Bästa Fästingplockare för Hund 2024 – Test av Fästingplockare

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Även om de flesta fästingbett inte är särskilt smärtsamma, kan de orsaka vissa symtom och överföra allvarliga sjukdomar, såsom borrelia. Det är inte bara viktigt att ta bort fästingar så snabbt som möjligt, utan det är också viktigt att ta bort dem helt. Felaktig borttagning kan leda till infektion och andra negativa konsekvenser.

Som tur är finns det olika typer av fästingplockare som kan hjälpa dig att ta bort hela fästingen utan att lämna några delar efter sig. Vi har recensioner av några av de vanligaste och populäraste alternativen du hittar i butikerna. Se till att ta en titt på vad som finns tillgängligt för att hjälpa dig att avgöra vilken som bäst passar dig och ditt husdjurs behov.

Snabbval: Bästa fästingplockarna för hund 2024

Bild Fästingplockare  
backpac O´tom Fästingplockare
(BÄST ÖVERLAG)
Se billigaste pris >
backpac Tick Remover Lemmy
(BÄSTA BILLIGA)
Se billigaste pris >
cordlessblower NatureAqua Fästingborttagare
(MEST MÅNGSIDIGA)
Se billigaste pris >
cordlessblower Trixie Fästingplockare Penna
(MEST UNIKA)
Se billigaste pris >
cordlessblower NITAB Tick 2 Fästingplockare
(POPULÄRAST)
Se billigaste pris >

De 5 bästa fästingplockarna för hund 2024

1. O´tom Fästingplockare – Bäst överlag

O´tom Fästingplockare - Bäst i test

Vad vi gillar

 • Tar bort de flesta fästingar
 • Väldigt bärbara
 • Stadigt grepp om fästingar

Vad vi inte gillar

 • Kan vara svår att använda de första par gångerna

O´tom Fästingplockare är en av de mest populära fästingplockarna och det är med goda skäl. Denna fästingplockare har en gaffelformad ände som gör att du kan omringa en fästing och få ett stadigt grepp om den.

Med en vridande rörelse kan du enkelt lossa fästingen från huden utan att lämna något efter sig. Se bara till att följa instruktionerna korrekt för att undvika felaktig borttagning.

Detta kit för borttagning av fästingar innehåller två stycken fästingplockare av olika storlek. Den lilla storleken gör den extremt bärbar och lätt att ta med dig på din nästa vandringsresa.

Sammantaget är O´tom fästingplockare ett enkelt och effektivt verktyg, vilket gör det till den bästa fästingplockaren överlag i vårt test.


2. Tick Remover Lemmy – Bästa billiga

Tick Remover Lemmy - Bästa billiga

Vad vi gillar

 • Maximal prisvärdhet
 • Kommer i 2-pack

Vad vi inte gillar

 • Ganska diskret i färgen

Tick Remover Lemmy är ett mer prisvärt alternativ och ger dig maximalt med fästingplockare för pengarna. Denna förpackning kommer med i två-pack med två olika storlekar att använda på alla storlekar av fästingar på hundar.

Den har ett stabilt grepp så att du får bra kontroll över fästingarna som plockas bort från hunden. Det vi älskar med denna fästingplockare är dess prisvärdhet – det är nästan omöjligt att hitta någon annan fästingplockare som är lika prisvärd som den här. Att man får två fästingplockare för cirka 20 kr är verkligen svårt att slå.


3. NatureAqua Fästingborttagare – Mest mångsidiga

NatureAqua Fästingborttagare - Mest mångsidiga

Vad vi gillar

 • Riktigt hållbar och hög kvalitet
 • Populär världen över

Vad vi inte gillar

 • Dyrare än de andra vi har testat

NatureAqua 2-i-1 fästingplockare är det ultimata verktyget för att säkert ta bort fästingar från både människor och hundar. Satsen innehåller en fästingborttagare i rostfritt stål för större fästingar och en specialformad pincett för små fästingar och nymfer. Den fina spetsen ger enkel och effektiv borttagning av fästingar. Verktygen fungerar också utmärkt för andra husdjur.

Dess portabla förvaringslåda gör det enkelt att ha med sig överallt, och NatureAquas fästingplockare är tillverkade av högkvalitativt material som garanterar hållbarhet och effektivitet.


4. Trixie Fästingplockare Penna – Mest unika

Trixie Fästingplockare Penna - Mest unika

Vad vi gillar

 • Intuitiv design
 • Ganska billig

Vad vi inte gillar

 • Svårare att få med hela fästingen än med en kofot

NatureAqua’s unika fästingplockare för hundar är en innovativ och säker lösning för att ta bort fästingar. Med sin smarta penna-formade design och snar-funktion förhindrar den fästingen från att fly, vilket ger en kontrollerad och riskfri borttagning.

Dess skonsamma användning och förmåga att ta med sig fästingens huvud minskar risken för infektion. Dess kompakta storlek på 11 cm gör den enkel att hantera och den finns i olika färger (som slumpas vid beställning) för en rolig touch. NatureAqua’s fästingplockare är det bästa valet för hundägare som vill säkerställa sina hundars hälsa i fästingområden på ett unikt och innovativt sätt.


5. NITAB Tick 2 Fästingplockare – Populärast

NITAB Tick 2 Fästingplockare - Populärast

Vad vi gillar

 • Väldigt populär
 • Minimalistisk design
 • Enkel att använda

Vad vi inte gillar

 • Tråkig design och enkel att tappa bort

Tick 2 fästingplockare har tagit positionen som den mest populära fästingplockaren år 2024, och det med all rätt. Denna prisvärda plastplockare utan rörliga delar är perfekt för både människor och djur.

Med dess användarvänliga design är det enkelt att ta bort fästingar med ett enkelt drag. Den praktiska storleken gör att den kan fästas på exempelvis nyckelknippan, vilket betyder att du alltid har den till hands vid behov.

Recensioner från nöjda användare bekräftar dess popularitet. En användare berättar att denne fick tipset av sin svägerska och att plockaren fungerar utmärkt. Den har visat sig vara smidig att ha med sig. En annan användare utnämner den till den bästa fästingplockaren och berömmer dess enkelhet och smidighet.

Med det sagt är denna prisvärda och populära fästingplockare är ett utmärkt val för alla hundägare och friluftsentusiaster som vill ha ett tryggt val.


Upptäckt av fästingar på hunden

Hur man upptäcker fästingar på hunden?

Fästingar är vanligtvis stora nog att hitta. Fästingar finns dock också i storlek av ett knappnålshuvud, vilket då kräver att du tar en närmare titt för att upptäcka dem. Att skanna din hund med dina ögon kanske inte är det mest effektiva sättet eftersom du lätt kan missa de där irriterande parasiterna.

Ett av de bästa sätten att kontrollera din hund för fästingar är genom att köra händerna över hundens kropp. Eller så kan du också göra samma sak med en kam, och du ska kunna känna en liten bula om din hund har fästingar. Se till att inte tvinga kammen över klumpen eftersom du inte vill dra isär fästingen och få dem att sprida otäcka sjukdomar till din hund.

Fästingar tenderar också att gömma sig i mörka och fuktiga områden. Så du skulle vilja ägna särskild uppmärksamhet åt områden under din hunds halsband, svans, ben, armbågar, runt ljumsken, mellan tårna, i ansiktet och inuti öronen. Du borde också kontrollera hundens hud för områden som ser röda ut eftersom det kan vara ett tecken på att en fästing har fäst sig på den punkten.

Allvarliga sjukdomar som sprids av fästingar

Borrelia är inte den enda allvarliga sjukdomen som sprids av fästingar.

Vi kommer att beskriva några av de farligaste och viktigaste sjukdomarna enligt Folkhälsomyndigheten nedan.

Observera att olika sjukdomar är vanliga i olika delar av landet, så se till att göra dina läxor och bekanta dig med de största hoten i din region.

Borrelia

Borrelia dyker ofta upp i rubrikerna, tack vare sjukdomens allvarliga och lätt förbryllande karaktär.

Vanligast i Sverige orsakas sjukdomen av en bakterie som heter Borrelia burgdorferi, som ofta sprids av fästingen Ixodes ricinus.

Borrelia orsakar en mängd olika obehagliga symtom, inklusive feber, huvudvärk, trötthet och ledvärk. Det orsakar också ett karakteristiskt bullseye-format utslag i många fall.

Borrelia kan behandlas med antibiotika, även om vissa individer verkar lida av långvariga komplikationer efter att ha fått sjukdomen.

Ofta kallad ”kronisk borrelios” (eller kronisk borrelia), är detta långvariga hälsoproblem fortfarande dåligt förstått och svårt att behandla, vilket framhäver vikten av förebyggande.

Hundar kan också bli infekterade med de bakterier som orsakar borrelia – men det gör dem inte alltid sjuka. Det är vanligt att hundar testar positivt för sjukdomen, medan endast en liten andel av dessa visar symtom.

Var tacksam för det, eftersom sjukdomen kan göra hundar ganska sjuka.

Svår slöhet och feber är de vanligaste symtomen i samband med sjukdomen, men de uppträder sällan förrän flera månader efter att de blivit smittade. Lyckligtvis kommer de flesta hundar att återhämta sig efter en antibiotikakur.

Anaplasmos (tidigare Ehrlichios)

Anaplasmos är en sjukdom som orsakar muskelvärk, feber och huvudvärk, även om mental förvirring och tarmbesvär också rapporteras av många som lider av sjukdomen.

Barn som är infekterade med sjukdomen uppvisar ofta utslag, men detta är ganska sällsynt bland vuxna.

Anaplasmos orsakas av någon av flera olika bakterier som tillhör släktet som tidigare benämndes Ehrlichia, men som numera döpts om till Anaplasma phagocytophilum.

Liksom många andra fästingburna sjukdomar kan anaplasmos behandlas med en kur med doxycyklin, men det är viktigt att påbörja behandlingen omgående för att undvika allvarlig sjukdom.

Om den inte behandlas kan anaplasmos orsaka hjärnskador, andningssvikt, koaguleringssvikt, organsvikt och – i extrema fall – död.

Sjukdomen finns i högst utsträckning på fästingar längs kusten, även om den, precis som många andra fästingburna sjukdomar, utbreder sig i nästan hela Sverige.

Hundar kan också få Ehrlichiosis. De är normalt infekterade av Ehrlichia canis, en organism relaterad till den som påverkar människor.

Sjukdomen uppträder ofta i tre olika faser hos hundar, inklusive en akut fas när symtomen först uppträder, följt av ett subkliniskt stadium där din hund förblir infekterad men inte uppvisar symtom.

Det tredje stadiet orsakar en mängd mycket allvarliga symtom, inklusive svullna lemmar, anemi, hälta och neurologiska problem.

Sjukdomen är ofta svår att diagnostisera, men den svarar oftast bra på antibiotika. Men du kommer vanligtvis att behöva administrera dessa antibiotika under en lång tidsperiod – upp till 6 veckor i vissa fall – för att helt bota din hund.

Tularemi (harpest)

Tularemi är en ganska skrämmande sjukdom som normalt drabbar kaniner och gnagare. Men det kan också överföras till människor genom fästingbett, insektsbett och olämplig hantering av döda djur.

Orsakad av en bakterie som kallas Francisella tularensis, kan tularemi orsaka en mängd olika symtom, beroende på vilka vävnader som blir infekterade.

Sjukdomen förekommer i större delen av Sverige, men är enligt Statens veterinärmedicinska anstalt mindre vanlig i de sydligare delarna.

Hudskador uppstår ofta när sjukdomen kommer in via ett bett, men sjukdomen kan också orsaka körtelproblem, ögoninfektioner och luftvägssjukdomar. Hög feber ses vanligtvis i alla fall.

Tularemi var 60% dödlig före utvecklingen av antibiotika, men med antibiotikabehandling återhämtar sig de flesta till slut. Återhämtningen är dock ofta ganska lång och patienterna känner sig ofta sjuka i flera veckor efter exponeringen, även när behandlingen har påbörjats.

Hundar kan också få tularemi, men lyckligtvis är infektioner ganska sällsynta. De som får bakterien får ofta hög feber, lymfkörtlarna kan bli svullna och smärtsamma och ögonen blir gula.

Det kan ibland behandlas, men sjukdomen är svår att diagnostisera och behandlingen innebär vanligtvis sjukhusvistelse.

Tyvärr är tularemi ofta dödlig för hundar – även med behandling.

Fästing som suttit på hunden

Varför ska man använda ett verktyg för borttagning av fästingar på hund?

Fästingar finns i stort sett överallt. Utomhus, skogs- och gräsytor, ruttnande trä, gamla möbler och annat. De kan lätt klättra upp på din hund, särskilt om de är i högt gräs och skogsområden, och fästingbett är mycket skadligt. De kan överföra sjukdomar som smittar din hund inom 3 till 24 timmar.

Vissa av sjukdomarna kan vara dödliga, så det är viktigt att dra ut fästingen från din hund så snart du ser en. Det är anledningen till att du bör köpa ett verktyg för att ta bort fästingar. Den är lätt och bärbar, så att du kan ha den i fickan eller fästa den på en karbinhake och fästa den på din hunds klövjeväska eller din hundryggsäck när du går ut eller vandrar med din hund, vilket betyder att du kommer att kunna agera i tid.

Dessutom är fästingplockare speciellt utformade för att lyfta ut fästingar från din hunds hud utan att klämma dem, och som ett resultat förhindrar den sjukdomsinfekterade vätskan från att flöda in i din hunds blodomlopp. Inte bara det, utan att använda dessa enheter för att bli av med fästingar kan också hålla fästingens huvud och mun intakta, vilket i slutändan minimerar risken för infektion.

Hur man använder en fästingplockare: steg för steg

Att säkert ta bort fästingar från din hund med hjälp av en fästingplockare är inte så svårt. Dessa enheter fungerar olika beroende på vilket märke du köper. Så se till att följa tillverkarens instruktioner. Men i allmänhet, så här gör du:

 1. Ta på dig latexhandskar eller liknande engångshandskar för att skydda dig mot sjukdomar som fästingen kan bära på (valfritt).
 2. Du kan också behöva ett förstoringsglas för små fästingar.
 3. Dela din hunds päls och dra åt den för att få bra sikt över fästingen.
 4. Placera verktyget för att ta bort fästingen runt fästingens kropp och se till att fästingen har nått den minsta delen av den V-formade skåran.
 5. Rotera kofoten, och när fästingen lossnat, dra ut fästingen med ett försiktigt, stadigt och jämnt tryck utan att klämma på den.
 6. Lägg fästingen i en återförslutningsbar påse eller en burk med lock för testning om du misstänker att fästingen innehåller borrelia-patogener.
 7. Desinficera hela bettområdet med desinficerande våtservetter när du är klar och tvätta händerna noggrant.

Om du behöver en bild, kolla in videon från Veterinärbutiken nedan som visar hur du tar bort en fästing från din hund (de använder också den fästingplockare som vi tycker är bäst)!

Övervaka din hund för tecken på sjukdom i några dagar efter att du tagit bort fästingen. Om du ser att bitområdena verkar röda, svullna eller om din hund känner sig svag eller har aptitlöshet, besök eller ring veterinär omedelbart.

Fästingplockare hund

Tips för att ta bort fästingar från hunden

Att ta bort fästingar från husdjur kan vara utmanande. Det är obehagligt och kan ibland vara smärtsamt för dina husdjur. Det är dock viktigt att ta bort fästingar så snabbt som möjligt för att undvika infektion och att få sjukdomar. Så, här är några tips och tricks för att hjälpa dig att ta bort fästingar från dina snurriga husdjur.

Distrahera med godsaker

Godis är ett av de bästa sätten att hålla din hund stilla medan du kammar efter fästingar. Låt en vän eller familjemedlem hålla upp ditt husdjurs favoritgodis (kanske något populärt hemmagjort hundgodis?) medan du arbetar med att ta bort fästingarna. Att hälla ner jordnötssmör eller yoghurt på en slickmatta kan hjälpa din hund eller katt att hålla sig distraherad eftersom det tar tid att slicka upp en godbit.

Använd ett förstoringsglas

Förstoringsglas kan hjälpa dig att hitta fästingar, men de kan också hjälpa dig att se till att du har tagit bort hela fästingen. Att lämna kvar någon del av fästingen, som huvudet, kan fortfarande leda till risk för infektion och överföring av sjukdomar.

Om du märker att en del av fästingen fortfarande sitter fast i ditt husdjurs hud, kan du prova att blötlägga området för att se om du kan lirka ut den återstående delen. Om du har svårt att få bort huvudet, ring din veterinär.

Borttagning av fästing på hund

Kassera fästingen på rätt sätt

Fästingar kan vara svåra att döda, så det är viktigt att göra sig av med dem på rätt sätt. Ett av de bästa sätten att bli av med dem är att blötlägga dem i alkohol först. Spola sedan ner dem i toaletten. Du kan också vira in den tätt i tejp innan du slänger den.

Testa fästingen för sjukdomar

Som en extra säkerhetsåtgärd kan du ta fästingen till din veterinär för att se om de kan undersöka den. Din veterinär kan föreslå att ta med din hund för att testa den för en fästingburen sjukdom.

Om du vill testa fästingen, dra ihop den i en plastpåse eller lägg den i en tablettflaska. Lägg den inte i alkohol eftersom det kan påverka testresultaten.

Hur man förebygger hunden från fästingar

Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att fästingar kryper upp på din hunds hud och försörjer sig med blod.

Fästinghalsband

Fästing- och lopphalsband för hundar innehåller aktiva ingredienser som kan hålla oönskade små loppor borta från din hund. Och du hittar två olika typer på marknaden, naturliga och kemiska. Det förra är säkrare för hundar, men de kommer att vara mindre effektiva. Den senare är däremot mer kraftfull, men nackdelen med den är att den kan orsaka biverkningar.

Medicinska schampon

Ett annat sätt att förhindra fästingangrepp på din hund är att bada dem med fästing- och loppschampon. Och dessa schampon erbjuder vanligtvis en omedelbar död av fästingarna. En sak att notera är dock att många av dessa produkter har åldersbegränsningar och kanske inte är lämpliga för en valp. Så se till att läsa etiketten innan du köper.

Dropplösningar med lopp- och fästingbehandling

Spot-on lopp- och fästingbehandlingar innehåller koncentrerade kemikalier som måste appliceras från din hunds skulderblad till början av svansen för att få effekt. Dessa behandlingar kan vanligtvis pågå i upp till en månad eller två och är mycket effektiva för att döda fästingar och förhindra återangrepp.

Kosttillskott

Äppelcidervinäger och vitlök är kända för att kunna stöta bort fästingar. Att lägga till dem i din hunds mat eller vatten kommer att göra din lurviga vän mindre tilltalande för fästingar och naturligtvis hålla dessa oönskade skadedjur borta.

Vanliga frågor om fästingplockare för hund

Är fästingplockare säkra för hunden?

Ja, fästingplockare för hundar är unika verktyg som är utformade för att ta bort fästingar från din hund. De är säkra och kan hjälpa till att förhindra spridning av infektioner om de används enligt tillverkarens instruktioner.

Hur får jag bort en fästing från min hund utan att använda en fästingplockare?

Om du inte har en fästingborttagare till hands kan du prova att använda en bomullstuss indränkt i rengöringssprit för att få fästingen att lossna från huden. Tänk dock på att det finns en chans att alkohol inte räcker till för att tvinga fästingen att backa ut, eller så kan du råka bryta fästingens huvud eller mundelar.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga