Bästa Agilityhinder för Hund 2024 – Stort Test av Agilityhinder

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

En vän frågade mig nyligen: ”Vilka är de bästa smidiga agilityhinderna för min hund?”

Eftersom jag har jobbat med agilityträning ganska mycket med min egen hund, tänkte jag att jag skulle ta en stund att dela med mig av mina favoritredskap!

Jag delar också några som finns på min ”önskelista” eftersom de är bland de mest rekommenderade av professionella hundtränare.

Om du vill ha en snabb överblick över bästa agilityhinder enligt oss, se tabellen nedan!

     
backpac X XBEN Komplett Set
(Bästa kitet)
Till billigaste butik >
backpac Trixie Dog Activity hinder
(Billigt agilityhinder)
Till billigaste butik >
cordlessblower Bruks Agility Krosstunnel
(Bästa hundtunnel)
Till billigaste butik >
cordlessblower Relaxdays gungbräda/balansbom
(Bästa balansbom)
Till billigaste butik >

>> Klicka här för att se fler agilityhinder <<

Men först, låt oss snabbt gå igenom själva agilityträningen så att vi alla är på samma sida om vad det är.

Vad är agilityträning?

Agilityträning är i de enklaste termerna en avancerad träningsstrategi där du lär din hund att springa i en hinderbana.

Om du någonsin har sett en hundshow har du sett resultaten av agilityträning i aktion.

Inte ett fan av hundshow? Kolla in den här videon för att se hur agilityhinder och banor ser ut!

Det är dock inte bara för tävlande hundar! Agilityträning är ett roligt sätt att stärka ditt band med din hund och ge er båda en bra träning.

För utställningshundar är målet att ta sig igenom banan så snabbt som möjligt utan att göra några misstag.

Men om du bara gör det för skojs skull behöver du inte oroa dig för hastighet så mycket. Du kan bara koppla av och ha kul med din hund!

Min hund kommer aldrig att tävla i en utställning men vi har fortfarande en kärlek till agilityträning.

Oavsett om du planerar att tävla eller bara vill göra det för skojs skull behöver du några bra redskap för att komma igång.

Låt oss kolla in mina favoritredskap för smidighet och agilityträning!

FYI, resten av detta inlägg innehåller affiliate-länkar. Om du gör ett köp via dessa länkar tjänar vi en liten provision utan extra kostnad för dig.

Topp 4 bästa agilityhinder för hundar

Agilityhinder inkluderar tunnlar, hopp och vävstolpar.

Jag ger dig en snabb översikt för varje hinder tillsammans med min motivering om att köpa vardera.

Vi tittar också på det bästa allt-i-ett-paketet och en bra bok att köpa för att hjälpa dig att lära dig mer om agilityträning.

Använd tabellen nedan för en snabb titt på bästa agilityhinder och fortsätt läsa för mer information om var och en.

1. X XBen Komplett Set

Om du är ute efter ett komplett och mycket prisvärt kit för agility så är detta ett mycket bra val enligt oss. Med detta kit får du planera din egen bana med ett hopphinder, en slalombana, hoppring och tunnel. På så sätt kan du göra din hund tillfredsställd genom att variera utmaningarna i din bana men också anpassa banan efter hundens energinivå och storlek.

Hopphindret tillåter dig att träna din hund på att hoppa. Den har en ställbar höjd upp till cirka en meter och har också en bredd på drygt en meter. Slalombanan är också mycket tillfredsställande – och förmodligen den mest utmanande fitnessträningen. Hunden måste då springa runt varje stång för att utföra övningen korrekt.

I kitet ingår också en hoppring vilket är perfekt utformad för hoppövningar. Denna ring har en ställbar höjd och en diameter på 50 cm vilket gör att den passar så gott som alla hundar. Det ingår också en ”square box” där du kan träna din hund på snabba rörelser. Sist men inte minns ingår en tunnel. Denna tunnel består av en stabiliserad öppning – men inte en stabiliserad tunnel – som din hund måste ta sig igenom.

Sammanfattningsvis är detta ett grymt val av agilityhinder där du får allt du behöver för agility med din hund. Du får de vanligaste hindren till ett otroligt bra pris. Många hundägare rapporterar positiva recensioner och vi tycker verkligen att detta är ett toppenval bland agilityhinder för hunden.


2. Trixie Dog Activity hinder

Om du är ute efter lite mer enskilda agilityhinder och vill träna din hund på specifika grenar så är detta ett väldigt bra val. Detta agilityhinder är från Trixie och ger din hund möjlighet att lära sig hoppa i banan.

Dessa hinder är robusta men består ändå av lätt plast. De kan monteras upp till omväxlingsrika träningslopp för hundar i alla åldrar och storlekar. Pylonerna med stänger kan utnyttjas för fysioterapi, till exempel för att aktivera äldre hundar, eller för att hjälpa hunden till ökad rörlighet efter operationer eller sjukdomar.

Färgen är orange och de är alltså mycket synliga för hunden. Konernas olika hål ger möjlighet att göra flera olika kombinationer och det finns öppningar på sidorna och i topparna. Dessutom medföljer en passande transportväska av hållbart nylon vilket gör detta agilityhinder väldigt lätt att ta med ut på utflykter.

Med det sagt är detta ett väldigt bra agilityhinder som är perfekt om du vill lära hunden tricks som kan utföras genom hopp, men ändå ge stor variation till hunden i form av olika kombinationer. Priset är dessutom lågt och vi tycker att detta är ett riktigt bra agilityhinder för hundar.


3. Bruks Agility Krosstunnel

Om du är ute efter en riktigt bra tunnel till din agilitybana för hunden så är detta ett utmärkt val. Detta är en liten specialare som ger hunden fler valmöjligheter men också lite mer träning då den behöver tänka logiskt eftersom den behöver välja rätt utgång.

Tunneln är 175 cm lång vilket är en lagom längd för att passa utmärkt på gräsmattan ihop med dina övriga agilityhinder. Den har 4 ut-/ingångar och det finns därför möjlighet att kombinera banan på flera olika sätt för att träna din hund på ett mycket effektivt sätt. Diametern på hålen är 45 cm vilket gör att både stora och små hundar får plats.

Hundtunneln levereras med en smidig förvaringsväska så att du enkelt kan förvara den och ta med den på utflykter eller till tävlingar där du vill visa vad din hund går för. Tunneln är också väldigt prisvärd och det är en unik modell som inte är särskilt lätt att hitta på marknaden.


4. Relaxdays gungbräda/balansbom

Gungbrädan är ett redskap som är ett starkt kännetecken för en agilitybana för hundar. Denna gungbräda är från varumärket Relaxdays som ännu en gång levererar en mycket bra produkt för hunden. Relaxdays gungbräda utmanar din hund att hålla balansen – ett problem den förmodligen inte kommer i kontakt med dagligen.

Brädan har en speciell gummibeläggning vilket gör att din hund alltid har ett säkert och fast grepp under tassarna. Detta gör att denna gungbräda lämpar sig bra även när det är regnar eller är blött ute. Själva träet är dessutom gjort av laserad tall vilket således gör den helt väderbeständig. Den tål hundar upp till 50 kg och ger således en god marginal även för större hundar. Om du har flera hundar kan det vara flera på den (om du har koll på säkerheten) för att ge de extra balansträning.

Tack vare en riktigt funktionell gungbräda som är väldigt vädertålig, material av mycket hög kvalitet samt ett pris som inte är alltför högt, är detta verkligen ett av de bättre agilityhindren på marknaden just nu. Ett måste för din hund som skulle må bra av att träna på balansen!


Vem behöver agilityhinder?

Din hund behöver träning nästan lika mycket som dig. Agilityträning ger en möjlighet för hunden att träna, lära sig nya färdigheter och band med dig. Därför är agilityhinder nödvändiga om:

  • Du har en hund som deltar i agilitytävlingar – dessa enkla agilityhinder kan ge en möjlighet för hemträning.
  • Din hund blir lätt uttråkad – utan en annan hund att leka med kan din håriga vän bli väldigt uttråkad och han kan tillgripa destruktivt beteende. Denna utrustning ger honom något roligt att göra i din trädgård.
  • Din hund behöver rehabilitering efter skada – agilityhinder kan ställas in på enkla nivåer för att ge försiktig rehabilitering för hundar som har opererats.
  • Du måste ge din hund kognitiva och andra avancerade färdigheter – denna utrustning kan ge värdefulla färdigheter och hjälpa dig att träna din hund.

Sanningen är att alla hundar kan dra nytta av agilityhinder. Det är hälsosamt för dem att tillbringa lite tid utomhus oavsett ålder och fysiska förmågor. Naturligtvis bör du vara mildare om din hund är äldre eller sjuk. Men såvida inte din veterinär har rekommenderat att hålla nere på fysisk ansträngning, finns det ingen anledning att hålla din hund inomhus hela dagen.

Att tänka på vid köp av agilityhinder

Vilka funktioner bör du ta hänsyn till när du handlar agilityhinder? För att göra det bästa köp som tjänar sitt syfte och ger valuta för pengarna, överväga följande egenskaper.

Typ av hinder

Du kan välja att köpa ett helt kit eller ett enda hinder som du tror kommer att ge den bästa agilityträningen. De flesta kit innehåller en hoppstolpe, vävstolpar, en tunnel och ett hoppfönster. Var och en av dessa kan köpas separat. Men för att bygga en komplett bana bör du ha en mängd olika agilityhinder.

Storlek

Att köpa en lätt 15 cm hoppstång för en stor hund är en dålig idé. Storleken på utrustningen du köper ska motsvara din hunds storlek. Agilityhinder för små hundar är inte lika förstärkta som de som är gjorda för stora hundar eftersom den senare lätt kan slå över stänger.

Justerbar höjd

För att agilityträningen ska bli utmanande bör du kunna justera stängernas höjd. Hoppningsfönstret fungerar på samma sätt. Därför är det tillrådligt att kontrollera om utrustningen du köper lätt kan justeras.

Material

Agilitybanan måste vara tillverkad av starkt material som tål upprepad användning. Eftersom denna utrustning ofta används utomhus bör den inte vara känslig för väder och vind och måste kunna motstå slitage. För hundtunnlar är PVC-material ett måste för att motstå repor. Utrustning som är tillverkat av tunt material kan skada din hund.

Elasticitet

Den idealiska utrustningen bör vara användbar under lång tid. Den ska inte böjas eller gå sönder medan din hund använder den. Generellt sett bör du få några års användning av den utrustning du köper.

Göra agilityhinder själv

Eftersom vissa kit för agilityträning är mycket dyra kan hundägare välja att bygga sina egna agilityhinder för att träna en hund i en trädgård. Detta är möjligt och många har gjort det, men det kan kräva några dagars arbete och några mindre investeringar fortfarande.

Var försiktig med hur och var du spenderar, för vissa hundägare rapporterade att deras hemmagjorda agilityhinder till slut kostade mer än om de köpt en i en butik, utan att redovisa den investerade tiden. Men om du är den person som har ett göra-själv-projekt i helgen, kan det här fortfarande vara rätt tillvägagångssätt för dig.

Här är några av de DIY-guider som vi har använt och gillat tidigare:

För alla som hellre helt enkelt vill köpa redan förberedda agilityhinder finns det många alternativ att överväga, från billiga (500 kr) till extremt dyra (100 000+). Beroende på din budget, läs gärna igenom våra favoriter ovan så lovar vi att du kommer hitta de perfekta för just dig och din hund.

Vanliga frågor om agilityhinder och agilityträning

De flesta hundägare förstår inte grunderna i agilityträning. Vi har svarat på några av de vanliga frågorna du kan ha om att köpa och använda agilityhinder för hundar.

Vilka agilityhinder bör jag använda till min hund?

Vilken typ av agilityhinder du använder bestäms av din hunds fysiska förmåga samt syftet med agilityträningen. Om du tränar för agilitytävlingar kommer din hund att behöva en utmanande hinderbana som har hoppstänger, hoppringar, vävstolpar och tunnlar. Om du tränar för rehabiliteringsändamål bör du ha mindre variation i utrustningen. När du tränar din hund för skojs skull får du själv välja banans komplexitet.

Vilka raser är bäst för agilityträning?

Vissa hundraser är bäst för olika övningar men alla hundar kan inte lära sig dessa så lätt. 

Det finns små hundar, som Papillons, Jack Russell Terriers och Rat Terriers. Sedan finns det medelstora hundar, som Borders Collies (som påstås vara bäst för träning) och Shetland Sheepdogs.

Bästa hundraserna för smidighet är Golden retrievers, tyska herdar, australiensiska herdar, sibiriska huskies eller andra medelstora hundraser. Dessa hundar vill göra vad du än gör och vill behaga dig. Sibiriska huskies är en hund med hög energi, särskilt, och hundträning är något de lätt kan lära sig. Varje hund är en individ, så det beror på deras personlighet om de vill göra det.

Hundar är väldigt intelligenta och de vet mer än vi ger dem belöning för. Det är också något nytt och ger dem också träning. Små hundar kan vara smidiga även om det måste göras några justeringar av utrustningen för att de ska kunna göra det framgångsrikt.

Dessa raser väljs för deras förmåga att träna lätt, snabbhet, energi och lojalitet för att behaga tränaren. Du måste ha utrustningen som uppfyller deras individuella behov.

Agilityträning på hobbynivå passar dock för de flesta raser och ju mer träning desto bättre blir dem.

Vad är rätt hundålder för att börja med agilityträning?

Du kan börja agilityträning när din hund är mer än ett år gammal. Idealåldern är 18 månader. Att använda agilityhinder på en hund som är mindre än ett år kan orsaka led- och muskelskador som kan vara irreparabla.

När din hund är mindre än ett år kan du börja lära dem grunderna i att följa enkla kommandon. Dessa färdigheter kommer att vara till nytta när du är redo att börja smidighetsträning med utrustning.

Rekommenderas agilityträning?

När det görs under ledning av en professionell är agilityträning för hundar säkert. Det har många fördelar för din hund, inklusive förbättrad fysisk hälsa, lära sig nya taktiska färdigheter och skapar band med dig. Rätt agilityhinder gör processen mer produktiv.

Vilka agilityhinder ska ett agility set innehålla?

Ett komplett set av agilityhinder bör innehålla följande utrustning:

  • Hoppstänger som kan justeras efter höjd
  • Fönster som kan hoppas igenom och som är stabila samt höjdjusterbara
  • Tunnlar som är robusta och gjorda av andningsbart material
  • Vävstänger som kan monteras i marken för stabilitet
  • Häck som kan justeras efter höjd

Hur utför jag agilityträning med min hund?

Om du inte har erfarenhet av att träna din hund med agilityträning bör du börja med att rådfråga en professionell. Då tar man hänsyn till din hunds hälsa och fysiska förmåga. Denna person kommer också att rekommendera den bästa utrustningen samt agilityhinder du kan använda.

Innan du börjar agilityträning bör du träna din hund att följa kommandon. Han bör förstå de grundläggande instruktionerna som du kommer att ge när du tränar med utrustning. Handla sedan online och hitta lite agilityhinder som du kan använda. Det är praktiskt att ha på sig en hundförarväst när du tränar hunden, där du kan förvara tillbehör och godis för att kunna ge positiv förstärkning på ett snabbt sätt. Godis och leksaker är väldigt effektiva för att ge motivation för att få din hund att genomföra hinderbanan utan att välta utrustningen. Du kan också använda några av de bästa hundkojorna för att låta din hund kunna vila medan du är borta.

Hur länge bör en agilityträning pågå?

Agilitysessioner bör vanligtvis vara mellan 30 och 60 sekunder, medan längre sessioner (upp till 5 minuter) rekommenderas. Du kan påskynda träningen genom att hålla andan och hoppa framåt. Agilityhundar kan springa extremt snabbt, så det är viktigt att hålla dem på ett säkert avstånd i luften medan du hoppar och springer. Se till att du aldrig stöter på hinder eller andra hundar, eftersom detta kan sakta ner dig. Flytta dig bort från hunden så fort du kan, och se till att du alltid har munstycke, koppel, halsband, mat, vatten, godis och bollen i närheten. Håll ögonen och öronen öppna, men var försiktig med andra människor och hundar i din närhet. Öva i minst 5-10 minuter, beroende på din nivå och hund. Efter detta byter du till löpning och arbetar med att använda metoden fast med långsam gång. Jobba på detta sätt tills din hund är så pass bekväm att den kan utföra detta regelbundet.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga