Bästa Hundborste 2024 – Stort Test av Hundborstar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att tvätta och sköta om hunden är en rutin som alla hundägare känner till. Borstning är en del av pälsvården och förhindrar överdriven fällning på våra material i hemmet. Vi vet alla hur det är att få hundhår på vår favoritskjorta före en utflykt, och det är ingen idealisk situation. Du kan lindra en hel del av huvudvärken med fällning, trassel och tovor genom att borsta din hund regelbundet.

För att spara lite tid och energi åt dig har vi sammanställt en lista över de bästa hundborstarna på marknaden. Nedan finns recensioner som avslöjar våra fynd. Du kan då hitta den bästa hundborsten som passar din hund redan första gången.

En snabb jämförelse av våra favoriter 2024

Bild Produkt  
backpac Bonve Pet Hundborste
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac FURminator Dual Hundborste
(MÅNGSIDIGAST)
Se billigaste pris
cordlessblower Trixie Groominghandske
(BÄSTA HANDSKEN)
Se billigaste pris
cordlessblower Trixie Mjuk Hundborste
(BÄSTA BILLIGA)
Se billigaste pris
cordlessblower FURminator Deshedding Hundborste
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris

Topp 5 bästa hundborstarna 2024

1. Bonve Pet Hundborste – Bäst i Test 2024!

Fördelar

 • Enkelt att ta bort underull
 • Ergonomiskt grepp
 • Knapp för att tömma på hår

Nackdelar

 • Knappen för att tömma håret fungerar inte alltid

Den hundborste som är bäst i test 2024 är denna från Bonve Pet. Hundborsten har en mycket användarvänlig och genialisk design som gör det enkelt att borsta hundens päls.

Bonve Pet hundborste passar för hundar som har både kort, medel och lång päls. Det ska dock nämnas att den fungerar bäst med hundar som har en pälslängd från 5 cm. Borsten är mycket effektiv för att ta bort underull och lös päls, och är skön att hantera med sitt ergonomiska handtag. Det är en hundborste i karda-modellen vilket är en mycket populär typ av hundborste.

Borsten har en 6,7 cm lång kant i rostfritt stål som försiktigt och skonsamt borstar pälsen. Att borsten har en 6,7 lång kant gör att man kan komma åt både små och stora utrymmen på hundens päls på ett effektivt sätt. Den finns dock också i en mindre storlek om du verkligen vill kunna utföra precisionsborstning. Borsten har också en knapp som automatiskt tömmer håret från borsten när du trycker på den, vilket sparar både tid och energi.

Med det sagt är den här hundborsten vår favorit 2024. Den uppfyller allt vi har att önska och har dessutom ett förvånansvärt lågt pris. Vi rekommenderar starkt denna hundborste!


2. FURminator Dual Hundborste – Mångsidigast

Fördelar

 • Två olika borst
 • Mycket ergonomiskt handtag
 • Mjuk borstning

Nackdelar

 • Kan vara för liten för stora hundar

FURminator Dual Hundborste är en otroligt mångsidig hundborste som har en borste på vardera sida om borsthuvudet. Den är lämplig för nästan alla typer av päls, oavsett om din hund har kort eller lång päls.

Den ena sidan av borsten har en svinborst och är mycket effektiv för att borta bort smuts. Den andra sidan har en annan typ av borst som är bättre lämpad för att fånga upp tovor och smuts samt massera huden. Båda sidorna är mjukare än många andra borstar vi har testat, och är således snällare mot hunden.

Handtaget på hundborsten är väldigt bekvämt och den sitter verkligen som en smäck i handen. Tyvärr kan borsten vara för liten om man har en stor hund såsom en tysk schäferhund, men för mindre hundar och detaljborstning så är den verkligen perfekt.

Prisnivån är förhållandevis låg med tanke på att man får två borstar till priset av ett. Med det sagt så är den här mångsidiga borsten ett riktigt smart val om du bara har tänkt skaffa en borste för hunden.


3. Trixie Groominghandske – Bästa handsken

Fördelar

 • Billig
 • Hög kvalitet
 • Snygg
 • Kan användas på alla typer av päls

Nackdelar

 • Finns bara i en färg

Trixies groominghandske är ett utmärkt val om du vill ha en billig och bra handske i samband med hundborsten. Att använda en handske när du borstar hunden gör det mer effektivt att ta bort löst hår men är också skonsammare mot hundens hud.

Den här handsken är mycket billig men har trots detta relativt hög kvalitet. Vi har använt den ett flertal gånger utan att vi har sett några tecken på slitningar. En annan bra sak är att den kan användas för långa, korta och lockiga hår vilket gör den mycket mångsidig och användbar.

Handsken har snabbt kommit att bli en bästsäljare bland groominghandskar för hundar och vi förstår verkligen varför. Du får väldigt mycket för pengarna och vi tycker således det här är den bästa handsken som du kan använda i samband med en hundborste just nu.


4. Trixie Mjuk Hundborste – Bästa billiga

Fördelar

 • Billig
 • Hög kvalitet
 • Snygg
 • Kan användas på alla typer av päls

Nackdelar

 • Finns bara i en färg

Trixie mjuk hundborste är en hundborste som är väldigt billig och ger dig mycket borste för pengarna. Designen är väldigt enkel och okomplicerad, vilket också gör att den fungerar på i princip alla sorters päls.

Borsten består framförallt av plast och är specialdesignad med en liten böjd form som gör att man får bättre grepp på pälsen och att den blir enklare att hantera. Greppet består också av gummi som gör att man blir stadig i greppet och inte riskerar att glida med händerna. Den är extra mild och mjuk och är således skonsam mot hundens päls. Borsten består av mjuka plastpiggar som ger ett alldeles lagom motstånd när pälsen stretar emot.

Sammanfattningsvis erbjuder denna hundborste från Trixie ett mycket budgetvänligt val av hundborste. Den har en läcker färg och är bekväm att använda. Helt klart den bästa billiga hundborsten på marknaden just nu!


5. FURminator Deshedding Hundborste – Bästa premiumval

Fördelar

 • Billig
 • Hög kvalitet
 • Snygg
 • Kan användas på alla typer av päls

Nackdelar

 • Finns bara i en färg

FURminator Deshedding är en premiumborste som gör det enkelt att borsta hunden och göra så att den inte fäller. Den finns i flera olika storlekar från small till x-large vilket gör att du kan köpa precis rätt storlek för din hund. Varje storlek har olika färg vilket gör det enkelt att känna igen vilken borste som har vilken storlek.

Borsten är effektiv för att ta bort underullen och löst hår. Den kan ta minska hårfällningen med upp till 90%. Verktyget har även en knapp som gör att man enkelt kan tömma borsten på hår. Den är lätt att göra rent, vilket görs med handtvätt i varmt vatten och mild tvål.

Handtaget är väldigt ergonomisk och smälter in i handens form. Borsten är snäll mot huden och pälsen. Priset är på den högre sidan av resterande hundborstar på marknaden – men smakar det så kostar det. Den här hundborsten är ett premiumval för dig som vill ha det där lilla extra.


Köpguide: Välj den bästa hundborsten

Du borstar förmodligen ditt hår dagligen för att undvika trassel. De flesta hundar behöver samma sak – kan du tänka dig att vara täckt av hår? Allt från dina möbler till dina kläder gynnas av att du borstar din hund regelbundet. Oavsett om du försöker minimera fällning eller om din hund har en tendens till tovor bör det vara en nödvändig del av rutinvården.

Så hur kan du välja en bra produkt som tar hand om din hunds behov? Du måste helt enkelt veta vad du söker.

De olika typerna av hundborstar

Det finns några olika borststilar att välja mellan. Men i slutändan har den borste som fungerar bäst allt att göra med din hunds pälstyp. Du kan ha en eller till och med några olika typer borstar för olika användningsområden.

Anti-fällningsverktyg

Dessa borstar är inte avsedda för daglig användning. Vanligtvis är deShedding-verktyg (som de också kallas) till för att hjälpa ägarna att bekämpa överdriven fällning genom att reducera döda hår vid roten. Hela syftet med dessa verktyg är att minska och tunna ut befintligt hår utan att trimma ditt husdjur. Använd dem dock med försiktighet och använd dem inte ofta eftersom borstarna är sträva. Det kan repa eller irritera din hunds hud om du använder dem för ofta.

Hundkarda

Denna typ är en av de vanligaste hundborstarna på marknaden. Den hjälper till att motverka tovbildning genom att försiktigt ta bort trassel med täta rader av tunna trådspetsar. Många hundkardor är självrengörande, vilket innebär att du trycker på en knapp för att släppa ut det hår som har fastnat. Hundkardor kan vara ovala, runda eller rektangulära. Det finns också flera olika storlekar och material för borstskaft. Du kan få den bästa passformen för din hand och din hund på samma gång.

Mjuka svinborstar

Dessa borstar är vanligtvis tillverkade av syntetiska nylonborsthår eller grishår. Du kan ge din hund ett par pass med borsten för att ta bort dött hår, men dessa typer är troligen för svaga för hundar med tyngre eller tjockare pälsstruktur. Svinborstar med mjuka borstar skapar en glans på din hunds päls. Den är perfekt för att fördela naturliga oljor för att bygga upp ett glänsande utseende.

Pälsvårdshandske

Om din hund inte gillar att borsta sig så mycket kan pälsvårdshandskar vara ett bra alternativ. Du kan få din hund att tro att den får en klappning samtidigt som du gör dig av med oönskade hårstrån. Den här typen är vanligtvis av plast eller gummi – och det är viktigt att du köper rätt storlek för din hand. De här handskarna kan också vara praktiska när det gäller ängsliga eller aggressiva hundar som inte tar emot pälsvård. Den här metoden skapar en slags närhet mellan dig och hunden så att de känner en känsla av lugn eller komfort. Dessutom kan handsken skydda din hand om de bestämmer sig för att bita.

Saker att leta efter när du köper en hundborste

Storlek

Ja, borstar är olika stora. Du kan köpa dem utifrån din hunds storlek. Om du har en borste som är för stor eller liten kan det försvåra pälsvården. Du kan också behöva tömma borsten många gånger under användningen, vilket gör att processen drar ut på tiden för både dig och din hund.

Material

Allt från borst till handtag kommer att vara av ett annat material. Det är viktigt att ha en borste som är fri från irriterande ämnen och har lätt att greppa och som klarar av jobbet. Många handtag har gel eller någon form av vaddering som gör att du inte blir trött i handen. Borstarna är ofta antingen av nylon, rostfritt stål eller rostfritt stål med plastspetsar – men de kan också vara av gummi och andra alternativ.

Bekvämlighet

Det är trevligt att ha en borste som är enkel att rengöra. Många borstar har självrengörande funktioner där du bara trycker på en knapp för att frigöra hårfångaren och tömma den på hår. Många designer packar också håren tätt ihop så att du kan ta bort håren med ett enda svep.

Komfort

Det är du som använder borsten, så ett bekvämt handtag är viktigt. Du vill inte hålla i en borste som gör ont i handen. Välj en hundborste som har tillräcklig vaddering och en perfekt passform för handflatan. Komfort för din hund är ännu viktigare. Om borstarna inte stämmer överens med din hunds hudtyp kan det orsaka stora irritationsproblem.

Enkel att använda

Vem behöver en komplicerad hundborste? Välj en som är enkel och okomplicerad, men som också är effektiv. Du kommer inte att vilja pilla med en utlösare för att få bort håren på självrengörande modeller. Knappar som ger en snabb och enkel frigöring är bäst.

Hund som blir borstad med hundborste

Lär känna din hunds pälstyp

Precis som när du letar efter andra verktyg för pälsvård, såsom hundtrimmers, kräver olika pälsar olika skötsel – det är ganska enkelt. Så här är de borstar som fungerar bäst för din hund beroende på pälstyp.

Dubbelt hårlag

Hundar med dubbla pälsar behöver en mer aggressiv typ av borste, så en slankare borste är vanligtvis bäst för regelbunden pälsvård. Ett anti-fällningsverktyg kan också vara till hjälp några gånger i månaden för att gallra bort döda hårstrån och celler på under- och överpälsen.

Långhåriga hundar

För att förhindra att håret blir tovigt är det bra om långhåriga hundar får en hundkarda. Men om din hund har exceptionellt silkeslent hår kan du använda en svinborste för allmän skötsel.

Lockiga pälsar

Eftersom dessa typer av pälsar kan vara håriga och tuffa, kan en hundkarda tunna ut håret och ta bort tovor. En vanlig nylonborste kan också användas mellan de olika behandlingar som görs med en hundkarda för att hålla pälsen glansig och frisk.

Korthåriga hundar

Om du har en korthårig hund med en välartad, slät päls räcker det med vilken borste som helst på marknaden. Du behöver förmodligen inte ha något särskilt fint, en svinborste räcker gott och väl.

Men om din korthåriga hund har dubbelpäls kan den dra nytta av många olika typer av borstar, inklusive anti-fällningsverktyg som FURminator.

Tips: Vissa hundar är känsligare än andra. Om du har en hund med känslig hud ska du se till att hålla trimningen kort men noggrann och leta efter tecken på irritation.

Underhåll din hund medan du borstar den

Att borsta hunden behöver inte vara komplicerat och tidskrävande. Men om din hund har en mer komplicerad päls kan det vara lite mer komplicerat. Det är också svårare om din hund motsätter sig borstning eller springer runt när du vill att den ska hålla sig stilla.

Här är några sätt att behålla hundens intresse och göra pälsvården till en positiv upplevelse:

 • Om din hund inte är samarbetsvillig kan du ge den godis för att få den att slappna av.
 • Borsta alltid i riktningen av hundens päls.
 • Var särskilt försiktig när du kammar runt ögon, öron, näsa och mun.
 • Dra inte i trassel eller tovor, eftersom du kan skada deras hud.
 • Lös försiktigt upp eventuella tovor genom att arbeta med pälsen från botten.
 • För allvarligare tovor kan du använda balsam eller spray.
 • Om din hund har en tendens att nafsa, se till att bära ärmar eller handskar för att skydda dig själv.

Varje hund reagerar olika på pälsvård, så du måste också anpassa dig till deras preferenser och komfort.

Vanliga frågor om hundborstning

Hur ofta ska jag borsta min hund?

Hur ofta du ska trimma din hund har mycket att göra med hundens speciella päls. En hund som har mycket hår som fäller skulle gynnas av daglig borstning. Men en hund som har mindre hår och som inte fäller kanske bara behöver några borstningstillfällen i veckan.

Varannan dag är en bra tumregel. Men skräddarsy det utifrån din individuella hund. Utöver det rekommenderas det att använda ett bra hundschampo för att hålla pälsen välvårdad.

Behöver man borsta raser som inte fäller?

Även om raser som inte fäller inte skräpar din soffa med päls, behöver de fortfarande lite pälsvård. De kan bli toviga, trassliga eller snurriga om du aldrig borstar dem. Att borsta din allergivänliga hund är fortfarande till hjälp för både dem och dig.

Gör borstning att hunden slutar fälla?

Du kan aldrig stoppa din hund från att fälla helt. Även raser som inte fäller gör det lite grann. Regelbunden borstning kan dock minska håruppbyggnaden avsevärt.

Sammanfattning

Vi tycker att Bonve Pet Hundborste är bäst för sina många praktiska egenskaper. Den fungerar för långa, korta, lockiga, grova och dubbla pälsar. Den är otroligt lätt att rengöra och skonsam mot huden. Den kommer inte heller att slita ut din hand eller vara svår att hålla i handen.

Eller kanske har du en liten budget och vill ha något mångsidigt. FURminator Dual Hundborste är en ganska bra affär av flera skäl. Den är prisvärd, mångsidig och skön att använda. Den fyller sitt syfte utan att vara alltför hård mot din plånbok.

Oavsett vilken av dessa 5 som fångade ditt öga hoppas vi att du har hittat den borste du letar efter.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga