Bästa GPS Tracker till Hund 2024 (Bäst i test)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Tractive GPS-Tracker - Bäst i test

Ont om tid? Tractive GPS-Tracker är testvinnaren 2024!

Prisvärd och ergonomisk GPS-tracker med live-uppdatering var 2-3:e sekund och lång batteritid.

Alla husdjursföräldrar älskar sina hundar och vill ha det absolut bästa för dem, men även de mest omtänksamma och flitiga bland oss ​​kan inte hålla koll på våra fyrbenta följeslagare hela tiden. Ibland måste vi åka till jobbet, andra gånger resa för nöje och ofta springer hundarna bara iväg oavsett hur mycket de älskar oss. Tack och lov kan vi hålla våra hundar säkra även när vi är hemifrån med GPS-spårare för hundar. Dessa smidiga enheter kan hjälpa oss att hålla koll på var våra husdjurs befinner sig och exakt hitta deras plats om de går vilse. Vi testade många olika GPS-Tracker för hund, inklusive GPS-halsband och fästbara spårningsenheter. Nedan hittar du en lista över våra favoriter, samt en köpguide om hur du väljer den bästa för din hund och budget.

Bästa GPS-Tracker för hundar: Snabbval

Bästa GPS-Tracker för hundar

1. Tractive Hund GPS Tracker

Tractive Hund GPS Tracker

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

Tractive är en bästsäljare, och det är inte konstigt! Tractive har nyligen uppdaterat sitt produktsortiment för att separera katt- och hundspårare, som ersätter den ursprungliga Tractive Classic, men till samma bra pris.

Vi kan se varför den här produkten förblir en bästsäljare, detta kap använder GPS-teknik med liveuppdatering var 2-3:e sekund för att lokalisera din hund.

Vi känner att ett geofence är ett måste för alla spårare och Tractive gör inte oss inte besvikna och skickar omedelbara meddelanden när hunden lämnar den definierade gränsen.

Tractive Dog är lämplig för husdjur som väger 4,5 kg eller mer och halsbandet väger cirka bara 30 g, med en ergonomisk form för att sitta bekvämt på hundarnas hals och enkla gummifästen för olika kragebredder och storlekar. Den har inga utbytbara batterier, men har en batteritid på 2-5 dagar (beroende på användning och täckning) och tar mindre än 3 timmar att ladda helt, perfekt för när hunden kommer in för en tupplur!

Precis som med andra trackers som använder 2G / 3G, har den en liten månadsprenumeration, men detta kommer inte att råna kontot då det endast kostar 37 kr/månad, och om du behöver täckning utomlands eller vill dela plats och information med vänner och familj, en premiumprenumeration ser att den fungerar i upp till 150 länder och kostar bara några kr mer.

Om du vill ha en tracker som helt enkelt (potentiellt) hittar ett vandrande husdjur och spårar hans rörelser, så är Tractive-trackers värda pengarna, och detta nyligen uppdaterade Tractive för hundar kommer säkerligen att leva upp till sitt stora rykte.


2. Garmin T5 X Halsband

Garmin T5 Halsband

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

Garmin producerar utmärkta GPS-trackers och Garmin T5 X är det bästa av det bästa. Denna lilla handhållna enhet och halsband är perfekta när det gäller att spåra sportiga hundar. Oavsett om du är ute på jakt eller springer utomhus, kommer denna kombination att spåra din hund exakt.

Det första vi var nöjda med är hur det var väl packat. GPS-enheten var lätt men ändå tillräckligt stor så att du inte av misstag tappar den när du jagar eller springer. Jag var också glad att se alla knappar som var avsedda att effektivisera din erfarenhet av att använda GPS, jaktmått och förinstallerad kartläggning. Detta är en perfekt GPS vid jakt.

Jag blev också förvånad över hållbarheten hos detta halsband. Innan vi ens testade det var det klart att vara robust nog för att motstå stötar och alla slags regniga förhållanden. T5 har laddningsbara litiumbatterier som gör att du slipper spendera onödiga pengar på att ständigt byta ut batterier. Oroa dig inte, enhetens batteri kan hålla upp till 24-48 timmars användning efter 4 timmars laddning!

En av de främsta anledningarna till att jag älskade den här GPS-trackern är på grund av de många kartläggningsalternativen som visar dina hundar. Dessutom har du många anslutningsmöjligheter och den är otroligt robust och vattentålig på upp till 10 meters djup och tuff nog att kunna användas på alla ställen dit din hund springer, upp till 14,48 km bort. Inte minst har den lamporna som lyser med svagt ljus och på natten och kan ses på upp till 100 m avstånd, perfekt för kvällsrasterna. Denna enhet har otaliga utmärkta funktioner att berätta och det är för dig att upptäcka!

OBS! Alpha är inte kompatibel med Garmins trackers DC30, DC40 och DC50. Med trackern T5 är kompatibel med handenheten Astro 320.


3. TK-909 Tracker

TK-909 Tracker

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

TK-909 är en mycket bra GPS-tracker som är tillverkad av Eksit Data. Eksit Data är ett svenskt företag som ofta kopplas till sina abonnemangsfria GPS:er och lättillgängliga support. Deras bästa GPS-tracker, TK-909 har flera användningsområden och är alltså inte endast till för att användas till djur. Den lämpar sig dock väldigt väl till djur, framför allt till hundar. TK-909 är en billig GPS-spårare i det långa loppet eftersom det inte tillkommer några kostnader för realtidsspårningen som görs via deras mobilapp eller datorapplikation. Det enda du behöver är ett SIM-kort, helst kontantkort (ej kompatibel med Hallon, Vimla eller Tre). Viktigt är dock att SIM-kortet har stöd för 2G, annars kommer det ej fungera.

GPS:en är märkt med IPX6 vilket är en klassificering som menar på att den är vattentålig, men inte helt vattentät. Dock finns det fodral som är 100 % vattentäta att köpa till från tillverkaren EksitData, vilket görs enklast genom att kontakta dem direkt. En annan märkning som TK-909 har är också CE-märkningen vilket är ett riktigt kvalitetstecken då den är godkänd enligt EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Samtidigt är GPS-enheten väldigt lätt med en vikt på 44 gram och dimensioner som passar de allra flesta hundar, men lämpar sig bäst för hundar över 4 kg. Det medföljande halsbandet är gjort av högkvalitativt fibermaterial och kan justeras upp till 60 cm i omfång, så att hunden kan känna sig bekväm oavsett vilken storlek den är.

Tittar man på funktionerna så håller TK-909 riktigt hög klass; den har alla funktioner du behöver:

 • Geofencing
 • SOS-knapp
 • Varning vid hastighetsöverträdelse ochbatteri- och täckningsbrist.

SOS-knappen har en väldigt viktig funktion för dig som gillar att äventyra då detta kan vara skillnaden mellan liv och död. Du kan ange ett nummer som automatiskt får ett sms om du trycker på knappen på GPS-enheten. För dig som är ute på vandring eller tappat bort dig och får slut på batteri på mobilen, är denna funktion till exempel väldigt användbar. Dessutom är räckvidden obegränsad så länge du har täckning på mobilen eftersom den är uppkopplad genom avancerade system. Appen som används i mobilen eller datorn använder sig av kartor i Google Maps, som troligtvis är de tillförlitligaste kartorna idag, och är väldigt lätt att använda. Den har en standby-tid på ungefär 20 dagar vilket är otroligt bra för en liten och så pass billig GPS, särskilt om din hund springer bort.

Tittar man på priset så tycker vi den är väldigt billig. Inköpspriset är faktiskt billigt jämfört med konkurrenterna och månadskostnaden är minst sagt väldigt låg. Du betalar endast för mobildata genom SIM-kortet så ju mer du använder den desto mer kommer det kosta. Dock kommer du använda väldigt lite mobildata eftersom det är 2G vilket är ett nätverk som inte alls kräver mycket data, vilket i sin tur ger en mycket låg kostnad.


4. MiniFinder Atto Pro

MiniFinder Atto GPS för hund

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

MiniFinder är här med en uppföljare till deras mycket uppskattade GPS-tracker MiniFinder Atto. Här får du en ännu mer innovativ GPS för hund passar till alla sorters hundar, oavsett om det är jakthund och sällskapshundar. Den bra för både små och stora hundar då den är väldigt liten med sina dimensioner på endast 65x35x16mm och 39 gram – hunden märker inte av att den spåras!

Minifinder Atto har fått IP67-klassificering vilket innebär att den är helt vattentät och passar därmed ypperligt i alla sorters väder oavsett om du ska ut på en promenad eller på jakt i ösregnet. Stand-bytiden är hela 120 timmar, vilket är mycket bättre en den tidigare versionen av MiniFinder Atto. Det går snabbt att ladda den, något som exempelvis kan göra när hunden vilar. Du får reda på att den bör laddas genom ett larm till din mobiltelefon eller dator, beroende på vilka preferenser du har. Månadskostnaden för abonnemang börjar från 89 kr/månaden vilket är ett väldigt attraktivt pris om du ofta tänker använda GPS-trackern.

Den här GPS-trackern kategoriseras in i premiumsegmentet, vilket också speglas i prislappen. Det är svårt att få någon GPS-tracker som är så heltäckande som denna, och även om man lägger ut en större summa pengar initialt så är månadskostnaden inte märkbart högre än andra GPS-trackers på marknaden.

Något som skiljer denna GPS-tracker från andra är att den har fått en extremt bra precision. Den har 4G-teknik vilket gör att den snabbare kan läsa av position, även på platser där det är dålig täckning. Räckvidden är dessutom obegränsad, vilket gör att man i praktiken skulle kunna se var sin hund befinner sig när man är på andra sidan jordklotet. All data om hundens rörelser och position sparas dessutom i systemet under ett års tid, vilket gör att man enkelt kan spåra eller kolla på hundens rörelsemönster i efterhand.

En annan väldigt bra funktion hos Minifinder Atto Pro är deras GeoFence-larm. Du kan bestämma gränser på kartan i appen på mobilen eller datorn och om enheten, det vill säga din hund, hamnar utanför gränsen så går det ett larm till dig. Denna funktion är extremt användbar när du bara vill koppla av utan att oroa dig för att hunden ska springa bort, eller ens lämnar trädgården om så är fallet.

Sammanfattningsvis så kan man säga att Minifinder Atto Pro är mycket bra hundpejl till den som ha det allra bästa när det gäller GPS-trackers, och inte är rädd att lägga lite pengar på en.


5. WeHunt GPS (Utgått)

WeHunt GPS för hund

WeHunt är en GPS tillverkad i Sverige som kan användas för olika typer av ändamål, men är vanligast vid jakt. Batteritiden är väldigt lång och den har obegränsad räckvidd genom GSM-nätet, något som uppskattas av många ägare. Den har bra funktioner och klarar många, långa dagar ute i skogen. Du kommer snabbt igång med GPS:en då användarvänligheten är hög. Vi hade inga problem att komma igång direkt och funktionerna är lätt att förstå och använda

Dess dimensioner är 79x45x35 mm och den väger bara 182 gram, vilket troligtvis är den lättaste jakt-GPS:en vi provat. Den är IP67-klassad vilket innebär att den är testad och säkerställd damm- och vattentät. GPS:en har ett uppladdningsbart litiumbatteri som har en lång batteritid; hela 72-120 timmar beroende på den uppdateringsfrekvens du ställt in (som kan ställas in mellan var 5:e sekund till 1 gång per minut).

Det som gör WeHunt till en mycket bra GPS vid jakt är att den har en ståndindikator så du blir meddelad när hunden markerar att den funnit vilt. Dessutom har den en mikrofon så du kan ringa till GPS:en och lyssna på din hund, något som med fördel kan användas vid jakt men även till vardags. Du kan också dela hundens position med andra så att hela jaktlaget kan se din hunds position – något som kan göra hela jaktsäsongen otroligt mycket bättre. Halsbandet har också stöd för Geofencing, dock kräver det dyrare alternativet av abonnemang. Dess funktioner är otroligt bra, det ges möjlighet till en mängd information om jaktlaget, från position till kalender och chattmöjlighet direkt i appen.

GPS:en är samtidigt kompatibel med Astro 320 och Garmin Alpha men då krävs det en Garmin smartklocka.

Priset för denna GPS är enligt många högt. Man bör dock tänka på att GPS:er för jakt är dyrare än vanliga trackers till sällskapshundar. Det beror på att dess funktioner är mer avancerade och kvaliteten är högre eftersom jägare utsetts för större påfrestningar än vanliga svensson. Garmin, WeHunt och Artemis är alla högkvalitativa GPS:er som är väldigt populära vid jakt. Om du köper en GPS likt WeHunt som inte kräver en extra enhet (en handenhet) så blir ju inköpspriset lägre men du behöver då ett abonnemang. WeHunt erbjuder tre abonnemang, varav ett är helt gratis men det har begränsade funktioner. GPS och PRO heter deras andra två abonnemang som kostar 995 kr respektive 275 kr per år och skillnaden är tillgången till en mängd olika funktioner och information. Du bör själv jämföra vilka funktioner och tjänster du kommer behöva och vilka som passar dig och din hund bäst.


Köpguide för GPS-Tracker för Hund

Även om marknaden för GPS-enheter för husdjur redan är mättad, bör detta inte avskräcka dig från att bara välja den bästa modellen för ditt husdjur. För att hjälpa dig i din urvalsprocess har vi sammanställt den här omfattande, praktiska köpguiden som kan hjälpa dig att fatta ett välinformerat köpbeslut.

Hund med GPS-spårare

Vad är en GPS-tracker för hundar?

En GPS för hundar är en enhet som inte skiljer sig så mycket från GPS-tekniken som vi använder i våra smartphones och andra mobila enheter samt moderna bilar. Du kan tänka på det som en liten grej som antingen kan fästas eller monteras på hundens halsband eller redan är inbäddad i ett hundhalsband. Det är mer som en sändtagare som strålar signaler till satelliter i jordens atmosfär och tar emot information som kan berätta enhetens exakta plats.

Observera att informationen som genereras av satellitbanor indikerar enhetens position och inte hunden. Om hunden för närvarande bär enheten vid tidpunkten för informationsgenerering kan du säga att positionen som reflekteras på din mobiltelefon är en approximation av din hunds exakta position. Detta innebär också att om ditt husdjur inte bär enheten, kommer du fortfarande att få positionsinformation i förhållande till enhetens plats, men förvänta dig inte att din hund ska vara där.

Det här är en mycket viktig sak att förstå eftersom det är en av begränsningarna för GPS-spårningsteknik – de fungerar bara i den mån din hund bär en.

Vem kan dra nytta av GPS för hundar?

Det finns många individer och intressegrupper som kan dra nytta av att använda hundspårare på sina husdjur. Dessa inkluderar:

 • Husdjursägare med stora markområden

Om du äger en bit mark som är riktigt stor så finns det verkligen inget sätt att hålla koll på din hund, speciellt om du har en som är ganska äventyrlig. Att ha en stor mark är dock underbart, men det betyder också att det är nästan omöjligt att ha kontroll och övervaka var din hund befinner sig. Detta kan få allvarliga konsekvenser för deras säkerhet eftersom de kan våga sig in i områden i din egendom som de inte ska vara på. Många av dagens GPS-hundspårare har möjlighet att ställa in eller definiera ett säkert område för dina husdjur, via så det såkallade Geofence. Om de vandrar bort från detta område skickar systemet automatiskt en varning eller avisering till dig. På detta sätt kommer du att kunna hantera situationen innan den går ur hand.

 • Familjer med ovanligt aktiva, snabba eller äventyrliga pooches

Vinthundar, Salukis, Vizslas och afghanska hundar är kända för sin snabba hastighet. De kan bulta ur staketet och springa som om det inte finns någon morgondag. Labradorer, Siberian huskies och Collies är kända för att vara mycket äventyrliga. Det finns inget trevligare än att utforska vad naturen har att erbjuda. Rat terrier, Rhodesian ridgeback och Australisk herde är välkända för sin ökade aktivitet. Det är verkligen ingen mening att binda ner dessa hundar eller begränsa dem i en kennel.

I dessa fall kan du helt enkelt inte dämpa hundarnas beslut att utforska, springa snabbt och vara så aktiva som de kan vara. Du kan bara se till att de inte vandrar för långt för din komfort. Det är här GPS-spårningstekniker verkligen kan hjälpa. Dessa prylar ger dig en uppfattning om var dina hundar är, var deras lemmar har tagit dem och var deras sinnen har tillåtit dem att utforska.

 • Hushåll med husdjur som är flyktartister

Detta liknar ovanstående. Men även om din hund inte går fort, inte har den ihärdiga utforskarens typ av personlighet eller inte är så aktiv, men du tycker ofta att den avviker långt hemifrån, skulle du känna dig mer säker om du har en uppfattning om var de befinner sig eller precis när de ska lämna det förutbestämda säkra området. Naturligtvis är att spärra din fastighet en av lösningarna för en hund som har blivit en Houdini. Men igen, det kommer alltid att finnas tillfällen när du glömmer att stänga grinden. Nästa sak du vet, är att din hund redan är flera kvarter bort. Medan en tracker inte hindrar din hund från att fly, kommer du åtminstone att bli uppmärksam på deras flyktförsök genom att definiera ett säkert område för dem. Företrädesvis vill du att detta område ska vara inom fastigheten, bara några meter från ditt fastighetsstaket. På det sättet kommer du få notiser så fort hunden rör sig utanför ditt hem.

 • Jägare

Har du någonsin försökt jagar i skogen med din hund? Retrievers, Spaniels, Hounds och Setters är alla utmärkta på jakt. Tyvärr, när de väl har satt sina sinnen på bytet, måste du verkligen vara snabba på fötterna också om du vill hålla dig nära din jaktkompis. Det är där ett GPS-halsband eller spårning kan hjälpa till. Du kan enkelt identifiera din hunds plats i skogen utan att behöva förlita sig enbart på din hörselkänsla och anstränga dig för att lyssna på din hunds skall. Detsamma gäller om du jagar som en grupp med flera hundar som går in för att döda. Du skulle vilja veta var de olika hundarna är.

 • Räddare

Civila och militära räddare kan dra mycket nytta av hundspårare, särskilt om de ska skicka ut sina räddningshundar under spillrorna, krypa genom trånga utrymmen och leta efter överlevande eller dödsfall. Eftersom dessa hundar är utbildade för att leta efter överlevande kan deras plats hitta den exakta positionen för skadade i en viss olycka eller katastrof. Detta hjälper till att rädda liv.

Olika typer av hundspårningsenheter

Om du tittar på marknaden idag skulle du se att det för närvarande finns två grundläggande typer av hundspårare. Den ena är en äldre teknik medan den andra är relativt ny, som utnyttjar den digitala tidens framsteg. Djurspårare är enheter som sänder och tar emot signaler till och från en annan enhet för att hitta den exakta platsen för trackern. Här är de två typerna av GPS:er för hundar.

 • Radio husdjursspårare

Om du någonsin har använt en tvåvägsradio tidigare så vet du hur radiospårare ser ut. Det finns alltid en radiosändare på ditt hundhalsband och en handhållen radio åt dig. Genom att trycka på en knapp på handenheten sänds radiosignaler som kommer att tas emot av enheten på hundens krage. Samma enhet skickar sedan tillbaka sin ungefärliga position. Detta visas på skärmen på handenheten. Problemet är att enheten och handenheten ska ligga inom varandras räckvidd. Dessutom kan radioöverföring reduceras av en mängd olika faktorer, såsom närvaron av hinder som kan störa effektiv radiosändning.

Detta är inte att säga att radiohundspårare inte längre används. Dessa föredras fortfarande av jägare för att fastställa positionen för sina jakthundar. Dessa används också av hundägare som råkar bo i områden där det inte finns några mobiltjänster eller där GPS-täckning helt enkelt saknas.

 • GPS-husdjursspårare

Dessa spårningsanordningar för husdjur är beroende av satelliter som kretsar högt över jordens atmosfär. De ger större precision och noggrannhet för att lokalisera enhetens exakta position. Skönheten i dessa tekniker är att du enkelt kan öppna en virtuell karta på din smartphone, surfplatta, bärbara dator eller dator för att hitta din hunds exakta position. Det finns också sådana som ger anslutning till andra applikationer så att du inte bara kan hitta din hund utan också kan lära, övervaka, utvärdera och hantera dess många aktiviteter. Många avancerade enheter levereras med direktsänd spårning.

En av nackdelarna med att använda GPS-enheter är att de är beroende av positionen för den satellit som ger signalerna. Som sådan väljer många företag att utöka sina GPS-spårningsfunktioner med mobilnätverksspårning. Detta ökar servicens noggrannhet samtidigt som täckningsområdet ökar. Nackdelen är dock att de flesta av dessa tjänster, särskilt de som ansluter till mobilnät, kommer med en abonnemangsavgift.

Saker att tänka på när du väljer en GPS-tracker för din hund

Att välja en GPS-enhet till din hund är ganska enkelt. Vi har redan diskuterat två av de olika typerna av hundspårare som du kan välja mellan. Här är några andra saker du kanske bör tänka på när du väljer en spårningsgadget till ditt husdjur.

 • Noggrannhet för platsspårning

Vi har redan nämnt att GPS-enheter ger störst noggrannhet i positionsbestämning. Förstå dock att detta fortfarande påverkas av olika faktorer. En bra sak är att tillägget av mobilanslutning kan förbättra noggrannheten.

 • Aktivitetsspårning

Även om det inte är absolut ett måste, skulle det vara bra om du kunde hålla reda på ditt husdjurs aktivitetsnivåer på ungefär samma sätt som bärbar teknik gör att du kan övervaka dina egna konditionsnivåer. På detta sätt kan du anpassa din plan för aktiviteter för ditt husdjur, inklusive deras lektid och kost.

 • Aviserings- och varningssystem

Var inte nöjd med att ta emot meddelanden på din mobiltelefon ensam. Ju fler vägar som meddelanden och varningar kan skickas (inklusive, naturligtvis, din smartphone) desto bättre är det för dig och din hund.

 • Väderisolering

Detta är faktiskt ett måste för utomhushundar. Det är absolut nödvändigt att enheten är vattentät, stötsäker och till och med dammtät eftersom du skulle vilja använda den när din hund är utanför ditt hem.

 • Säkra zoner

Det är lika viktigt att GPS-enheten är utrustad med ett system som låter dig definiera en säker zon för din hund. Om din hund vandrar utanför detta område, kommer du omedelbart få en notis om detta.

Hur man väljer rätt storlek på GPS Tracker för din hund

Om spårningsenheten redan är inbäddad i den halsbandet, bör rätt storlek vara halsbandet som passar snyggt runt din hund hals utan att strypa den eller få halsbandet att glida över huvudet. Om enheten måste fästas på din hunds halsband så är vikt en viktig faktor. Du vill inte belasta din hund genom att sätta något mycket tungt på halsbandet. Enheten borde inte vara särskilt skrymmande eftersom du inte vill att din valp ska skrapa av enheten från halsbandet. De flesta företag kräver att hunden väger minst 3,5 kg, men då är det bara en riktlinje eftersom det finns GPS-enheter för hundar som väger en bråkdel av detta.

GPS Tracker för hundar anses av många som sina försäkringar för sina hundar. De behöver inte längre oroa sig för att förlora sina hundar när de vågar ur sina hem. Med de spårningsmodeller som vi har listat här är det dags att överväga att ge din hund samma teknik så att du också känner dig mer säker på var den befinner sig.

Du kanske också gillar: Antiskällshalsband

Tre hundar med GPS-spårare

Vanliga frågor om GPS för hundar

Hur fungerar GPS:er för hundar?

Det finns olika typer av hundspårningstekniker. Det finns de som förlitar sig på satelliter som kretsar kring jordens yttre atmosfär. En del av dessa arbetar med mobilnät medan andra använder trådlösa internetanslutningar. Ändå finns det andra som arbetar med Bluetooth-teknik och till och med den mer traditionella radiofrekvensen. Oavsett vilken typ av spårningsteknik som helst fungerar så använder hundspårare med samma princip som signalöverföring och mottagning. Teknikerna finns där för att definiera hur signalen sänds och tas emot.

Det allmänna ramverket innehåller en enhet (A) på ditt husdjur som kommunicerar med en annan enhet (B). Enhet B är ansluten till en annan enhet (C) eller plattform som ger information om enhet A.

Låt oss till exempel säga att du har en GPS-tracker för din hund. En liten GPS-enhet bär ditt husdjur, vanligtvis på halsbandet. Det här är enhet A. Den skickar signaler till en satellit i omlopp (enhet B) om dess placering på marken. Satelliten skickar sedan denna platsinformation till en visnings- och hanteringsplattform (Enhet C) som kan vara din smartphone, surfplatta, bärbara dator eller stationära dator som har rätt program. Från detta program kan du sedan vidta lämpliga åtgärder relaterade till den information du får.

Det här är samma sak med mobila nätverksanslutna enheter, trådlösa internetanslutna enheter, Bluetooth-anslutna prylar och till och med radiofrekvensmoduler. Samma kommunikationsmönster från enhet A till B och till C existerar oavsett vilken teknik som används.

Naturligtvis finns det också skillnader. GPS-teknik kan ge dig de exakta koordinaterna för din hund som har GPS-enheten. Mobilbaserad teknik kan bara berätta för ditt husdjurs ungefärliga plats, förutsatt att det ligger inom din tjänsteleverantörs täckningsområde. WiFi-, Bluetooth- och radiofrekvensteknik fungerar bara i den mån enhet A ligger inom räckvidden för dessa tekniker.

Hur sitter en GPS-tracker för hund fast?

Olika tillverkare av GPS-teknik för hundar designar sina enheter så att de kan anslutas på olika sätt, ofta för att skilja dem från konkurrenterna. Vad som är tydligt är dock att majoriteten av hundspårare på marknaden kan fästas på hundens halsband. Vissa produkter har redan sina GPS-enheter inbäddade direkt i halsbandet. Vissa finns i fristående hundspårningsenheter som kan monteras på befintliga halsband. Det finns också mönster som liknar taggar eller husdjurs-ID. Återigen är dessa alla fästa på hundhalsbandet med hjälp av klipp, D-ringar eller andra liknande mekanismer.

Hur många djur kan jag spåra med en spårningsenhet?

Eftersom idén om spårning av husdjur illustreras av förhållandet mellan enhet A och enhet B och mellan enhet B och enhet C är spåraren i detta mönster enhet A. Eftersom enhet A endast kan bäras av ett enda djur, då är det kan sägas att en tracker bara kan spåra ett enda djur. Nu, om du har flera djur som har samma spårningsteknik, kan du samtidigt spåra dem alla med din enhet C eller i det här fallet din smartphone eller surfplatta-app.

För att illustrera, låt oss säga att du köpte 5 enheter av en spårningsenhet A och att du kommer att fästa dessa på halsbandet på dina 5 hundar. Beroende på vilken produkt du har köpt kan du samtidigt spåra alla fem hundarna eftersom dessa enheter (A1 till A5) fortfarande kommer att kommunicera med enhet B och sedan till enhet C.

Så hur många djur kan du spåra med en spårningsenhet? Eftersom en enhet bara kan placeras på ett djur, kan du bara spåra detta djur. Om du har flera djur som har samma enhet kan du också spåra samma antal djur.

Kan jag använda trackern på min katt?

Eftersom husdjursspårare mestadels är fästa vid ett husdjurs halsband kan du använda din tracker på nästan alla andra husdjur, inklusive katter. Om du vill spåra din husdjursfågel kan du också göra det. Du behöver dock en lättare, mindre och mer kompakt tracker som kan lindas runt fågelns fötter. Vill du spåra din husdjursfisk? För all del. Men du måste använda en spårningsenhet som har utmärkt vattentätning, annars kommer det aldrig att hålla länge.

Poängen är att husdjursspårare fungerar på nästan alla andra djur. Så länge du kan fästa det på något på kroppen, bör det fungera. Naturligtvis finns det vissa saker du måste tänka på också. Till exempel bör hundspårningssystemet inte på något sätt störa husdjurets normala funktion. Så om du bestämmer dig för att sätta en spårare på en fågel, lägger du inte den på vingarna; annars kommer den inte att kunna flyga längre. Detsamma gäller för katter. Eftersom katter är precis som hundar som kan bära halsband kan du sätta din tracker på kattens halsband. Se dock till att det inte är för stort eller för tungt för ditt husdjur. När allt kommer omkring är hundar både tyngre och större än katter.

Behöver jag ett GPS-halsband om min hund är mikrochipad?

Låt oss först få en klar förståelse av vad mikrochip för husdjur är innan vi svarar på den här frågan. Tekniskt sett är detta mycket små marker som innehåller viktig information om ditt husdjur. Mikrochips varierar vanligtvis i storlek mellan 2 och 2,2 millimeter tjocka och 11 och 14 millimeter långa. Detta implanteras precis under ditt husdjurs hud med en spruta. Detta är oftast inbäddat i regionen mellan ditt husdjurs axelblad. Om ditt husdjur går vilse och hittas av någon kan informationen i mikrochipet läsas med en RFID-enhet.

Så behöver du en tracker även om din hund redan är mikrochipad? Det enkla svaret är ”Ja”! Även om din hund redan har ett mikrochip inbäddat under huden kommer det inte att berätta för ägaren hundens exakta plats eller var den har varit eller vart den är på väg. Endast ett husdjursspårare kan berätta var din hund befinner sig för närvarande.

Å andra sidan kommer det inte heller att ge någon information om ditt husdjur att ha en hundspårhalsband på ditt husdjur. Den innehåller inte en digital signatur som är unik för ditt husdjur. Även om någon hittar din hund kommer han eller hon inte att kunna berätta vem som är hundens ägare eller någon trovärdig information som kan hjälpa till att fastställa hundens identitet. Endast ett mikrochip kan tillhandahålla sådan information.

Det är av den anledningen att hundar ska ha både mikrochip och GPS-halsband för att säkerställa att du har de grundläggande säkerhetsfrågorna täckta.

Är min GPS-tracker för hunden kompatibel med min elektroniska enhet?

Tillverkare utformar alltid sina GPS-hundspårare för att arbeta med befintlig teknik. De flesta har både iOS- och Android-plattformskompatibilitet, även om vissa har en speciell preferens endast för iOS- eller Android-enheter. Det finns också de som fungerar exceptionellt bra med 3G och 4G mobiltäckning, men inte på äldre plattformar som 2G och 2.5G. Om du verkligen vill veta om din GPS-hundspårare är kompatibel med din elektroniska enhet bör du läsa produktbeskrivningen för att bestämma enhetens kompatibilitet.

Hund på bro med GPS-tracker

Vårt bästa val

Från den här listan över GPS-hundspårare undantog vissa förväntningar hos husdjursföräldrar, även om de kom med mycket vänliga priser. Tillslut råder dock enhetens övergripande funktionalitet, särskilt när det gäller att hålla reda på ditt husdjur, över alla andra överväganden. Visst är priset viktigt, men om tekniken helt enkelt inte kan ge dig den sinnesfrid som du söker i sådana produkter, skulle du definitivt ha det bättre med en som är prissatt högre men ändå ger dig allt du behöver.

Det är precis vad vi tycker om vårt toppval för den bästa GPS-hundspåraren: Tractive Hund GPS. Den här enheten kan komma ut som ett dyrt sätt att spåra och övervaka ditt husdjur, men det är definitivt mer än värt det. Vi tror ärligt att Tractive förblir det riktmärke som andra produkter utvärderas mot. Tyvärr kan ingen ens komma nära dess unika egenskaper och särskilt noggrannheten hos dess geolokaliseringstjänster. 

Det är inte alla som håller med om vårt val. Men om vi också kommer att ta hänsyn till rösterna hos husdjursföräldrar som delar sina tankar och erfarenheter med Tractive Hund GPS skulle vi säga att vi gjorde rätt val.


Hur vi testade oss fram till bästa GPS-trackern till hund

När vi utförde detta bäst i test av GPS-tracker för hund så rådfrågade vi först diverse hundägare och hundtränare för att ta del av deras tips och toppval bland GPS-tracker på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de i olika miljöer för att se hur väl de fungerade exempelvis i skogsområden, på trädgården och på vanliga gator. Vi kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade också våra kommentarer samt bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa GPS-trackerna för hunden på marknaden idag.


Du kanske också gillar

Bästa hundskorna

Bästa klövjeväskan

Bästa hundvagnen

Bästa hundcykelkorgen

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga