Bästa Fodertunna 2024 – Stort Test av Fodertunnor för Hund

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att köpa hundfoder i storpack kan vara ett bra sätt att spara lite pengar och undvika onödiga resor till affären, men först behöver du ett ordentligt sätt att förvara maten så att den inte blir gammal eller påhoppad av busiga husdjur!

Beroende på vilken typ av förvaringsutrymme du har, antalet olika typer av mat du behöver förvara och storleken på behållaren du behöver, kan vissa fodertunnor för hundmat fungera bättre för dig än andra.

I den här artikeln kommer vi att gå över våra bästa val för de bästa fodertunnorna för hundmat för att hjälpa dig hitta den perfekta för dig! Sedan kommer vi att prata om varför fodertunnor är användbara och olika material att fundera över när du köper en fodertunna.

Förvaringsbehållare för hundmat: Snabbval

  • Bäst i Test: CURVER Fodertunna för hundHögkvalitativ förvaring av hundfoder i rostfritt stål från populära märket CURVER med storleksalternativ. Inkluderar praktisk skopa, ett ergonomiskt handtag och bakhjul.
  • Bästa 3-i-1-kitet: Iris Ohyama fodertunnaTvå staplade matförvaringskärl med lufttäta snäpplock och hjul på botten.
  • Bäst för att spara utrymme: Kerbl Matbar ECOLyxig fodertunna med multipla funktioner, dels förvaring av foder men också hundskålar för mat och dryck till hunden.
  • Snyggast: Moderna Trendy Story FodertunnaDen mest estetiska fodertunnan som passar perfekt in i köket för att skapa en hemtrevlig miljö.
  • Populärast: Trixie Fodertunna. En populär fodertunna tack vare sitt minimalistiska utseende och mångsidiga funktionalitet. Fungerar utmärkt att förvara såväl hundfoder som andra saker i den.

Bästa fodertunnorna till hundmat 2024

Det finns massor av olika fodertunnor för hundmat på marknaden, men vi kommer att diskutera nio av de bästa nedan! Kom bara ihåg att jämföra de tillgängliga alternativen noggrant så att du kan välja den bästa fodertunnan för dina behov.

1. CURVER Fodertunna för hund – Bäst i Test 2024!

Den här förstklassiga fodertunnan till hundmat har en skopa och inbyggda hjul för problemfri rörlighet – allt med en lufttät försegling och ett enkelt handtagsinbäddat snäpplås.

CURVER Fodertunna för hund - Bäst i Test

Fördelar

Ägare älskar den eleganta designen och den effektiva tätningen. Användare noterar också att denna behållare håller lukten av fodret borta från resten av huset!

Nackdelar

Vissa användare rapporterar att behållaren är mindre hållbar än de hoppats, med repor och bucklor som uppstått.

Om: CURVER Fodertunna finns i storlekarna 54 eller 35 liter och är gjord av högkvalitativt material och har en avtagbar innerspade gjord i plast.

Denna behållare har en lufttät försegling och ett handtag som låser locket tätt för att hålla ute irriterande hundar! Detta kommer också att hjälpa till att säkerställa att myror och andra insekter inte kommer in i din hunds foder.

Denna fodertunna från CURVE kommer också med en stor öppning och inbyggda hjul för problemfri rörlighet.

Med sin eleganta design i svart och rostfritt stål är den en naturlig inredning som passar de flesta moderna kök och kommer inte att sticka ut lika mycket som de vanligare plastförpackningarna för matförvaring.

Dessutom ser det rostfria stålet till att ljuset inte tränger in, vilket håller din mat fräschare längre.


2. Iris Ohyama – Bästa 3-i-1-kitet

Denna fodertunna innehåller en 45-liters-behållare som rymmer upp till 15 kg mat och en 25-liters-behållare med upp till 10 kg mat, båda med lufttäta tätningar och snäpplås.

Iris Ohyama - Bästa 3-i-1-kitet

Fördelar

Ägarna var nöjda med att Iris Ohyama hindrade deras husdjur från att komma in i deras matförråd, och de älskar att kunna hålla maten organiserad och snyggt förvarad.

Nackdelar

Vissa ägare rapporterar att deras hjulen inte klarade så hög belastning. Ett fåtal användare klagade på att tätningen inte alltid var lufttät.

Om: Iris Ohyama 3-delade lufttäta djurfoderbehållare kommer i 3 olika färger så att du kan hitta den som passar dig och din hund bäst!

Funktioner: Detta set innehåller en 45-liters-behållare som rymmer upp till 15 kg mat och en 25-liters-behållare som rymmer upp till 10 kg mat. En matchande skopa som rymmer 470 ml medföljer också.

Perfekt för alla typer av husdjursfoder, de lufttäta anordningarna och snäpplåsen håller ut fukt, vätska och skadedjur, och dess fyra hjul gör den lätt att flytta runt.

Tillverkad i Frankrike, denna produkt är otroligt prisvärd och mångsidig som kommer göra foderhanteringen mycket enklare för dig som är hundägare.


3. Kerbl Matbar ECO – Bäst för att spara utrymme

Denna förhöjda förvaringsmatare inkluderar avtagbara skålar i rostfritt stål, med en lufttät försegling och praktiska lås för att hålla maten torr och fräsch.

Kerbl Matbar ECO - Bäst för att spara utrymme

Fördelar

Ägarna älskar designen och funktionen hos denna slags fodertunna. Tätningen håller vatten ute och behållaren är lätt att rengöra.

Nackdelar

Kanske inte är idealiskt för en som dricker stökigt, eftersom vatten kan rinna ut i facken där skålarna sitter och skapa en röra att städa upp samt i värsta fall mögel.

Om: Kerbl Matbar ECO kommer med två skålar i rostfritt stål som vilar i hål ovanpå förvaringsbehållaren för ett två-i-ett-paket.

Den medföljande lufttäta påsen, som du kan fylla med torrfoder, rymmer cirka 30 liter. Det gör att du kan få plats med en rimlig mängd hundmat. De två skålarna i rostfritt stål kan vardera rymma en hel del vatten eller mat och är avtagbara för enkel rengöring.

Denna förvaringsbehållare har en lufttät försegling med en metallhake för stängning. Det gör att den ej kan öppnas oavsiktligt eller av din hund som annars skulle kunna förse sig själv med en tidig middag. Materialet är gjort av återvunna material, där man kombinerat de bästa egenskaperna från trä och plast.

Matning från en förhöjd position har varit ett ämne för en del kontroverser. Vissa säger att det minskar belastningen på nacken och förbättrar matsmältningen, medan andra hävdar att det har negativa effekter på hälsan.


4. Moderna Trendy Story Fodertunna – Snyggast

Denna vackra fodertunna gör det enkelt att förvara din hunds mat på ett hemtrevligt sätt.

Moderna Trendy Story Fodertunna - Snyggast

Fördelar

Ägarna älskar utseendet hos denna fodertunna. De tycker att den passar perfekt i köket istället för en stor säck hundmat.

Nackdelar

Många var irriterade på att storlekarna angavs i liter istället för kilogram.

Om: Moderna Trendy Story Fodertunna finns i tre storlekar från 6 liter till 38 liter, vilket är idealiskt för att hundmat i en rad olika mängder. Denna behållare kan även användas för andra djurfoder, tack vare dess minimalistiska, hemtrevliga och snygga design.

Funktioner: Denna fodertunna öppnas enkelt genom att öppna luckan på toppen, och försluts lika enkelt genom att trycka ned luckan igen. Man kan även ta bort hela skyddet ovanpå, vilket gör det lätt nå in och ösa ur mat, medan de rundade kanterna ger ett bekvämt sätt att hälla ut maten i skålar.

Modellen är mycket populär, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på dess väldigt trevliga utseende!


5. Trixie Fodertunna – Populärast

Har ett uppfällbart lock och en minimalistisk design för enkel matdispensering.

Trixie Fodertunna - Populärast

Fördelar

Många ägare berömde dess minimalistiska utseende som gör den praktisk även för förvaring av andra saker såsom diskmedel.

Nackdelar

Några ägare menade på att det var svårt att stänga ihop locket helt.

Om: Trixie fodertunna är en medelstor hundmatsbehållare som har en väldigt enkel och minimalistisk design som passar in i alla miljöer.

Funktioner: Denna behållare är utrustad med ett superbekvämt uppfällbart lock, vilket gör det mycket lätt att komma åt din hunds mat. Den verkar dock inte komma med någon skopa, vilket du alltså behöver köpa till om du behöver en sådan. Behållaren har en design som är stapelbar, vilket gör att du kan köpa flera fodertunnor och stapla på varandra. Och locket kommer med en bra förslutning för att hålla din valps mat fräsch och se till att maten håller länge .

Trixie fodertunna är hållbar, lätt och smälter in bra i alla miljöer, så det är inte konstigt att den är så populär!


Varför använda förvaringsbehållare för hundmat?

Du behöver verkligen inte använda en fodertunna för din hunds mat om du föredrar att inte göra det, men det finns en mängd olika anledningar till att det är vettigt att göra det. Vi kommer att diskutera några av de viktigaste fördelarna som du (och din hund) kommer att njuta av om du väljer att förvara din hunds mat i en fodertunna nedan.

De håller maten fräsch

När maten inte förvaras på rätt sätt finns det en risk att den förstörs eller blir gammal och förlorar näringsvärdet; ditt husdjur kan till och med vara mindre intresserad av hans eller hennes mat när den ändrar konsistens och smak.

Att använda en fodertunna för att hålla ditt husdjurs mat fräsch är ett bra sätt att säkerställa att du aldrig behöver kasta ut gammal mat, och således spara på både miljö och plånbok!

De håller ute bakterier och skadedjur

Ingen vill tänka på insekter eller gnagare i sina hem, men dessa djur kan ibland leta sig in i våra skafferier och orsaka förödelse om vi inte är förberedda.

Med en hållbar fodertunna behöver du inte oroa dig för att skadedjur tuggar genom matkassar eller kommer in genom små öppningar. Bakterier och mögel kommer också att hållas i schack av en lufttät behållare som håller fukt och bakterier ute.

Bekväm förvaring och användning

Beroende på vad du behöver en fodertunna för erbjuder olika stilar olika förmåner! Vissa kommer på hjul för enkel bärbarhet, medan andra är staplingsbara eller har olika fack för ett hushåll med flera husdjur.

Många fodertunnor har lättöppnade lock, vilket sparar dig besväret att alltid behöva rulla ihop en foderpåse varje dag. Många fodertunnor kommer till och med med en skopa för enkla och smaskiga måltider i rätt dosering!

De håller ditt husdjur friskt

Genom att förvara ditt husdjurs mat i en lufttät fodertunna kommer du att skydda ditt husdjur från skadliga bakterier och sjukdomar som överförs av insekter och gnagare.

Du kommer också att se till att alla näringsämnen i ditt husdjurs mat stannar i maten, vilket håller ditt husdjur friskt och lyckligt!

Vilken typ av material är bäst för fodertunnor till hundar?

Det finns tre grundläggande material som tillverkare använder för att göra fodertunnor till hundar. Vi kommer att diskutera för- och nackdelar med var och en, så att du kan fatta ett så välgrundat beslut som möjligt.

Plastbehållare

Plastalternativ är ofta billigare än andra material, men du vill se till att du letar efter produkter som är gjorda med BPA-fri plast. Du kan också behöva tvätta en ny fodertunna några gånger för att bli av med plastlukten.

Många plastbehållare är genomskinliga eller transparenta, så de gör det enkelt att hålla ett öga på hur mycket mat du har kvar – detta kommer att hjälpa till att förhindra en ”Ånej! Jag har slut på hundmat”-reaktion som ibland kan uppstå med behållare som ej är genomskinliga.

Det är även bra att leta efter en tjock, hållbar plast som inte är benägen att spricka eller tuggas sönder!

Behållare av rostfritt stål

Medan produkter i rostfritt stål vanligtvis är dyrare än plastalternativ, är de mer hållbara och tåligare. Fodertunnor i rostfritt stål är också ganska inerta, så de reagerar inte med din hunds mat. De är också mycket lätta att hålla rena, vilket hjälper till att förhindra att din hunds mat förstörs.

Många uppskattar också det eleganta utseendet av rostfritt stål och vill slippa lukten av plast!

Träbehållare

Trä är lite av ett nostalgiskt material som vissa tillverkare använder för att göra förvaringsbehållare. Många ägare älskar utseendet på höljen i naturligt trä, och de är vanligtvis också mycket hållbara. Men de har några nackdelar.

Trä (såvida det inte är belagt med ett bra vattentätt tätningsmedel) bör till exempel inte användas för att lagra mat som ej ligger i påsar, eftersom porerna i träet kan tillåta mögel eller bakterier att kvarstå. Dessutom är träbehållare sällan insektssäkra, så du kan om du har otur få insekter i ditt husdjurs mat.

Dessutom är träförvaringsbehållare sällan lufttäta, så de hjälper inte att hålla din hunds mat lika fräsch.

Vanliga frågor om förvaring av hundfoder

Ägare – särskilt förstagångsägare – har ofta många frågor om det bästa sättet att förvara sina husdjurs mat. Vi ska försöka svara på några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilken temperatur ska torrfoder förvaras i?

Du vill se till att du förvarar ditt torrfoder på en sval, torr plats  (även om den är oöppnad). Det innebär vanligtvis att du inte förvarar hundfodret i ett garage eller skjul – du vill undvika förvaringsplatser som potentiellt kan gå över 35°C. Normalt sett är Sverige ett ganska vänligt land att förvara matvaror i, men varma temperaturer kan uppträda i Sverige under de varmaste dagarna. Välj istället torra källare eller skafferier.

Att förvara ditt foder i över 50°C i över 48 timmar kan påskynda hundfodrets försämring och förlora de vitaminer som är nödvändiga för ett hälsosamt kvalitetsfoder!

Exponering för ljus, höga temperaturer och luft kan alla påverka hur snabbt din hundmat bryts ned.Tillverkare rekommenderar faktiskt att man håller hundfodret i sin originalförpackning – även om du planerar att använda en förvaringsbehållare – på grund av att påsen ger en fettbarriär. 
Så den bästa metoden verkar vara att lägga påsen med hundfoder i en fodertunna – på så sätt skyddas din hunds mat från alla tänkbara skador!

Kan torrfoder bli gammalt?

Det kan det absolut! Torrfoder-förpackningar bör ha ett ”bäst före”-datum på sin förpackning någonstans, och det är bäst att hålla sig så nära det datumet som möjligt. Helst, när du köper torrfoder, bör du leta efter förpackningar som har ett ”bäst före”-datum så långt in i framtiden som möjligt.

Men, bara för att ditt torrfoder har kommit till sitt ”bäst-före-datum” betyder det inte att du behöver kasta ut det. Det betyder helt enkelt att maten inte längre ger det näringsvärde som anges i näringsinnehållet. Medan matens optimala näring har tagit minskat, är den – generellt sett – fortfarande ”god” att äta.

I allmänhet kan torrfoder fortfarande konsumeras några månader efter ”bäst-se”-datumet – se bara till att alltid kontrollera om det finns mögel eller bakterier. 
Mögel växer i allmänhet på det översta lagret av torrfodret, och det kommer att avge en illaluktande lukt. Lukta därför lite på din hunds torrfoder för att se till att det luktar normalt.

Hållbarheten för oöppnat torrfoder kan variera en hel del – allt från 4 månader till 3 år. Hållbarheten beror på matens ingredienser och konserveringsmedel. Naturliga konserveringsmedel (som vitamin E) tenderar att  
bryta ner snabbare än konstgjorda konserveringsmedel (som etoxikin, BHT och BHA).

Det bästa tillvägagångssättet är att helt enkelt kontakta din hunds fodertillverkare och fråga om livsmedlets hållbarhet. Irriterande, men då vet du säkert!

Se till att noggrant undersöka torrfodret som du köper – se till att påsen är intakt för att vara säker på att skadedjur inte har kommit in i påsen. Om du beställer mat online, och får en felaktig påse är tillverkarna vanligtvis mer än villiga att skicka en ny påse eller ge en återbetalning.

Generellt bör torrfoder konsumeras inom sex veckor efter att påsen med hundmat öppnats. Vi rekommenderar att du väljer en påsestorlek som tar hänsyn till detta och som matchar din hunds dagliga behov av föda.

Hur mjukar man upp torr hundmat?

Om du har hårt kött som du vill mjuka upp för din hund (oavsett om det beror på tandproblem eller helt enkelt för att göra maten mer välsmakande), prova att blanda i varmt vatten eller buljong med låg natriumhalt  – din hund kommer att älska det!

Kan våtfoder bli dåligt?

Oöppnat våtfoder kan faktiskt förbli färsk i flera år (så länge den har förvarats på en sval, torr plats). Återigen, precis som med torrfoder, försök att bara köpa den mängd torrfoder som kan användas till de markerade ”bäst före”-datumen.

När det gäller öppnade våtfoderburkar bör du se till att använda våtfodret inom en vecka, om du förvarar det i kylskåp under lock. Hundfoderlock i plast är också användbara för att hålla en tät försegling på din hunds öppna våtfoderburkar, vilket säkerställer att smaken och fukten bibehålls. Om din hund inte äter så mycket våtfoder, kan du alltid skära upp och frysa in våtfodret i enstaka portioner, och sedan tina dem och mata din hund när det behövs.

Om din hund inte vill ha sitt torrfoder och lämnar det i sin skål, se till att slänga det efter 4-5 timmar.  Du vill också alltid rengöra din hunds skål innan du fyller på den med nästa måltid!

Vilken hundmatsbehållare är bäst?

Om du har en liten hund (eller annat husdjur) kan ett av de mindre fodertunnaalternativen vara rätt val för dig.

Om du har ett större husdjur, eller bara gillar att köpa i storpack och har utrymme, finns det större fodertunnor som kommer i olika former och storlekar för att säkerställa att du hittar en som passar perfekt för dig, din hund och ditt hem.

Stapelbara fodertunnor är utmärkta för hushåll med flera husdjur, och att ha en blandning av olika storlekar kan vara bra för att hålla olika föremål som mat och godsaker!

***

Har du använt en fodertunna för hundmat tidigare? Vänligen dela dina berättelser och tankar i kommentarsfältet nedan!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga