Bästa Flytvästen för Hund 2024 – Stort Test av Flytvästar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Non-Stop Dogwear Projector Life Jacket - Bäst i Test 2024!

Ont om tid? Non-Stop Dogwear Projector är den bästa flygvästen för hundar enligt vårt test för 2024!

Väldigt tålig flytväst med ett stabilt grepphandtag för enkel hantering av hunden vid behov. Varenda detalj är välgjord, testad och genomtänkt och den är utrustad med nya innovativa funktioner. Som pricken över i:et torkar den snabbt.

Simning är inte en medfödd förmåga som alla hundar är födda med.

Visst, vissa raser är i vattnet som små ankor, men andra kan sjunka som en sten utan rätt introduktion till vattenvärlden. Simning är dock en bra aktivitet för alla hundar, det hjälper dem att få den dagliga träningen de behöver, bygger muskelstyrka och gör dem mer smidiga, samtidigt som det är mycket skonsamt mot leder och muskler.

Det bör dock framhållas att alla hundar kommer att kämpa för att simma under längre perioder i vattnet.

Beroende på din hunds förmåga att simma eller de aktiviteter du gör med din hund (som en dag på båten), så lägger en hundflytväst alltid till en extra säkerhet som ibland kan vara skillnaden mellan liv eller död.

Men hur väljer du rätt flytväst till din hund? Låt oss vägleda dig till de bästa hundflytvästarna på marknaden så att du hittar den bästa till just din hund.

När behöver hunden är flytväst?

Att ha på sig en flytväst krävs inte enligt svensk lag men på de flesta platser runt om i världen är det faktiskt en lag att bära flytväst till sjöss. Det är därför bra om varje person ombord har en flytväst av lämplig storlek. Medan hundar vanligtvis inte nämns i officiella lagar – bör du fråga dig själv – anser jag att min hund är en person? Och varje husdjurförälder gör det vanligtvis. Tänk på det, även människor som kan simma behöver bära flytvästar i lämpliga situationer, varför skulle inte hundar då göra det? Ja, de flesta hundar vet hur man simmar, men detta garanterar inte deras säkerhet om förhållandena inte är perfekta.

Utöver detta, medan vissa raser praktiskt taget föddes för att simma), kommer det för andra raser inte vara fullt lika naturligt. Det finns också några raser som har en viktfördelning (till exempel Bulldogs) som inte skulle göra det möjligt för dem att simma särskilt bra utan en flytväst. Det är med andra ord starkt rekommenderat att även din hund har en flytväst till sjöss.

Så, när är det nödvändigt att använda hundflytväst? Vid poolen, på stranden, där vattnet är grunt och förhållandena kontrolleras, kommer de flesta hundar troligen att klara sig bra utan flytväst. Du bör dock alltid hålla ett extra öga på din hund hela tiden, särskilt om du inte är säker på deras simförmåga.

Om vattnet är djupt och/eller du befinner befinner dig på någon typ av båt och inte i så bra väderförhållanden är det alltid en bra idé att låta din hund ha en flytväst. Bättre att ta det säkra före det osäkra!

Vad du ska leta efter i hundflytvästar

Bärkraft

Bärkraft hundflytväst

En flytvästs huvudsakliga funktion är naturligtvis att hjälpa en människa eller ett djur att flyta. Flytvästar för hundar är vanligtvis fyllda med polypropylenskum eller liknande material som låter dem hålla sig flytande. Varje bra flytväst måste vara tillräckligt flytande för att bära din hunds vikt. Vissa av dem har dock mer flytande vaddering än andra. Vissa har det också på magen, medan det på andra bara är på baksidan.

Vissa hundflytvästar kommer också med en slags fyllning runt halsen för att säkerställa att hundens huvud håller sig flytande. Varje hund är annorlunda men nyckeln är att hitta balansen mellan tillräcklig flytkraft och att ge din hund tillräckligt med rörelsefrihet.

Färg

Hundflytvästens färg

Precis som alla säkerhetstillbehör bör en hunds flytväst helst ha en ljus färg. De bästa färgerna att välja är djärva röda och gula toner eftersom de är de lättaste att upptäcka i vattnet. Den ljusa färgen hjälper dig att upptäcka din hund lättare, men det är inte den enda fördelen. Om du tar din hund till en strand eller till någon annan allmän plats, kommer denna flytväst göra att hunden blir synlig för alla – inklusive båtar, surfare, jetskidåkare och liknande.

För att förbättra synlighetseffekten kommer vissa flytvästar också med reflexlappar eller reflexrör. Dessa hjälper dig att göra din hund mer märkbar under svaga siktförhållanden, som i skymningen eller när det är mörkt.

Komfort

En hundflytväst måste också vara bekväm om du vill att din hund ska kunna njuta av att simma i den. Flytvästar för hundar finns i olika former, så det är viktigt att du hittar den som gör att din hund kan röra sig fritt medan den känner sig säker och bekväm. De flesta av dem har justerbara remmar, vilket alltid är till hjälp. En flytväst som passar rätt kommer alltid att vara bekvämare än en som inte gör det.

Handtag

Slutligen måste varje hundflytväst ha ett handtag på toppen. Vissa kommer att ha ett handtag, och andra kommer att ha två. Detta handtag är vad du kommer att använda för att lyfta din hund ur vattnet om du är på en båt eller i någon situation där hunden inte kan komma ut ur situationen själv.

Det är därför dessa handtag är oerhört viktiga – de måste vara starka och lätta att ta tag i. Om din hund är på den tyngre sidan kanske du ska söka efter flytvästar med två handtag, eftersom det då skulle vara mycket lättare att lyfta din hund när du kan använda båda händerna.

Bästa Hundflytvästarna 2024 – Bäst i Test

Utan att hålla dig i väntan längre är det dags att visa dig de bästa flytvästarna för hundar som vi har hittat och testat. De är färgglada, de är söta – och viktigast av allt, de garanterar din hunds säkerhet.

1. Non-Stop Dogwear Projector Flytväst – Bäst i Test 2024!

Om du vill ha det bästa av det bästa för din fyrbenta bästa vän är Non-Stop Dogwear Projector Life Jacket Rolls-Royce av hundflytvästar. Denna flytväst för hundar är otroligt bra byggt och är utformad för maximal komfort och långvarig hållbarhet.

Non-Stop Dogwear Projector Flytväst - Bäst i Test
Non-Stop Dogwear Projector Life Jacket – Bäst i Test!

Protector Life Jacket är en verkligt unik och innovativ flytväst. De flesta flytvästar är skrymmande och ”styva”, så Non-stop sätter rörelsefriheten i centrum för designkonceptet för att skapa en säker och bekväm produkt.

Denna flytväst har en SAFE-R flytkraftskonstruktion som gör hunden mycket stabil i vattnet, och den har delade sidopaneler som gör svängningen mycket lättare. Skumpanelerna är placerade högre upp på sidan än deras tidigare Safe Life Jacket eftersom det är där de hjälper mest med flytkraften samtidigt som de inte skapar onödigt motstånd under vatten.

En annan nyhet är HexiVent-materialet på baksidan som gör att Protector Vest andas. Detta hjälper till att torka och undvika överhettning om t.ex. hunden bär västen i solen på en båt.

Västen har en koppelfäste på baksidan (den blå öglan) och ytterligare två (orange) öglor på sidorna som kan användas under ett löpbandspass för rehabilitering eller för att styra riktningen under simningen.

Det finns också ett robust handtag som är lätt att greppa på toppen för att hjälpa till att lyfta hunden tillbaka i båten eller SUP-brädan. En bred magsektion går under hunden för att fördela vikten samtidigt som den lyfts, som är justerbar och säkrad med både kardborresystem och remmar med spännen.

Insidan av flytvästen är fodrad med ett meshmaterial som gör den mer ventilerande och bekväm. Flytvästen torkar mycket snabbt och suger inte i vatten, och håller den lätt även när den är blöt.

Varje detalj i denna flytväst är välgjord, testad, genomtänkt och visar att den designades av människor som ville ta med något utmärkt till marknaden.

Hund med Non-Stop Dogwear Projector Life Jacket

Jag gillar att ha flytväst på min hund eftersom hon älskar vattnet men har en konstig simteknik och brukar svälja mycket vatten när man simmar utan flytväst. Jag gillar också den extra säkerheten med en flytväst på grund av alla hennes hälsoproblem – en flytväst ger värdefull extra tid när du behöver rusa ut i vattnet för att hjälpa en hund.

Protector flytväst ger precis rätt mängd stöd som hjälper till att hålla huvudet ovanför vattnet utan att göra simtekniken besvärlig. De delade panelerna gör att den känns mycket bekvämare och min hund har lättare att svänga och röra sig både på land och i vattnet.

Eftersom både nack- och bröstremmarna är justerbara är det lätt att skapa en perfekt passform för de flesta hundar. Denna Protector flytväst är minimalistisk där det är fördelaktigt, samtidigt som den är packad med extra funktioner som ingen annan flytväst erbjuder på marknaden vid tidpunkten för denna recension.

Jag gillar verkligen hur det inte begränsar min hund och ger hennes axlar gott om utrymme att röra sig. Nackremmarna går tillräckligt högt för att rensa hennes axelparti samtidigt som jackan sitter perfekt, även när hunden springer runt på stranden och går i och ur vattnet, skakar osv. Hundflytvästen är något dyrare än andra flytvästar på marknaden, men det går samtidigt inte att jämföra med andra då denna har innovativa funktioner som ger både dig och hunden mer trygghet i vattnet.

Här är även en video från företaget själva som visar och förklarar varför flytvästen ser ut som den gör:


2. Ruffwear Float Coat

Ruffwear Float Coat

Ruffwear är ett väletablerat varumärke som går och lita på i ur och skur. Med sin långa och starka historik på marknaden så är det inte förvånande att deras hundflytväst Ruffwear Float Coat tar en plats som en av de bästa hundflytvästarna på marknaden 2024.

Ruffwear Float Coat finns i tre färger med hög synlighet (Blue Atoll, Sockeye Red och Wave Orange). som inte stör din hunds rörelse alls. Ruffwear Float Coat är också gjord av material som är mycket motståndskraftiga mot snitt och skrapor. Det är väldigt viktigt att en hund flytväst är extremt tålig, och Ruffwear uppfyller detta krav med stor marginal.

Den övre delen på denna hundflytväst har ett kraftigt, förstärkt grepphandtag som du kan använda för att dra tillbaka din hund om den hamnat i en situation där den behöver räddas. Den är utformad för att hålla även när tyngre hundar lyfts och är fäst på ett mycket säkert sätt vid flytvästens huvuddel.

Spännen och remmarna på Ruffwear Float Coat är alla i toppklass, och det finns en lätt justerbar nacke som kan öppnas och stängs för en perfekt, anpassningsbar passform. Spännen är snyggt undangömda och täckta av flytvästens tyg vilket är en riktigt fin touch – den här funktionen förhindrar också att spännen hakar i andra föremål och fastnar.

Hund med flytväst från Ruffwear

Ruffwares hundflytväst har också reflekterande del som gör att man får en fantastisk sikt även i svagt ljus och nattetid. Detta är särskilt viktigt när din hund simmar, eftersom det kommer att hjälpa andra som är ute på vattnet och simmar eller åker båt, vattenscooter eller SUP-bräda att upptäcka din hund i vattnet. När det gäller dimensionering kommer Float Coat i XXS, XS, S, M, L och XL vilket gör att det finns en lämplig storlek för alla raser. Se Ruffwears storleksguide nedan för att hitta rätt storlek för din hund.

Ruffwear Float Coat har också en lätt ögla där man exempelvis kan fästa ett ljus som tänds när hunden hamnar i vatten, flytande skumpaneler med slutna celler för att stödja din hunds naturliga simningsläge, och den stöds dessutom av en imponerande livstidsgaranti.

Sammantaget älskar vi absolut Ruffwear Float Coat. Det är en extremt väldesignad flytväst för hundar, och Ruffwear har stor uppmärksamhet på detaljer. Flytvästen ser iögonfallande ut, och konstruktionen och hållbarheten är högklassig. Till skillnad från många andra flytvästar för hundar på marknaden behöver du inte oroa dig för att den kommer att gå sönder – den här är byggd för att hålla.

Vi älskar också det faktum att Ruffwear Float Coat har livstidsgaranti. Detta visar definitivt att företaget är 100% engagerat i sina kunder och verkligen tror på deras produkters hållbarhet. Om du någonsin stöter på några problem är deras fantastiska kundserviceavdelning redo och villiga att hjälpa dig.


3. Rukka Safety

Rukka Safety
Rukka Safety

Rukka Safety är en mycket bra flytväst för hundar, speciellt om du vill hålla nere kostnaden något och inte satsa på Rolls Royce av hundflytvästar. Denna flytväst hamnar med detta sagt i mellanprisklassen – men kvaliteten och funktionen är dessvärre orimligt bra för detta pris. Denna flytväst har inga magband och istället magremmar, vilket är väldigt ovanligt bland flytvästar för hundar. Det finns dock hundar som till exempel har mycket päls eller av andra anledningar ogillar att vara täckt om magen – då är detta en perfekt flytväst för hunden!

Rukka Safety på hund

Tillsammans med dess höga kvalitet och unika design har Rukka lyckats hålla säkerheten väldigt bra, och hunden har en mycket bra säkerhet när den bär Rukka Safety. Dess design och passform är byggd på så sätt att hunden hålls flytande ergonomiskt, och du behöver som hundägare alltså inte oroa dig för att hunden på något sätt skulle skada sig. Den är gjord av neopren vilket är ett mycket slitstarkt material som gör att flytvästen håller i flera år!

Rukka Safety har dessutom ett starkt handtag på flytvästens rygg, vilket ger ytterligare säkerhet. Den har också reflexdetaljer utspridda omkring västen som ger visibilitet även i mörker och tillsammans med den snygga orangea färgen syns hunden bra även under dagtid. Dess form är justerbar genom remmarna och den kommer i olika storlekar som varierar i pris. Helt klart en av de bästa flytvästarna för hundar på marknaden!


4. Hurtta Outdoors Life Savior

Hurtta Outdoors Life Savior
Hurtta Outdoors Life Savior

Hurtta Life Savior – flytvästen för aktiva, vattenälskande valpar! Jag kan med säkerhet säga att Life Savior från Hurtta är en av de bästa hundflytvästarna vi har försökt hittills. Den har inte bara en imponerande flytkraft, utan den håller också ganska lågprofil och är väldigt flexibel vilket gör att din hund kan springa, simma och leka obehindrat.

Hemligheten i denna hundflytväst från Hurtta ligger troligen i dess magparti. De flesta märken verkar välja en av två riktningar när det gäller deras flytvästar för hundar. De använder antingen en stor bit skum, vilket ger mycket flytkraft men också gör jackan mycket mer skrymmande och minskar din hunds naturliga rörelseomfång, eller så använder de en tunnare bit skum, vilket ger din hund bättre rörlighet men också gör jackan betydligt mindre flytande. Hurtta har en däremot en ny, mycket smartare syn på hundens flytväst. För att ge din hund det bästa av två världar, med både överlägsen flytkraft och rörelseomfång, bröt de sin skumkärna i separata, flexibla sektioner. Panelen på vardera sida av flytvästen är uppdelad i tre sektioner, löper parallellt med din hunds kropp och möjliggör en bekvämare och mer flexibel passform. Jackan passar närmare kroppen, istället för att sticka ut på ett obekvämt sätt och komma i vägen. De interna sektionerna har mer att geg och rör sig till och med med din hund, istället för mot dem. Istället för att stå styvt och ha svårt att röra på sig så kan våra hundar springa, hoppa av paddelbrädan, jaga varandra på stranden och simma på ett naturligt sätt.

Hurtta Outdoors Life Savior storleksguide

Inte bara är ”tarmarna” i Hurttas Life Savior väl utformade, utan det är också alla andra del i denna flytväst. Varje söm, varje rem, varje centimeter i jackan är väl undersökta, välgjorda och fungerar felfritt. Precis som deras selar och andra hundtillbehör är alla deras remmar mycket bra öglor. Inget extra band hänger löst för att fastna i saker. Flytvästens material är tjockt men ändå flexibelt och kommer med största sannolikhet att hålla upp till år av hård och intensiv användning. Den ljusgula färgen är inte bara tilltalande för ögat, utan också bra för synlighet på vattnet.

De inkluderade också vad jag anser vara två av de mest förbises, men ändå viktigaste delarna som varje hundflytväst ska ha. Det robusta handtaget och en plats att koppla ihop en koppel eller annan säkerhetslinje. Om din hund faller i vattnet, låter handtaget dig snabbt och säkert lyfta tillbaka hen på din bräda eller båt. Koppelöglan är inte bara bra för kontroll av din hund på land utan ger dig också möjlighet att lägga till en bokstavlig livlina för extra skydd i strömmiga och intensiva vatten. Det gör att du kan fånga din hund även om de börjar flyta bort.

Tittar man på kvaliteten så är Hurtta Life Savior mycket riktigt byggd för att hålla. Det är inte bara designat bättre än någonting annat på marknaden, det är också byggt bättre. Denna hundflytväst är inte bara perfekt för dem som brukar åka SUP, kajak eller kanot, men den är också mycket bra för båtliv, segling eller bara när du hänger på stranden. Använd den för att lära din hund att simma, för att hjälpa dem med återhämtning under hydroterapi. Använd den när du är nära vattnet och var säker på att din hund är säker. Luta dig tillbaka, koppla av och njut av att din hund njuter av vattnet utan att du behöver oroa dig.


5. Baltic Mascot

Baltic Mascot flytväst
Baltic Mascot

Om du letar efter en flytväst för din hund som har en rätt så simpel och stilren design med de viktigaste funktionerna kan Baltic Mascot vara en bra flytväst för dig. Det är nämligen en hundflytväst som lämpar sig bra för dig som är ute efter en mellanprisflytväst, och kanske inte tänkt använda den särskilt mycket. Det finns olika storlekar på Baltic Mascot och den minsta storleken är för hundar mellan 0-3 kg medan den största storleken är för hundar som väger 40 kg eller mer.

Flytvästen har viktiga funktioner såsom ett kraftigt handtag och starka remmar vilket gör att man enkelt kan lyfta upp hunden ur vattnet. Baltic Mascot kommer också med en D-ring där man kan fästa kopplet när du vill ha full kontroll över din hund. På västen finns även reflexer som gör att hunden syns väl även i mörkret.

Anledningen till att Baltic Mascot hamnar lite lägre ned på vår lista över de bästa hundflytvästarna är att den tillskillnad från till exempel den dyrare Ruffwear Float Coat så är remmarna inte inbyggda i flytvästen utan hänger något på sidorna. Flytvästen har inte heller en magplatta för extra flytkraft, vilket kan reducera flytningsförmågan något. Det är dock viktigt att tänka på att Baltic Mascot är en av de billigare flytvästarna för hundar på marknaden. För den som letar efter en väldigt prisvärd flytväst som skall användas då och då är dock detta ett utmärkt alternativ.


6. Ezydog Flytväst

Ezydog Flytväst
Ezydog Flytväst

Många tror felaktigt att deras stora hundar inte behöver någon flytväst, särskilt arbetsraser som labradorer. Men sanningen är att även din olympiska hundsimmare behöver vattenskydd. EzyDog Flytväst är ett utmärkt val för stora och aktiva hundar eftersom dess största storlek passar hundar över 40 kg. Med ett säkerhetshandtag och reflekterande band är EzyDog utformad med tanke på din stora hunds säkerhet. Flytvästen finns i fem storlekar och diverse färger, såsom i gult, rött och camouflage färger. Den har också en stark D-ring för koppel – och till och med en förvaringsficka med dragkedja, så att du kan dölja några godisar efter simning.

I flytvästen från Ezydog har man placerat ett sorts skumgummi som man själva kallar för ‘Ultra-Buoyancy’ runt västen. Detta hjälper hunden att hålla rätt simposition när den simmar och hjälper den alltså att träna sin simförmåga. Som hundägare är detta väldigt bekvämt, speciellt om man har en stor och tung hund, som till och med kanske är nybörjare.

Ezydog Flytväst har även några extra funktioner som skiljer sig från de andra flytvästarna på marknaden. Till exempel finns det en liten förvaringsficka på västen som stängs med blixtlås. Detta gör att man kan förvara småsaker som nycklar, godis eller liknande. Likt de andra flytvästarna finns såklart också det obligatoriska handtaget som dessutom har placerats på ett komfortabelt sätt. Hunden riskerar alltså ej att skadas ifall man behöver rycka tag i handtaget och dra upp hunden.

En annan sak mycket bra sak med denna flytväst, som däremot finns på de flesta hundflytvästarna och som nästan är ett måste, är att den har reflexer. Ezydog Flytväst har mycket bra reflexer och dess klara färger gör västen synlig även i mörkret. Överlag är detta en mycket bra och prisvärd flytväst för hundar som är stora och aktiva – men har du en lite mindre hund finns det bättre flytvästar.


Slutomdöme

Oavsett om du letar efter en flytväst för en vuxen hund eller för din hunds första simning, så fungerar alla våra testvinnare från listan ovan, förutsatt att du hittar rätt storlek.

Non-Stop Dogwear Projector Flytväst är vår toppval eftersom den är välgjord, slitstark och den fungerar perfekt på alla sätt du kan tänka dig för en hundflytväst. Den har även innovativa designdrag och funktioner som inte återvinns i någon annan hundflytväst på marknaden.

Vilken flytväst du bör välja kan dock variera. Om din hund är stor och aktiv kan exempelvis Ezydog vara ett väldigt bra alternativ. Letar du efter något annat än hundflytvästarnas Rolls-Royce, så kan du överväga något i mellanprisklassen, såsom Hurtta Outdoors Life Savior. Vi hoppas i alla fall att den här guiden har hjälpt dig att välja rätt flytväst till din hund!

Vanliga frågor och svar

Vilken storlek på flytvästen passar min hund?

När det gäller flytvästar för hundar kan olika tillverkare ha olika storleksguider. Det kommer emellertid alltid att finnas en guide som berättar vad du exakt ska mäta för att bestämma rätt storlek. Det viktigaste måttet är bröstets omkrets, eftersom det kommer att avgöra om din hund kan komma in i flytvästen. Bröstets omkrets kan mätas genom att mäta med ett måttband runt den bredaste delen av din hunds bröst.

Är flytvästar för hundar bara för båtturer?

Inte nödvändigtvis. När du är på en båttur rekommenderas starkt att använda en flytväst, både för dig och din hund. Vid andra tillfällen beror det på situationen och hur säker du är på din hunds simförmåga. Om din hund inte är den bästa simmaren, eller inte som bäst fysiskt, är det alltid en bra idé att ta på sig en flytväst innan den beger sig till sjöss eller skall ut i vattnet.

Kan man sätta en mänsklig flytväst på en hund?

Nej, att sätta en mänsklig flytväst på en hund är sällan en bra idé. En flytväst designad för människor passar inte bra. Om en hund hamnar i vatten i en mänsklig flytväst kan det faktiskt hindra dem från att simma, och riskerar istället att skada sig allvarligt.

Är hundflytvästar bara för båtturer?
Tryck på bilden för att komma till vår testvinnare.

Behöver du andra tillbehör till din hund? Se vår stora guider för klövjeväskor eller hundvagnar.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga