Bästa Glukosamin till Hund 2024 (Bäst i test)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Animigo Glukosamin & Kondroitin - Bäst i test!

Ont om tid? Animigo Glukosamin & Kondroitin är testvinnaren 2024!

Ett riktigt prisvärt glukosamintillskott tillsattt med kondroitin, C-vitamin, nyponextrakt och gurkmeja som passar hundar i alla storlekar.

Precis som hos människor kan ledvärk och artrit orsaka din hund mycket smärta när de blir äldre vilket minskar deras livskvalitet. Men det är inte nödvändigt för din hund att leva i smärta. Glukosamin har visat sig vara ett effektivt tillskott för både att förebygga och minska hundens ledvärk och artrit.

I den här artikeln går vi igenom de bästa glukosamintillskotten för hundar, som du kan känna dig säker på att ge din hund säkert.

SPOILER ALERT: Vi rekommenderar glukosamin som det bästa sättet att ge din hund det stöd för lederna de behöver.

Vi kommer också att gå igenom hur och varför glukosamin fungerar och hur vi ska administrera det till din hund. Vi tittar snabbt på naturliga källor till glukosamin och andra tillskott och lösningar som kan hjälpa din hund att ha lite mer studs i sina steg.

Snabb Översikt: Glukosamin Bäst i Test 2024

     
backpac Animigo Glukosamin & Kondroitin
(Bäst i Test)
Läs mer & se billigaste pris
backpac Animigo Höft- & Ledkomplex
(Populärast)
Läs mer & se billigaste pris
cordlessblower Swedencare Glukosamin
(Premiumval)
Läs mer & se billigaste pris
cordlessblower Trikem Max Glukosamin+ För Hund
(Billigast)
Läs mer & se billigaste pris

Fördelarna med glukosamin för din hund

Ett sådant kosttillskott är glukosamin, som du kanske känner till som ett humant tillskott för att underlätta ledstyvhet och symtom på artrit.

Glukosamin för hundar liknar den mänskliga formuleringen och kan visa sig vara ett värdefullt verktyg i kampen mot artrit oavsett i vilken fas artrit befinner sig.

I huvudsak är glukosamin en naturligt förekommande förening som finns i bindväv och vätska runt lederna. Kosttillskottet är helt enkelt en syntetiserad version av detta.

Genom att ta glukosamin regelbundet, på det sätt som din veterinär rekommenderar, kan din hund förvänta sig att ha följande fördelar:

 • Smärtlindring från muskelinflammation, benförlust och artrit
 • Återuppbyggnaden av förlorat brosk
 • Förbättring av ledfunktion och rörelse

Följaktligen kommer du att märka att din hund har mer energi och frihet att röra sig, vilket leder till en högre livskvalitet och en rad andra hälsofördelar.

Dessutom tar glukosamin som en förebyggande åtgärd för artrit att din hund är mindre benägna att behöva medicinsk smärtlindring i sin framtid. I jämförelse:

 • Glukosamin är billigare än smärtstillande medel
 • Glukosamin medför mindre risk för obehagliga biverkningar än smärtstillande medel
 • Glukosamin reagerar mindre sannolikt med andra kosttillskott, kostintag och läkemedel än smärtstillande medel

När behöver min hund ta glukosamin?

Din hund kan börja ta glukosamin i alla åldrar; kom bara ihåg att rådfråga din veterinär så att de kan ge råd om den bästa dosen som är anpassad efter ditt husdjurs särskilda behov. Som ett kosttillskott medför det låga risker för biverkningar och kan visa sig förebyggande för artrit och andra ledproblem senare i livet.

Med detta sagt, om din hund börjar utveckla tecken på artrit, eller om de redan har fått sjukdomen, är glukosamintillskott fortfarande ett värdefullt verktyg i din hunds hälsokit.

Om du tror att din hund kan utveckla ledproblem eller artrit, kontakta din veterinär så att du kan påbörja behandlingen och glukosamintillskott så snart som möjligt.

Labradorer och artrit

Medan artrit kan och påverkar alla hundraser, är det särskilt vanligt bland större raser såsom Labrador Retrievers. Labradorer är särskilt benägna att få en form av ledvärk som kallas höftdysplasi. 

Detta är en deformation av höften som inträffar under tillväxt, när höftledens kula och hylsa växer i proportion till varandra. Det kan vara smärtsamt på egen hand och ökar också hundens risk för artrit. 

Det bästa du kan göra för din Labrador (eller större hund) är att förhindra denna deformitet medan de fortfarande är unga, genom att hantera sin vikt och se till att de håller upp rätt träning. Men glukosamin hjälper också till med smärtan senare i livet.

Symtom på artrit hos hundar

Det kan vara ganska svårt att upptäcka om din hund lider av artrit, eftersom våra hundvänner tenderar att dölja sina svagheter och lidande som ett medfött defensivt svar.

Med detta sagt, se upp för följande ledtrådar som kan vara tecken på ledbesvär hos din hund:

 • En minskning av aktivitet och känsla av slöhet. De kan vara särskilt tveksamma på långa promenader och när de springer upp och ner för trappor
 • Öm vid beröring, särskilt runt bakbenen och höftlederna
 • En rastlöshet när de ligger eller sover, vilket indikerar smärta från svullnad och inflammation

Hur man bäst behandlar artrit hos hundar

Först och främst, kontakta alltid din veterinär om du misstänker att din hund kan drabbas av artrit eller liknande ledproblem och de kommer att kunna tillhandahålla skräddarsydda råd och mediciner för att bäst passa din hunds behov.

Annars kan du göra din hund så bekväm som möjligt genom att:

 • Ge dem en hälsosam, balanserad kost (kom ihåg att minska deras portioner därefter om de är mindre aktiva än normalt)
 • Ge dem gott om vila och undvika stressiga miljöer
 • Ge dem massor av kärlek och uppmärksamhet
 • Att komplettera sin kost med ämnen som glukosamin och andra vitaminer och mineraler för att sakta ner och stödja åldrandet

Hur du administrerar glukosamin

Din veterinär bör kunna ge råd om den korrekta dosen glukosamin för din hund, med beaktande av faktorer som deras vikt, ålder och omfattningen av deras problem.

Det är absolut nödvändigt att du konsulterar en veterinär innan du administrerar kosttillskott eller andra läkemedel till din hund: endast en utbildad professionell är bäst lämpad att veta hur din hund kommer att reagera på ett visst tillskott.

Ofta kommer din veterinär att rekommendera att din artritiska hund ska sättas i en inledande ’administrerings-’ eller ’laddningsfas’, med ett högt intag av glukosamin på kort tid följt av en ’underhållsperiod’ med en lägre dos över en längre tid .

Många tillverkare av glukosamin för hundar kommer att ha speciella formuleringar som smaksatta tuggummin, flytande eller smulande tabletter för att lägga till mat. Det beror på din hunds känslighet vilken som de bäst föredrar och mest sannolikt kommer att inta.

Vissa tillverkare kommer också att inkludera ytterligare vitaminer och mineraler i sina tillskott.

Några populära tillsatta ämnen inkluderar:

 • Omega-3-fettsyror: för att minska inflammation och förbättra tillståndet för hud och päls
 • Svavel- och svavelhaltiga föreningar: hjälper till att återuppbygga brosk och ledhälsa samtidigt som det förbättrar tillståndet för hud, hår och naglar
 • Metylsulfonylmetan (MSM): minskar stelhet och inflammation
 • Mangan: stärker benen

Finns det några biverkningar för hundar som tar glukosamin?

Biverkningarna för en hund som tar glukosamin är sällsynta men inte ovanliga och undviks vanligtvis om du följer doseringsråd från din veterinär.

 • Allergiska reaktioner: hundar som lider av skaldjurallergier kan också vara allergiska mot glukosamintillskott. Din veterinär kommer antingen att rekommendera en lägre dos av tillskottet eller rekommendera en växtbaserad variant.
 • Interaktioner med blodsocker: glukosamintillskott kan interagera med din hunds blodsockernivåer, särskilt om de också tar blodförtunnande läkemedel. Återigen, kontakta din veterinär för skräddarsydda råd.
 • Gastrointestinala störningar: glukosamintillskott kan vara lite hårda mot din hunds mage och matsmältningssystem, vilket ibland kan leda till flatulens, kräkningar och diarré. Det bästa sättet att bekämpa detta är att administrera dosen med mat eller sänka dosen efter samråd med din veterinär.

Bästa glukosamin för hundar

Nedan har vi sammanfattat och granskat vad vi anser vara det bästa glukosamin för hundar som för närvarande finns på marknaden.

1. Animigo Glukosamin & Kondroitin – Bäst i Test

Animigo Glukosamin & Kondroitin - Bäst i Test

Glukosamin och kondroitin är kvalitetstillskott utformade för att hjälpa till att vårda och ta hand om ditt husdjurs leder. Med naturliga ingredienser, bland annat nyckelingredienserna glukosamin (från kräftdjur) and kondroitin (från stearinsyra, ett naturligt och ofarligt enkelomättat fett), så ger det här tillskottet din fyrbenta vän de bästa chanserna till friska leder, oavsett hur stora de är, hur gamla de är och hur mycket de är ute och rör på sig.

Glukosamin och kondroitin är de två huvudingredienserna, som båda finns naturligt i ben och leder hos hundar och katter. Att Animigos tillskott innehåller dessa två ingredienser har gjort produkten riktigt uppskattad hos hundägare. Glukosamin gynnar broskbildningen, medan kondroitin bidrar till smärtfri och obehindrad ledrörelse. När ditt husdjur blir äldre så börjar den mängd glukosamin och kondroitin som naturligt finns i lederna att minska, något som på sikt kan resultera i smärta, stelhet och begränsad rörelseförmåga. Med detta i åtanke så kan det vara en bra idé att ge hunden eller katten ett kosttillskott som innehåller dessa ingredienser, så att de kan få fortsätta må bra och njuta av livet så länge som möjligt.

Detta glukosamin-tillskott kommer i kapselform vilket är ett enkelt sätt för hunden att inta glukosamin på. Kapslarna ska helst sväljas hela, vilket inte brukar vara några problem om de ges med lite godis. Om det är något problem för hunden att svälja de kan de likväl öppnas och hällas över en bit mat.

Man kan helt klart säga att Animigos Glukosamin & Kondroitin är ett kvalitetstillskott med bra näringsvärden som säljs till ett väldigt bra pris, och därför ger vi denna glukosamin för hund platsen ”Bäst i Test”!


2. Animigo Höft- & Ledkomplex – Populärast

Animigo Höft- & Ledkomplex - Populärast

Animigos höft- & ledkomplex är ett högkvalitativt kosttillskott i tablettform som är framtaget för att ta hand om ditt husdjurs leder och rörlighet. Det är ett naturligt tillskott som kan tas både vid upplevde smärta hos hunden eller regelbundet under livet i proaktivt syfte. I och med att det innehåller bara de bästa naturliga ingredienserna, bland annat glykosamin, kondroitin, hyaluronsyra och gurkmeja, är det idealiskt för såväl unga som seniora katter och hundar för att hålla dem aktiva och låta dem njuta av livet fullt ut. Tabletterna har god kycklingsmak som många hundar verkar älska och en kraftfull styrka på 1078 mg per tablett. I förpackningen finns det 120 tabletter och den rekommenderade dosen är 1-3 tabletter om dagen beroende på hundens storlek, vilket dessutom gör denna glukosamin väldigt billigt.

Med det sagt så är detta glukosamintillskott för hunden ett väldigt bra och relativt populärt val bland många hundägare. I och med att tabletterna innehåller även olika vitaminer och mineraler gör det att många hundägare ger detta till sina hundar för att komplettera deras näringskrav och samtidigt förebygga ledvärk. Ett populärt och väldigt bra glukosamin för hunden helt enkelt!


3. Swedencare Glukosamin – Premiumval

Swedencare Glukosamin - Premiumval

Vill du ha något beprövat och ett glukosamin till hunden som håller riktigt hög standard så är detta tillskott från Swedencare troligtvis något för dig. Detta tillskott är ett svensktillverkat fodertillskott av högsta kvalitet som kan bidra till att din hund/katt får behålla sin livsglädje, naturliga rörlighet och aktivitetsnivå längre. Det är otroligt bra kvalitet och noggrant utvalda ingredienser; men prislappen är tyvärr därefter. Förpackningen på 100 g räcker cirka en och en halv månad för katt och liten hund. Det gör att du enkelt kan prova och se om glukosamin är något för dig och senare gå vidare och köpa de större förpackningarna om det verkligen gör underverk. 250 g räcker cirka 3 månader för medelstor hund och 750 g räcker ca 6 månader för stor hund.

Det som är speciellt bra med denna glukosamin, och varför vi valt den som premiumval i vårt bäst i test, är att den baseras endast på komponenter av högsta kvalitet. Den tillverkas i Sverige av en GMP-certifierad tillverkare och innehåller också mangan och metionin. Mangan är ett spårämne som behövs för att bättre tillgodogöra sig tillskott av glukosamin. Den unika kombinationen av råvaror i glukosaminen ger hög biotillgänglighet, alltså mycket hög upptaglighet.

Med det sagt så är detta glukosamin ett väldigt säkert, effektivt och relativt ”prisvärd” produkt om du vill ha det bästa av de bästa. Den är också enkel att inta för hunden då det är pulverform som enkelt kan blandas i maten någon gång under dagen. Ett riktigt bra val av glukosamin för premiumälskaren!


4. Trikem Max Glukosamin+ För Hund – Billigast

Trikem Max Glukosamin+ För Hund - Billigast

Detta är ett glukosamintillskott för hunden som passar dig som vill prova glukosamin och vill ha det billigaste alternativet. Det är inte mycket billigare än våra två testvinnare (se bäst i test och populäraste valet), men håller ändå en lite billigare prisnivå totalt sett. Detta glukosamin från Max Glucosamin+ tas upp i mag- och tarmkanalen hos hunden. Många hundägare rapporterar att tillskottet smakar gott och stabiliserar tarmkulturen och förbättrar näringsupptaget, vilket är något vi själv uppskattade när vi testat produkten. Dessutom innehåller detta glukosamin från Max Glucosamin+ inget socker och inga dopingsubstanser. Det är ett glukosamin i pulverform så det är också enkelt att blanda det i mat eller vätska om du vill att hunden inte ska märka det nämndevärt.

Med detta sagt så är detta ett billigt glukosamin som passar bra om du vill spara några kronor och inte köpa testvinnaren. Du får ett bra glukosamin här men vi skulle ändå valt att lägga några kronor till för att verkligen få det bästa glukosaminet på marknaden eftersom det innehåller andra viktiga ingredienser och är väl beprövat.


Naturliga källor till glukosamin för hundar

Om du föredrar att försöka få din hund glukosamin som de behöver från naturliga källor är det möjligt, men det är inte enkelt.

Den bästa källan till glukosamin för hundar kommer från skaldjur, varför de flesta glukosamintillskott för hundar är gjorda av skaldjur. Hummer, räkor och krabba, som alla är fulla av brosk, är bra källor till glukosamin. Men de är inte billiga!

En annan stor källa till glukosamin är trakea, som är det stora membranröret förstärkt av broskringar som sträcker sig från struphuvudet till bronkialröret. Trakea från oxe eller annat nötkött är det lättaste att få hos din lokala slaktare, men trakea från lamm, get och struts finns också. Vissa hundfoder av hög kvalitet lägger till detta i deras blandning. Du kan också mata dessa till din hund råa som ett lite finare godis.

Lättare att hitta är kycklingfötter (eller andra fåglelfötter), som också är fyllda med naturlig glukosamin och gör ett fin krispigt godis för hundar. Du kan också leta efter svansar från till exempel oxe eller gris och nötköttben, som har den extra fördelen att din hund underhålls i flera timmar.

Om din hund är vegetarian är det lite svårare eftersom de bästa växtbaserade källorna till glukosamin kommer från svampar. Det enklaste sättet att leverera detta till din hund är via ett tillskott eller leta efter alternativa tillskott som också kan hjälpa till med ledvärk.

Alternativ till glukosamin

Glukosamin är inte det enda alternativet du har när det gäller kosttillskott som kan hjälpa din hund med ledhälsa och smärta. Det finns några andra som också är värda att överväga.

Curcumin

Curcumin är den aktiva ingrediensen i gurkmeja som är antiinflammatorisk och också full av antioxidanter. Hos människor har curcumin visat sig vara lika effektivt som ibuprofen för att minska artritrelaterad smärta. Du kan köpa detta som ett tillskott, eller köpa färsk rot från gurkmeja, krossa den och blanda den i din hunds skål. Satsa på runt ⅛ till ¼ tesked dagligen per 5 kg vikt på hunden.

Ingefära

Ingefära har förmågan att stoppa immunförsvaret från att producera leukotriener, vilket orsakar inflammation. Det kan också öka blodcirkulationen för att hjälpa äldre hundar som har tappat sin rörlighet få lite mer studs tillbaka i sitt steg. Den rekommenderade dagliga dosen är ½ tesked för en hund på 15 kg, och den kan malas och läggas i maten.

Blåbär

Blåbär innehåller 20 olika typer av antocyaniner, som hjälper till att minimera inflammation och bekämpa fria radikaler, som båda är goda nyheter när det gäller artrit.

Grönläppad mussla

Grönläppad mussla är en mussla från Nya Zeeland som används som ett naturligt tillskott för ledhälsa hos hundar. Det är ett alternativ till tillskott med endast glukosamin eftersom det innehåller naturliga ämnen som glukosamin, kondroitin och omega-3-fettsyror, vilka främjar ledernas välbefinnande och kan minska inflammation.

Vanliga frågor om glukosamintillskott för hundar

Kan jag ge min hund humant glukosamin?

Medan glukosamin i humantillskott och hundtillskott är detsamma, är det inte en bra idé att ge ditt humantillskott till din hund. Både humant och hundglukosamintillskott innehåller ytterligare ingredienser som är utformade för att vara bra för en art men inte nödvändigtvis den andra. 

Till exempel innehåller vissa humana glukosamintillskott xylitol eller choklad. Båda dessa sötningsmedel gör kosttillskott smakliga för människor men är mycket dåliga för hundar.

Om du väljer ditt kosttillskott noggrant kan du hitta ett som fungerar för både dig och din hund, men det är bättre att köpa din hund ett specialtillskott som bara är gjort för dem.

Hur mycket glukosamin ska jag ge min hund?

Rådgör med din veterinär om hur mycket glukosamin du ska ge din hund, eftersom det beror på deras storlek, ålder och tillstånd. Som en allmän regel bör dock hundar få cirka 15 mg glukosamin per kilo av sin vikt när de får glukosamin för underhåll. Om de behöver en laddningsdos är det förmodligen ungefär dubbelt så mycket.

Kan en hund få för mycket glukosamin?

Eftersom glukosamin är ett tillskott snarare än ett läkemedel är det mycket svårt för dem att överdosera det på ett allvarligt eller farligt sätt. Men för mycket av någonting kan påverka den känsliga balansen i din hunds system och leda till biverkningar som diarré och kräkningar, men utan att orsaka bestående skador.

Men var också medveten om att kosttillskott ofta innehåller andra ingredienser, som kan vara mer skadliga vid intag i stora doser. Ett vanligt exempel på detta är D-vitamin.

Kan glukosamin orsaka leverskador hos hundar?

Glukosamin som orsakar leverskador hos hundar är extremt osannolikt. Det har förekommit några isolerade fall av leverskador hos hundar där glukosamin kan ha spelat en delroll. Men om du ger din hund glukosamin som en del av en hälsosam och balanserad kost, borde det inte finnas någon risk för deras lever.

Hur lång tid tar det för glukosamin att börja få effekt hos hundar?

Det kan ta upp till 30 dagar innan du börjar se din hund dra nytta av glukosamin, men de kommer sannolikt att känna det tidigare. Det rekommenderas generellt att du håller fast vid behandlingen i ungefär tre månader för att bedöma dess effekter och se om det krävs mer intensiva ingrepp.

Vilka är biverkningarna av glukosamin hos hundar?

De flesta hundar har inga negativa biverkningar av att ta glukosamin, men det finns några möjliga biverkningar om din hund får för mycket eller har ett särskilt problem med glukosamin. Kräkningar och diarré är de vanligaste biverkningarna hos hundar som är känsliga för glukosamin. De kan också drabbas av trötthet och sömnlöshet.

Hundar med allergi mot skaldjur kan uppvisa liknande allergiska reaktioner på vanliga glukosamintillskott och kommer att få det bättre med ett växtbaserat alternativ. Mycket höga doser kan också orsaka överdriven törst och urinering.

När ska jag ge min hund glukosamin?

Du kan börja ge din hund glukosamintillskott som ett hälsotillskott för att förhindra artrit i framtiden från ungefär ett års ålder (människoår), vilket är ungefär när de är fullvuxna. Men du kan också börja implementera tillskottet i kosten senare i livet, och det fortsätter att vara fördelaktigt när det ges efter att symtomen på artrit redan har blivit närvarande.

Relaterat inlägg: Hur mycket är ett hundår?

Slutsats

Glukosamintillskott är ett effektivt sätt att stödja din hunds hälsa och lycka om de lider av ledvärk eller artrit.

Det finns massor av bra kosttillskott på marknaden vilket gör det enkelt att ge din hund glukosamin som de behöver på ett säkert och enkelt sätt. Det finns många val där ute som vi rekommenderar beroende på vad du och din hund specifikt har för krav.

Men som med de flesta saker när det gäller din hunds hälsa, tala med din veterinär. De kan rekommendera doser och peka dig i riktning mot bra tillskott. De kan också meddela dig om din hunds artrit kräver mer allvarlig intervention.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga