Bästa Cykelfäste till Hund 2024 – Stort Test av Cykelfästen

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Oavsett om du är på jakt efter nya sätt att trötta ut din energirika hund eller om du helt enkelt älskar att cykla, kanske du har funderat på att ta med dig din hund medan du cyklar på vägen.

Men det här är lättare sagt än gjort: Du vill absolut inte ta ut din hund utan koppel, men vanliga koppel är inte alls lämpliga för att cykla tillsammans med din hund.

Lyckligtvis finns det ett antal cykelfästen på marknaden, där du kan fästa kopplet, som är speciellt utformade för att cykla med din hund. Vi kommer att diskutera några av toppmodellerna och hur man bäst använder dem nedan.

Snabbval: Bästa Cykelfäste för Hund 2024

 • WalkyDog Plus Cykelfäste för Hund [Bästa överlag] — WalkyDog Plus Cykelfäste fästs på de flesta cyklar på några minuter, plus att fästet har en snabbfrigöringsfunktion som gör det enkelt att byta från att cykla till att gå utan krångel.
 • BIKE AND DOG Cykelfäste [Mest mångsidiga] — Detta cykelfäste kan användas på cyklar, rullstolar och elsparkcyklar, samtidigt som det kan fästas två eller tre hundar samtidigt i enheten. En snabb installation och tre olika färgalternativ berikar valmöjligheterna ytterligare.
 • Non-stop Dogwear Cykelfäste [Bäst för bikejoring] — Till skillnad från de andra cykelfästena som vi granskat, är cykelfästet från Non-Stop Dogwear designat för att låta din hund springa framför din cykel. Detta gör den idealisk för cykelentusiaster och ägare av hundar med väldigt mycket energi.

Hur fungerar cykelfästen för hundar?

Att försöka cykla vid sidan av din hund erbjuder några unika utmaningar, så koppel som du ska cykla med skiljer sig lite från koppel som är utformade för att gå eller springa med din hund.

Du måste till exempel vara säker på att din hund inte stöter i din cykel när du cyklar. Detta kan få dig att falla och det kan leda till skador på din fyrfotare. Ett flexibelt koppel kanske inte tillåter din hund att våga sig särskilt långt bort, men det kommer inte att göra något för att hålla din hund från att komma för nära.

För att lösa detta problem består de flesta cykelfästen av en stel arm (vanligtvis gjord av metall) som är monterad på din cykel. Armen sticker ut vid sidan av din cykel och ett flexibelt koppel är fäst i änden av den. På så sätt kan din hund fortfarande springa omkring, men det kommer att hindra honom från att komma för nära cykeln.

De flesta cykelfästen är utformade för att monteras nära din cykels sadelstolpe. Men några produkter har en ram som sträcker sig över bakhjulet. Armen på dessa modeller sträcker sig från ovanför bakaxeln, snarare än sadelstolpen.

Detta ger en något annorlunda balanspunkt än vad modeller som är monterade på sadelstolpen gör, vilket tilltalar vissa cyklister och känns konstigt för andra.

Är din hund lämplig för att använda ett cykelfäste?

Många hundar älskar att springa tillsammans med sin ägares cykel, men andra är inte är lika pigga på aktiviteten.

Innan du bestämmer dig för att spänna fast hunden i koppel med hjälp av ett cykelfäste, vill du se till att din hund är väl lämpad för uppgiften och uppfyller följande kriterier:

 • Medelstor till stor hund – Cykelkoppel fungerar inte särskilt bra för små hundar. De flesta koppel når inte tillräckligt långt ner för att vara säkra för små hundar, och din lilla hunds ben kommer ändå att tröttna ganska snabbt, vilket tar bort mycket av poängen med att cykla tillsammans med honom. Du kan då istället skaffa en cykelvagn eller en cykelkorg för att ta med hunden ut på cykeln. Du bör också vara försiktig när du försöker använda koppel med en mycket stor hund, eftersom han kan vara stark nog att dra dig runt och få dig att falla.
 • Vid god hälsa – Att springa vid sidan av en rörlig cykel är hårt arbete, och det är endast lämpligt för hundar som är i god fysisk kondition. Det är en bra idé att få din veterinärs godkännande innan du bestämmer dig för att cykla tillsammans med din hund.
 • Tränad att gå i koppel – Om din hund inte går i koppel så saknar han förmodligen disciplinen för att vara en bra cykelkamrat. Åtminstone bör din hund vara bra på att gå bredvid dig och stanna när du säger åt honom att göra det, innan du kopplar upp honom på din cykel.
 • Självförtroende – Osäkra hundar kan tycka att möjligheten att springa bredvid din cykel är skrämmande, vilket kan få dem att hata aktiviteten. Många hundar kommer att behöva lite uppmuntran och trygghet i början, men självsäkra hundar kommer i allmänhet att älska att springa bredvid dig efter att de har vant sig vid aktiviteten.
Bästa Cykelfäste för Hund 2024 - Stort Test av Cykelfästen

Egenskaper att leta efter i ett cykelfäste för hund

Även om de flesta av cykelfästena på marknaden är relativt välgjorda så finns det tydliga skillnader mellan de bästa och sämsta alternativen. Tänk på följande egenskaper när du letar efter ett cykelfäste till din hund:

1. Håller din hund på lämpligt avstånd från cykeln

En av de viktigaste sakerna för både dig och din hunds komfort och säkerhet är avståndet mellan din hund och cykeln.

Om din hund är för nära kommer han sannolikt att stöta på din cykel, och om han kan springa för långt från din cykel kan han skadas av att springa in i saker. Det finns ingen enkel regel om rätt avstånd att hålla, och det kommer att variera beroende på din hunds storlek och beteende, såväl som din cykelstil.

De bästa cykelfästena har koppel med justerbara längder, vilket hjälper till att ge viss flexibilitet i detta avseende.

2. Kompatibilitet med din cykel

Om fästet inte passar din cykel ordentligt kommer det inte att göra dig någon nytta, så se till att cykelfästet du väljer passar din cykel innan du köper det. De flesta av de cykelfästen som beskrivs ovan fäster vid sadelstolpen på din cykel; eftersom sadelstolpar är relativt konsekventa och enhetliga för cyklar, kommer fästen som beskrivs ovan sannolikt att kringgå de flesta kompatibilitetsproblem.

3. Robust och hållbar konstruktion

Ett cykelfäste kommer inte att vara till så mycket nytta om det inte håller din hund säkert fäst vid dig, så leta alltid efter cykelfäste och koppel gjorda av högkvalitativa material. Några av de bästa enheterna är gjorda av stål; andra är gjorda av aluminium, som, även om de är lättare, inte är lika starkt.

4. Vänster- eller högersidiga funktioner

Medan de flesta av de cykelfästen vi har granskat kan användas på antingen vänster eller höger sida av din cykel, fungerar några få modeller bara på en sida. Detta kanske inte är en deal breaker om du gillar allt annat med cykelfästet, men de flesta ägare kommer att uppskatta att kunna montera cykelfästet på vardera sidan av cykeln.

5. Lätt att installera

Vissa cykelfästen är lättare att montera på din cykel än andra, så se till att undvika de som kräver många verktyg eller steg om du inte är mekaniskt benägen.

Ändå fästs de flesta moderna cykelfästena fast på sadelstolpen via en klämmekanism, som de flesta ägare borde kunna hantera.

Topp 5 bästa cykelfästena för hundar 2024

Följande fem cykelfästen är några av de bästa alternativen som finns tillgängliga för hundägare. Se till att den du väljer fungerar med din cykel och passar din hund när du gör ditt val.

1. WalkyDog Plus Cykelfäste för Hund – Bäst i Test!

WalkyDog Plus Cykelfäste för Hund - Bäst i Test

Om: Walky Dog har skapat ett utmärkt cykelfäste med rak arm som är designad för att fästas på sadelstolpen på din cykel. Cykelfästet har ett stötdämpande system för att minska effekten av din hunds ryck och svängar medan du cyklar.

Funktioner:

 • Tillverkad av rostfritt stål med hög kolhalt för maximal styrka och hållbarhet
 • Koppel tillverkat av militär-klassad, 250-kg-test paracord
 • Quick-release design gör det enkelt att släppa din hund när den når din destination
 • Tillverkad i Tyskland

Fördelar

De flesta ägare som provade Walky Dogs cykelfäste var mycket nöjda med hur den presterade. Många tyckte att det var lätt att installera och fungerade bra med sin hund. En stor del uppskattade också möjligheten att använda cykelfästet på vardera sidan av cykeln.

Nackdelar

Medan majoriteten av ägarna som provade Walky Dogs cykelfäste var nöjda med det, klagade ett antal ägare på att sadelstolpens klämma inte satt åt tillräckligt eller krävde frekvent åtdragning. Några ägare förklarade också att de kände att deras hund var för nära cykeln när de använde Walky Dogs cykelfäste.


2. BIKE AND DOG Cykelfäste – Mest mångsidiga

BIKE AND DOG Cykelfäste - Mest mångsidiga

Om: BIKE AND DOG Cykelfäste är ett enkelt cykelfäste, utan krusiduller, med böjda armar, som är tillverkat av högkvalitativa komponenter och hållbara material. Den är designad för att fungera harmoniskt med din hunds kropp för att förhindra olyckor eller fall, och är kompatibel med alla cyklar och hundar.

Funktioner:

 • Kan användas med cykel, rullstol eller elsparkcykel
 • Verktygsfri installation på 10 sekunder gör att du snabbt och enkelt kan montera fästet
 • Kan koppla samman två eller tre hundar samtidigt utan krångel
 • Tre olika färger att välja mellan

Fördelar

BIKE AND DOG Cykelfäste fick mycket positiva recensioner från de flesta ägare som provade det. De flesta berömde kopplets styrka, hållbarhet och konstruktion och tyckte att det var lätt att installera och använda med sin hund. Dessutom var flera glada över att upptäcka att kopplet kunde användas på rullstolar och elsparkcyklar, och att det kunde fästa två eller tre hundar på cykeln samtidigt.

Nackdelar

Medan de flesta ägare som köpte Bike Tow Leash var nöjda med hållbarheten, tyckte några att kopplet var lite för kort för deras behov. Ett fåtal ägare ville ha klämmor på båda sidorna av kopplet, och några klagade på att BIKE AND DOG Cykelfäste var för dyrt.


3. MALABI V2.0 EasyRide – Mest flexibel

MALABI V2.0 EasyRide - Mest flexibel

Om: MALABI V2.0 EasyRide är ett cykelfäste med roterbar arm som fästs på din sadelstolpe via en tvåsidig fästmekanism. När du börjar cykla med hunden börjar stången vända sig och intuitivt, och utan att du ens märker det, kommer din hund att anpassa sig till förändringen i riktning.

Funktioner:

 • Snabbfrigöringsmekanism för enkel och snabb installation och borttagning
 • Tillverkad av stark, lätt kolfiber, som är 10 gånger starkare och 15 gånger lättare än stål
 • Kopplet kan tas av och användas för promenader när du inte cyklar
 • 180 graders rotationsvinkel ger maximal frihet och minimalt krångel

Fördelar

De flesta ägare gillade MALABI V2.0 EasyRide och rapporterade att den var enkel att installera och använda. Många berömde produktens design och förklarade att den höll hunden i en bra position under cykelturer och det var lätt för hunden att byta från den ena sidan till den andra utan krångligheter.

Nackdelar

Medan många ägare tyckte att MALABI V2.0 EasyRide fungerade bra, klagade några ägare över att armen var för kort och att den inte fungerade så väl för större och starkare hundar.


4. Trixie Cykelset för hund

Trixie Cykelset för hund

Om: Trixie Cykelset för hund är ett universellt cykelfäste, som är kompatibelt med de flesta damcyklar, touring- och mountainbikes. Den har en kraftig stålfjäder som hjälper till att absorbera din hunds ryck och drag, och den är lätt att sätta på cykeln eller ta av efter att du kommit hem.

Funktioner:

 • Kopplet fästs med kardborre, vilket gör att det släpper vid plötsligt ryck
 • Innehåller förlängningsarm med fäste, speciellt koppelsystem och fjäder
 • Reflekterande partier för bästa synlighet i mörker
 • Snabb och enkel montering
 • Kan fästas på båda sidorna av cykeln

Fördelar

Trixie Cykelset för hund fick höga betyg från de flesta ägare som provat den. Den verkar lätt att montera på din cykel, och de flesta ägare rapporterade att den höll sig bra under användning. Möjligheten att absorbera rycken med hjälp av fjädern och säkerhetsanordningen med kardborreband var något som många hundägare särskilt gillade.

Nackdelar

Det var svårt att hitta ägare som hade något negativt att säga om detta cykelfäste, men några hundägare önskade att det fanns fler färger att välja på.


5. Non-stop Dogwear Cykelfäste för Hund – Bäst för bikejoring

Non-stop Dogwear Cykelfäste för Hund - Bäst för bikejoring

Om: De flesta cykelfästen för hundar är designade för att hålla din hund vid din sida, men Non-Stop Dogwear Cykelfäste för Hund är lite annorlunda — den låter dina hundar springa framför dig, vilket kan vara en bättre konfiguration för superenergirika valpar. Det är också ett idealiskt cykelfäste för bikejoring.

Funktioner:

 • Har en stark metallfjäder som hjälper till att absorbera drag och ryck
 • Passar de flesta standardcyklar
 • Designad för att fästas på din cykel under styret

Fördelar

De flesta ägare som provade cykelfästet verkade nöjda med köpet. Det verkar effektivt förhindra trassel, och de flesta ägare rapporterade att det var välbyggt. Flera ägare nämnde till och med att det fungerade bra på trånga trottoarer och liknande områden.

Nackdelar

Att montera Non-Stop Dogwear cykelfäste för hund verkade vara den vanligaste källan till frustration bland ägare som provade den. Flera nämnde att den var inkompatibel med deras cykel, och hela monteringsprocessen kräver att du tar bort styret.


Vår rekommendation: WalkyDog Plus Cykelfäste för Hund

Även om de flesta cykelfästena i vår recension visade sig vara effektiva för ägare som provade dem, fick WalkyDog Plus Cykelfäste för Hund de bästa användarrecensionerna och minst rapporter om misslyckanden. De flesta tyckte att den var väldigt stark och tålig, lätt att montera och höll sin hund i en bra position under åkturen.

Cykla säkert med din hund

Som med alla andra aktiviteter, du gör med din hund, vill du ha säkerheten i främsta rummet. Allvarliga skador är verkligen en möjlighet om något går fel under en cykeltur, så tänk på följande riktlinjer när du cyklar med din hund.

 • Cykla aldrig bredvid en lös hund. Enkelt uttryckt bör din hund alltid vara i koppel om du inte är i ditt hem eller i ett säkert, trångt utrymme (som en inhägnad trädgård eller hundpark). Även de mest lydiga och klängiga hundarna har ett och annat ”EKORRE!”-ögonblick, så du måste alltid ha kontroll över din hund genom att använda någon typ av koppel.
 • Undvik att hålla hundens koppel i handen. Att hålla ett vanligt koppel i handen när du cyklar är ett recept på katastrof. Även de med oklanderlig cykelkontroll kommer att kämpa för att förbli upprätt om deras hund rycker åt ena eller andra sidan. Dessutom vill du inte behöva välja mellan att skada dig eller släppa kopplet om något går fel.
 • Använd inte ett koppel som sitter på din kropp. Att använda ett midjebälte som sitter på din kropp är bra när du är till fots, men att använda dessa typer av bälten när du cyklar är en dålig idé. Cykelfästen fästs vid ramen på din cykel (nära centrum av din kombinerade tyngdpunkt), men koppel som sveper runt din kropp sitter långt över tyngdpunkten och riskerar att du välter.
 • Cykla inte i folktäta områden, om möjligt. Om du inte har en mycket lydig hund, som håller sig vid din sida trots de otaliga syner, ljud och lukter du möter på en typisk åktur, kommer du att vilja åka i relativt isolerade områden. På så sätt kan du undvika många potentiella problem och distraktioner för din hund.
 • Överdriv inte – din hund springer medan du cyklar. Din cykel ger dig ett mycket mer effektivt sätt att åka snabbt i förhållande till vad din hunds ben gör, så se till att du inte överanstränger din hund när du cyklar. Börja med mycket korta sträckor innan du bygger upp dig till längre turer, håll alltid ett öga på din hunds energinivå och ge gott om vattenpauser med en hundvattenflaska och rastplatser vid behov.
 • Använd skor till din hund om det behövs. Om dina turer tar dig över het trottoar eller om din hund har känsliga tassar, se till att ge honom ett par bra hundskor. De kommer inte bara att hjälpa till att skydda hans tassar under resan, de kommer också att hålla fötterna rena.
 • Använd en sele istället för ett halsband om möjligt. Eftersom du kan behöva dra lite i din hund under en cykeltur är det oftast bäst att använda en sele till din hund, som drar i bröstet och axlarna, snarare än ett halsband, som drar i nacken. Använd aldrig retrieverkoppel, halsband med kedjor eller liknande när du cyklar med din hund.

Har du någonsin använt ett cykelfäste för att cykla med din hund? Hur gick det för dig? Vi hoppas att du inte har några historier om dåliga fall eller skador, men vi vill gärna höra om dina erfarenheter. Berätta allt om det i kommentarerna nedan!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga