Bästa Transportburen för Hund 2024 – Stort Test av Hundburar för Bil

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Mim Variocage Enkel - Bäst i Test!

Ont om tid? Mim Variocage Enkel är testvinnaren 2024!

Snygg och mycket säker hundbur som krocktestats i Sverige och möter alla säkerhetskrav, samtidigt som den kan justeras för att passa alla typer av hundar.

Hundar älskar den öppna vägen lika mycket som vi!

Medan människor alltid kommer ihåg att spänna fast innan de lämnar uppfarten, har hundar inte riktigt något att säga i frågan.

Många ägare låter sin hund ströva fritt i bilen, vilket kan vara ett dödligt misstag.

Även ägare som väljer att använda en transportbur för hund eller en hundbur som är utformad för bilresor kommer troligen att bli chockade när vi säger att de allra flesta vanliga produkter inte är kraschbeständiga och inte kommer att skydda hunden vid en olycka.

Idag täcker vi vad du behöver veta om hundbärare och bilresor – varför det är viktigt att säkra din hund och vilka transportburar och hundburar du kan lita på för att hålla din hund säker och trygg i bilen.

Läs nedan för detaljer om vad som gör en transportbur säker för bilresor och hur vissa hundburar testades för att bli erkända som bäst av sin ras – eller kolla in våra snabba val nedan!

Vad sägs om selar? Vi täcker även dem i vår guide om hundselar. Selar är ofta ett bättre val för stora hundar.

Bild Produkt Detaljer Pris
backpac Mim Variocage Enkel
(BÄST I TEST) 🥇
Krocktestad i Sverige
– Väldigt bra kvalitet som möter alla
säkerhetkrav
– Justerbart djup
– Försedd med nödlucka
Se billigaste pris
backpac Artfex Hundbur
(BÄSTA METALLTRÅDSBUREN)🥈
– Bäst i Test enligt Teknikens Världs test
– Godkänd efter krocktest hos SP Statens tekniska forskningsinstitut
Se billigaste pris
cordlessblower Dogman Aluminiumbur
(MEST PRISVÄRD) 🥉
– Krocktestad
– Finns i många modeller
– Nödlucka
Se billigaste pris

Fortsätt läsa för mer fördjupade recensioner

Varför hundar måste säkras i bilen

Oavsett om du väljer att använda en hundbur eller någon annan typ av fasthållningsanordning för hundar, måste din hund  vara säker medan du kör.

Många ägare väljer att låta sin hund ha frihet i bilen, men det kan vara mycket farligt för både ägare och husdjur. För det första, i händelse av en olycka, blir din hund en omedelbar projektil, flyger genom vindrutan och skadar dig, andra passagerare och sig själva.

Hundar som ej är fastspända är också en vanlig orsak till distraherad körning.  Den kända författaren Stephen King hamnade i en fruktansvärd, nästan dödlig bilolycka när den andra föraren tog ögonen från vägen för att korrigera sin dåliga hund.

Att ha en fri hund i bilen resulterar ofta i distraherad körning – att använda en fasthållning kommer att hålla både dig och din hund säkrare.

Denna infografik från CarRentals.com visar hur hundar ofta orsakar distraherad körning!

Hur hundar orsakar distraherad körning

Även om det är kul att ha din hund vid din sida som en andrepilot, kan din hunds distraktion vara dödlig för er båda. Det är bara inte värt risken!

Tänk noga på var transportburen för hunden är placerad

Många ägare placerar sin hunds transportbur på baksidan av bilen – det traditionella lastområdet.

Tyvärr är detta ofta inte ett säkert område för din hund att vara i. I många bilar är vissa främre och bakre delar av bilen utformade för att betecknas som ”krusningszoner” i händelse av en olycka. Tanken är att passagerare i bilens interiör kan bevaras genom att låta vissa delar av bilen skrynklas vid kollision.

Det här kan vara livräddande teknik, så länge inga nära och kära sitter fast i dessa krusningszoner.

Krusningszoner kan variera, särskilt när det gäller större bilar och stadsjeepar som använder mer av bilens bakre utrymme för sittplatser (vilket gör dessa områden osäkra för att utformas som krusningszoner, vilket gör dem till säkra områden för att hålla din hund).

Bakre krusningszoner är kanske inte ett hot för alla bilar, men vi rekommenderar att du konsulterar din bilhandlare för att avgöra vad din bils krummningszoner är – och se till att placera din hundbur bort från den farliga krusningszonen.

Att placera din hund i framsätet är inte heller ett genomförbart alternativ, eftersom det utsätter din hund för krockkuddar framför passagerarna, som är utformade för att rädda en människas liv – inte en hund. På samma sätt som hur du inte ska placera ett barn i passagerarsätet, på grund av deras storlek i förhållande till krockkuddebanan, kan hundar inte heller säkert placeras i passagerarsätet.

För större hundar är säkerhet ännu viktigare

Medan hundsäkerhet är viktigt för alla hundar, måste särskild vård ges till större hundar.

Större hundar är ännu mer av en farlig projektil än små hundar, eftersom en hundkropp på 30 kg som slingrar genom din bil vid 110 km / h kommer att bli en helt ny nivå av farlighet i motsats till en 5 kg valp.

Men även en liten hund kan utöva ett enormt tryck i höga hastigheter.

Utöver det kommer större hundar att uppleva mer kraft vid krock. Tyvärr är denna kollisionskraft så stark att väldigt få transportburar för hundar klarar sig – listan över bilsäkra hundburar för stora hundar är mycket kort.

Sökandet efter en säker transportbur för hund

Vi kommer att ta dig igenom vad du ska tänka på när du väljer en supersäker transportbur till din hund.

Kom ihåg:

Storlek. Var uppmärksam på din hunds storlek jämfört med storleken på buren. En hundbur ska aldrig vara 15 cm längre än din hund. Detta beror på att tätheten faktiskt är vad som håller din hund säker – att låta för mycket överflöd innebär ökad fart och tyngre kraft vid krock, vilket resulterar i en farligare krasch för din hund.

Kontaktpunkter. Om din burs kontakter inte är starka och säkrade, kommer buren att flyga i en olycka. Och den typen av nederlag är hela poängen med att ha en robust hund bil låda! I många hundkraschprov var anslutningsremmar en viktig felpunkt.

Vad man ska undvika

Tråd. Trådburar gör inte särskilt mycket för att skydda din hund i en bilolycka. Även om de är lämpliga för att hindra din hund från att distrahera dig när du kör, har trådburar rapporterats kollapsa vid kollision.

Mjuka sidor. Mjuka sidor och burar är fina kapslingar för allmänt bruk, och de fungerar bra som flygbolagsgodkända kabiner. De kommer dock att göra lite till ingenting när det gäller att skydda din hund i en bilolycka. Eftersom burarna är mjuka kommer de flesta att kollapsa omedelbart vid kollision.

Plast. Majoriteten av alla plastburar har rapporterats bryta och gå sönder vid kollision, vilket gör att din hund är osäker. De flesta traditionella plastlådor är helt enkelt inte robusta nog för att vara krocksäkra.

Så vad lämnar det för slutsats? Tja … inte mycket. Hundburarna och transportburarna som har ansetts kraschsäkra är få och långt emellan – vinnarna är dock extremt tuffa, hållbara enheter som blåser bort andra konkurrenter.

Distraktionsförebyggande vs. Kraftsäker

Det är värt att notera att även om majoriteten av budgetvänliga och populära transportburar och hundburar misslyckades med säkerhetstestet, hjälper de flesta av dessa misslyckade kraschprodukter åtminstone väsentligt när det gäller att förhindra distraktion.

Att ha din hund säkrad i baksätet, bort från föraren, innebär en säkrare körupplevelse och därmed sätts hela bilen i lägre risk för en olycka.

Hund som är glad i baksätet i en bil

Så även om de allra flesta lådor inte skyddar din hund vid en olycka, kommer till och med en dålig enhet sannolikt att vara bättre än ingen alls. Detta gäller även för många bilsäten och hundbälten – de flesta ger praktiskt taget inget skydd vid en olycka, men de kommer att hindra din valp från att plåga dig medan du kör.

Fortfarande – vi vill förhindra distraktioner och hålla våra hundar säkra, så vi skulle verkligen föreslå att du väljer en transportbur för hunden eller hundbur som kan göra båda!

CPS-studie avslöjar att majoriteten av hundburarna inte är säkra

CPS (Centrum för Pet Safety) är en ideell forskning- och opinionsbildningsorganisation som bedriver krocktester för olika hundsäkerhetsprodukter. De grundades 2011 efter att ha insett det störande faktum att det inte finns några prestandastandarder eller testprotokoll för testning av husdjursskyddsanordningar.

CPS (Center for Pet Safety)

Viktigt: Lita inte på marknadsföringen

Sanningen är att tillverkare av transportburar för hund och hundburar för bil inte ens är skyldiga att testa sina produkter. Många hundburar för bilen som marknadsför sig som ”krocktestade” och säkra kan inte ge ett betydande skydd vid en olycka.

De flesta transportburar eller selar som hävdar att de är ”krocktestade” utvärderades endast, enligt tillverkarens bedömning, för en storlek. Detta innebär att en hundbur för bilen kan bli godkänd för en mycket liten hund, men saknar stabilitet och säkerhet för en medelstor eller stor hund.

Det är ganska chockerande att hundburar för bil och transportburar inte bedöms mot samma stränga statliga säkerhetsstandarder för bilbarnstolar eller andra fordonssäkerhetsanordningar – särskilt med tanke på att en komprometterad låda kan skada både husdjur och människor. Hundburar för bilen med anslutningsremmar som misslyckas under stress innebär att din transportbur kan flyga iväg och skada alla passagerare i dess väg (liksom din hund).

CPS Krasch & Test studie

Efter att ha insett de skrämmande luckorna i testning av hundburar för bilen, började CPS-organisationen genomföra rigorösa tester genom användning av specialdesignade falska krocktesthundar.

CPS samarbetade med Subaru för att göra en objektiv studie i en oberoende testanläggning från tredje part i Virginia. Ett häpnadsväckande antal hundburar och transportburar misslyckades, men tack och lov, några lysde få och erkänns nu som de livräddande enheter som de är!

Den här videon förklarar lite om testningen och lyfter fram de tre vinnarna. Vi går in i mer detaljer om de vinnande lådorna nedan, men den här videon ger en trevlig snabb översikt:

Hur CPS-testningen fungerar

CPS (Center for Pet Safety) Crash Worthiness Study utfördes två tester.

En kompletterades med en hundbur placerad i ett fordons bakre lastutrymme, med baksätena vikta nedåt och transportburen fästs genom anslutningsremmar. De allra flesta bilburar misslyckades i detta scenario.

Test av bilburar för hund

I det andra testet placerades bilburarna återigen i lastutrymmet, den här gången med ena sidan av transportburen vilande mot baksidan av baksätena (som var uppe, inte kollapsade). Detta gjorde att hundburarna fick ytterligare stöd genom ryggstödet, och många fler bilburar kunde klara detta test.

Problemet är dock att om transportburen är beroende av bilens ryggstöd för stöd, finns det en ökad risk för ryggstödsfel vid en främre kollision om hunden och hundburen har en sammanlagd vikt som överstiger 40 kg.

Detta skulle inte bara sätta din hund i fara, utan även dina passagerare, så i många fall är det inte säkert eller rekommenderat att använda ryggstödet för din hunds bilbur. Bilburar som nämns här klarade BÅDA tester, så inga bekymmer!

Låt oss ta en titt på de bästa vinnarna för de säkraste och tryggaste transportburarna och bilburarna för hund!

De 3 säkraste transportburarna och hundburarna för bilen

Idag lyfter vi fram lådorna och bärarna som tar hänsyn till CPS 2015 Crates and Carrier Crash Worthiness Study, kompletterat med ytterligare CPS-tester som utfördes 2016. Vi fortsätter att uppdatera den här artikeln varje år när nya krocktestrapporter släpps. Eftersom detta är ett amerikanskt test så letar vi efter svenska marknadens motsvarigheter, som står sig minst lika bra som dem!

1. Mim Variocage Enkel

Mim Variocage Enkel - Bäst i Test!

Är du ute efter den säkraste hundburen för bilen på den svenska marknaden så har du den här – Mim Variocage är transportburarnas Rolls Royce. Den är av fantastisk kvalitet och har genomgått en rad olika tester. Den här buren passar utmärkt för dig som vill ha en rejält säker bur och passar både små och stora hundar.

Variocage är krocktestad enligt normer för Safe Pet Crate Test (SPCT) hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Buren är alltså krocktestad att klara kollision både framifrån och bakifrån och är utformad att absorbera kollisionskraften optimalt. Om du blir påkörd bakifrån, så splittras inte din Variocage hundbur, den komprimeras istället, precis som moderna bilars ”deformationszon”. Hundburen från Variocage blir alltså mindre vid en krock men splittras inte och trycker inte sönder baksätet. Den är också justerbar i längden vilket gör att du kan anpassa storleken på buren, och på så sätt få plats med fler hundar om det behövs.

Buren är tillverkad av aluminium och har flera säkerhetsfunktioner, bland annat en nödlucka baktill. Den har en gasdämpare som håller burens dörr öppen efter krock, eller nödutgången, om den vanliga dörren går sönder. Efter en krock där bilen skadats svårt kan alltså din hund komma ut/lyftas ut ur buren. Med rundade hörn så passar den också i nästan alla bilars interiör. För oss är det här ett klockrent val. Vi som reser mycket med våra hundar är noga med vilka hundburar vi väljer, för vi vill att de ska vara lika säkra som husse och matte. Med en högre prislapp så får du en riktigt stabil bur som är marknadens säkraste! Väldigt passande till dig som har en hund som vill åka både bekvämt och säkert.

Se hur Variocage har krocktestats här:


2. Artfex Hundbur

Artfex Hundbur

När man talar om en bilbur för hundar så är det inte helt ovanligt med att man man ser Artfex framför sig. Denna, också svensktillverkade, bilbur är något enklare i sin konstruktion om man jämför med exempelvis Variocage men trots detta är de väldigt säkra för både dig och din hund. Buren är dessutom godkänd i kombination med säkerhetsselen efter krocktest hos SP Statens tekniska forskningsinstitut. Som pricken över i:et har detta blivit bäst i test i Teknikens Världs test av hundburar för bilen. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att köpa en skräpbur!

En stor fördel med denna bilbur är att den är tystlåten jämfört med några andra transportburar. Något som många hundägare stör sig otroligt mycket på när man kör är skramlande ljud, och det slipper man med en Artfex bilbur. Artfex tillverkar nämligen produkter som inte skramlar och denna hundbur är inget undantag. Dessutom har buren försetts med en gasdämpare för luckan, som öppnas uppåt, så den inte smäller igen när man ska stänga.

I enigheten med den något dyrare Variocage-hundburen så har även Artfex bilbur en nödlucka på baksidan av buren och beroende på vilken modell man köper så kan man ibland även välja vilken sida man ska ha hundburen på i bagaget. Artfex har likt Variocage en låsbar lucka så obehöriga inte kan öppna bilburen.

Då denna bilbur ändå kostar ca 1500-2000kr mindre än en Variocage så får man göra vissa avkall. Den har exempelvis inte samma sorts deformationszoner som Variocage har och den är inte justerbar i djupled. Kan man dock bortse från detta så är Artfex bilbur väldigt prisvärd. 

Om jag får ge mig på en liten gissning så är nog Artfex den mest populära hundburen till bil här i Sverige. Letar ni efter en bra kombination av säkerhet till rimligt pris så bör ni absolut kika på Artfex bilbur!


3. Dogman Aluminiumbur

Dogman Aluminiumbur

På tredje plats i vårt stora test av hundburar så hittar vi denna Aluminiumbur från Dogman. Dogman är en av Sveriges största tillverkare av hundprodukter sedan 50 år tillbaka, och har därför en mycket säker hundbur för bilen. Återigen kan vi se att buren är gjord av aluminium, det medför att buren är förhållandevis lätt men ändå säker. Dogmans aluminiumbur är en säker och trygg bur för bagageutrymmet.

Den finns i tre storlekar och passar de allra flesta bilmodeller. Buren är testad av både tillverkare och testinstitut och håller därmed hög kvalitet och är säker för trafik. Om du har små hundar så går buren att dela med en skiljevägg. Dogmans bur har även en utrymningslucka om du inte skulle kunna få upp bagageluckan vid en eventuell kollision eller olycka. Buren levereras med allt du behöver för montering och spännband för att säkra buren i bagageutrymmet. Den går att köpa som enkel, dubbel och som dubbelvåning som passar utmärkt för de mindre hundarna. 

Tillskillnad från de lite dyrare alternativen ovan så är denna bilbur något enklare i sin konstruktion. Buren har exempelsvis inte deformationszoner som Variocage har, men med tanke på prisskillnaden är det inte så konstigt. Inte heller finns det något lås på luckan för att hindra obehöriga för att öppna vilket alla ovanstående bilburar har. Det är helt enkelt en något enklare bilbur men som då också kommer med ett lägre pris.

Precis som våra ovanstående testvinnare av hundburar så är också denna hundbur skrammelfri vilket annars kan vara ett problem med något billigare bilburar. Ett stort plus är att tillbehör som till exempel spännband och koppelkrok medföljer. Ibland får man köpa till dessa tillbehör, i synnerhet bland billigare hundburar. Med denna transportbur får du allt du behöver i ett kit.

Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en väldigt prisvärd hundbur som passar de flesta hundägare, men särskilt dig som har en lite lägre budget. Det är trots allt en aluminiumbur som tar fullstora hundar utan problem. Hundburen fungerar mycket bra till ett väldigt bra pris – och därför är Dogmans bilbur helt klart en av de bästa och billigaste bilburarna för hunden på marknaden idag!


Vilken är den bästa hundburen för bilresor?

De tre hundbilsbärarna och lådorna som vi nämnde här har klarat olika typer av hårda oberoende krockteststudier, så de är alla utmärkta val!

Men om vi var tvungna att välja en, skulle vi köra på Mim Variocage Enkel. Detta är en av våra favoriter eftersom Variocage-hundburar redan allmänt betraktas som mycket snygga, hållbara och bekväma transportburar för flygresor och andra aktiviteter.

Det faktum att de är bra för säkra bilresor gör dem till en riktig vinnare i vår bok. Mim Variocage-bilburar är också mycket överkomliga, särskilt med tanke på kvaliteten och säkerheten din hund får!

Det enda problemet med Variocage Enkel? Det är inte tillräckligt stort för större hundar. För större hundar får du köpa en Mim Variocage Dubbel, men det är väl inget större problem!

Hur mäter jag min hund för en bilbur?

Din hunds bilbur ska vara tillräckligt stor för att din hund kan kunna stå upp i den och lägga sig bekvämt.

Mät från din hunds hals (alltså där halsbandet sitter) till svansens slut. Lägg sedan till några centimeter. Det är längden du ska satsa på.

För höjd, mät från toppen av din hunds axlar till marken. Om du köper en mjuk hundbur bör du lägga till 5-7 cm i höjdmätningen. För hårda transportburar, lägg till 8-10 cm.

Se också till att hålla viktrekommendationer i åtanke – om din hund är mellan två storlekar bör du antagligen välja den större storleken!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga