en mänsklig hårfön.

Mänskliga hårfönar är för varma!

Hårtorkar för människor arbetar på en starkare värmenivå än hundtorkare. Detta är ett problem eftersom hundar har högre kroppstemperaturer än människor, och en varm hårtork kan få din hund att överhettas!

Hundar kan också bli svårt brännskadade av en flammande hårtork. När du torkar ditt eget hår är det lätt att känna igen när torktumlaren är för varm. Hundar kan dock inte signalera till oss när hårfönen är för varm – när de låter dig veta det med ett skrik är de redan brända.

Du behöver mycket kraft för att torka din hunds underpäls

Hundfönar är särskilt viktiga för hundar med flera pälsar, eftersom tjocka underpälsar kräver en stark och kraftfull hårtork. Mänskliga hårtorkar är verkligen inte tillräckligt kraftfulla.

Hundfönar håller ditt husdjurs päls frisk

En bra utblåsning tar bort damm, allergener och död päls från din hunds päls, vilket betyder mindre frekventa bad för hunden.

Hundfönar låter dig bada din hund hemma (Översättning: De kommer att spara pengar)

Att besöka en professionell frisör kan bli väldigt dyrt, väldigt snabbt. Med hjälp av verktyg för hemvård, som en hundtork, kan du spara pengar på lång sikt genom att köpa dina egna förnödenheter.

Hur man använder en hundfön på sin våta hund

 • Gå ut. Såvida du inte vill ha päls överallt rekommenderar vi att du torkar din hund utomhus – på så sätt hamnar inte din hunds hår överallt i huset.
 • Håll munstycket på ett säkert avstånd. Sätt inte hundtorkens munstycke för nära hundens päls – håll det på ett säkert avstånd från din hunds hud.
 • Borsta medan du torkar. Borsta din hund medan du torkar den med hundfönen för att förhindra överdrivet trassel.
 • Håll dig borta från ansiktet. Håll hundfönen borta från din hunds ansikte, öron och andra områden med tunn päls, eftersom den blir för varm och verkligen skadar din hund! Undvik också din hunds ögon, nos, mun och anus av liknande skäl.
 • Börja lågt. Starta hundfönen på lägsta möjliga hastighet och blås hundfönen på dig själv för att få en bra känsla för hur luften känns. Bedöm hur de olika effektnivåerna känns, och arbeta dig sedan långsamt uppåt tillsammans med din hund (om den är införstådd med det).
 • Håll utkik efter nödsignaler. Titta noga på din hunds kroppsspråk – om din hund visar någon form av ångest eller upprördhet ska du omedelbart sluta. Lyssna på din hund!
 • Ge alltid vatten. Se till att ge mycket vatten till din hund när den torkas för att förhindra uttorkning och överhettning.
 • Använd massor av godsaker. Ta många pauser under hela processen för att undvika att stressa upp din kompis. Överös din hund med läckra träningsgodis under hela processen för att påminna dem om vilket fantastiskt jobb de gör och uppmuntra positiva associationer till hundfönen!
 • Överväg också ett trimbord. Om du kommer att torka din hund mycket kanske du också borde investera i ett trimbord – detta gör att din hund kan ställa sig närmare din armhöjd, vilket sannolikt kommer att spara din rygg och dina armar en hel del spänningsvärk.

Att köpa hundfön: Vad man ska leta efter

Det finns ett antal hundfönar på marknaden, så du vill vara säker på att veta vad du ska leta efter när du gör ditt val. Några av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer en blaster diskuteras nedan.

CFM

CFM står för ”kubikfot per minut”, och detta är ett mått på hur många kubikfot luft en hårtork kan blåsa ut per minut.

En hundtork med högre CFM kommer att trycka ut mer luft än en hårtork med lägre CFM. Om din hund har dubbla pälsar, se till att välja en hundfön med hög CFM – annars blir din hunds underull aldrig torr!

Ljudnivå

De flesta hundfönar är utformade för att fungera på en lägre ljudnivå än mänskliga hårfönar, eftersom hundar inte brukar vara fans av högljudda, bullriga maskiner (dammsugare är ett klassiskt exempel).

Värmeelement

Vissa hundfönar innehåller ett värmeelement, medan andra inte gör det. Enheter utan värmeelement förlitar sig istället bara på motorn för att värma upp luften. Om din hund har känslig hud eller tunn päls, vill du förmodligen undvika enheter med värmeelement. Även för enheter som ger värme, föreslår vi att värmeenheten är avstängd, särskilt om hundfönen är mycket kraftfull.

Flera hastighetsinställningar

Medan vissa hundfönar erbjuder variabel hastighet, erbjuder andra bara en enda torkhastighet. Variabla hastigheter tillåter ägare att ändra hastigheten beroende på hundens päls och storlek, och låter även ägare ställa in en lägre, tystare hastighet för rädda hundar. Dock kommer hundfönar med en hastighet fortfarande att vara tillräckliga för de flesta ägare.

Förvaring

Om du är en professionell hundfrisör har du förmodligen inget emot om din hundfön tar upp mycket utrymme. Ägare som inte driver ett hundtrimsföretag kommer dock troligen att leta efter en hundfön som är kompakt och lätt kan fällas ihop och förvaras.

Bästa hundfön

Typer av hundfönar för hundar: höghastighets-, bur och stående

Det finns tre grundläggande typer av hundfönar på marknaden. Vi kommer att diskutera var och en och peka på dess relativa styrkor och svagheter nedan.

Alternativ 1: Höghastighetsfönar

Höghastighetsfönar är extremt kraftfulla hundfönar, gjorda för att blåsa med en mycket hög, intensiv hastighet när luft blåses genom enhetens slang och munstycke.

Dessa hundfönar har vanligtvis inget värmeelement – ​​istället förlitar de sig på ren kraft för att torka din hunds päls på bara några minuter.

Dessa hundfönar är så kraftfulla att du vanligtvis vill undvika att använda en tvångstork värmeenhet (när den finns), eftersom att ha så mycket stark, varm luft som flyger mot din hund kan orsaka allvarliga problem.

Höghastighetsfönar är den vanligaste och populäraste formen av hundfönar bland ägare.

När du använder en höghastighetsfön måste du vara särskilt försiktig så att du inte kommer in i munstycket i närheten av din hunds känsliga områden (särskilt hans ögon, öron, näsa eller privata delar).

Alternativ 2: Burtork

Dessa lågtryckstorkare är designade för att användas på din hund medan de är i sin hundsäng eller hundkoja.

Dessa hundtorkare är bäst för hundar som hatar att sitta still och som är mer skrämmande kring höga ljud. En burtork kan placeras utanför din hundsäng och kan långsamt torka dem när de sitter och slappnar av.

Burtorkar är också bättre för hundar med känslig hud eller tunn päls, eftersom burtorkens låga tryck inte är lika benägna att skada dem.

Det enda problemet? Burtorkar brukar inte vara lika kraftfulla som andra hundtorkar, så de är verkligen inte det bästa valet för hundar med tjocka, flerskiktiga pälsar.

Alternativ 3: Stativtork

Stativtorkar är hundtorkar som är fästa på ett medföljande stativ , så att du kan ha båda händerna fria att placera och borsta din hund under torkningen.

Stativtorkar kan vara mycket användbara när du försöker göra en komplett styling av din hund, eftersom det är den enda typen av enhet som låter dig kamma, borsta och styla din hund när han eller hon torkar.

Matchmaking-diagram för hundtork: Välj den bästa hundtorken för dina behov

Om du fortfarande inte är säker på vilken typ av hundfön som skulle fungera bäst för dig och din hund, kolla bara in tabellen nedan. Hitta bara den beskrivning som bäst beskriver din situation för att ta reda på den bästa typen av hundfön för dina behov.

Situation:Bästa typ av hundfön:
Du har en hund med en tunn, kort pälsBurtork
Du har en hund med en väldigt tjock dubbelpälsHöghastighetstork
Du har en pirrig hund som inte gillar att sitta stillBurtork
Du har en hund som hatar höga ljudBurtork
Du har en hund som måste borstas medan den torkasStativtork
Du behöver dina händer fria medan din hund torkarStativtork
Du måste kunna torka din hund så snabbt som möjligtHöghastighetstork
Du måste kunna göra andra saker samtidigt som du torkar din hundBurtork

De fem bästa hundfönarna 2024: Fön din bollhämtare med en av dessa fantastiska hundfönar!

Nedan delar vi våra rekommendationer för de fem bästa hundfönarna på marknaden. Vi kommer att diskutera olika modeller i varje stilkategori, inklusive höghastighetstorkar, burtorkar och stativtorkar. Dessutom har vi försökt att inkludera alternativ till en mängd olika prisklasser, för att hjälpa dig hitta en lösning för hundtorkning oavsett din budget.

1. Shernbao Cyclone Hundfön – Bäst i Test 2024!

Fördelar

 • Steglös hastighetsjustering
 • Bra värmekontroll
 • Prisvärd
 • Fyra olika munstycken
 • 12 månaders garanti

Nackdelar

 • Kan låta en del när man kör på maxhastighet

Shernabao Cyclone hundfön är den hundfön som är bäst i test 2024. Den är mycket mångsidig och lämpar sig bra för alla sorters hundar. Designen är genomtänkt och den är lätt att hantera.

Hundfönen har trevliga tekniska funktioner som gör den väldigt anpassningsbar till just din hund. Hastigheten går att steglöst justera upp till 65 meter per sekund vilket kommer torka hunden snabbt men då ge ifrån sig lite mer ljud. Hundfönen har dock 3 bullereliminerande skydd vilket minimerar ljudnivån. Den maximala ljudnivån är 78 dB och den maximala temperaturen är 55 grader. Vill man minimera ljudnivån kan man enkelt välja en lägre hastighet.

Fönen är också väldigt kraftfull med sin effekt på 2800 W, vilket gör det effektivt att arbeta med den. Slangen är 2,5 meter lång vilket vi tycker är väldigt bekvämt eftersom man då kan vara mer flexibel i sitt torkande. Dess 12 månaders garanti ger oss också en stor trygghet i hundfönens höga kvalitet.

Den har också ett läge utan respektive med tillsatt värme, vilket gör att du kan kontrollera värmen på ett effektivt sätt. Hela fönen har en vikt på ca 4,5 kg och den är således inte särskilt tung att bära. Med tre färger att välja på, blå, ljusblå och rosa, kan man lätt passa den till hundens tycke. Med det sagt tycker vi att den här hundfönen är väldigt prisvärd och gör sitt jobb på ett utmärkt sätt, vilket gör denna till årets testvinnare.


2. Shernbao Typhoon Hundfön – Bäst för stora hundar

Fördelar

 • Väldigt kraftfull
 • Justerbar hastighet
 • Tre olika munstycken

Nackdelar

 • Finns bara i en färg
 • Något dyr

Shernbao Typhoon är en hundfön som har dubbla motorer och är mycket kraftfull vilket gör att den kan torka pälsen på stora hundar mycket snabbt. Den har ett värmelement vilket bidrar till att öka hastigheten av torkningen.

Hundfönen är också mycket mångsidig då du kan justera hastigheten väldigt mycket. Detta är väldigt användbart om du behöver kontrollera ljudnivån när du till exempel fönar hundar som är känsliga mot ljud. Slangen är dessutom mycket flexibel och kan sträckas från 1,2 meter till 2,4 meter. Tillsammans med hundfönen tillkommer även tre stycken munstycken, som gör att man kan anpassa torkningen till olika delar av hundens päls, och två luftfilter. Om man köper till det tillhörande stativet får man också händerna fria vilket underlättar jobbet väldigt mycket.

Den är tystare än många andra på marknaden, men kostar också mer än de flesta. Dock är den här hundfönen otroligt kraftfull, så vill du ha en så effektiv och skonsam torkning av en stor hund så är det här helt klart ditt bästa val.


3. vidaXL Hundfön – Bäst för mindre hundar

Fördelar

 • Väldigt kraftfull
 • Justerbar hastighet
 • Tre olika munstycken

Nackdelar

 • Finns bara i en färg
 • Något dyr

vidaXL hundfön är en populär modell som används av såväl privatpersoner som trimningsföretag runt om i Sverige. Inte så konstigt kanske, då denna hundfön har en trevlig design som lämpar sig till de flesta hundar.

Hundfönen kan uppnå hastigheter mellan 25 till 50 meter per sekund. Den är således inte en höghastighetsfön, men fungerar ändå bra om man inte har bråttom att få hunden torr eller har en mindre hund. Man kan även ändra temperaturen från 30 grader till 70 grader, vilket gör det enkelt att anpassa den till just din hunds värmetolerans.

Slangen är flexibel och kan maximalt bli två och en halv meter lång. Hundfönen är försedd med halkfria fötter vilket gör den stabil och säker att använda även i fuktiga och blöta områden. De tre medföljande munstyckena gör också att man snabbt och enkelt kan anpassa fönen till olika typer av päls. Kvaliteten på hundfönen verkar variera men i överlag så verkar den vara hög.

Sammanfattningsvis är vidaXL hundfön en populär fön som vi rekommenderar till hundägare med framförallt mindre hundar. Den kan inte uppnå särskilt höga hastigheter eller hög värme, men för mindre hundar är detta perfekt.


4. Trixie hundfön – Bästa hundfön med borste

Fördelar

 • Fön och borste i ett
 • Lågt ljud
 • Två olika värmelägen

Nackdelar

 • Endast en färg
 • Ganska låg hastighet

Går det att kombinera en hundborste och en hundfön? Ja, för det är precis vad Trixie har gjort. Det här är en mångsidig hundfön som torkar pälsen och borstar den på en och samma gång, så att den blir slät och fin.

Fönen har två olika värmelägen så att du enkelt kan ändra värmen beroende på hur mycket värme din hund mår bra av. Motorn är också tyst vilket gör att den går att använda även på känsliga hundar. Den har även en säkerhetsfunktion som gör att den stängs av automatiskt om den skulle uppnå en för hög temperatur.

Den trivs med el och kabeln är två meter lång. Lite tråkigt tycker vi är dock att den bara finns i en färg. Vi har använt den här hundfönen flera gånger och tycker den sparar mycket tid eftersom man både borstar och torkar pälsen på samma gång. Hunden blir nöjd och vi blir nöjda – helt klart den bästa hundfönen med borste just nu!


5. Moser Protect Hundfön – Bästa hårfön

Fördelar

 • Fön och borste i ett
 • Lågt ljud
 • Två olika värmelägen

Nackdelar

 • Endast en färg
 • Ganska låg hastighet

Moser Protect hundfön är ett väldigt bra val om du vill ha en hårfön som liknar de som vi människor brukar använda. Den här fungerar faktiskt även bra för människohår, även om den främst är designad för djur med päls.

Denna hundfön har ett skönt ergonomiskt non-slip handtag som gör den bekväm att hantera. Den låga vikten, på 530 gram, är fördelad jämnt i hela fönen vilket minskar risken att du skadar dig eller får sträckningar när du använder den. Du kan välja mellan två hastigheter och tre värmenivåer, men det finns även en knapp för kalluft om man skulle önska det.

Fönens sladd är 2,8 meter vilket gör att du enkelt kan nå dit du vill utan att sladden behöver vara den begränsande faktorn. I förpackningen ingår två olika munstycken för att på så sätt göra den optimal för användning på alla typer av päls.

Med det sagt är den här hundfönen en riktigt bra och prisvärd modell som vi starkt rekommenderar. Den är även omtyckt av många kunder och har snabbt blivit en favorit bland handföner till hund.


Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga