Bästa Fästinghalsband för Hund 2024 – Stort Test av Fästinghalsband

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Fästinghalsband Animigo

Ont om tid? Animigo fästinghalsband är testvinnaren 2024!

Ett vattensäkert och justerbar fästinghalsband med upp till 8 månaders skydd av växtbaserade och naturliga ingredienser.

De är läskiga, krypande och lämnar oss alla rädda – inklusive våra hundar

Nej, inte ekorrar: Vi pratar om fästingar.

Men dessa blodsugande insekter är inte bara grova, de kan också vara farliga och överföra sjukdomar till din hund (och dig!) med ett bett.

Detta gör att förebyggande är ett måste, så många hundägare intresserar sig för fästinghalsband – ett lättanvänt förebyggande medel som du kan ställa in och inte behöva administrera under flera veckor eller månader i taget

Nedan delar vi några av de bästa fästinghalsbanden och diskuterar säkerhetstips mot fästingar för att hålla dig och din fyrfot hälsosamma.

     
backpac Animigo Fästinghalsband
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Scalibor® vet Fästinghalsband
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Petwise Fästinghalsband
(Bästa Giftfritt)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Seresto vet Fästinghalsband Se billigaste pris & läs mer

Fästing​​förebyggande för hundar: Hur fungerar fästinghalsband?

Bästa Fästinghalsband för Hund 2024 - Stort Test av Fästinghalsband

Liksom andra fästingmedel för hund är fästinghalsband beroende av kemikalier eller oljor som dödar eller stöter bort insekter för att hålla din hund fästingfri .

I stället för att administreras av en aktuell droppe på din hunds hud eller via ett piller innehåller fästinghalsband kemikalier som ger kontinuerligt skydd för din hund. Och de gör det under hela livslängden på halsbandet, vilket varierar beroende på modell och tillverkare från flera veckor till flera månader.

De vanligaste aktiva ingredienserna i fästinghalsband är:

 • Pyretriner och pyretroider: Extrakt från växter av krysantemumfamiljen som dödar fästingar, loppor och myggor.
 • Flumetrin: Ett insektsmedel för att avvisa loppor och fästingar.
 • Tetraklorvinphos: Ett insektsmedel som dödar loppor, fästingar, flugor, löss och mer.
 • Amitraz: Ett aktuellt insektsmedel som förhindrar lopp-, fästing- och skabbangrepp.
 • Växtoljor: Lavendel-, eukalyptus-, spjutmynta- och citronellaoljor är bara några av de som används i kemikaliefria fästingmedel. 

KONTROLLERA ALLTID MED DIN VETERINÄR FÖRST

Att lägga kemikalier på din hund – oavsett om du administrerar dem lokalt eller på ett halsband – är inte något att ta lätt på.

Det är alltid bäst att kolla med din veterinär innan du försöker med ett nytt förebyggande för din hund. Detta är särskilt viktigt om du har ett hushåll med flera arter av pälsdjur.

Hundförsiktighet: Är fästinghalsband säkra för hundar?

Bästa Fästinghalsband för Hund 2024 - Stort Test av Fästinghalsband

Med korrekt användning är fästingshalsband säkra för de flesta hundar att bära. De är idealiska för hundar som inte gillar lokala eller pillerbaserade behandlingar, och de är praktiska om du alltid är på språng eller ibland saknar datumet för din hunds fästingmedel.

Men medan fästinghalsband i allmänhet är säkra, finns det några bekymmer att titta på, inklusive:

 • Ingredienser: Vissa kemikalier som används i hundlopp- och fästinghalsband är giftiga för katter, som amitraz och permetrin. Om du har familjemedlemmar som inkluderar katter, kontakta din veterinär för att se till att ett fästinghalsband eller förebyggande är säkert för användning runt katter.
 • Förtäring: Din hunds fästinghalsband ska inte vara tillräckligt lös för att den ska glida av hunden och kunna tuggas på. De kemikalier som används i fästinghalsband är inte avsedda att konsumeras. Detta är också en risk i hushåll med flera hundar, särskilt om dina hundar drar i varandras halsband under lek.
 • Passform: Se till att din hunds fästinghalsband inte är för lös som vi nämnde tidigare eller för hårt, vilket kan orsaka hudirritation eller smärta.
 • Raskänslighet: Vissa raser kan vara känsliga för några av de kemikalier som används i lopp- och fästingmedel, inklusive collier, schäfer, australiensiska herdar och fårhundar.
 • Hudirritation: Vissa hundar upplever hudirritation vid användning av fästinghalsband, så håll ett öga på området. Ta bort halsbandet och kontakta din veterinär om detta inträffar.
 • Väderbeständig: Vissa fästinghalsband tål regn eller simning, medan andra inte tål det. Kontrollera ett potentiellt fästingshalsbands instruktioner för att säkerställa att du får en som fungerar bäst för din hunds livsstil.

Som med alla skadedjursförebyggande medel, följ tillverkarens riktlinjer för säker, effektiv användning och kontakta din veterinär för att se till att det passar din hund. Det är också viktigt att hålla alla fästingshalsband och fästingimedel utom räckhåll för dina barn.

De bästa fästinghalsbanden för hundar

Det finns många fästinghalsband som du kan välja mellan på marknaden idag. Att göra det bästa valet för din hund är ett måste, och vissa fästinghalsband lyser ljusare än andra. 

Här är våra toppval:

1. Animigo Fästinghalsband – Bäst i Test!

Animigo Fästinghalsband - Bäst i Test!

Detta är det bästa fästinghalsbandet på marknaden idag enligt oss. Det visar sig vara bäst på marknaden bland fästinghalsband på både pris, funktion men inte minst kvalitet.

Halsbandet är enkelt att använda och justerbart, vilket passar perfekt för min hunds storlek och ras. Den vattenavvisande funktionen gör den idealisk för alla väderförhållanden.

Det naturliga och långvariga skyddet mot loppor och fästingar är en av de mest imponerande egenskaperna. Halsbandet ger upp till 8 månaders effektivt skydd, vilket är längre än många andra produkter på marknaden. Jag har märkt att min hund inte längre kliar sig och är mer bekväm, vilket tyder på att det fungerar effektivt mot skadedjur.

Det är också ett bekvämt alternativ till schampon och kosttillskott. Jag uppskattar den praktiska användningen av ett halsband, särskilt eftersom det kan vara utmanande att applicera schampo eller ge kosttillskott till min hund. Halsbandet ger ett behagligt doftande skydd med lavendel och fästingavvisande egenskaper.

En annan fördel med Animigos fästinghalsband är dess användarvänlighet. Det är tillverkat av kvalitetsmaterial och är lätt att sätta på och ta av. Justeringen är enkel, och halsbandet sitter säkert utan att vara för stramt. Det finns också en nöjdhetsgaranti, vilket ger mig förtroende för produkten.

Det är dock viktigt att notera att några kunder har rapporterat att halsbandet inte passade deras djur eller att de upplevde en stark lukt. Personligen har jag inte upplevt några problem med detta, och halsbandet har fungerat mycket väl för min hund.

Sammanfattningsvis är Animigos fästinghalsband en pålitlig och effektiv produkt som ger långvarigt skydd mot loppor och fästingar. Med sin enkla användning, högkvalitativa material och nöjdhetsgaranti är det ett utmärkt val för alla hund- och kattägare som letar efter ett pålitligt medel mot skadedjur, och vi anser därmed att det är det bästa fästinghalsbandet för hunden 2024!


2. Scalibor® vet Fästinghalsband – Populärast

Scalibor® vet Fästinghalsband - Populärast

Fästinghalsband från Scalibor är ett mycket populärt val bland fästinghalsband för hundar idag. Detta fästinghalsband ger inte bara skydd mot fästingar, utan ger även skydd mot myggor. Tack vare dess popularitet är Scalibor® vet ett säkert val som fästinghalsband till hunden. Den har dock en kortare skyddsperiod än vår testvinnare då den endast skyddar mot fästingar och mygg i upp till 5-6 månader. Denna period räcker däremot för de flesta hundägare då det räcker den värsta fästingperioden.

Detta fästinghalsband finns i två storlekar; en för små- och medelstora hundar och en för större hundar. Det är enkelt att anpassa fästinghalsbandets längd genom att klippa av den bit som blir över efter att du fäst det. På så sätt är det garanterat att den passar alla hundar. En annan egenskap som är riktigt bra med detta fästinghalsband är att det även är anpassat för dräktiga och digivande tikar samt valpar från 7 veckors ålder. Det skall dock inte användas till katter.

Fästinghalsbandet är vattentåligt men under de första fem dagarna skall man undvika att bada hunden. Detta beror på att det tar cirka en vecka innan halsbandet ger fullt skydd mot fästingar och loppor, och om man badar hunden kan man förstöra denna process. Scalibor innehåller insektsgiftet deltametrin vilket är väldigt effektivt mot just fästingar.

Sammanfattningvis är detta ett riktigt bra och populärt val i Sverige bland fästinghalsband för hundar. Det är dock något dyrare än vår testvinnare och innehåller inte så många ingredienser som motverkar fästingar. Om du dock är beredd att betala lite mer och vill ha ett väldigt beprövat fästinghalsband så är detta ett perfekt val för dig!


3. Petwise Fästinghalsband – Bästa Giftfritt

Petwise Fästinghalsband - Bästa Giftfritt

För dig som vill ha ett fästinghalsband som är mildare än Scalibor och är giftfritt så är Petwise ett perfekt val för dig. Detta är nämligen ett fästinghalsband som erbjuder ett giftfritt alternativ för att skydda hunden mot fästingar och annan bitande ohyra.

Petwise fästingshalsband innehåller PMD-olja, en olja som återfinns naturligt i blad på eukalyptusträdet och används väldigt effektivt för att avvisa fästingar och andra bitande insekter. En mängd vetenskapliga artiklar har visat i undersökningar att det aktiva ämnet i Petwise Fästinghalsband minskar risken för att bli biten av fästingar och andra insekter. Doften kan liknas med en sötaktig citrusdoft vilket gör att det är fräscht för dig som hundägare att vistas bredvid. Denna doft är ett tecken på att fästinghalsbandet fungerar som det är avsett, och vanligtvis håller den i upp till tre månader.

Likt andra fästinghalsband bör Petwise bäras dygnet runt under den period du vill skydda hunden. Det är dock värt att nämna att Petwise fungerar bra som fästingskydd, men ger som allt annat inte 100% skydd. Petwise har dock en väldigt effektiv mot för att aktivera fästinghalsbandet. När man gnuggar på fästinghalsbandnet, vilket sker naturligt när hunden rör på sig, reaktiveras halsbandet och en repellerande zon skapas runt hunden. På så sätt är skyddet väldigt effektivt och besparande.

Halsbandet finns i två storlekar och är enkelt att sätta på på hunden. Det är inte rekommenderat att du använder halsbandet på valpar under 8 veckor. Följ instruktionerna på förpackningen för bästa användning, och om hundens hud blir irriterad så avbryt användningen direkt.

Med det sagt är detta också ett väldigt populärt och bra val som fästinghalsband för hunden. Det är ett giftfritt alternativ vilket lämpar sig bra för den som vill vara extra försiktig mot hunden. Den har dock en kortare period av skydd än många andra halsband och många köper därför två eller fler av dessa fästinghalsband för att skydda hunden fullt ut under fästingsäsongen. Eftersom den är helt giftfri skyddar den aningen sämre än våra val ovan, men den är fortfarande helt utmärkt för att få bort majoriteten av fästingarna!


4. Seresto vet Fästinghalsband

Fästinghalsbandet från Seresto är också ett väldigt bra val som fästinghalsband för hunden. Med hjälp av insektsgiftet flumetrin, som lägger sig i hundens yttre hudfettlager, skyddar detta fästinghalsband hunden väldigt bra. Ämnet avvisar i princip alla fästingar, loppor, löss och andra kryp som hunden kan tänkas attackeras av. På så sätt är detta ett perfekt fästinghalsband för dig som är en extra orolig hundägare.

Serestos fästinghalsband har en lite speciell och unik utsöndringsteknik och är också helt vattentåligt. Därför behöver du inte bekymra dig om försämrat skydd om din hund älskar att bada – vilket många gör under sommarhalvåret. Som pricket över i:et är den väldigt enkelt att sätta på och anpassas snabbt i längd genom att klippa av den bit som är överflödig. Dessutom är detta fästinghalsband gjort av mjuk plast vilket gör att det är inte i vägen om du vill att hunden ska ha något annat halsband på sig samtidigt.

Till skillnad från andra bäst i test-vinnare i detta test så har detta fästinghalsband en väldigt lång hållbarhetstid. Halsbandet verkar i upp till 8 månader vilket gör det mer än tillräckligt för hela fästingsäsongen. Det är ofarligt för hunden, även om det inte är giftfritt som Petwise, och kan utan problem bäras under hela verkningstiden. Dock tar det cirka 48 timmar efter att halsbandet har satts på för att aktiveras fullständigt så du kan behöva kolla igenom hunden innan denna tid har gått.

Sammanfattningsvis är detta ett väldigt bra fästinghalsband som är mycket effektivt mot fästingar för hunden. Det har en lång skyddsperiod på upp till hela 8 månader och har ett skydd på nästan 100%. Priset är dock något på den högre sidan därav hamnar den längre ned på vår lista över de bästa fästinghalsbanden för hund. Det är dock en otroligt bra produkt och en av de bästa fästinghalsbanden på marknaden idag!


Alternativ till fästinghalsband för hundar: ämnen, schampon och receptbelagda tabletter

Bästa Fästinghalsband för Hund 2021 - Stort Test av Fästinghalsband

Om du inte tycker att fästinghalsband verkar som en bra grej så kan du fortfarande utforska andra alternativ mot fästingar. Det är viktigt att välja ett förebyggande medel som fungerar bra för dig och din hund, vad det än kan vara. 

Alternativ till fästinghalsband inkluderar:

 • Krämer: Dessa produkter appliceras direkt på din hunds hud mellan axelbladen. De består av en liten mängd flytande insektsmedel och kan vara rörigt men fungerar bra för hundar som vägrar orala mediciner. Observera också att många (men inte alla) loppbehandlingar är effektiva mot fästingar också.  
 • Fästingschampo: Du kan tvätta din hund med ett fästingdödande schampo, som Animigos Lopp- & Fästingschampo för omedelbar lindring av fästingangrepp. Dessa är idealiska för kortvarig lindring, men förhindrar inte alltid framtida angrepp.
 • Orala mediciner: Vissa läkemedel som NexGard eller Bravecto kan ordineras av din veterinär för att förhindra loppor och fästingar. Läkemedel är tilltalande för dem med katter eller små barn som är oroliga för fästinghalsband eller aktuella kemikalier runt hemmet. 

Som med fästinghalsband, var noga med ingredienslistan över dessa fästingmedel om du har en katt i ditt hushåll. Använd aldrig lopp- och fästingprodukter för hundar på en katt, såvida det inte är särskilt märkt som säkert för kattbruk . Allvarlig personskada och dödsfall kan inträffa.

Hur man tar bort fästingar från hundens hud

Hur man tar bort fästingar från hunden

Ingen gillar att döda dessa grova små insekter, men det måste göras, även om du planerar att applicera ett fästingmedel eller fästinghalsband på din hund. Att hålla borta fästingar på din hund kan förhindra infektion eller sjukdom om den fångas tidigt nog.

Kasta på dig ett par engångshandskar i förväg för att förhindra oavsiktlig exponering för sjukdomar och ta med dig med en pincett (eller en fästingplockare) och en ficklampa .

Ta helst med en mänsklig kompis för att hålla din hund still och stressfri, genom att ge ut mycket beröm medan du tar bort fästingen.

När din hund är i ett bekvämt läge, dela håret runt fästingen så att du har en bra bild av den.

Gå sedan så nära din hunds hud som möjligt med pincett eller fästingplockare och ta tag i fästingen.

När du har tagit fästingen med pincetten (och inte din hunds hud), lyft bort den i rak rörelse för att ta bort den.

Vrid inte fästingen när du använder pincett eftersom detta av misstag kan ta bort huvudet av fästingen och göra borttagningen svårare. 

Omvänt, om du använder en fästingplockare, ska du vanligtvis vrida snarare än att dra fästingen rakt ut. Kontrollera bara instruktionerna som medföljer verktyget för att vara säker.

I båda fallen, när du har frigjort fästingen, placera det i en behållare med isopropylalkohol för förvaring ifall din hund skulle visa några tecken på sjukdom under de kommande dagarna eller veckorna.

Med fästingen borta, kontrollera området för att se till att du har eliminerat hela fästingen, eftersom huvudet ibland separeras även när du är försiktig. Om huvudet finns kvar, upprepa borttagningssteget. När du är säker på att området är helt klart, tvätta bettet med tvål och vatten och applicera ett antiseptiskt medel

Kom ihåg att ge din hund mycket beröm när du är klar, tvätta händerna och övervaka hunden för tecken på sjukdom, såsom stelhet, slöhet eller aptitlöshet. Du bör också kontrollera bettområdet för tecken på irritation. 

Allmänna tips för att förebygga fästingar på hundar

Att hålla dig och din hund fästingfri är ett måste, särskilt om du bor i ett område med höga fall av fästingburna sjukdomar, som Borrelia eller Ehrlichios (fästingfeber). Som med alla problem är det bästa du kan göra att ha ett bra försvar.

De bästa sätten att hålla fästingar borta från dig och din hund är:

 • Använd ett förebyggande medel som fästinghalsband, medicinering eller annan behandling.
 • Låt din trädgård behandlas av ett skadedjursföretag.
 • Överväg att få din hund vaccinerad mot vanliga fästingburna sjukdomar, såsom Borrelia.
 • Håll din trädgård kort och klipp din gräsmatta regelbundet. 
 • Undvik igenväxta områden under promenader.
 • Kontrollera att du och din hund har lekt utomhus, särskilt mellan tårna och bakom öronen. 
 • Om du bor på landet, överväga att lägga till en frigående hönsgård till din familj – de kan avsevärt minska antalet fästingar. 

Vanliga frågor om fästinghalsband

Fungerar fästinghalsband?

Fästinghalsband för hund kan fungera för lopp- och fästingkontroll eller som en avskräckande effekt, men effekten beror på vilken produkt du väljer. Vissa giftfria fästinghalsband innehåller loppavvisande medel som avskräcker men inte dödar fästingar, vilket gör dem lämpliga som förebyggande medel men inte bra för angrepp. Andra fästinghalsband kan döda fästingar nära halsen men lämnar andra områden som är benägna att drabbas av loppor och fästingar. De mest effektiva hundlopp- och fästinghalsbandet fungerar ungefär som loppförebyggande medel och fördelar en långverkande loppkontrollskemikalie som absorberar och sprider sig över huden för att döda loppor och fästingar vid kontakt. Prata med din veterinär om de bästa loppkontrollalternativen för din hund.

Vilken är det bästa fästinghalsbandet för hund?

Den bästa hundlopp- och fästinghalsbandet varierar beroende på ditt husdjurs behov. Vi har dock kommit fram till att Animigos fästinghalsband är det bästa halsbandet för hunden när vi granskat kvalitet, funktion och pris. För att avskräcka eller avvisa enstaka skadedjur på promenader kan ett högfrekvent halsband eller örtavvisande halsband göra jobbet. För mer allvarliga loppfrågor kan ett halsband med ett långverkande insektsmedel och kemikalier för reglering av insekttillväxt vara det bästa valet. Receptbelagda halsband kan också fungera bättre för ditt husdjur än receptfria produkter, så prata med din veterinär om vilken produkt som kan vara bäst för dina behov.

Hur länge fungerar ett fästinghalsband?

Ett fästinghalsband kan fungera i flera månader, men skyddets varaktighet beror på vilken produkt du väljer. Läs produktinformationen för att lära dig mer om hur länge varje fästinghalsband håller och diskutera dina alternativ noggrant med din veterinär innan du väljer.

Är hundlopphalsband säkra?

Fästinghalsband för hundar är säkra, men se till att du köper pålitliga produkter och väljer rätt storlek och typ för ditt husdjur. Receptbelagda halsband regleras närmare än vissa OTC-produkter, så du kan känna dig säkrare att välja en av dessa. Vissa husdjur kan också uppleva reaktioner på kemikalierna i fästinghalsband, allt från mild hudirritation till allvarligare symtom, så håll ett öga på ditt husdjur när du provar en ny produkt. Sök alltid råd från din veterinär om du är osäker på vilka lopp- och fästingkontrollsprodukter som kan vara säkrast för ditt husdjur.

Kan hunden bada med fästinghalsband?

Det beror på vilket fästinghalsband du väljer. Enligt produktetiketten är Soresto fästinghalsband vattenbeständig och förblir effektiv efter en schampobehandling, simning eller efter exponering för regn eller solljus, så det finns ingen anledning att ta bort halsbandet under dessa tider. Kolla dock igenom instruktionerna noggrant för just det fästinghalsband som du väljer.

Är fästinghalsband farliga för barn?

Fästinghalsband bör användas försiktigt nära barn då fästinghalsband är utformade för att fungera genom att sprida bekämpningsmedlet på fästingar och loppor, och när barn kommer i kontakt med hunden som de gör på dagligen kommer de i kontakt med det giftiga bekämpningsmedlet. Om du har barn kan därför ett giftfritt fästinghalsband vara ett klokt alternativ. Kolla dock instruktionerna för det fästinghalsband du har tänkt köpa.


Hur vi testade oss fram till bästa fästinghalsbandet

När vi utförde bäst i test av fästinghalsband för hund så rådfrågade vi först diverse hundexperter och fick ta del av deras tips och toppval bland fästinghalsband på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de i olika miljöer (trädgårdar, skogsområden, på ängar och så vidare) och kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade våra kommentarer samt bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa fästinghalsbanden på marknaden idag.

***

Bär din hund någon av dessa fästinghalsband? Finns det någon annan som du tycker är bra? Låt oss veta i kommentarerna.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga