Amstaff – En Komplett Guide till Amstaff

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lär dig allt om hundrasen Amstaff i vår senaste guide. Vi går in på djupet om personlighet, temperament, motion, hälsa, trimning och mer.

Hundrasen Amstaff har funnits sedan 30-talet och har vuxit i popularitet över hela världen. Det är en vänlig ras inte älskar någonting annat än att behaga sina ägare.

Höjd: 43-48 cm

Vikt: 19-33 kg

Livslängd: 9-15 år

  • Bäst lämpad för: Familjer med barn, aktiva singlar, hus med gårdar, vakthund
  • Temperament: Vänlig, foglig, lekfull, ihärdig
  • Jämförbara raser: Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier

Grunderna om Amstaff

Ibland är det viktigt att inte bedöma en hund efter utseendet. Det finns mer i hunden än vad som syns. Vid första anblicken kan den amerikanska Staffordshire Terrier, Amstaff, vara en övervägande hundras. Detta är tack vare hundens tjocka och muskulösa uppbyggnad. De ser ut som små tuffa killar. Med sitt breda huvud, korta munparti och krävande käftben är det inte konstigt att vissa människor kan känna sig skrämda av den här hunden. Lägg till det amerikanska Staffordshires tjocka benstruktur, robusta vikt och tänder vassa som saxar, och du har en seriös hund att kämpa med. En som säkert kan ta hand om sig själv på en tuff plats. Tack och lov finns det mer i Amstaff än hundens grova yttre. 

Trots sitt tuffa utseende är den amerikanska Staffordshire Terrier tillgiven och kärleksfull. Det här är en hund med mycket hjärta gömt inuti. En underbar vakthund och ett kärleksfullt familjedjur, Amstaff har en söt sida som fick många husdjursägare att bli kär i rasen. Orättvist avbildas den som en farlig hundras. Amstaff är en mild och hängiven hund gömd med en muskulös och imponerande kropp. Så var inte så dömande nästa gång du ser en Amstaff. Trots utseendet på dessa hundar är de otroligt kärleksfulla och förtjänar att behandlas som sådana! 

Som sagt, just på grund av rasens rykte och uppbyggnad, är Amstaff inte en ras för alla. För att leva upp till sin potential kräver dessa hundar erfarna ägare. Ägare som vet hur man seriöst utför träning och socialisering på sätt som säkerställer gott beteende och vänligt temperament. Dessutom, på grund av sin atletiska natur är dessa hundar inte alltid ett bra val för trånga lägenheter eller upptagna ägare. Hundar behöver motion och utrymme för att leva sina bästa liv. För att säkerställa att Amstaff verkligen är det bästa valet av hundras för dig och din familj, läs vidare för att lära dig mer om rasen innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Trots sitt tuffa utseende är Amstaff tillgiven och kärleksfull.

Ursprung

American Stafford Terrier har sitt ursprung i Staffordshire, England, 1800-tal. Denna ras utvecklades med en stark muskulös uppbyggnad och användes ursprungligen för att slåss (sorgligt, men tragiskt sant). Efter att denna barbariska praxis äntligen förbjöds blev Amstaff en utställningsras. Dessa hundar hittade äntligen vägen till Amerika redan 1870, där Amstaff också blev känd som Pit Dog, Pit Bull Terrier, American Bull Terrier och Yankee Terrier.

Amstaff blev populär på 1920-talet tack vare en av dessa förtjusande hundar som spelades som Pete the Pup i den populära serien Our Gang (The Little Rascals).

Stamtavla

Många tror att den amerikanska Staffordshire Terrier är ett resultat som föder upp White English Terrier, Fox Terrier eller Black and Tan Terrier med Bulldog . Alla dessa raser har liknande egenskaper. Den exakta härstamningen och ursprunget är dock fortfarande oklart. Sådana saker dokumenterades helt enkelt inte när rasen började.

American Staffordshire Terrier erkändes av American Kennelklubben 1936. Det har varit en populär utställningshund sedan dess och 1991 registrerades den första American Staffordshire terriern, eller amstaffen som den också kallas, i Svenska Kennelklubben.

Mat

För att se till att ditt dyrbara husdjur förblir lyckligt och friskt måste du vara uppmärksam på dess näring och se till att det följer samtida standarder. Som alla hundar kommer Amstaff också att kräva en välbalanserad och högkvalitativ diet för att hålla sig i toppform. Vissa husdjursägare bestämmer sig för att följa den kommersiella rutten för sällskapsdjur eftersom det är det bästa alternativet för de flesta hundar, men andra föredrar att mata sina valpar med en rå diet eller till och med förbereda måltiderna för sin hund på egen hand. Om du råkar föredra att basera din hunds diet på en av dessa alternativa typer av näring, se till att rådgöra med en veterinär. Det är lätt att förbise viktiga näringsämnen – försök aldrig göra din hunds måltider utan råd från en expert. Vad som är hälsosamt för en människa är inte alltid hälsosamt för en hund. Så det är viktigt att se till att din hunds diet förblir näringsmässigt balanserad, även om de enskilda ingredienserna är naturliga och friska. Ibland kan det som en veterinär rekommenderar överraska dig, så det är alltid bättre att avleda sin expertis snarare än att följa råd från en vän eller internet. 

Om du vill mata hunden med torrfoder finns det många alternativ. Vissa är bra, medan andra inte är så bra.  Du måste mata din American Staffordshire Terrier med torrfoder av hög kvalitet. Kontrollera att den första ingrediensen i maten du ska mata din hund är kött. När det gäller näringsämnen bör råprotein vara minst 30 procent, medan råfett bör vara minst 20 procent och fiberinnehållet måste vara 4 procent eller mindre. Undvik ”billiga livsmedel” med kolhydratfyllmedel som är fulla av tillsatser och konstgjorda ingredienser. När du har hittat den perfekta formeln, se till att den också är lämplig för din hunds storlek och aktivitetsnivå (medelstora eller stora atletiska raser), samt deras ålder (valp, vuxen, senior). Även om du kör på torrfoder är det en bra idé att rådgöra med din veterinär om varumärke och portionsstorlek. Medan hundmatstillverkare är vänliga nog för att ge användbara riktlinjer för utfodring, är alla hundar olika och passar inte nödvändigtvis in i den kategorin. Endast din veterinär kommer att kunna avgöra vilka personliga behov din specifika valp har, så se till att hålla dem i konversationen innan du förbinder dig till din hunds diet. 

Träning

Eftersom detta är en flitig flockhund, måste du ta ett auktoritärt tillvägagångssätt när du tränar din amerikanska Staffordshire Terrier. Detta för att få respekt för hunden och visa vem som är ansvarig. Börja träna tidigt för att fastställa din alfastatus i förhållandet. Som med de flesta träningsmetoder är disciplin och konsekvens en nyckel. Du får de bästa resultaten om du använder metoder som gör att din Amstaff kan behaga dig genom att utföra uppgifter. Denna ras älskar att behaga och kommer ivrigt att lära sig något nytt om den ser att du gillar det. Det är dock viktigt att inte korsa gränsen samtidigt som du är en alfa och disciplinär. Missbruk tränar inte. Du måste hitta rätt balans och träna din amerikanska Staffordshire Terrier med en fast, men ändå kärleksfull hand.

Även om det är en naturlig vakthund, måste din amerikanska Staffordshire Terrier lära sig att skälla. Tro det eller inte, skällande kommer helt enkelt inte naturligt för denna ras. När det gäller husträning måste detta göras på ett bestämt sätt. Så länge din hund vet vem som kontrollerar borde du inte ha några problem med att träna denna intelligenta ras. De kommer att vilja behaga sin husse. Det handlar om att skapa ett alfa-förhållande tidigt och träna konsekvent. Snart kommer du att bli förvånad över vad den här hunden kommer att göra för att behaga dig!

En flitig flockhund, du måste ta ett auktoritärt tillvägagångssätt när du tränar din amerikanska Staffordshire Terrier.

Vikt

Vikten för hanar är 28-33 kg och tikar 19-25 kg.  Den ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Balans mellan styrka och smidighet är av yttersta vikt.

Temperament/beteende

En beskyddare och flockhund av natur, den amerikanska Staffordshire Terrier kommer att kämpa för att skydda sin familj. När den väl har identifierat sig med sin familj kommer den amerikanska Staffordshire Terrier att åta sig att skydda dem. Om den känner sig hotad eller tror att familjen hotas kommer den här hunden att bli aggressiv. Amstaff skyddar också egendom, vilket gör den till en utmärkt vakthund. Ihållande i sina ansträngningar kommer den amerikanska Staffordshire Terrier inte att ge upp i en kamp. Den här hunden skyddar sin familj och sitt hem, oavsett vad som krävs. Detta erbjuder god sinnesfrid för vissa ägare, samtidigt som de är lite skrämmande för andra. Allt beror på vad du letar efter hos en hund.

Eftersom det är en sådan skyddande ras, måste den amerikanska Staffordshire Terrier lära sig skillnaden mellan goda och dåliga främlingar. Presentera din hund för vänner för att lära att de inte är skadliga. Din amerikanska Staffordshire Terrier behöver ordentlig socialisering med andra djur för att dämpa stridstendenser. När de väl bekant sig med människor kommer den här hunden att vara kärleksfull och omtänksam. Den är bra även för barn, trots sitt rykte.

Hur Amstaff interagerar med barn

Amstaff är kända för att vara kärleksfulla och tillgivena hundar, och de är ofta utmärkta husdjur för barn. De är lekfulla och energiska, och de älskar att umgås med människor. Amstaff är dock också mycket starka hundar, och det är viktigt att lära barn hur de ska interagera med dem på ett säkert sätt.

Här är några tips för hur du kan hjälpa barn att interagera säkert med Amstaff:

  • Lär barn att aldrig springa runt eller skrika nära en Amstaff. Detta kan få hunden att känna sig hotad och kan leda till ett aggressivt beteende.
  • Lär barn att aldrig dra i en Amstaffs svans eller öron. Detta kan göra hunden smärtsam och kan leda till ett aggressivt beteende.
  • Lär barn att aldrig mata en Amstaff från bordet. Detta kan lära hunden att tigga och kan leda till beteendeproblem.

Hur Amstaff integrerar med andra hundar

Amstaff är generellt sett vänliga och sociala hundar, men de kan vara aggressiva mot andra hundar om de inte är ordentligt socialiserade. Det är viktigt att börja socialisera din Amstaff från en tidig ålder och att utsätta den för olika människor och djur.

Här är några tips för hur du kan socialisera din Amstaff:

  • Ta din Amstaff till hundparken eller andra platser där den kan träffa andra hundar.
  • Låt din Amstaff träffa olika människor, inklusive barn, vuxna och äldre.
  • Om din Amstaff visar tecken på aggression mot andra hundar, kontakta en hundtränare för att få hjälp.

Amstaff är ivrig att behaga och kommer att försöka att imponera och göra sin ägare glad. Var noga med att använda detta till din fördel när du tränar din hund. Det kan göra stor skillnad i om du slutar med en älskvärd liten gentleman eller en mardröm.

Amerikansk Staffordshire Terrier är en beskyddare och packhund av natur och kommer att kämpa för att skydda sin familj.

Vanliga hälsoproblem

Det kan vara en hård hundras, men Amstaff kan fortfarande bli offer för några vanliga hundhälsoproblem. Ett vanligt problem är höftdysplasi, vilket kan orsaka halthet. En annan är medfödd hjärtsjukdom – en hund kommer att födas med detta tillstånd och kan antingen orsaka symtom som får hjärtat att fungera felaktigt eller orsakar inga symtom alls. Du bör också se upp för grå starr (en annan genetisk störning) samt nässelfeber, som ofta plågar den amerikanska Staffordshire Terrier på grund av sin korta päls.

Förväntad livslängd

Amerikanska Staffordshire Terrier har en förväntad livslängd på 9 till 15 år.

Träningskrav

Din amerikanska Staffordshire Terrier behöver regelbunden träning. Dessa imponerande hundar är starka och energiska, så de kommer inte att vara nöjda med att vara en soffpotatis. Okej, vissa av dem kanske är nöjda med att få sova i soffan, men det är inte vad du borde uppmuntra dem att göra. Ta din hund på dagliga promenader, se till att de leker och är aktiva i allmänhet. Om din amerikanska Staffordshire Terrier inte får tillräckligt med motion och aktiviteter som hjälper honom att bränna bort överflödig energi kan han bli tråkig eller uttråkad. Oftare än inte leder Amstaff-tristess till destruktivt beteende och nervositet, så dina möbler eller skor kan bli ditt hunds tristess. För att förhindra detta, erbjud GPS för hunden och släpp den lös, engagerande lektid och tillräckligt uttröttande träning. Som en tumregel behöver dessa hundar minst 60 till 90 minuters daglig träning. Håll dem stimulerade och trötta ut dessa hundar och de kommer att vara absolut överlyckliga. Låt dem slappa och bli uttråkade på egen risk! 

Päls

Den amerikanska Staffordshire Terrier-pälsen är kort och blank. Lätt att sköta, du behöver bara borsta den då och då med en hård borste. Pälsen kan komma i olika färger. Eftersom Amstaffs päls är tunn passar den inte bra för kallare klimat. Det här är en hund endast för varma klimat (även om de bedårande hundjackorna och hundskorna naturligtvis kan hjälpa en hel del).

Valpar

Som alla valpar kommer den amerikanska Staffordshire Terrier att vara svår att motstå. Den är bara så söt! Men låt inte den här sötheten distrahera dig – ditt nya tillskott i familjen måste börja tränas så tidigt som möjligt för att den ska växa till en frisk och väluppfostrad hund. Amerikanska Staffordshire Terrier missförstås eftersom de ofta är offer för dålig socialisering och fel träningspraxis, men med rätt tillvägagångssätt växer dessa underbara hundar upp till underbara följeslagare. Så, för att se till att din valp uppfyller sin potential, börja träna med några veckors ålder för bästa resultat. De värdefulla tidiga dagarna med din valp får inte slösas bort! 

Bloggtoppen logga