Bästa Hundraserna för Barn 2024: Guide för Barnvänligaste Hundraserna

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Funderar du på ett nytt husdjur till dina barn? Ingenting toppar ”människans bästa vän”, det vill säga en lurvig hund!

Hundar är lojala, ger villkorslös kärlek och kommer säkerligen att liva upp ditt hem med sina bedårande upptåg. 

Men förutom att vara pålitliga följeslagare kan hundar också hjälpa barn att hålla sig aktiva, bygga upp deras självförtroende och lära dem allt om ansvar.

Forskning – inklusive denna studie från 2020 publicerad i Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology – har till och med visat att en fyrbent kompis kan hjälpa ditt barns känslomässiga välbefinnande!

Det finns bara ingen diskussion om att hundar blir de bästa vännerna för barn. Vissa raser (och blandningar) är dock bättre följeslagare för barn än andra. Vi kommer att dela vilka hundraser som är barnvänligast, och även diskutera exakt vad som gör dem så perfekta nedan.

TIPS VID VAL AV HUND FÖR BARNEN
Vi har organiserat våra rasrekommendationer i storlekar – små, medelstora och stora – eftersom detta är en av de viktigaste övervägandena när du väljer en ny följeslagare.

Som en grov riktlinje anser vi att hundar är ”små” om de väger mindre än 15 kg, ”medelstora” om de väger mellan 15 och 30 kg och ”stora” om de väger mer än 30 kg.

Tänk på att vissa av de raser vi nämner inte passar in i en storlekskategori. Detta kan bero på att deras vikt eller höjd kan variera avsevärt, eller så finns de i olika storlekar som dvärghundar.

I fall som dessa har vi bara använt vår bästa förmåga för att placera de i den rimligaste storleksklassen och har beskrivit hur deras storlek kan variera.

Bästa barnvänligaste små hundarna

Små hundar passar bra i lägenheter, breder inte ut sig i soffan och är idealiska följeslagare för barn som vet att man inte ska leka hårt.

Coton de Tulear

Coton de Tulear

Coton de Tulears är lojala, jämna hundar som är vänliga mot alla de möter. ”Bomull” (coton på franska) i deras namn hänvisar till deras vita, bomullsliknande päls, vilket är en av deras mest definierande egenskaper. 

Även om de är små, är Coton de Tulears robusta och extremt toleranta mot små barn. De bildar också starka band, älskar att busa runt och hoppar inte över något tillfälle att leka eller mysa. 

De har en av de längsta hundlivslängderna där ute också, med några cotons som lever upp till 19 år!

Tax

Två taxar

Taxhundar, eller som de också kallas, wienerhundar, är fantastiska lekkamrater för barn tack vare deras komiska upptåg, spunkiga attityder och gränslösa energi.

De finns i två olika storlekar: miniatyr och standard. Miniatyrtaxar väger mindre än 5 kg, medan standardtaxar väger mellan 7 och 15 kg. 

Taxar (och taxblandningar) är smarta och hängivna sina familjer, även om dessa hundar är notoriskt envisa (och ofta svåra att hushålla). De kommer att behöva en kärleksfull men ändå viljestark ägare för att matcha deras lika viljestarka attityder. 

Familjer med småbarn bör också undvika denna ras. Trots sina större personligheter än livet har taxar ömtåliga kroppar och kan lätt bli skadade av bråk. 

Beagle

Beagle på gräsmattan

Beaglar är nyfikna, vänliga och kärleksfulla följeslagare.

De är generellt lättsamma, vilket gör dem lämpliga för barn i alla åldrar, och de älskar också att använda sin näsa och hjärna på bästa sätt, oavsett om det är genom nosework, pusselleksaker eller hårda apportlek.

Var dock varnad: Beagles älskar ljudet av sin egen röst, så som en av de mer högljudda hundraserna där ute är tunnväggiga lägenheter inte det bästa alternativet. De kan också vara ganska envisa! Men de kommer att trivas med en ägare som är villig att ägna mycket tid åt sin träning och vård.

Shih tzu

Shih tzu

Shih tzus lilla storlek gör dem lämpliga för att interagera med barn i olika åldrar. Shih tzus är kända för sin vänliga och kärleksfulla natur, vilket skapar en trygg och positiv atmosfär för barn.

De är också tålmodiga och toleranta mot barnens lekar och uppmärksamhet. Deras milda temperament gör dem mindre benägna att reagera aggressivt eller vara överdrivet energiska, vilket minskar risken för oavsiktliga skador under lek.

Dessutom kräver Shih tzus inte mycket motion, vilket gör dem mer lämpliga för familjer med barn som inte kan ge dem långa promenader eller mycket fysisk aktivitet. De trivs med att vara en del av familjens vardagsliv och är nöjda med att spendera tid tillsammans med barnen inomhus.

Bichon frisé

Bichon frisé

Om det finns en ras som kan mjuka upp ett barns hjärta så skulle det definitivt vara bichon frisé.

Hunden ser exakt ut som en nallebjörn, har det mest oemotståndliga, otroliga leendet och har ett älskvärt uppträdande som väldigt få hundar kan matcha. 

Bichon frisés ser också alla – ja, även din griniga granne – som en vän. Alla dessa egenskaper gör bichon frisés (liksom vissa bichon fisé-blandningar ) till den perfekta följeslagaren för barn. De anses också vara en ”hypoallergen” ras (mer om detta senare). 

Puli 

Puli med dreadlocks

Pulis är vänliga, energiska och lekfulla, vilket gör dem lämpade för barn som letar efter en aktiv men kompakt sidekick.

Dessa lockiga hundar är också orädda och kommer att sätta livet på spel för att skydda sina nära och kära. De kan vara försiktiga med främlingar, men korrekt socialisering från en tidig ålder kommer att säkerställa att denna försiktighet förblir på en hälsosam nivå.

Pulis är kända för sina unika, lurviga dreadlocks. Deras päls är vanligtvis svart, även om den också kan vara brun, grå, gräddfärgad och vit. Pulis behöver regelbunden skötsel för att hålla sin päls i gott skick. Men de som kan ta sig tid att ta hand om deras päls kommer att bli välsignade med en underbar vän!

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel som leker

Cavalier King Charles Spaniels är en sällskapshund som kommer att välsigna ditt hushåll med en oändlig mängd tillgivenhet och kram. De älskar inget mer än att vara vid sin familjs sida och kommer verkligen att hjälpa barn att känna sig trygga, lugnade och älskade. 

Dessa söta hundar är också anpassningsbara. De kan med glädje matcha din livsstil, oavsett om de är lättsamma eller aktiva, och kommer att känna sig hemma även i de mysigaste hemmen.

King Charles Spaniels tenderar dock att lida av separationsångest, så de är inte idealiska för personer som arbetar långa timmar. 

Rat terrier

Rat terrier

Rat terriern är en kompakt men smidig hundras som blir upp till 33-46 cm lång, beroende på storlek (miniatyr eller standard).

Dessa hundar bildar starka band med sina familjer, älskar att vara utomhus och trivs med massor av att leka. De är också tålmodiga och robusta nog att tolerera små barns tuffa natur.

Rat terriern har höga bytesdrifter och starka jaktinstinkter, så de måste hållas i koppel i områden där små djur strövar fritt. Men de kan lyckligtvis leva i hushåll med andra husdjur om de föds upp tillsammans från en ung ålder.

Bostonterrier

Bostonterrier

Denna charmiga hund utvecklades ursprungligen för att vara en lojal sällskapshund.

Så det säger sig självt att han kommer att känna sig som hemma i en familj med barn som kan överösa honom i kärlek, tillgivenhet och uppmärksamhet. Bortsett från att vara folkorienterad är bostonterriern också charmig, lekfull och lycklig. 

Boston terrier blir oftast inte mer än 11 kg och har en snygg, smokingliknande päls. Deras päls är lätt att borsta och fäller minimalt, vilket gör rasen idealisk för familjer efter en hund som har lågt underhållsbehov på framsidan. 

Även om de är förtjusande, är bostons tyvärr benägna att drabbas av hälsoproblem på grund av deras fysiska anatomi som en brachycephal (platt ansikte) hundras. De kommer att behöva en ägare som har råd med de potentiellt höga kostnaderna för sin vård och skaffar en bra hundförsäkring.

Bästa barnvänligaste medelstora hundarna

Medelstora hundar för barn

En medelstor hund har robustheten som en stor hund i en mer hanterbar, prisvärd och gosig form! Här är våra toppval:

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever förblir år efter år den populäraste hundrasen i Sverige, och det finns en ganska bra anledning till det: Denna hund har alla egenskaper som gör en perfekt bästa vän. Rasen är extremt vänlig, ivrig att behaga och älskar att leka och gosa.

Labs är också otroligt smarta och kan lära sig nästan vilken uppgift du än ger dem, allt från lydnadssignaler och kommandon till trick som ”rulla” och ”spela död.”

De kräver mycket motion, minst en timme per dag, men detta gör dem idealiska för barn med mycket energi. 

Golden Retriever

Golden retriever i sängen med nalle

Golden retrievers, mer känd som ”goldies”, är pålitliga, glada hundar som är bra med små barn och andra husdjur. De blir upp till 60 cm höga och väger mellan 25 och 35 kg.

Goldies är lyhörda för träning, tack vare sin intelligens och iver att behaga, och de kan leka apport i timmar i sträck utan att bli uttråkade. De har också vansinnigt mjuka och varma pälsar, vilket är något barn definitivt kommer att finna vara mysigt. 

Även om de är sprudlande, kan unga goldies vara lite för överentusiastiska och har varit kända för att hoppa och studsa omkring. Så håll dig till en vuxen goldie om du har små barn.

Långhårig collie

Långhårig collie

Långhårig collie, även känd som den klassiska ”Lassie-rasen”, är välkända för sin barnvänliga natur och anses vara utmärkta familjehundar. Deras tålamod och vänlighet gentemot barn gör dem till pålitliga och tillgivna följeslagare. Collies har en naturlig förmåga att vara uppmärksamma på barnens säkerhet och välbefinnande, vilket ger föräldrarna extra trygghet.

Deras intelligens är också en positiv egenskap när det gäller interaktion med barn. Collies är lyhörda och kan snabbt lära sig och anpassa sig till olika situationer och rutiner. De kan även känna av barnens känslor och behov, vilket gör dem intuitiva och förmågna att skapa en stark emotionell koppling.

Långhåriga Collies är inte bara lugna och tillförlitliga, de är också lekfulla och energiska. De njuter av att vara aktiva och deltar gärna i olika lekar och utomhusaktiviteter med barnen. Denna gemensamma tid främjar en sund och stimulerande miljö för både hund och barn.

Deras intelligens och lyhördhet gör dem till utmärkta följeslagare för barn, och deras lekfullhet och energi möjliggör aktiviteter och starka band med barnen.

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Bulldoggar kan ha en permanent blick i ansiktet, men som ordspråket säger, utseende kan lura! Innerst inne är dessa hundar vänliga, medkännande och modiga, och de älskar inget mer än att umgås med sina människor. De har också en speciell affinitet för barn och är exceptionellt toleranta. 

Engelska bulldoggs är underbara tillskott till familjer som letar efter en avslappnad hundras med låg energi. De behöver vanligtvis bara cirka 40 minuters träning per dag för att känna sig nöjda och glada. Bulldoggar är dock utsatta för flera hälsoproblem, så se till att du är välinformerad innan du överväger denna ras. 

Basset hound

Basset hound

Basset hounds personlighet är lika söt som hans förtjusande blick. Han är mild, tålmodig och kan se en vän i alla, inklusive andra djur.

Basset hounds är särskilt toleranta mot barn, och tack vare sin uthållighet och robusta kroppsbyggnad kan de hålla jämna steg med även de mest galna barnen.

Förstå bara att basset hounds gillar att göra saker på sitt eget sätt och är långsamma med att göra rumsrena. Men om du är villig att arbeta igenom deras envishet, blir basset hounds och basset hound-blandningar hängivna, kärleksfulla följeslagare som kommer att ge massor av tillgivenhet (och dregel!). 

Boxer

Boxer hund

Boxers kan se tuffa ut, men de är milda, roliga och tillgivna i hjärtat. Det som dock gör dem till särskilt idealiska följeslagare för barn är deras skyddande natur och otroliga tålamod. 

Mogna boxers väger mellan 20 och 35 kg och har vanligtvis en högsta mankhöjd på 63 cm. De kräver minimalt med skötsel, men som hundar med hög energi, behöver  boxers och boxerblandningar massor av mental stimulans och träning för att förbli nöjda.

Vinthund

Vinthund

Greyhounds är kända för att vara de snabbaste hundarna där ute, men de är också fantastiska familjekamrater!

Dessa hundar älskar att leka, mysa och är otroligt försiktiga runt barn. De är också relativt tysta och lättsamma, vilket gör dem perfekta för lägenheter.

Vissa greyhounds kan vara blyga runt främlingar.

Men tidig socialisering som valpar kan hjälpa dem att bli utåtriktade vuxna. Greyhounds finns i olika färger, inklusive fawn, brindle och vit, och de blir upp till 71 cm höga. Deras pälsar är också lätta att sköta om och fäller inte mycket.

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Livlig, intelligent, arbetsfokuserad – den irländska röda settern har gjort sig ett namn som en av de flashigaste jakthundarna som finns. Men utanför fältet är rasen också känd för att vara en fantastisk familjekamrat.

Rasen är tillgiven, mild och kan underhålla barn i timmar i sträck med sin clowniska sida! 

Den irländska settern är alltid nere för ett improviserat lek med apport eller dragkamp. Han älskar också att sticka in näsan i doftlekar. Men han kan vara viljestark och har ofta ett eget sinne, så han behöver en ägare som kan ge konsekvent träning.

Pudel 

Tre toypudlar i en korg på en blomsteräng

Pudlar är exceptionellt smarta hundar med jämnt humör som är utmärkta som husdjur, så länge de ges mycket uppmärksamhet. De är välkända anpassade till sin ägares känslor, kan ta kommandon snabbt och är artiga mot främlingar. 

Pudlar finns i fyra olika storlekar – toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel – och en hel rad olika färger. Toy- och dvärgpudlar är idealiska för lägenheter (och skulle bättre klassas som ”små hundar”), medan mellan- och storpudlar är bättre lämpade för hushåll med trädgårdar.

Trots deras otroligt fluffiga päls, fäller pudlar sällan och anses vara en ”allergivänlig ras”. De behöver dock mycket skötsel för att hålla sin päls i gott skick.

Portugisisk vattenhund 

Blöt Portugisisk vattenhund 

Äventyrlig, atletisk och entusiastisk – den här lurviga hunden kan lätt hänga med i ett barns studsande energi. Han har också en naturlig fallenhet för vatten, vilket gör honom till den perfekta lekkamraten för barn som älskar att simma eller delta i vattensporter som paddleboard.

Portugisiska vattenhundar är intelligenta, ivriga att behaga och älskar att lära sig nya saker. Du måste dock göra träningspassen utmanande för att förhindra att de blir uttråkade.

Breton

Breton hund

Breton är atletiska jakthundar som älskar att spendera tid utomhus. Deras energiska natur, i kombination med deras passion för agilitysporter, gör dem väl lämpade för aktiva familjer (eller äventyrliga barn).

Även om de är ganska motståndskraftiga, svarar bretons inte bra på höjda röster eller hårda träningsmetoder. Håll dig till ett försiktigt men fast förhållningssätt med massor av godsaker och uppmuntran (såsom träning med positiv förstärkning).

Dalmatiner

Dalmatiner

Dalmatiner är en ras som ofta förknippas med barnfamiljer (inte minst från filmen Pongo och de 101 dalmatinerna). För det första är dalmatinern känd för sin lekfullhet och energi, vilket gör dem till utmärkta lekkamrater för barn. Dessa hundar har ofta en livlig personlighet och älskar att vara aktiva och delta i olika utomhusaktiviteter med barnen.

Dalmatiner är också kända för sin vänliga natur och tålamod gentemot barn. De har vanligtvis en avslappnad och mild inställning till barns rörelser och ljud, vilket skapar en trygg och harmonisk relation. Dalmatinrar har en inbyggd skyddande instinkt och kan vara vakande över barnens säkerhet, vilket ger föräldrarna en extra känsla av trygghet.

Dessutom kan dalmatiner vara utmärkta sällskapshundar för barn. De trivs med att vara i närheten av sina ägare och kan bli mycket tillgivna medlemmar i familjen. Deras eleganta utseende och unika prickiga päls kan också vara attraktiva för barn och bidra till att skapa en speciell bindning.

Det är viktigt att komma ihåg att Dalmatiner är en ras med hög energi och kräver regelbunden motion och mental stimulans. Det är viktigt att familjen kan ge den fysiska aktivitet och engagemang som dessa hundar behöver för att trivas och må bra. En väluppfostrad och socialiserad dalmatiner kan dock vara en fantastisk följeslagare för en aktiv barnfamilj.

Bästa barnvänligaste stora hundarna

Barn med stor sankt berrnhardshund

Dessa vänliga jättar kommer säkerligen att bli underbara tillskott till vilket familjehem som helst. Men var beredd: De glömmer ofta att de inte är knähundar!

Grand danois

Grand danois kramad av ett barn

Grand danois är totala mjukisar till sin natur!

De är lättsamma, tålmodiga och ivriga att behaga.

Och trots vad deras höga höjd kan få dig att tänka, har dessa hundar faktiskt minimala träningskrav. De är soffpotatisar och kommer att trivas bra med avslappnade, tystare barn. 

Grand danois är folkorienterad och tolererar ofta inte att vara ensam under långa perioder. De behöver också massor av mental stimulans för att hindra dem från att engagera sig i destruktiva vanor, som överdrivet skällande, klia eller tugga.

Grand danois kan vara reserverad kring främlingar, men de skyddar sina familjer.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

På avstånd kan denna hund lätt misstas för ett jättestort, fluffigt moln. Men på nära håll? Du möts av en kraftfull arbetshund som kommer att gå långt för att skydda sitt hem och sin familj, samtidigt som han erbjuder massor av kärlek.

Pyrenéerhunden är omtänksam, väluppfostrad och lugn, men den har en självständig natur och kan vara envis. Den kommer att trivas med en ägare som kan vara tålmodig men bestämd med den.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Dessa stora gamla mjukisar är en total fröjd att ha i hemmet, tack vare deras tålmodiga, milda och kärleksfulla personlighet. De är också lätta att träna och bildar starka band med sina favoritmänniskor. 

Newfoundlandshundar och newfoundlandsblandningar tenderar att vara ganska avslappnade hundar och kräver bara 30 till 60 minuters motion per dag. De är också supergoa, så de kommer utan tvekan att hjälpa barn att känna sig trygga, tröstade och lugnade. Var dock beredd på en hel del dregling och ludd!

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund med ett barn bredvid sig

Tänk på en sankt bernhardshund, och det första som antagligen kommer upp i ditt sinne är den dreglande, kaotiska vovven från filmen Beethoven. Medan dessa vovvar definitivt är… dregliga, är deras personligheter långt ifrån kaotiska.

Tvärtom är sankt bernhardshundar mjuka, lugna och otroligt omhändertagande hundar. De är särskilt tålmodiga med barn. Faktum är att de kommer så bra överens med barn att de ofta kallas ”barnskötarhundar!” Sankt bernhardshundar behöver en timmes motion per dag, samt lek och mental stimulans för att må bra.

Berner sennenhund

Berner sennenhund

Denna söta hund är känd för sin underbara trefärgade päls, muskulösa byggnad och förtjusande blick. Han lever för att tillfredsställa sin familj, och även om han vanligtvis är lättsam, dyker han mer än gärna in i en leksession.

Berner sennenhundar och berner sennen-hundblandningar är lyhörda för träning och kommer bra överens med andra husdjur. De kan lyckligtvis leva i kalla klimat tack vare deras tjocka päls, men de kräver mycket skötsel. 

Blodhund

Blodhund

Blodhundar är stora jakthundar kända för sina hängande öron, bedårande veck och starka luktsinne. Även om dessa sniffare kan vara envisa på spåret är de lojala, nyfikna och verkligen hängivna sina familjer.

De är också lättsamma och omtänksamma, vilket gör dem till perfekta avslappnade kompisar för barn.

Blodhundar och blodhundsblandningar är ganska envisa och känsliga, så de behöver konsekvent träning och gott om uppmuntran.

Håll alltid fast vid hundträning baserad på positiv förstärkning och använd godis som belöning. Med rätt familj blir blodhundar lojala, milda sällskap som ger barn mycket kärlek och uppmärksamhet.

Rottweiler

Rottweiler

Rotties har mycket tålamod att vara i närheten av barn, och rottweilers, i allmänhet, tenderar att ha ett mildt uppträdande. De skäller eller morrar inte heller mot små barn (vilket alltid är bra) och de är vanligtvis mer lekfulla än aggressiva. Dessa hundar kan vara förvånansvärt söta när det kommer till att interagera med småbarn som kanske inte vet hur grova vissa husdjur kan bli! Rottweilers väger mellan 35-60 kg beroende på kön, och en mankhöjd på omkring 65 cm.

De är vänliga, skyddande, bra lekkamrater och stora nog att inte skadas av barn. Men förälderövervakning är fortfarande nödvändig eftersom dessa hundar av misstag kan slå ett barn omkull på grund av deras storlek och energi. Dessutom kan de försöka valla barn eller stoppa allvarlig lek.

Rotties behöver därför massor av socialisering under valpträningsklasser, såväl som kontinuerlig exponering för nya människor och platser så att du kan ge din rottie positiva upplevelser med dem från en tidig ålder – en rottie kan bete sig annorlunda om den lämnas ensam för länge utan mänsklig kontakt.

EN BLANDRAS KAN OCKSÅ VARA BRA VAL FÖR FAMILJER!
Det finns gott om blandraser i djurhem som letar efter ett varmt, kärleksfullt hem. Men om du bestämmer dig för att välja en hund, är det en bra idé att först utföra ett DNA-test.

Blandningar ärver en kombination av egenskaper från sina föräldrar, så ett test kommer att ge dig en bättre förståelse för deras möjliga temperament, vårdbehov och potentiella hälsoproblem.

Bra hundar för barn med specifika omständigheter

Bra hundraser för barnfamiljer med specifika omständigheter

Oavsett om du är ute efter en ”hypoallergen” hund eller en ras som kan hjälpa dig att känna dig skyddad, finns det säkert en hund som passar dina specifika behov!

 • Bästa allergivänliga hunden för barn: Även om ingen hund är riktigt hypoallergen, finns det raser som är mindre benägna att orsaka en allergisk reaktion. Dessa hundar fäller minimalt, vilket innebär att mjäll och saliv – de två huvudsakliga triggerna – inte sprids i hemmet lika mycket som de är med vissa andra raser. Bichon frisé kommer definitivt ut i toppen i denna kategori (även om pudlar är ett annat bra val). Bichonens päls fäller inte lika mycket som andra raser, och den lockiga konsistensen fångar löst hår och mjäll.
 • Bästa små hunden för barn: Cavalier King Charles spaniel är otroligt snäll, tröstande och bildar starka fästen till barn. Han är också anpassningsbar och älskar att leka! Vi skulle betrakta Coton de Tulear som en bra tvåa, om kavaljeren inte är din smak.
 • Bästa medelstora hunden för barn: Labrador retriever är en lättränad, energisk hund som kan leka i timmar i sträck utan att bli uttråkad. Han är också tålmodig, jämn och sällskaplig. Gillar du inte labs? Tänk på en bra klassisk golden retriever – de är nästan lika fantastiska i den medelstora kategorin.
 • Bästa stora hunden för barn: Sankt bernhardshunden kallas ”barnskötarhund” av en anledning; hans omhändertagande, uppmärksamma och milda sätt gör honom till den perfekta följeslagaren för barn i alla åldrar. Om en sankt bernhardshund inte känns rätt, skulle newfoundlandshunden vara en annan kandidat för den här titeln.
 • Bästa vakthunden för barn: Boxer är en fantastisk vakthund och är villig att skydda sin familj, oavsett hot. Han bildar också nära band med barn. Och enbart på grund av storleken kommer great danois säkerligen att avråda potentiella bråkmakare från att komma nära dina barn.
 • Säkraste hunden för barn: Beagle är den utan tvekan en av de säkraste hundarna för barn tack vare hans lugna, kärleksfulla uppträdande och lilla storlek. Andra anmärkningsvärda raser som skulle vara mycket säkra för barn inkluderar bichon och basset hound.
 • Vänligaste hunden för barn: Golden retrieverns glada, sällskapliga attityd är oöverträffad. Han blir vän med alla han möter, inklusive andra främlingar och husdjur! Men än en gång gör beaglens smittsamma personlighet honom till en utmanare för denna krona.
 • Bästa hunden för förstagångsägare med barn: Pudeln är en fantastisk hund för förstagångsägare. Han är otroligt snäll mot barn, älskar att leka och gosa och är också lätt att träna. Den lättsamma vinthunden skulle också vara ett bra val.

Vad gör en hundras barnvänlig?

Barn som gossar med en hund på en båt

Det finns många faktorer som gör en hundras bra för barn. Några av de mest anmärkningsvärda egenskaperna som gör en ras perfekt för små barn inkluderar: 

 • En energinivå som är kompatibel med dina barn och din livsstil. Om dina barn är aktiva och älskar att spendera tid utomhus, kommer de att uppskatta en lekkamrat med mycket energi och uthållighet, som labrador retriever. Men om dina barn föredrar lugna filmkvällar? Då kommer de att vara mer kompatibla med en avslappnad, tillgiven ras, som den cavalier king charles spanieln. 
 • Rimliga underhållskrav. Att ta hand om en hund kan vara tröttsamt, särskilt vid barnomsorg. En päls som är lätt att ansvara, minimalt med låg fällning och låga till måttliga träningsbehov är alla egenskaper som kan hjälpa dig att spara tid och göra ditt dagliga liv lite enklare.
 • Ett milt och tålmodigt temperament. Föga överraskande är det mycket mer sannolikt att hundar som är naturligt milda, vänliga och har jämna humör är toleranta mot barn, som ofta kan vara högljudda och stökiga.
 • En lämplig ålder (mogna hundar är vanligtvis bättre än valpar). Även om valpar är söta och fyllda av entusiasm över livet, kan de ofta vara… för entusiastiska. Valpar är kända för att hoppa och studsa runt, båda beteenden som potentiellt kan skada små barn om de krockar in i dem. Dessutom erbjuder husträning uppenbara utmaningar. 
 • En tolerans för andra husdjur. Detta är särskilt viktigt om du har ett hushåll med flera husdjur (eller planerar att ha det i framtiden). Om dina barn har uttryckt intresse för att ha andra djur, som kaniner, katter eller fåglar, undvik hundraser med en hög bytesdrift.
 • En personorienterad personlighet. Tillgivna hundar som knyter starka band till sina ägare och naturligtvis är angelägna om att behaga är mer benägna att vara försiktiga och toleranta gentemot barn. Risken att de skulle attackera, snäsa eller bita är också extremt låg.
 • En lättlärd natur. Barn vill ofta delta i träningen av sin nya följeslagare – en hund som kan lära sig kommandon snabbt kommer att göra det enkelt för dem att vara med!
 • Robust ”konstruktion”. Små barn är livliga, energiska och kan ibland bli lite för uppslukade! Om du har små barn, överväg en hund som är stadig och klarar av tuff lek (och klappar).

Att lära barn hur man interagerar med hundar

Barn som interagerar med en hund

En hund kommer att vara en bästa vän som dina barn alltid kan lita på. Det är dock viktigt att de vet hur de ska interagera med sin nya följeslagare. Annars kommer skador och olyckor att hända!

Barn måste respektera hundar

Medan de bästa raserna för barn i allmänhet är tålmodiga och toleranta mot små tvåfotare, bör varje hund behandlas med respekt. Det är därför viktigt att uppfostra och lära barnen att de ska respektera hundar och se det som en riktig familjemedlem.

Barn bör inte lämnas utan uppsikt med hundar

Barnfamilj som springer med hund

Oavsett hur ansvarsfulla du anser att dina barn är bör du aldrig lämna dem obevakade runt hundar. Vilken hundras det än är, även den mest jämnmodiga vovven, kan av misstag skada ett barn, och samma sak gäller för barn som skadar hundar.

Att övervaka betyder inte bara att vara i samma rum som dem – du bör hålla ett vakande öga på deras interaktioner hela tiden.

Var uppmärksam på bakterier

Hundar har massor av bakterier i sina munnar, vissa av dem kan till och med orsaka obehagliga infektioner. Det är viktigt att barn är medvetna om dessa bakterier och lär sig att:

 • Tvätta sina händer noggrant efter att ha lekt med en hund
 • Inte uppmuntra hundar att slicka runt deras ansikte
 • Hålla sår helt täckta
 • Inte kyssa djur
 • Inte röra hundavföring med bara händerna
 • Hålla sig borta från hundar när de äter
 • Inte stoppa händerna i munnen efter att ha rört en hund

Lär dina barn att inte mata hundar med farliga saker

Barn som matar hund med glass

Hundar kan ha de där oemotståndliga valpögonen, men det är viktigt att ditt barn vet att motstå frestelser. Föremål som skor, mänskliga leksaker och våtservetter kan utgöra en kvävningsrisk och till och med utsätta hundar för risk för livshotande tarmblockeringar. 

Att ge hundar matrester bör också vara borta från bordet. Många livsmedel som är säkra för mänsklig konsumtion är inte säkra för hundar, och att mata dem med matrester kan också uppmuntra dåliga vanor som att sno mat från köksbänken.

Lär dina barn hur vanliga hundverktyg fungerar

Ditt barn kommer att vilja vara delaktig i alla delar av hundens vård, så se till att de vet hur man använder verktyg som koppel, bur, halsband, sele, klicker och borste på ett korrekt och säkert sätt.

Om de vill vara med vid matningstider, se till att de känner till hundens matrutin och även den lämpliga mängden foder att ge. Att visa dem hur man använder bajspåsar eller bajsplockare är också viktigt, särskilt eftersom denna aktivitet hjälper dem att lära sig ansvar!

Introducera ditt barn till grundläggande hundträning

Barn som tränar en hund att sitta

Hundar trivs bäst med konsekvens, särskilt när det gäller träning – om de får motstridig information blir de bara förvirrade och vet inte hur de ska agera. Det är därför viktigt att lära dina barn rätt signaler och kommandon för hundträning och att de följer samma träningsregler som du har för din hund.

Se till att barnen är bekanta med alla viktiga grundläggande lydnadskommandon, som ”sitt”, ”stanna” och ”kom hit”, och visa dem också hur man använder godis och beröm i träningen.

***

Det finns många raser som skulle vara underbara tillskott till hem med barn! Vilken är din personliga favorit från vår lista? Eller finns det en annan hundras som du tycker borde ha inkluderats?

Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Bloggtoppen logga