11 Bästa Grönsakerna för Hundar 2024: Ge hunden detta!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Oavsett om du lagar din hunds middag från grunden eller om du bara vill skämma bort henne med något ovanligt då och då, lönar det sig att lära sig om några av de bästa grönsakerna för hundar.

De flesta brukar lägga mycket tid på att tänka på de bästa köttproteinerna för sin hund (och det med rätta), men hundar är allätare som har nytta av en varierad kost som innehåller flera olika sorters mat – inklusive grönsaker.

Men du måste vara försiktig när du plockar grönsaker till din hund, eftersom vissa är giftiga eller på annat sätt olämpliga för hundar. Undvik dessa typer av problem genom att hålla dig till de elva grönsakerna som beskrivs nedan. Var och en är inte bara säker, utan också näringsrik.

Bästa grönsakerna för hundar: Hundvänliga grönsaker

De elva grönsakerna nedan är alla fantastiska alternativ för ditt husdjur. Prova några som enstaka godsaker till din hund och låt oss veta vad din hund tycker!

1. Morötter

Morötter för hundar

Morötter är fantastiska grönsaker för hundar.

De finns redan i en stor mängd hundfoder, men de är också lätta att lägga till din hunds hemlagade mat för en balanserad kost.

Morötter är fulla av vitamin A (liksom med andra grönsaker, vitamin A tillhandahålls i form av betakaroten, så du behöver inte oroa dig för vitamin A-toxicitet) och de ger också en ganska bra portion av vitamin K och fibrer.

Faktum är att du till och med kan ge din hund morotsjuice som något att dricka förutom vatten om du vill ge den lite vitaminfylld hydrering eller blanda morotsjuice med deras dagliga hundfoder-tilldelning för att mjuka upp den och ge lite extra smak med extra hälsofördelar. Kylda rivna morötter är också ett uppfriskande mellanmål på en varm dag.

Jag gillar att använda råa morötter som lågkalorigodis till hundar. Jag går till en närliggande marknad, tar den största moroten jag kan hitta, tvättar den, skär av stjälkändan, skalar bort allt grovt och ger det till hundarna. De kommer sedan att tugga på den i timmar innan de blir uttråkade och gömmer den någonstans (jag slänger moroten efter en enda ”användning”). Du kan också använda babymorötter som hälsosamma godsaker när din hund är på diet.

2. Haricots verts/gröna bönor

Gröna bönor för hundar

Haricots verts är fulla av mangan, vitamin A, C, K och flera i B-komplexet, och en inte obetydlig mängd protein, så de är en bra kost för hundar. De är också en bra källa till kostfiber och kan vara användbara för att stärka upp din hunds bajs.

De flesta hundar verkar gilla hur haricots verts smakar, och de är lätta att laga – bara ånga eller koka dem tills de mjuknar. Välj frysta eller råa gröna bönor snarare än konserverade sorter för att säkerställa att du inte ger ditt husdjur massor av salt. De flesta hundar kommer att acceptera gröna bönor som kastas till dem som ett välsmakande hundgodis, men du kan också införliva dem i hemlagade hundmatsrecept eller lägga till dem i färdigköpt hundmat.

3. Ärtor

Ärtor för hundar

Ärtor är en fantastiska grönsak för hundar.

Ärter är en utmärkt källa till protein, fibrer, folsyra och massor av vitaminer, inklusive de flesta B-komplexa vitaminerna, såväl som vitaminerna A, C och K.

Precis som med haricots verts vill du hoppa över de konserverade varianterna och välja råa eller frysta. Ånga dem bara några minuter och servera. Kylda ärtor är också ett läckert sommargodis eftersom de är svala, lätta att äta och innehåller naturliga sockerarter som tilltalar smaken.

Ärter är bra för att öka proteininnehållet i ett hemlagat hundfoder, även om du bör notera att din hund inte kommer att kunna absorbera växtbaserade proteiner lika bra som djurbaserade proteiner. Så använd inte ärtor som ett sätt att snåla med köttet – använd bara ärtor som en kompletterande proteinkälla.

Observera bara att även om ärter inte är ”giftiga”, så har spannmålsfritt hundfoder som innehåller dem (och andra baljväxter) kopplats till hjärthälsa hos hundar, så vi rekommenderar att du kontrollerar med din veterinär innan du regelbundet införlivar ärter i din hunds kost.

4. Gurka

Gurka för hundar

För något som har så hög vattenhalt, drar gurkor verkligen sin vikt när det kommer till sitt näringsvärde. Förutom dess vatten så har både fruktköttet och skalet rikligt med näring. Fruktköttet innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och folsyra, och skalet viktiga mineraler som molybden, kalium, koppar och magnesium. Och de är en särskilt användbart hundsnacks när det är varmt ute, och erbjuder en snabb dos av hydrerande uppfriskningar på en stilla dag. Skär gurkan i skivor eller små bitar innan du erbjuder den till din hund för att minska risken för kvävning.

5. Selleri

Selleri för hundar

Selleri verkar som inget annat än vatten och fibrer, men så är det inte riktigt.

Faktum är att selleri är en bra källa till vitaminerinklusive vitamin A, C och K, samt flera B-komplexa vitaminer. Och även om den har en del fibrer, är den faktiskt inte så fiberpackad som du kanske tror. Bortsett från felaktiga intryck är selleri ett utmärkt godis för hundar.

Många hundar tycks gilla hur selleristjälkar ”sprängs” med vatten eftersom de har en krispig konsistens. Vissa husdjursföräldrar tycker till och med att selleri förbättrar valpens andedräkt, men det överlåter vi åt dig att bestämma.

Tvätta bara sellerin innan du ger den till din hund – det finns ingen anledning att tillaga den (även om din hund inte skulle ha något emot att du späder den med lite jordnötssmör). Servera i långa stavar att tugga eller skär i lagom stora bitar för ett snabbt mellanmål.

6. Brysselkål

Brysselkål för hundar

Även om de flesta hundar förmodligen inte är särskilt intresserade av en portion brysselkål, är de hälsosamma, hundvänliga grönsaker med många näringsmässiga fördelar.

De har mycket fibrer och näringsämnen, inklusive vitamin A, C, K och flera medlemmar av B-komplexgruppen. Ångkokning är förmodligen det bästa sättet att förbereda brysselkål, men alla oljefria tillagningsmetoder fungerar.

Var bara medveten om att liksom de flesta andra korsblommiga grönsaker (inklusive blomkål, broccoli och kål), kan brysselkål göra din hund extremt gasig.

Det är egentligen inget problem för din hund (så länge ditt husdjur inte har några problem med att få ut gasen – annars kan det orsaka magsmärtor), men det får dig att vilja evakuera ditt hem. Håll dig till en liten portion brysselkål för att undvika magproblem.

7. Rödbetor

Rödbetor för hundar

Om de tycker om den röda grönsaken, kan din hund få enstaka små portioner av rödbetor, antingen kokta eller råa (men tvätta och skala en rå betor innan du matar det till din hund). Mosa rödbetorna eller bjud dem i små bitar. Håll dig dock borta från konserverade rödbetor, om du inte hittar ett märke utan tillsatt salt eller andra ingredienser. 

Rödbetan är både näringsrik och fördelaktig för hundar. Den innehåller vitaminer som A, B och C, samt mineraler som magnesium, natrium, kalium, järn och folat. Dessa näringsämnen kan hjälpa till att bekämpa inflammationer, förbättra immunförsvaret, rena levern och främja bildandet av röda blodkroppar. För dräktiga tikar kan rödbetor vara bra då folsyran bidrar till att förebygga fostersjukdomar. Dessutom hjälper rödbetan till att upprätthålla synen, frisk hud och regelbunden reproduktion hos hunden, medan C-vitaminet stärker tänder och ben.

8. Potatis

Potatis till hundar

Finns det något mer svenskt än potatis? Dela denna godsak med din bästa vän ; många hundar älskar potatis (vem kan skylla på dem?), och de ingår i ett antal djurfoder – inklusive kommersiella och hemgjorda sorter.

Potatis verkar visserligen inte vara en ”riktig” grönsak (kulinariskt används den vanligtvis som stärkelse snarare än grönsaker), men din hund bryr sig inte om något av det. Hon kommer bara att älska smaken av dessa rotfrukter.

Även om de inte är lika näringsrika som några av de andra grönsakerna på den här listan, har potatis en del C-vitamin och lite vitamin B6 Så länge du förbereder dem på ett förnuftigt sätt (bara skär upp dem och koka dem – mata inte din hund med rå potatis eller potatischips) och använder dem med måtta (de kan orsaka insulinspikar), kommer de inte att orsaka några problem.

9. Sötpotatis

Sötpotatis för hundar

Till skillnad från vanlig potatis ger sötpotatis ett riktigt bra näringsvärde för hundar.

Sötpotatis är rik på nästan alla vitaminer som din hund behöver, förutom vitamin D, och de är en utmärkt fiberkälla för en hälsosam matsmältning. De kommer inte heller att få din hunds blodsocker att öka på samma sätt som vanlig vit potatis.

De flesta hundar älskar hur sötpotatis smakar, och de är inkorporerade i massor av färdigköpt hundmat (särskilt spannmålsfria recept).

Du vill skära dem och koka dem innan du serverar dem till din hund i ett grönsaksmos eller i kokta bitar. Du bör också avstå från att tillsätta salt, kryddor eller fetter för att undvika magbesvär.

10. Broccoli

Broccoli för hundar

En annan korsblommig grönsak som kommer att förvandla din hund till en pruttfabrik om du inte är försiktig, är broccoli. Det här är dock en hälsosam grönsak som du kan ge din hund, men ge det med måtta.

Ge inte din hund för mycket broccoli, eftersom det kan orsaka orolig mage (bortsett från gasen, som är mer av ett problem för dig än din hund).

Se till att skära upp broccolin i ganska små bitar, eftersom stjälkarna kan kväva vissa hundar – särskilt mindre hundar. Håll dig till små broccolibuketter för hälsosamma mellanmål.

Du kan ge din hund rå broccoli, men hon smälter den lättare (och förmodligen uppskattar smaken mer) om du kokar eller ångar den i några minuter. Broccoli är full av allt gott som din hund behöver, inklusive de flesta viktiga vitaminer.

11. Pumpa

Pumpa för hundar

Jag vill inte höra det, nördar. Jag vet att pumpa är en frukt — det är gröna bönor och ärter också, men du sa ingenting då, eller hur?

Pumpa är helt klart en grönsak i ordets kulinariska bemärkelse, så låt oss bara gå vidare.

Bortsett från det tekniska, är pumpa en fantastisk ”grönsak” för din hund. Den är full av antioxidanter, fibrer och vitamin A och C. Och pumpa är också användbart för hundar som lider av diarré, eftersom dess fiberinnehåll kan hjälpa till att stärka upp lös avföring.

För att förbereda pumpa för din punkin’, skär den i tärningar och koka den. De kokta fröna är också säkra för din hund.

Pumpapuré och konserverad pumpa är också fantastiska bonusingredienser att blanda in i din hunds torrfoder så länge det inte finns några tillsatta kryddor, smakämnen eller fetter. Du kan också servera kyld pumpamos för en hundvänlig behandling en varm sommardag.

Varning: Grönsaker att undvika eller begränsa

Lök är dåligt för hundar att äta

Vi fokuserar främst på bra grönsaker idag, men vi också ta en snabb stund för att diskutera dåliga grönsaker. Vissa av dessa är inte riktigt farliga i små mängder, och andra orsakar vanligtvis bara matsmältningsbesvär, men det finns några som kan sätta din hunds liv i fara.

Hur som helst, det finns hundratals saker du kan ge din hund som är säkra och välsmakande, så det är verkligen ingen idé att gå härifrån olycklig. Undvik bara de som listas nedan.

 • Spenat – Denna bladgrönsak är inte farlig i små mängder, men spenat är full av oxalsyra, vilket kan orsaka njurproblem med tiden. Det här är en grönsak som vi skulle hoppa över för att undvika problem.
 • Lök, vitlök, purjolök, schalottenlök och gräslök – Alla dessa grönsaker är medlemmar av växtsläktet Allium. Dessa grönsaker innehåller alla organiska svavelföreningar som är giftiga för hundar. I mycket små mängder kan dessa grönsaker vara acceptabla (många hundfoder innehåller till exempel små mängder vitlök), men vissa raser (särskilt Akitas och andra japanska raser) är särskilt sårbara för dessa grönsaker.
 • Sallad – Sallad är egentligen inte giftigt för hundar, men vissa kan orsaka diarré. Och sallad – särskilt isbergssallad – ger inte riktigt något näringsvärde ändå. Som sagt, en stor bit sallad eller kål kan fungera som en bra rivningsberikande aktivitet, så de är fortfarande värda att ge din hund då och då.
 • Tomater – Mogna tomater (som tekniskt sett är en frukt) kommer inte att göra din hund sjuk i små mängder, men de är riktigt sura och för många kommer sannolikt att störa din valps mage. Dessutom kräver tomater försiktighet, eftersom alla gröna delar av tomatplantor – inklusive stjälken – är giftiga.
 • Svamp – Tekniskt sett är svamp inte en riktig grönsak, men dessa ätliga svampar klumpas ofta ihop med dem, så de måste nämnas. Mataffärssvampar som champinjoner och portobellos är inte ett problem för hundar, men om du stöter på en vild svamp på en promenad, håll din hund borta! Giftiga svampar växer i hela Sverige, vilket gör att vaksamhet är ett måste för att förhindra att din hund får i sig en. Tecken på svampförgiftning inkluderar kräkningar, svaghet och diarré. Om du misstänker att din hund har ätit svamp när du var ute på promenad, är det bäst att ringa veterinären.
 • Avokado – Avokado innehåller ett ämne som kallas persin, vilket kan vara giftigt för hundar i stora mängder. Persin kan orsaka magbesvär, andningssvårigheter och hjärtproblem.
 • Tomatväxter – Vissa delar av tomatväxter, såsom stjälkar och blad, innehåller solanin, vilket kan vara giftigt för hundar. Tomater i sig själva är inte giftiga, men det är bäst att ge dem i begränsade mängder.

Varför ge din hund grönsaker?

Hund med morot i munnen

Med allt det här grönsakssnacket kanske du undrar varför du skulle ge din hund grönsaker ändå. Din hund äter ett balanserat torrfoder för hundar, och det finns otaliga färdiggjorda hundsnacks du kan köpa, eller hur?

Att mata grönsaker kan gynna din hund på många sätt, inklusive:

 • Berikning – Att prova nya hundvänliga grönsaker kryddar traditionell hundkost som kan vara lite tröttsam med tiden. Din hund kanske inte gillar alla grönsaker du erbjuder, men han får prova något nytt och intressant varje gång. Det är en sensorisk fröjd, inklusive att prova, känna och lukta på en helt ny matvara. För att öka berikningen, tillsätt mosade grönsaker blandade i din hunds mat som en välsmakande gryta eller inkorporera grönsaker i din hunds frysta godsaker.
 • Förnuftigt mellanmål – Hundar älskar godsaker, men förpackade kakor innehåller ofta många kalorier som kan leda till viktökning. De innehåller också ibland ingredienser som inte passar bra med känsliga system. En färsk grönsak är ett utmärkt mellanmål med lågt kaloriinnehåll utan en lång lista med ingredienser att läsa över. De verkar också som folkmat i din hunds ögon, vilket gör dem extra goda.
 • Öka vitaminer – Grönsaker är en stor källa till näringsämnen, inklusive järn, massor av C-vitamin, omega-3-fettsyror och mer. Att äta dem kan hjälpa till med allt från matsmältningshälsa till att avvärja cellskador, vilket gör dem till det perfekta mellanmålet för hundens välbefinnande.
 • Hjälper till med portionskontroll och viktminskning – Att erbjuda hundsäkra grönsaker tillsammans med din hunds torrfoder är ett lömskt sätt att fylla upp skålen utan att nämnvärt öka hundens dagliga kaloriintag. Det här är väldigt användbart om din fyrfotare är på en viktminskningsresa och äter lite mindre småbitar än han är van vid.

Vanliga frågor om hundar och grönsaker

Är det okej att mata hundar med grönsaker varje dag?

Ja, de flesta hundar kan äta grönsaker varje dag utan problem. Vi rekommenderar att rotera grönsaker, eftersom ett överflöd av en enskild grönsak alltid har potential att orsaka matsmältningsbesvär. Se bara till att din hund också får i sig mycket protein och andra näringsbehov.

Vilka bladgrönsaker är bra för hundar?

Mangold, kål och grönkål är alla fantastiska bladgrönsaker för hundar. De är rika på vitaminer, järn och fibrer.

Vilken är den bästa grönsaken för hundar?

Morötter, gröna bönor, broccoli och selleri är några av de bästa grönsakerna att mata din hund! De är fulla av näringsämnen, ger ytterligare hydrering och har en fantastisk krispighet som hundar verkligen tycker om.

Vad är det för grönsaker som hundar inte kan äta?

Lök, vitlök, purjolök, schalottenlök och gräslök är giftiga för hundar och bör undvikas. Vissa hundar kan kanske tolerera dem i små mängder, och då endast lider av matsmältningsbesvär, men andra hundar kan uppleva förgiftningssymptom.

Ska man laga grönsaker till hundar?

De flesta hundar är helt nöjda med att äta grönsaker råa, så du behöver inte laga grönsaker till din hund. Om du väljer att laga grönsaker för att göra dem lättare för din hunds tänder eller för att bättre blanda in dem med en hunds foder, kan du koka eller ånga grönsakerna. Undvik att använda tillsatta oljor, smakämnen eller kryddor.

***

Observera att vissa hundar har mer grönsaksvänliga smaker än andra, så känn dig inte dålig om din hund artigt tackar nej till de gröna och rötter du erbjuder. Så länge din hund äter ett näringsmässigt balanserat foder kommer hon inte att behöva några extra grönsaker i sin dagliga kost.

Försök bara att experimentera med de olika på den här listan om du verkligen vill att din hund ska få i sig mer grönsaker i kosten. Vilka grönsaker gillar din hund bäst? Låt oss veta hennes preferenser i kommentarerna nedan!

Bloggtoppen logga